Megszerezte első győzelmét az Európa Kupában a Ludovika-FCSM Csata
28
Oct
2021
Megszerezte első győzelmét az Európa Kupában a Ludovika-FCSM Csata
2021. október 28.  |  22:00

Az Európa Kupa 3. fordulójában a Ludovika-FCSM Csata 82-77-re győzte le hazai pályán a Nika Syktyvkar együttesét. 

Bár a mérkőzés feldobását a vendég csapat nyerte, az első pontok mégis hazai oldalon születtek. Lelik Réka találkozó nyitó ziccere után azonban Mariia Cherepanova és Raisa Musina is betalált, így két perc elteltével 2-5 volt az állás. Ekkor újból Lelik akciója következett, melyhez Stasha Carey két büntetője adódott pluszban, így 6-5-nél a Ludovika-FCSM Csata átvette a vezetést. Naignouma Coulibaly hat pontjával viszont újra a vendégeké lett az előny (6-11). A mérkőzés ezen pontján Lelik Réka majdhogynem egyedül tartotta a hazaiakban a reményt, hiszen egymaga 6
pontig jutott az összesített nyolcból (8-11). Marina Goldyreva hárompontosával hat pontra szakadt el az orosz együttes, ám Horváth Bernadett tempójával korrigálódott valamelyest az eredmény (10-14). 15-23-nél nyolc pontra növekedett a felek közötti különbség. Ekkor Simon Zsófia és Gyöngyösi Janka tripláját regisztrálhattunk (21-24). A kosár után védekezésben is kimagasló munkát végzett a fővárosi együttes. Egy jól időzített szerzett labdát követően megint csak Gyöngyösi Janka szerzett kosarat. Az utolsó másodpercekben is Gyöngyösi akcióját jegyezhettük, amivel végül a Csata nyerte a mérkőzés első negyedét (25-24).

A folytatásban Simon növelte tovább együttese előnyét, továbbra is jól védekeztek Tursics Krisztián tanítványai. Végül Cherepanova talált fogást a hazaiak védelmén (27-26). Simon gyönyörű triplája következett (30-26), mely után az orosz vezetőedző kérte ki a találkozó első idejét. Visszatérve valamelyest zavarodottság látszódott a fővárosiak támadásán, de a védekezésük továbbra sem romlott, így sikerült megtartaniuk kialakított előnyüket. Ekkor azonban a vendégek sorozatban kétszer is betaláltak, így 30-30-nál újból egy egál mérkőzést láthattunk. Tursics Krisztián kért időt eligazításra. Lelik Réka találata következett - ezúttal a hárompontos vonalról - majd Carey büntetőjével 34-32-re változott az eredmény. Hatalmas koncentráció mutatkozott meg a hazaiak védekezésén, pontosításra inkább a támadó térfelén volt szükségük. Két perccel a nagyszünet előtt, 34-34-nél lett megint csak egál a mérkőzés. Majd Hegedűs Janka szólt közbe, és visszaállította csapata két pontos előnyét (36-34). Újabb időkérés következett. A visszatérést követően Goldyreva szerzett triplát, illetve Hegedűs Jankának volt egy 2+1-es akciója, így az eredmény érdemben változatlan maradt (39-37). Ekkor viszont Varvara Psareva hárompontosa talált be, amiért Tursics Krisztián vezetőedzőnek egy újabb időt kellett kikérnie. A hátralévő 12 másodpercben Horváth Bernadett harcolta ki két büntetődobás jogát, mind a kettőt értékesítette, így 41-40-ről kezdődhetett meg a második félidő. A budapestieknél eddig Hegedűs Janka jegyzett 10 pontot neve mellé, mellyel a mezőny egyetlen játékosa lett két számjegyű dobott ponttal. 

A harmadik negyedet fej-fej mellett kezdte meg a két együttes. Pörögtek az események, sorban szerezték a felek a pontokat, így két perc elteltével 50-47-re változott a kijelzőn olvasható eredmény. 50-49-nél egy pontra zárkóztak fel az oroszok, ám Lelik Réka akciójának köszönhetően megmaradt a budapestiek három egységnyi előnye (52-49). A folytatásban is ugyanebben a szisztémában alakultak a találkozó történései. Amikor az oroszoknak esélyük lett volna a felzárkózásra, Tursics Krisztián tanítványai azonnal korrigálták a helyzetet. Végül 60-55-nél álltak meg az események egy pillanatra, hiszen a vendégek edzője kért időt. A folytatásban eleinte nem érződött különösebb változás, majd Mariia Cherepanova dobása talált be a hárompontos vonalról, illetve Raisa Musina is értékesített két büntetőt. 62-60-nál két pontra jöttek fel a vendégek. Ekkor Lelik Réka kiharcolt fault-ja, és kettőből kettő szabaddobása következett (64-60). A Csata csapatvédekezéséről már esett szó, de különös elismerést érdemel ezen belül Hegedűs Janka, aki alacsonyabb termete ellenére maximális agresszivitással állította meg Naignouma Coulibaly számtalan alsóposztos akcióját. Ezzel egyidejűleg a támadó térfélen is jeleskedett, 66-60-nál egy újabb kosarát regisztrálhattuk, amivel egyben a harmadik negyed végződött.

A mérkőzés záró szakaszát a vendégek nyithatták meg, amiből nem sikerült kosarat szerezniük. Kontrába a Csatások támadhattak, ám ők sem jártak több sikerrel, így a negyed viszonylag ponthiányosan indult. Ekkor Hegedűs Janka vétett dobás közbeni faultot, Cherepanova dobhatott két büntetőt, melyből egyet sem értékesített (66-60). Mondhatni a folytatásban sem alakultak izgalmasabban a történések, a periódus első kosara több, mint három perc elteltével született, Alexandra Marchenkova talált be második próbálkozásból (66-62). Ekkor Lelik Réka ütötte be negyedik személyi hibáját. Ez nem jött éppen jókor a budapestieknek, hiszen Cherepanova újabb találatával 66-64-re zárkózott fel a vendég együttes. Hegedűs Janka újabb akciója ellenére is 68-68-nál kiegyenlítettek az oroszok. Ekkor - Simon Zsófia passzából - Stasha Carey dobott ziccert, melyet időkérés követett (70-68). A csapatok visszatérése után Lelik Réka hárompontosán volt a sor, amit bőven a triplavonalon túlról értékesített, majd Tyasha Harris és Cherepanova pontjaival 73-72-re változott az eredmény. Bő egy perc választotta el a Ludovika-FCSM Csata együttesét első hivatalos Európa Kupa győzelmétől. Ekkor a bírák vették kezükbe az irányítást, ugyanis Horváth Bernadettnek fújtak be egy igazságtalan fault-ot, mellyel Goldyreva dobhatott kettőt. Egyet sikerült értékesítenie, 73-73-ra változott az állás, mely lefújásig nem is lett más, így hosszabbítás következett. 

A mérkőzés hosszabbítását Lelik Réka ziccere indította (75-73). Ám a vendégek sem maradtak le sokkal, Raisa Musina ziccerével megint csak egál lett az eredmény (75-75). Ekkor Stasha Carey szerzett kosarat, majd Hegedűs Janka talált be (79-75), így orosz időkérés következett. Bő két perc volt hátra a hosszabbításból. Folytatásként Marina Goldyreva dobhatott két büntetőt - Hegedűs Janka személyi hibája után - melyből egyet értékesített (79-76). Minden energiájukat mozgósították a hazaiak, mely leginkább a védőtérfélen látszódott meg. Fél perccel a lefújás előtt Lelik Réka pontozódott ki, Goldyreva dobhatott újból két büntetőt, és megint csak egyet sikerült értékesítenie (79-77). A következőkben az ellenfél lassítani próbálta az idő múlását, előszőr Horváth Bernadettet, majd Hegedűs Jankát fault-olták, ám ez már mit sem számított, a végén a budapesti alakulat mégis csak megszerezte első hivatalos Európa Kupa győzelmét, hiszen - hosszabbítást követően - 82-77-re legyőzték a Nika Syktyvkar együttesét. 
 

LUDOVIKA-FCSM CSATA - NIKA SYKTYVKAR 82-77 (25-24, 16-16, 25-20, 7-13,
9-4)

Európa Kupa, 3. forduló
Budapest, Nemzeti Sportcsarnok
N. Bejat, P. Fuska, V. Velikov (S. Snir)

Ludovika-FCSM Csata: Simon 10/6, Horváth 9, Lelik 22/6, Carey 11, Hegedűs 23/6. Csere: Gyöngyösi 5/3, Toman -, Böröndy 2.

Nika Syktyvkar: Cherepanova 13/6, Musina 10, Goldyreva 13/6, Psareva 10/6, Kozhukhar 5. Csere: Marchenkova 9/3, Coulibaly 12, Harris 5, Burik

Vármegyei szövetségek