Tippmix Női NB I: A Szekszárd nyerte a PEAC elleni rangadót
01
Nov
2021
Tippmix Női NB I: A Szekszárd nyerte a PEAC elleni rangadót
2021. november 1.  |  14:29
A bajnokság 7. fordulójában, két eddig veretlen csapat rangadóján az Atomerőmű KSC Szekszárd 89-74-re legyőzte az NKA Universitas PEAC együttesét.
 
Veretlen csapatok rangadójához méltó hangulatban dobták fel a labdát Szekszárdon. Nikolina Milic és Kiss Virág kosárváltása vezette fel a találkozót. Milic jegyezte a hazaiak első hét pontját, amivel 7-2-es előnyre tett szert a KSC. Ezt követően Chelsea Nelson volt eredményes a pécsiektől, melyre Cyesha Goree válaszolt triplából. A folytatásban Nikolda Dudasova is betalált távolról, de Goree újabb villanása után 14-7-re elszakadtak a hazaiak és ekkor Csirke Ferenc időt is kért. A rövid eligazítás után Kiss Virág és Ty Marshall tripláival ledogozták a hátrányukat a pécsiek. Innen az első szakaszban már nem alakult ki hasonló arányú különbség. A Szekszárdnak 21-16-nál volt egy kisebb megugrása, de ezt követően 8-0-val 24-21-re fordítottak a vendégek. Végül 10 perc játékot követően 24-23 állt az eredményjelzőn. A második szakasz elején pontszegény mederben folytatódott a küzdelem. Az első két percben Sara Krnjic dupláját és Ty Marshall 2+1-es helyzetét rögzíthettük a jegyzeteinkbe.
 
Fordulatokban a folytatásban sem volt hiány. Kiss Virág találata után a második negyed harmadik percében 29-25-re vezetett a PEAC, de innen a hazaiak vették az irányítást. A Szekszárd 11-0-s futást mutatott be, amivel 36-29-re lépett el. Bálint Réka, Gereben Lívia és a hét pontot jegyző Zala Friskovec voltak ezen sorozat motorjai. Nagyot harcolt a PEAC és mindent megtett, hogy mérkőzésben maradjon. Chelsea Nelson találatával kezdték meg a felzárkózást a vendégek, majd Kiss Virág és Nikola Dudasova értékesített hárompontost. Amikor pedig Dudasova ziccere célt ért, 39-39-nél utolérte riválisát a pécsi gárda. A szekszárdi kosárcsendet Nikolina Milic és Miklós Melinda találatai törték meg. Az ezzel visszaszerzett előnyét pedig a félidőig megőrizte a házigazda. 20 perc után 45-42-re vezetett a Szekszárd. A hazaiaknál a 13 pontos Nikolina Milic volt a legeredményesebb, míg a PEAC-nál Kiss Virág járt 15 pontnál. A harmadik negyedet Gereben Lívia büntetői vezették fel, melyet Cyesha Goree négy pontja követett. A vendégek az első két percben nem találtak be és ez idő alatt 50-42-re elszakadt a KSC.
 
Zseljko Djokics együttese a harmadik szakaszban támadásban és védekezésben is ritmust tudott váltani. Studer Ági állt a szekszárdi együttes élére. Egymaga hét pontot szerzett, mellyel 57-46-os előnyhöz segítette csapatát. Először ugrott kétszámjegyűre a differencia a felek között. A folytatásban Nikolina Milic, majd Gereben Lívia volt eredményes. Zala Friskovec triplája pedig 64-46-ra alakította az eredményt. Ez összességében 19-4-es hazai futást jelentett. A pécsiek kosárcsendjét Szücs Réka büntetője törte meg, de ekkor egyértelműen a Szekszárd akarata érvényesült. Miklós Melinda triplájával 69-49-nél már 20 ponttal mentek a hazaiak, akiknek a 11-ből 7 mezőnykísérletük sikeres volt ekkor. A harmadik negyed hajrájában Sara Krnjic és Kiss Virág bizonyult eredményesnek, de a különbség nem változott. Az utolsó 10 percnek 72-52-ről vágtak neki a csapatok. A PEAC egy pillanatra nem adta fel és másfél perc alatt 6 pontot ledolgozott a hátrányából. Sőt, 74-61-nél már a pécsiek voltak egy 9-2-es futásban. Válaszul Zseljko Djokics kért időt, majd visszatérve Zala Friskovec értékesített triplát. A különbség 14-16 pont között állt be. A korábbiakhoz hasonló hullámzást mutatott a meccs hajrájára. Előbb a Szekszárdnak volt 81-63-nál egy megugrása, majd innen 81-69-re jöttek vissza a vendégek. A szekszárdi siker nem forgott veszélyben, végig 10 pont felett maradt a különbség. A találkozót Nikolina Milic négy pontja zárta le, amivel kialakult a 89-74-es végeredmény.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd - NKA Universitas PEAC 89-74 (23-24, 22-18, 27-10, 17-22)
 
Bajnokság, 7. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Tóth C., Lengyel Á., Major Á. (Bodrogváry I.)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 5/3, Studer 9/3, Gereben 8, Goree 12/3, Milic 23. Csere: Mányoky, Friskovec 18/9, Bálint 2, Krnjic 12.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 24/9, Nelson 15, Marshall 13/6, Wentzel 7/3, Dudasova 8/6. Csere: Sarok 3, Szücs 4, Selcova, Brajkovic.
 
 
 
A 7. forduló fővárosi rangadóján a Ludovika-FCSM Csata 86-61-re győzte le az ELTE BEAC Újbudát.
 
Villámrajtot vett a Csata, Toman Petra duplájával és Horváth Bernadett triplájával gyorsan előnybe kerültek Tursics Krisztián tanítványai. A folytatásban Lelik Réka vette át a főszerepet, egymaga 8 pontot szerzett. Nem telt el hat perc az összecsapásból, amikor 15-7-nél Balogh Judit időt kért. A BEAC-nál ekkor Barnai Judit négy, Mérész Beatrix három pontnál járt. Visszatérve a pályára, Lelik Réka büntetőkkel 10 egységre növelte csapata előnyét. Barnai és Mérész révén igyekezett zárkózni a BEAC. 20-15-nél volt is egy felzárkózása a házigazdának, de Horváth Bernadett és Gyöngyösi Janka visszaállította a kétszámjegyű különbséget. Az első negyed hajrájában hazai oldalon Orosz Zsófia triplát értékesített, de Hegedűs Janka és Simon Zsófia végül 30-18-as előnyhöz jutatta csapatát a játékrész végére. A második negyedet Lelik Réka triplája indította, erre azonban Barnai Judit gyorsan válaszolt. A BEAC-nak 35-24-nél így még volt egy felzárkózása a második szakaszban is.
 
A hazaiak 10 egység alá nem tudtak jönni, Horváth Bernadett két triplával felelt ezen kísérletükre, 41-25-re módosítva az állást. A Csata az első 20 percben a 14 hárompontos kísérletéből 9-et értékesített. A hazaiak a második szakaszban összesen négy mezőnykosarat jegyeztek. A különbség ennek megfelelően gyorsan nőtt a két gárda között. A Csata 44-30 után 6-0-val zárta a félidőt, így 20 perc játékot követően már 20 egységgel mentek a vendégek, akiknél Zele Dorina ezúttal sem tudta vállalni a játékot. A félidőben a BEAC-nál Mérész Beaatrix 11, Barnai Judit 10 egységnél járt. A Csatánál Lelik Réka 15, Horváth Bernadett 14 pontot jegyzett. A harmadik negyedet Horváth Bernadett duplája és Boros Julcsi triplája vezette fel. Nagy erőket mozgósított a BEAC, hogy közelebb férkőzzön riválisához. A Csatánál azonban mindig volt, aki előrébb lépett. A harmadik szakaszban például Stasha Carey értékesített sorozatban hat pontot.
 
Összességében 20 egység felett állandósult a differencia. A legnagyobb különbséget Böröndy Vivien büntetőjénél 65-40-nél regisztrálhattuk a harmadik peridusban. Innen Shequila Joseph, Czank Tímea és Barnai Judit 67-50-re hozta fel a hazaiakat, 10-2-es futást vezényelve. A harmadik etapot végül Horváth Bernadett duplája zárta, melynek köszönhetően 69-50-ről futottak neki a záró szakasznak a felek. Nem volt kérdés a győztes kiléte. Shequila Joseph révén 69-53-ra felzárkózott a BEAC, de ez volt a legszorosabb mérkőzésállás a záró etapban. A különbség 75-55-nél újra elérte a 20 pontot, majd Hegedűs Janka triplájával és Lelik Réka, illetve Stasha Carey villanásával 82-55-re elszakadt a Csata. Mindkét oldalon minden bevethető játékos pályára került. A Csata végig kézben tartva az irányítást 86-61-es sikert aratott.
 
ELTE BEAC Újbuda - Ludovika-FCSM Csata 61-86 (18-30, 12-20, 20-19, 11-17)
 
Bajnokság, 7. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Farkas G., Jakab L., Sörlei A. (Vághy T.)
 
ELTE BEAC Újbuda: Ivanova, Czank 10, Boros J. 7/3, Mérész 15, Barnai 15. Csere: Joseph 6/3, Koch 2, Katona, Orosz 3/3, Dénes.
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 22/12, Lelik 17/9, Hegedűs 12/3, Carey 10, Toman 2. Csere: Balogh, Simon 10/6, Angyal, Gyöngyösi 8, Böröndy 5.
 
 
 
A bajnokság 7. fordulójában a DVTK 96-65-re múlta felül a BKG-PRIMA Szigetszentmiklóst.
 
Milica Jovanovic triplájával a DVTK került előnybe a mérkőzés elején. Erre azonban Sofija Zivaljevic válaszolt egy jó védekezésből, szerzett labda utáni ziccerrel, melyhez Angyal Barbara közelije is társult. Eközben Kiss Angelika és Cheridene Green is szerzett pontokat, 4-7-re módosult az eredmény. Aldazabal Berroa Laura büntetőivel a BKG egy pontra zárkózott fel, majd Sierra Campisano tempójával 8-7-nél át is vették a hazaiak a vezetést. Ekkor Zivaljevic ismét betalált (10-7). Az első negyed feléhez érkezve láthatólag sok dobást hibázott a miskolci együttes, 13 rádobásból csupán hármat sikerült értékesíteniük. Zivaljevic hárompontosát követően Földi Attila kérte ki első idejét. A folytatásban Aho Nina szépített csapata teljesítményén, triplájával 13-10-re változott az eredmény. Ezen a ponton a szigetszentmiklósiak is hibák sorozatát vétették, így Gedei Tibor is kért időt eligazításra. Jovanovic támadólepattanóból szerzett pontjait követően egy pontra zárkózott a vendég csapat (13-12). Majd Angyal és Aho váltott kosarakat, így az eredmény érdemben továbbra is változatlan maradt (15-14). Végül Green 2+1-es akciójával, 15-17-nél, a DVTK visszavette egypontos előnyét. A BKG támadhatott, Angyal Barbarát fault-olták, melyből két büntetőt dobhatott. Mind a kettő betalált, így 17-17-re változott az eredmény, amely változatlan maradt egészen az etap végéig.
 
A második játékszakasz viszonylag csendesebben indult. Jovanovic közel másfél perc elteltével talált be középtávolról. Ezt Campisano öt pontos hajrája követte, és 22-19-nél újból a BKG kezében volt a mérkőzés. Vendég időkérésen volt a sor. Visszatérve Kányási Veronika is beállt a pontszerzők közé. Őt Zivaljevic váltotta fel közeli tempójával, majd Campisano büntetőivel 26-21-re változott az eredmény. Jovanovic ‘gól-jó-plusz-egy’-es akciójából a DVTK megint csak két pontra redukálta le hátrányát, mely időkérésre kényszerítette a hazaiak vezetőedzőjét. A rövid szünet után fej-fej mellett haladtak a csapatok, előszőr Kiss Angelika kosarával a DVTK, majd Sierra Campisano pontjaival a BKG vette át a vezetést. 28-29-nél, Green tempójával a DVTK volt előnyben. Ekkor Tóth Franka szerzett pontokat, azonban Aldazabal is becsatlakozott, amiért a diósgyőri együttes nem tudod számottevően elszakadni. 32-35-nél újabb kosarat szerzett Campisano, és ezzel eljutott 13 dobott pontig, mely a csapatában a legtöbbnek számított. A hátralévő két percben a DVTK egy magabiztosabb játékképet mutatott, 10 pontra emelték előnyüket, így a felek végül 36-46-ról fordulhattak.
 
A nagyszünet után előszőr Kányási Veronika, majd Cheridene Green szerzett rögtön egy-egy kosarat csapatának. Őket Raus Vivien sikeres középtávoli dobása követte, majd Milica Jovanovic is betalált (38-52). Összesítésben a DVTK egy 4-10-es hajrával indította a mérkőzés harmadik negyedét. Az etap közepéhez érkezve 40-58-as eredményt regisztrálhattunk, majd 20 pontos különbségnél Gedei Tibor kért időt. A folytatásban a felek közötti differencia állandósulni látszott. A diósgyőriek közül Cheridene Green nyújtott kimagasló teljesítményt, hiszen egymagában 21 pontig jutott. Azonban érdekességnek számít, hogy a hazaiaknál három játékos is kétszámjegyű dobott pontot jegyzett neve mellé. 43-66-os állásnál míg Zivaljevic és Angyal neve mellé 11, addig Campisano neve mellé 15 egység került. Eközben Kányási Veronika hárompontosával 28 pontra nőtt a DVTK előnye (45-73). A negyed végül Bernáth Réka sikeres középtávolijával végződött, mely felkerekítette a vendégek forr-ját 30 pontra. 47-77-ről kezdődhetett a mérkőzés záró szakasza.
 
A folytatásban sem volt kérdés, hogy ki dominálja a mérkőzés eseményeit. Akármennyire látszódott az akarat a BKG játékosain, nem tudtak közelebb férkőzni vendégeikhez. Ezen a ponton Földi Attila majdnem mindegyik játékosának lehetőséget adott, akik éltek is a bizalommal. Három perc telt el az utolsó negyedből, Kiss Angelika szerzett kosarat, mellyel 50-82-es eredményt regisztrálhattunk. Gedei Tibor vezetőedző kért időt. Ezt követően az állás stagnálni látszott, egyik félnek sem sikerült további pontokat szereznie. Végül Kiss Angelika újabb, 2+1-es akciója jelentette az áttörést, így ő is 10 dobott pont fölé érkezett (50-85). Angyal Barbara és Kovács Vanessza sikeres tempóit követően változott 54-87-re a mérkőzés eredménye. A továbbiakban sem volt kérdéses a győztes kiléte. A DVTK a találkozó véghajrájában is egymás után szerezte a kosarakat, végül pedig 65-96-os arányban arattak magabiztos győzelmet a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós otthonában.
 
BKG-PRIMA Szigetszentmiklós - DVTK 65-96 (17-17, 19-29, 11-31, 18-19)
 
Bajnokság, 7. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Varga-Záray Katalin, Rózsavölgyi Alexandra (Téczely Tamás)
 
BKG-PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 13/3, Campisano 21/3, Zivaljevic 12/3, Davis 2, Aldazabal 6. Csere: Suppán -, Benke 2, Vári -, Raus 5/3, Kovács 4.
 
DVTK: Green 24, Kányási 13/3, Medgyessy 2, Kiss 11, Jovanovic 18/3. Csere: Aho 7/3, Bacsó -, Tóth 10, Vég-Dudás -, Bernáth 11/3.

Vármegyei szövetségek