Női Európa Kupa: A Győr és a DVTK is nyerni tudott
03
Nov
2021
Női Európa Kupa: A Győr és a DVTK is nyerni tudott
2021. november 3.  |  23:25
Az Európa Kupa 4. fordulójába az UNI Győr MÉLY-ÚT 77-65-re legyőzte a török Elazig gárdáját. Ezzel Iványi Dalma együttese életben tartotta továbbjutási esélyeit.
 
Óriási tét mellett dobták fel a labdát. A Győrnek a továbbjutási esélyei megőrzéséhez nyernie kellett. Ennek megfelelően kezdtek Iványi Dalma tanítványai. Török Ági duplájával, majd Dombai Réka és Sabina Oroszova tripláival 8-0-ra lépett el a magyar csapat két perc alatt. Gyorsan időt kért az Elazig, mely után be is találtak a vendégek. Török Ági és Dombai Réka, majd nem sokkal később Ruff-Nagy Dóra és Beatrice Mompremier találataival viszont 5-9 egység között állandósulni látszott a győri előny. Sőt, az első szakasz hajrájában 21-10-nél már 11 ponttal jártak előrébb a mieink, akik 10 perc alatt a 17 mezőnykísérletükből 10-et értékesítettek. Innen azonban egy 7-2-es sorozattal zárta a negyedet az Elazig és ezzel 23-17-re visszajöttek. A második etap elején a törökök 23-asa Nur Dabakoglu egy triplát és egy 2+1-es helyzetet értékesített, így 23-23-nál már egyenlő volt az állás. A következő támadásnál a vezetést is átvették a vendégek. Ennek megfelelően 25-23-nál már Iványi Dalma időkérése miatt állt a játék.
 
A Győr Dombai Réka révén egyenlített 25-25-nél. A félidőig fej-fej mellett haladtak a csapatok: 3-5 pontnál nagyobb különbség jellemzően egyik oldalra sem alakult ki. A vendégeknek 37-31-nél volt ugyan egy megugrásuk, de Varga Zsófia és Bearice Mompremier villanásaival felzárkózott a Győr 39-35-re. A félidő hajrájában Török Ági öt pontjával szépített a magyar együttes. 20 perc játékot követően így mindössze 43-40-re mentek a vendégek. Az első félidőben a győrieknek a 29 kísérletükből 16 célt ért, de a lepattanókban 20-15-re vezetett az Elazig. Különösen a támadólepattanók 7-2-es aránya alapozta meg az előnyüket. A harmadik negyed Sabina Oroszova öt pontjával és Dombai Réka triplájával indult. A mérkőzés elejéhez hasonlóan tehát 8-0-val kezdett a Győr. A megszerzett előnyt ezúttal jól menedzselték Török Ágiék. A harmadik szakasz közepéhez érve egy sportszerűtlent követően 53-47-nél már hat egységgel jártak előrébb a mieink.
 
A negyed hajrájához közeledve Sabina Oroszova immár harmadik hármasát jegyezte, de Shay Colley is betalált, amivel 58-49-re módosult az állás. Török Ági büntetőivel 60-49-nél pedig ismét kialakult a 11 pontos differencia a felek között. A záró szakasznak végül 60-51-ről vágtak neki a felek. Megtorpant pontszerzésben a Győr. Közel három percig nem született hazai találat és így 60-55-re visszajött az Elazig. Időkérést követően Dombai Réka és Sabina Oroszova villanásainak köszönhetően gyorsan visszaugrott 9 pontra a differencia. Ekkor a törökök kértek időt. Ennek ellenére lendületbe maradtak a mieink és a folytatásban 67-57-nél elérte a 10 pontot az előny, ami döntőnek bizonyult. Nagyot küzdött a rivális is, de hat egységnél közelebb nem kerültek. Előbb Dombai Réka, majd Török Ági értékesített triplát az Elazig felzárkózási kísérleténél. Minden pontnak lehet jelentősége és a Győr hét egységgel maradt alul Törökországban. A hajrában az egymás elleni eredményt is sikerült megfordítani. Végül 77-65-ös győri siker született.
 
UNI GYŐR MÉLY-ÚT - ELAZIG IL OZEL IDARE 77-65 (23-17, 17-26, 20-8, 17-14)
 
Európa Kupa, 4. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Ortis, Zenis, Perlic (Sinkovic)
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Nagy 3, Oroszova 17/9, Török 18/6, Dombai 20/12, Mompremier 12. Csere: Colley 2, Varga 2, Markovic 4.
 
Elazig Il Ozel Idare: Morgan 19, Pulliam 9/3, Razheva 12, Brych 4, Dabakoglu 16. Csere: Sonmez 3/3, Turk 2.
 
 
 
Az Európa Kupa 4. fordulójában az NKA Universitas PEAC 66-56-os vereséget szenvedett a Neve David Ramla otthonában.
 
A csapatok közötti visszavágót Emma Cannon középtávolaja indította, melyre szinte azonnal Tyaunna Marshall egy hárompontossal válaszolt. Ezt követően Glory Johnson, illetve Alyssa Baron talált be, így a Ramla 6-3-nál magához ragadta a kezdeti előnyt. Kiss Virág, majd Marshall újabb kosarán volt a sor, így 6-7-re változott az eredmény. Ahogy a kijelzőn olvasható állás is prezentálta, a résztvevők egymásnak adogatták az egy pontos fore-okat. Egyszer az egyik, aztán pedig a másik fél vette át a vezetést. 12-9-nél, Glory Johnson büntetőit követően épp a hazaiaké volt a szó. Az előző mérkőzéshez képest a Ramla hazai pályán magabiztosabbnak tűnt, amely az első negyedes teljesítményükön is megmutatkozott. Az etap feléhez érkezve 14-11-es eredményt regisztrálhattunk, majd Wentzel Nóra floater-e egy pontra hozta fel a pécsi együttest. Ekkor következett Cannon ziccere (16-13). Ezen a ponton mind a két együttes zónavédekezést alkalmazott, mely során az izraeliek láthatóan jobban megtalálták a repedéseket. A folytatásban 5 pontot szerzett a Ramla egyhuzamban, így 21-15-nél Csirke Ferenc vezetőedző kérte ki első idejét. Az eligazítást követően a hazaiaknak összegyűlt az öt csapatfault. Miután Nofar Shalom személyi hibát követett el, Kiss Virág dobhatott két büntető. Egyet sikerült csak értékesítenie, amivel 21-16-ra változott az eredmény. Ezután a pécsiek feltámadni látszottak, és megint csak egy pontra hozták fel magukat Csirke Ferenc tanítványai (21-20). A hátralévő másodpercekben még Alyssa Baron szerzett két pontot, így a második játékrész 23-20-ról folytatódhatott.
 
Tyaunna Marshall pontjai nyitották a második negyedet. Nem sokkal ezután mind a két oldal egy-egy hárompontost termelt, így az eredmény 26-25-re ugrott. Fej-fej mellett haladtak az együttesek – felváltva szerezték a kosarakat – a PEAC azonban egyszerűen nem tudta átvenni vezetést. 28-27-nél Kiss Virágnak fújtak támadóhibát, így a Ramla támadhatott. Ám nem csak ebből az akcióból, de két teljes percen keresztül semmilyen másikból nem született további kosár. Végül Wentzel Nóra dobhatott két büntetőt, előtte azonban a hazaiak vezetőedzője kért időt. A két dobásból kettő ment be, így egy röpke pillanatra megszerezte az előnyt a pécsi gárda, de Cannon ziccere után megint csak a hazaiak voltak egy ponttal előrébb (30-29). Ezután Kiss és Johnson váltottak kosarakat, így az előny maradt a Ramla-nál (32-31). Az izraeli együttesnél míg Emma Cannon 12 egységig jutott, addig a PEAC legtöbbet dobó játékosa Tyaunna Marshall volt 9 ponttal. 33-36-nál, Nikola Dudasova triplájával, a pécsiek vették át a vezetést, majd Sarok Nikolett is dobhatott három büntetőt. Előbb azonban a hazai időkérés következett. A visszatérés után Sarok háromból kétszer talált be, így 5-tel tudott elszakadni a PEAC (33-38). Ez ébresztőként szolgát az izraeliek számára, Cannon szerzett két kosarat, melyekkel egy pontra hozta vissza csapatát. Ezúttal Csirke ferenc vezetőedző kért időt. Egy perc volt hátra a félidőből, mely során csak úgy pörögtek az események, ebben a sorrendben: Glory Johnson látszólag megsérült, – a térdét fájlalta – Nofar Shalom két büntetőt hagyott ki, illetve Kiss Virág egy ziccert dobott, így összesítésben a felek végül 37-40-ről fordulhattak.
 
Chelsea Nelson ziccerével indult a második félidő, majd Kiss Virág is betalált (37-44). A Ramla oldaláról több, mint három perc elteltével érkezett csak válasz, Alyssa Baron értékesített egy 2+1-es akciót (40-44). Tyaunna Marshall, Glory Johnson és Emma Cannon dobásait követően 44-46-ra zárkózott fel a hazai együttes, majd Gili Eisner kosara egyenlítette ki a mérkőzést. Ekkor Kiss Virág – aki itt már 15 dobott pontnál járt – újabb ziccert értékesített, így Baron büntetője ellenére is megint csak a pécsiek vették magukhoz a szót (47-48). Nikola Dudásova közeli tempója következett. 47-50-ás állásnál kicsit lelassulni látszódtak a mérkőzés eseményei. Mind a két együttes a lehető legtöbb energiát mozgósította, ám ennek ellenére – egy viszonylag hosszabb periódusig – nem született újabb kosár. A csendet végül Marshall büntetői törték meg, azonban kettőből is csak egyet sikerült értékesítenie (47-51). A hátralévő időben mind a két félnek egyszer-egyszer sikerült betalálnia, így a negyed 49-53-as eredménnyel végződött.
 
A találkozó utolsó 10 percét Mariam Hannoun tempója nyitotta, melyet Wentzel Nóra eladott labdája után értékesített. Ezt követően Kiss Virág vétett személyi hibát, így Cannon dobhatott két büntetőt, melyekkel 53-53-nál ki is egyenlítette a mérkőzést. Ezután megint csak egy ponthiányos időszakhoz érkeztek a történések. A negyed felénél járva 4-0-ás állást regisztrálhattunk etapra lebontva. Cannon büntetője után – 54-53-nál – Csirke Ferenc kért időt. A folytatásban előszőr változatlanul meg volt rekedve a pontszerzés, majd Glory talált be. Ám ezzel sem tudtak meglépni a hazaiak, hiszen jókor jött Wentzel Nóra hárompontosa, és 56-56-nál egál lett a mérkőzés. Végül Glory Johnson, majd Emma Cannon kosaraival lépett meg a Ramla négy ponttal, a pécsi vezetőedzőnek pedig újból időt kellett kérnie. Kevesebb, mint négy perc volt hátra a visszavágó végéig, ennyi idő állt a PEAC rendelkezésére, hogy megfordítsa a mérkőzést. A folytatásban viszont Cannon tovább növelte csapata előnyét (62-56), a pécsiek pedig egyenlőre nem találtak fogást ellenfelükön. Az utolsó egy perchez érkeztünk, amikor is a Ramla kért időt egy végső eligazításra. Hat pontot kellet Csirke Ferenc tanítványainak ledolgozni, amit hármasokkal próbáltak meg kivitelezni. Közel fél percig próbálkoztak sikertelenül, végül vezetőedzőjük kért ki egy utolsó időt. A folytatásban büntetőkkel próbálta meg a pécsi együttes korrigálni a differenciát, ám az sajnos csak növekedet. Végül a Neve David Ramla – NKA Universitas PEAC visszavágót kereken 10 ponttal nyerték az izraeliek, 66-56 lett a végeredmény.
 
NEVE DAVID RAMLA - NKA UNIVERSITAS PEAC 66-56 (23-20, 14-20, 12-13, 17-3)
 
Európa Kupa, 4. forduló
Ramla, Kiryat Menachem
A. Manos, S. Stefanov, F. Szczesny (C. Palatos)
 
Neve David Ramla: Baron 14, Shalom 1, Eisner 2, Johnson 15/3, Cannon 27. Csere: Hannoun 7/3.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 15, Nelson 6, Wentzel 11/3, Marshall 12/3, Dudásova 5/3. Csere: Sarok 2, Szücs 5/3, Selcova -, Brajkovic -.
 
 
 
Az Európa Kupa 4. fordulójában az F-csoportban magyar rangadóra került sor, mely során a DVTK 69-49-re legyőzte a Ludovika-FCSM Csatát.
 
A nagyközönség számára is nyilvános csarnokavatót tartott a DVTK. A rendezvény fénypontja az Európa Kupa magyar rangadója volt, melyen a DVTK a Ludovika-FCSM Csatát látta vendégül. A szépszámú és igen lelkes közönség előtt rendezett összecsapást a fővárosi gárda kezdte jobban. Lelik Réka és Stasha Carey révén másfél perc alatt 4-0-s előnyre tett szert a Csata. Erre Medgyessy Dóra és Aho Nina válaszolt hazai oldalról. Simon Zsófia triplájával azonban ismét a vendégek kerültek előnybe. Igazán eseménydúsan indult az összecsapás, hiszen ekkor még csak három perc telt el. A folytatásban azonban megtorpantak a csapatok. Hegedűs Janka büntetőjével még 9-4-re ment a Csata, majd innen Medgyessy Dóra, Milica Jovanovic és Cheridene Green révén 9-9-nél egyenlített a DVTK. A hajrában pedig Green és Jovanovic villanásaival a vezetést is átvették a hazaiak. A negyed végén 13-12 állt az eredményjelzőn. Az első 10 percben a DVTK 20-ból 6, a Csata 16-ból 4 mezőnykísérletet értékesített. Óriási kérdés volt, hogy a második negyedre melyik oldal tud pontosítani a támadásain. Úgy nézett ki, hogy ez a házigazda lesz. Kiss Angelika öt pontjával 18-12-re ellépett a DVTK. A Csata Gyöngyösi Janka és Hegedűs Janka révén szépített, de négy pontnál közelebb nem került.
 
A második szakasz közepéhez érkezve Medgyessy Dóra, Milica Jovanovic és Kiss Angelika hármasa 24-16-os vezetéshez juttatta a DVTK-t. Tursics Krisztián azonnal időt kért, de csapata ezt követően sem tudott betalálni. Cheridene Green dupláját követően 26-16-ra elszakadt a DVTK. A Csata kosárcsendjét Gyöngyösi Janka triplája törte. A félidőig 8 pontot és 8 lepattanót jegyző Green azonban 30-19-nél már 11 egységre növelte a hazai előnyt. A nagyszünethez közelítve a Csata is tudott váltani. Gyöngyösi újabb hármast értékesített és betalált Simon Zsófia is. 20 perc után így 30-24 állt az eredményjelzőn. A döntést a harmadik negyed eleje hozta el. Aho Nina triplájával és Milica Jovanovic ziccerével másfél perc alatt 11 pontra növelte előnyét a DVTK. Innentől kezdve pedig szinte a teljes mérkőzést kétszámjegyű hazai vezetés határozta meg. Az ezúttal is Zele Dorina nélkül felálló Csatának 37-29-nél még akadt egy röpke felzárkózása, de ezt követően Green öt pontjával és Jovanovic újabb extrájával 44-31-re elszakadtak Földi Attila tanítványai.
 
A harmadik szakaszban 14-ből 9 mezőnykísérlete sikeres volt a DVTK-nak. Ki kell emelni Aho Ninát, aki egymaga 9 pontot szerzett. Két triplája a harmadik negyed végén 52-57-es vezetéshez juttatta a DVTK-t. Az utolsó 10 percnek Kiss Angelika két büntetője után 54-37-ről vágtak neki a felek. Itt már nem volt kérdés a győztes kiléte. A legnagyobb differencia 24 pont volt a felek között. Közel négy percig nem talált be a Csata és ez idő alatt 60-37-re elszakadt a DVTK. Becsülettel küzdött a fővárosi gárda. Gyöngyösi Janka ismét igazolta tehetségét remek távoli dobásaival és a hajrájában egy 7-0-s sorozatot is bemutatott a vendég gárda, amivel 65-42 után 65-49-re szépített. A DVTK ugyanakkor jól használta ki szerkezeti fölényét és ezúttal több extra egyéni teljesítmény is született miskolci oldalon, így ez a kisebb megtorpanás is belefért. A hajrában már minden nevezett hazai játékos pályára lépett a csarnokavatón, Green büntetőivel és Tóth Franka duplájával alakult ki a 69-49-es végeredmény.
 
DVTK - LUDOVIKA-FCSM CSATA 69-49 (13-12, 17-12, 24-13, 15-12)
 
Európa Kupa, 4. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Smiljanic, Katić, Radinovic (Vukanovic)
 
DVTK: Green 10/3, Kányási, Aho 14/12, Medgessy 6, Jovanovic 14. Csere: Bacsó, Tóth 2, Vég-Dudás, Kiss 13/3, Bernáth.
 
Ludovika-FCSM Csata: Simon 8/6, Horváth, Lelik 2, Hegedás 4, Carey 9. Csere: Balogh, Angyal, Gyöngyösi 21/15, Toman 4, Böröndy 2.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek