Tippmix Női NB I: A Sopron és a Vasas simán, a Győr szorosabb mérkőzésen nyert
30
Oct
2021
Tippmix Női NB I: A Sopron és a Vasas simán, a Győr szorosabb mérkőzésen nyert
2021. október 30.  |  20:18
A magyar bajnokság hetedik fordulójának nyitó mérkőzésén a Sopron Basket 92-56-ra múlta felül a VBW CEKK Cegléd együttesét.
 
A mérkőzés feldobását követően rögtön a hazaiak szereztek pontot Határ Bernadett büntetőiből, mely után Nevena Jovanovic ziccere következett. Ekkor Szabó Fanni is betalált a Cegléd oldaláról, így 3-2-re módosult a találkozó kezdeti eredménye. Jovanovic hárompontosán, illetve Határ ziccerén volt a sor, majd Lauren Manis 2+1-es akciója után 8-5-öt mutatott a kijelző. Fegyverneky Zsófia tripláját követően Hegedűs Péter vezetőedző kért időt (13-5). A rövid taktikai eligazításból visszatérve Jelena Brooks szerzett pontokat, mellyel kialakult a felek közötti 10 pontos differencia (15-5). A különbséget Manis törte meg távoli dobásával, melyhez hozzáadódott Szirony Dorina hárompontosa is, ekkor 17-11-et mutatott az eredményjelző tábla. Manis közelijével négy pontra zárkózott fel a Cegléd (17-13). Ekkor Shey Peddy állt be a pontszerzők sorába, de Lauren Manis hárompontosával újból négy ponton volt a Cegléd (20-16). Ezután a Sopron Basket egy 7-0-ás hajrát produkált, – visszaállították a 10 pont feletti különbséget – és a mérkőzés első negyede 27-16-al végződött.
 
A folytatásban egyre jobban kijött a papírforma, egyértelműen a soproniak dominálták a parkettet. A második játékszakasz első pár percében 11-0-val kezdtek a hazaiak, így a felek közötti különbség 20 pont fölé emelkedett (38-16). A mérkőzés ezen pontján Határ Bernadett egymaga 12 egységig jutott. Ekkor Szabó Dóra talált be a ceglédi oldalról (38-18). Határ újabb ziccerét és Szabó Fanni hárompontosát követően, 40-21-nél, ezúttal Gáspár Dávid kért időt. A rövid szünet után a Sopron egy újabb hajrába kezdett, ám Victoria Baugh és Katona Szidónia közbeszólt pontjaikkal. A differencia ennek ellenére 20 pont felett maradt, 48-24-ről fordulhattak a csapatok.
 
A harmadik negyedet Jelena Brooks hárompontosa indította, melyet Határ Bernadett gyorsindításból szerzett ziccere követett (53-24). Végül a differencia Brooks újabb kosarával lépte át a 30 egységet (55-24). 61-32-nél Jelena Brooks 15 pontot jegyzett fel neve mellé, amivel a mezőny egyik legtöbb pontot szerzett játékosa lett, Határ Bernadett mellett, aki pedig 16 egységig jutott. A felek közötti nagyszámú különbség ellenére a Cegléd elfogadhatóan tartotta magát a mérkőzés harmadik játékrészében. Negyedre lebontva csupán 19-12-re veszített a vendég csapat, amely egy egész jó teljesítménynek mondható a Cegléd részéről. A mérkőzés ritmusa azonban a záró szakaszban sem alakult másként. A soproniak tovább folytatták dominanciájukat, és annak ellenére, hogy mennyit mutatott az eredményjelző, egy pillanatra sem engedtek ki. Maximális fókuszt tanúsítottak mind védekezésben, mind pedig támadásban, és egy pillanatra sem adtak esélyt a Ceglédnek a felzárkózásra. 75-42-nél végül a vendégek vezetőedzője kért egy szusszanásnyi időt csapat számára. A folytatásban a 40 pontot is elérte a találkozó résztvevői közötti különbség (90-49), amit bár a Sopron nem tudott megtartani a mérkőzés végéig, ennek ellenére is egy magabiztos soproni győzelem született. Hazai pályán a Sopron Basket 92-56-ra győzte le a VBW CEKK Cegléd együttesét.
 
SOPRON BASKET - VBW CEKK CEGLÉD 92-56 (27-16, 21-8, 19-12, 25-20)
 
Bajnokság, 7. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Györfy Rúben, Horváth Csongor Béla, Földesi Ádám (Forrai Sámuel)
 
Sopron Basket: Williams -, Fegyverneky 7/3, Varga A. 10, Jovanovic 9, Határ 16, Csere: Peddy 18/9, Sitku -, Brooks 17/3, Gaye 11, Varga S. 4.
 
VBW CEKK Cegléd: Kobolák -, Szabó Fa. 10/6, Rakita 4, Szabó Fl. -, Manis 22/9. Csere: Szabó P. 5/3, Katona 4/3, Szabó D. 2, Baugh 2, Viszmeg -, Szirony 3/3, Laufer 4.
 
 
 
A magyar bajnokság hetedik fordulójában a Vasas Akadémia hazai pályán 76-51-re múlta felül a PINKK Pécsi 424 együttesét.
 
A találkozót Tóth Orsolya kosara indította, mellyel a Vasas Akadémia magához ragadta a kezdeti előnyt. 2-2-nél azonban Stewart Davis egyenlített, majd Szűcs Luca hárompontosával, illetve Davis további pontjaival a PINKK át is vette a vezetést (2-7). Ezt követően az eredmény stagnálni látszott, ugyanis hosszabb periódusig egyik csapatnak sem sikerült további pontokat szereznie. A pécsieknek több lehetőségük is volt még jobban elszakadni ellenfelüktől, ám ezekkel nem igen tudtak élni. Csapat szinten, összesítésben, hat büntetőből egyet értékesítettek. Három perccel az első negyed vége előtt 4-8-as eredményt regisztrálhattunk, majd Tóth Orsolya újból betalált, két pontra hozva fel együttesét. A Vasas végül 11-8-nál vette át a vezetést Nadija Smailbegovic kosaraival. A játékrész végül 15-10-el végződött, hazai oldalon Sara Heljic és Szerencsés Tamara, a vendég oldalon pedig Horváth Boglárka pontjaival.
 
A második negyed viszonylag ponthiányosan indult. Az első találat közel két perc után született Heljic részéről (17-10). Őt Madár Kata követte, mellyel a hazaiak egy majdnem 10 pontos előnyt alakítottak ki (19-10). A folytatásban Davis értékesített egy büntetőt pécsi oldalon, majd Szerencsés Tamara ziccerén volt a sor, így a differenciálta 21-11-nél hivatalosan is 10 egységnyi lett. A vendégek vezetőedzője, Miljkovic Vanja kérte ki a találkozó első idejét. A rövid eligazítást követően Szűcs Luca szerzett labdát, illetve dobott ziccert. Felváltva szerezték a kosarakat a csapatok, így az eredmény érdemben nem változott. Három perccel a nagyszünet előtt 27-17-es eredményt regisztrálhattunk, és ezúttal Milos Pavlovic kért időt. A rövid szünet előtt Bozica Mujovic-nek ítéltek a bírók egy sportszerűtlen fault-ot, melyért visszatérve Bach Boglárka dobhatott egy büntetőt (28-17). Ezt követően a pécsiek szereztek további pontokat, 28-21-re változott a kijelzőn olvasható eredmény. A hátralévő időben az állás tulajdonképpen változatlan maradt, mindkét csapat szerzett egy-egy pontot, és végül 29-22-ről fordulhattak a felek.
 
A második félidő elején Pusztai Petra kétszer is labdát szerzett, melyből két 1:0-ás ziccert dobott. Ehhez csatlakozott Tóth Orsolya ugyanilyen akciója is, mellyel a Vasas együttese összesítésben 35-22-re szakadt el vendégétől. Ekkor Davis szerezte meg 11. pontját, amire Nadija Smailbegovic válaszolt szinte azonnal (38-24). Smailbegovic újabb hárompontosát követően a hazaiak hivatalosan is egy 12-2-es rohammal indították a mérkőzés harmadik negyedét. Nagyon nagy szerepet játszik a végeredmény alakulásában az, hogy a csapatok hogyan érkeznek vissza a félidei nagyszünetből. Ez alkalommal Milos Pavlovic tanítványai tették magasra a mércét, ugyanis pár perc alatt a kezdeti hét pontos előnyükből 20+ egységnyit kreáltak (45-24). A pécsiek közül Bozica Mujovic, illetve Vincze Nikolett tartotta csapatában a lelket. 45-28 Zsilinszki Lilla hagyott ki egy középtávolit, melyből a Vasasosok támadhattak kontrába. A támadást Madár Kata értékesítette (47-28). A későbbiekben Pusztai Petra tempójával állt vissza újból a 20 pont feletti differencia (50-29). A folytatásban Dúl Terka is beállt a pontszerzők sorába, hárompontosával 55-29-re változtatta az eredményt. A játékrész végül 59-33-al végződött, a Vasas Akadémia 30-11-re nyerte meg a negyedet.
 
A záró szakasz első perceiben hatalmas csaták folytak, hosszú ideig egyik félnek sem sikerült pontot szereznie. Végül Tenyér Zsófia értékesített két büntetőt, így 59-35-re változott az eredmény. Ekkor Pusztai Petra talált be, melyre Jáhni Zsófia egy hárompontossal válaszolt. Amilyen lassan indult a negyedik negyed, a feléhez érkezve annyival jobban felgyorsultak az események. 64-38-nál Pusztai Petra szerzett újabb kosarat, ezúttal a hárompontos vonal mögül, mellyel ő is átlépte a kétszámjegyű dobott pontot. 67-40-nél pedig a hazaiak kértek időt eligazításra. Négy perc volt hátra a mérkőzésből. A folytatásban ugyanabban a szisztémában alakultak az összecsapás eseményei. Amikor a PINKK-nek lehetősége lett volna lejjebb faragni hátrányából, a Vasasosok egyel magasabb fokozatba kapcsoltak, és nem adtak esélyt a javításra. A magyar bajnokság 7. fordulójának találkozóját  – mely során a győzelem nélküliek léptek pályára – végül 76-51-re a Vasas Akadémia nyerte hazai pályán.
 
VASAS AKADÉMIA - PINKK PÉCSI 424 76-51 (15-10, 14-12, 30-11, 17-18)
 
Bajnokság, 7. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Nagy Viktor, Szilágyi Bálint, Kapusi Gábor (Herczeg Ágoston)
 
Vasas Akadémia: Bach 3, Budácsik 9, Smailbegovic 11/9, Tóth 10, Madár E. 4. Csere: Dúl 6/6, Siklós -, Heljic 4, Szerencsés 7, Salamon -, Madár K. 10, Pusztai 12/3.
 
PINKK Pécsi 424: Szücs 6/3, Jáhni 6/6, Vincze 7, Tenyér 2, Davis 15. Csere: Mujovic 8, Horváth 2, Foldling 3/3, Zsilinszki 2, Pucz -, Borbás -.
 
 
 
A bajnokság 7. fordulójának szombati játéknapjának rangadóján az UNI Győr MÉLY-ÚT 75-65-re legyőzte a TFSE-MTK együttesét.
 
Dombai Réka és Baa Dominika kosárváltásával indult az összecsapás. Az első perceket nagy küzdelem és kevés pont jellemezte. Hat perc játék után 6-6 állt az eredményjelzőn. Ezt követően Török Ági triplájával ismét a Győr került előnybe, de Dúl Panka és Németh Alma révén 12-11-nél már a TFSE járt előrébb. A negyed hajrájában Ja’Tavia Tapley is betalált a hazaiaknál, amivel 15-12-re módosította az állást. Az első szakaszt végül Beatrice Mompremier büntetője zárta, így 15-13-ról érkezett el a rövid pihenő. Az amerikai centert többször is faultok árán állították meg a hazaiak, de az első szakasz végén négy kihagyott büntetője volt és ez nagyon hiányzott a mérkőzés ezen periódusában a Győrnek. A második negyedet Török Ági triplája vezette fel, majd a győriek csapatkapitánya mellett Beatrice Mompremier és Dombai Réka is megvillant. Összességében hárman egy 11-0-s futáshoz segítették a csapatukat. Ennek megfelelően 26-15-nél már hazai időkérés miatt állt a játék.
 
A TFSE időkérése után Török Ági triplát értékesített, amivel 29-15-nél kialakult az első félidő legnagyobb különbsége. A visszatérő Chanise Jenkins találatával kezdte meg a házigazda a felzárkózást, melyet Burján Laura öt pontjával folytatott. 29-22-nél már Iványi Dalma időkérése miatt szakította meg az összecsapást. A TFSE összességében 10-0-s futással 29-25-re jött vissza. Ruff-Nagy Dóra egy triplával törte meg a győri kosárcsendet. A hajrában 3-5 pont között mozgott a differencia. Shay Colley, a győriek irányítója is megvillant. A triplája után 37-30-nál lépett el valamivel nagyobb különbséggel a vendég-gárda. A félidőt viszont Király Andrea triplája zárta, amivel 37-33-ra módosította az állást. A TFSE a 33 mezőnykísérletéből 13-at értékesített, míg a Győr a 35-ből 13-at. Győri oldalon a 13 pontos Török Ági, a TFSE-nél a 8 egységnél járó Dúl Panka volt a legeredményesebb. A harmadik negyed a másodikhoz hasonlóan kezdődött. Nem telt két perc és Beatrice Mompremier négy pontjával, illetve Ruff-Nagy Dóra duplájával 43-33-ra elszakadt a Győr. A hazaiak Chaise Jenkins és Ja’Tavia Tapley találataival igyekeztek a lépést tartani. Minden felzárkózási kísérletre volt győri válasz, Török Ági, Dombai Réka vagy Beatrice Mompremier talált be.
 
A harmadik negyed felénél 55-39-nél a mérkőzés addigi legnagyobb különbsége alakult ki. Közel két percre megtorpantak a csapatok a pontszerzést tekintve. A harmadik szakaszt végül Ja’Tavia Tapley két duplája zárta, amivel 55-43-ra visszajött a TFSE. A negyedik negyed elején is folytatta jó sorozatát Tapley. Újabb négy pontot jegyzett, így 55-47-re felhozta csapatát. A fővárosi gárda felzárkózása Németh Alma duplájával folytatódott. Iványi Dalmának 55-49-nél időt is kellett kérnie. Török Ági állt a győriek élére, büntetőt harcolt ki, majd triplát értékesített. 59-51-nél így ismét megugrottak a vendégek. Rendkívül hullámzó mérkőzést láthattunk. Németh Alma és Dúl Panka révén 61-57-nél isméd akadt a hazaiaknak egy felzárkózásuk. Ahogy azonban a mérkőzés korábbi szakaszában rendre tudott felelni ezekre a Győr, úgy ez most is sikerült. A fölényét egyre jobban érvényesítő Beatrice Mompremier és Sabina Oroszova 67-57-nél újra 10 pontos előnyhöz juttatta csapatát. Ekkor még három perc volt hátra, de már nem volt kérdés a győztes kiléte. Amikor Ruff-Nagy-Dóra triplája célt ért, majd Mompremier középtávolit értékesített, 73-57-re elszakadt a Győr. Ez összességében 12-0-s futás volt. A hajrában szépített a házigazda, de Győr 10 pontot megtartott előnyéből és így öt vesztes mérkőzés után ismét győzelmet ünnepelhetett.
 
TFSE-MTK - UNI GYŐR MÉLY-ÚT 65-75 (15-13, 18-24, 10-18, 22-20)
 
Bajnokság, 7. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Farkas G., Varga-Záray K., dr. Németh P. (Sarkadi-Nagy Á.)
 
TFSE-MTK: Theodoreán 2, Tapley 18, Baa 2, Pavel, Jenkins 11. Csere: Szeitl 6/6, Tóth, Németh 8, Burján 5/3, Király 3/3, Dúl 10.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Nagy 10/6, Oroszova 2, Török 23/15, Dombai 12, Mompremier 23. Csere: Colley 5/3, Varga, Milkovics, Markovic.
 
 
 
 
Fotó - Tóth Zsombor, wb-sopron.com

Vármegyei szövetségek