A PEAC győzött egyedüliként a nemzetközi porondon szereplői női csapataink közül
27
Oct
2021
A PEAC győzött egyedüliként a nemzetközi porondon szereplői női csapataink közül
2021. október 27.  |  21:00

Az Euroliga 4. fordulójában a Fenerbahce 73-47 arányban múlta felül a Sopron Basket csapatát.

Az első három mérkőzését megnyerő Sopron Basket felemás előjelekkel készülhetett az összecsapásra. Az ismert utazási nehézségek komoly hátrányt jelentettek, ugyanakkor ezen az estén már bevethető volt a sérülésből visszatérő Jelena Brooks és az új igazolás, a Phoenix Mercury-val WNBA döntőt vívó Shey Peddy. A Fenerbahce is változtatott a múlt heti girona-i meccsükhöz képest. Kiah Stokes ezúttal nagy szerepet kapott, Amanda Zahuinak viszont csak részfeladatokat megoldása jutott. A törökök az elmúlt két fordulóban vesztesen hagyták el a pályát, így hazai közönség előtt egyértelműen a javítás volt a céljuk. Alina Iagupova duplájára Fegyverneky Zsófia triplával válaszolt az összecsapás elején. Határ Bernadett találata után még 5-4-re vezetett a Sopron. Ezt követően viszont Kiah Stokes duplájával és Kayla McBride sorozatban szerzett hét pontjával gyorsan lépéselőnybe került a házigazda. Érezhetően óriási erőket mozgósított a Fener, hogy hamar egyértelművé tegye fölényét. Gáspár Dávid már 10-5-nél időt kért, de újabb három perccel később 17-7-nél elérte a 10 pontot a differencia.

Az első negyed hajrájában Gabby Williams négy pontjával igyekezett szépíteni a Sopron. A játékrész végén azonban Alina Iagupova kiszorított helyzetből elengedett hárompontosa célt ért és ezzel 22-11-re mentek a hazaiak. A második negyedet is Iagupova triplája indította, majd jött Elizabeth Williams négy pontja és Kayla McBride ziccere. A Sopron négy percen át nem talált be és ez idő alatt 31-11-re ellépett a Fener, mely magassági fölényét maximálisan kihasználta. Gabby Williams triplája törte meg a mieink kosárcsendjét. A félidő utolsó öt percében a török támadások hatékonysága némileg visszaesett, de ezzel nem tudott élni a Sopron. Williams hármasa után ugyanis újabb három percet kellett várni a következő magyar pontra. Ez Aby Gaye nevéhez fűződött. A francia center a negyed végén is megvillant, így is azonban 34-18 állt az eredményjelzőn a félidőben. A harmadik szakasz elején Shey Peddy triplájával és Jelena Brooks idei első soproni pontjaival szépített a magyar bajnok. 38-23 után azonban 43-23-nál újra visszaállította a 20 pontos különbséget a Fener.

Egy pillanatra nem adta fel a Sopron, nagyot harcolt és emiatt igen hullámzó mérkőzés kerekedett. Rendre rögzíthettünk felzárkózási kísérleteket, 45-28-nál például Victor Lapena időt is kért. Ezek után viszont minden alkalommal visszaállította a 20 pont környéki előnyét a török sztárcsapat. A harmadik negyed végén 53-33-ra vezettek a hazaiak. A záró szakaszt Shey Peddy triplája vezette fel, de erre Elizabeth Williams azonnal válaszolt egy duplával. A bemutatkozó amerikai játékos nagy bizonyítási vággyal játszott, nem sokkal később duplát is értékesített. A különbség azonban 57-38 után megugrott a két csapat között. A Fenerbahe érezhetően nem csak nyerni szeretett volna, hanem arra is felhasználni a találkozót, hogy új lendületet kapjon. Nyilván a szempontjukból egy ilyen szezonkezdet után ez teljesen érthető. Egy 9-0-s futással 66-38-ra elszakadtak a hazaiak. A soproni kosárcsendet – részben Amanda Zahui sportszerűtlen faultja után megnyíló lehetőséggel – Jelena Brooks hét pontja törte meg. Még 68-45-re felzárkózott a magyar csapat. A hajrában a mieinktől Aby Gaye is betalált, míg a 73-47-es végeredményt Kayla McBride triplája alakította ki.

Fenerbahce - Sopron Basket 73-47 (22-11, 12-7, 19-15, 20-14)

Euroliga, 4. forduló
Isztambul, Metro Energy Sports Hall
Mendoza Holgado, Faur, Chueca Moreno (Cvetkovski)

Fenerbahce: Cakir, Williams 12, McBride 28/12, Iagupova 17/9, Stokes 12. Csere: Zahui 1, Kurtulmus, Canitez 3, Simsek.

Sopron Basket: Williams 12/6, Fegyverneky 5/3, Varga A., Jovanovic 2, Határ 2. Csere: Peddy 8/6, Brooks 12/6, Gaye 6.

 

 

Az Euroliga negyedik fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 65-62-es vereséget szenvedett az MBA Moscow otthonában.

A mérkőzés feldobását a vendég Szekszárd nyerte, melyből Zseljko Djokic tanítványainak nem sikerült pontot szerezniük. Kontrába a hazaiak támadhattak. Az akcióból Zhosselina Maiga szerzett kosarat, majd őt Tatiana Petrushina követte. Ekkor azonban Zala Friskovec talált be kétszer is, így változott 4-4-re az eredmény. Egy viszonylag hosszabb periódusig egyik csapat sem értékesített további kosarakat, majd egyszeriben mind két együttes betalált. 6-9-nél a szekszárdiak kezében volt az előny. Orosz időkérés következett. A taktikai eligazításból visszatérve Miklós Melinda szerezte meg első kosarát (6-11). Ezt követően az MBA Moscow csapata támadhatott, melyből egy második próbálkozásra született a kosár, Anastasia Logunova által. Gereben Lívia büntetőjével, és Miklós újabb pontjaival, a szekszárdi fiatalok 8-14-re változtatták az első negyed eredményét. A hazaiak végül 13-14-nél zárkóztak fel, de Studer utolsó másodperces távolijával az első negyed végül 13-17-el végződött.

A második játékrész elején káosz uralkodott el a parketten. Egy perc leforgása alatt kihagyott rádobások sorozatát láthattuk, eladott – illetve adott esetben szerzett – labdák tömkelegével keresztezve. Végül mind a két csapat értékesített egy-egy kosarat, így tulajdonképpen az eredmény érdemben változatlan maradt (15-19). Végül Alexandra Stolyar hárompontosával sikerült a hazaiaknak egy pontra felzárkózniuk (18-19). Ekkor a Szekszárd magasabb fokozatba kapcsolt, és egy 6-2-es rohamot produkált, mellyel időkérésre kényszerítették a hazaiak vezetőedzőjét (20-25). Visszatérve is folytatta az agresszív védekezést az Atomerőmű KSC Szekszárd, amin láthatóan nem talált fogást a hazai együttes. A továbbiakban főként büntetőből tudtak volna pontokat szerezni, ám négyből csak egyet sikerült értékesíteniük. Végül Nikolina Milic ziccerével, és Friskovec triplájával 20-31-re változott az eredmény, így kialakult a felek közötti 10+ pontos különbség. Ez a differencia ugyan nem maradt meg az első félidő lefújásáig, a nagyszünetet így is szekszárdi fore-ral, 27-32-ről kezdhették meg a felek.

A mérkőzés harmadik negyede 4:4-es dobó arányban kezdődött, mellyel 31-36-re változott az eredmény. Ekkor Karina Nizamova kétszer, illetve Elena Kirillova egyszer talált be a hárompontos vonal mögül, így a hazaiak 40-38-nál átvették a vezetést. Studer Ágnes büntetőivel lett újra egál a találkozó. Nina Glonti öt pontos rohamával 45-40-re változott az eredmény, mely időkérésre kényszerítette Zseljko Djokic vezetőedzőt. Visszatérve mind két fél szerzett egy-egy kosarat (47-42), majd Milic pontjaival három egységre zárkózott fel a szekszárdi együttes. A periódus 49-44-el végződött, megkezdődött a mérkőzés záró szakasza.

Az utolsó játékrészt Miklós Melinda büntetője és Nikolina Milic gyorsindításból szerzett ziccerei indították, 0-5-ös hajrával kezdett a szekszárdi alakulat, és 49-49-nél egálra hozták fel a meccset. Ekkor Nizamova megszerezte harmadik tripláját és újra csapata kezébe adta az irányítást (52-49). A későbbiekben Mányoky Réka talált be a hárompontos vonal mögül, így 54-54-re változott gazeredmény. Ekkor Sara Krnjic érdemelte ki két büntető jogát, melyekből csak egyet sikerült értékesítenie, így egy pontra zárkózott fel a KSC. Zala Friskovec triplája fordította meg végül az eredmény állását (54-56), de Zhosselina Maiga tempójának köszönhetően megint csak egálra hozták a hazaiak a mérkőzést. Ekkor Nizamova ziccere, és Zseljko Djokic vezetőedző időkérése következett. Visszatérve egy adok-kapok mérkőzésnek lehettünk tanúi. Az egyik oldalon Studer Ágnes szerzett három pontot, a másikon pedig Alexandra Stolyar (63-59). 63-61-nél – alig egy percre a találkozó vége előtt – a hazaiak időkérése következett. A folytatásban minden energiát mozgósított a vendég csapat, de sajnos ennek ellenére sem sikerült megszerezni a győzelmet, 65-62-es vereséget szenvedett az Atomerőmű KSC Szekszárd együttese.  

MBA Moscow - Atomerőmű KSC Szekszárd 65-62 (13-17, 14-15, 22-12, 16-17)

Euroliga, 4. forduló
Moszkva, Basket Hall Moscow
M. Cavara, I. Ivanovic, I. Milicevic (A. Nazaryan)

MBA Moscow: Nizamova 13/9, Petrushina 2, Stolyar 10/6, Maiga 10, Glonti 5/3. Csere: Shtanko 7/3, Logunova 8, Kirillova 10/3, Leshkovtseva -, Korshakova -.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 11/6, Friskovec 8/6, Gereben 3, Goree 8, Milic 19/3. Csere: Vorpahl -, Miklós 5, Mányoky 3/3, Krnjic 5.

 

 

EURÓPA KUPA

 

Az Európa Kupa harmadik fordulójában az NKA Universitas PEAC 78-66-ra győzte le hazai pályán a török Nesibe Aydin együttesét.

A találkozót Kamile Nacickaite tempója indította. A csapatok fej-fej mellett haladtak már a mérkőzés elején korai perceiben is, 4-4-nél egál mérkőzést regisztrálhattunk, majd Nacickaite hárompontosával a törökök vették át a vezetést. Chelsea Nelson közelijének hála azonban nem maradtak le a hazaiak sem, és Kiss Virág büntetőivel magukhoz is ragadták a kezdeti előnyt (8-7). Nikola Dudasova triplájával és középtávolijával 13-7-re változott az kijelzőn látható eredmény. Jessica Thomas kosarával próbáltak meg a vendégek közelebb férkőzni, ám Nelson nem hagyott helyet a korrigálásra (15-9). Török időkérésen volt a sor. Visszatérve Alaina Coates 2+1-es akciójának köszönhetően 15-12-re zárkózott fel a Nesibe Aydin. Ezt követően azonban megrekedni látszódtak, míg Csirke Ferenc játékosai tovább gyakorolták a vendégekre gyakorolt nyomást. Majdnem egy 10 pontos különbség alakult ki a felek között (21-12). Az első játékrész végére minimálisan bár, de sikerült a törököknek felzárkózniuk, – de ennek ellenére is pécsi előnyről – 24-16-ról folytatódhatott a küzdelem.

A második etapot Virag Kiss ziccere indította, mellyel hivatalosan is 10 pontra szakadt el a PEAC együttese (26-16), majd Szücs Réka hárompontosa következett. Ezt követően – Gulsah Duman triplájával – 29-22-re zárkózott fel az ellenfél. 30-24-nél újból csak hat pont volt a különbség a résztvevő csapatok között. Nelson és Coates is betalált, így maradt az eddigi hat pontos differencia (32-26). Ekkor Coates újabb kosarai következtek, és 32-30-as eredményt regisztrálhattunk. Csirke Ferenc kérte ki idejét. Az eligazítást követően Nacickaite vétett személyi hibát, így Wentzel Nóra dobhatott két büntető, melyből egyet értékesített. A folytatásban Kiss és Nelson összjátékának köszönhetően további pontok születtek, ám a vendégeknél Thomas is betalált, így egy perccel a nagyszünet előtt 35-34-et olvashattunk a kijelzőről. Harika Eldas találatával vette át végül a vezetést a Nesibe Aydin, újabb pécsi időkérésen volt a sor (35-36). A hátralévő időben egyik csapat sem szerzett további kosarakat, így a felek az eddigi 35-36-ról fordulhattak.

Kamile Nacickaite és Jessica Thomas pontjai indították a második félidőt. Kiss Virág hiába talált be közelről, az előny nemhogy megmaradt a vendégeknél, de növekedni is látszott (37-43). Ekkor a pécsiek kértek időt eligazításra. 39-45-nél Katsiaryna Snytsina követett el egy sportszerűtlen fault-ot, melynek köszönhetően Chelsea Nelson-nak volt alkalma két büntetőt dobni. Mind a kettőt sikerült értékesítenie, majd egy jól időzített szerzett labdából további pontokat is szerzett, így 44-45-re változott a felek közötti eredmény. Ezt követően egy nagyon izgalmas szakaszhoz érkezett a mérkőzés. Egyszer az egyik, aztán pedig a másik csapaté volt az egy pontos előny. Végül Nikola Dudasova kosarával 50-47-re ugrott az eredmény, így a vendégek kértek időt. A folytatásban eladott labdák és kihagyott dobások sorozata következett. A szerencsétlenebb periódust végül Marshall hárompontosa törte meg (53-47), ám Jessica Thomas-nak köszönhetően az ellenfél továbbra is ott maradt a hazaiak nyakán. Ezt követően újra a törökök kezébe került a kontrol, Harika Eldas pontjaival 53-55-re változott az eredmény. A záró szakaszt végül 56-55-ről kezdhették meg a találkozó résztvevői.

Nelson büntetője nyitotta a negyedik negyedet, majd további kosarakat követően 59-59-nél újból egál lett a mérkőzés. Nelson tempójával, illetve Marshall triplájával ragadta végül magához a szót a PEAC (64-59). Időkérés következett. Visszatérve Kiss, Wentzel és Marshall is betalált, és 10 pont fölé ugrott a differencia (70-59). 70-63-nál Csirke Ferenc kért időt. Az eligazítást követően Nacickaite és Marshall is betalált távolról, így 73-66-ra változott az eredmény. Egy perc volt hátra az Európa Kupa harmadik fordulójából, mely során az ellenfél már nem tudott újat kitalálni, így végül a találkozót az NKA Universitas PEAC nyerte, 78-66-re győzték le a török Nesibe Aydin együttesét.

NKA Universitas PEAC - Nesibe Aydin 78-66 (24-16, 11-20, 21-19, 22-11)

Európa Kupa, 3. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
A. Jovovic, J. Mikulic, P. Zenis (M. Kuzmiak)

NKA Universitas PEAC: Kiss 17, Nelson 16, Wentzel 3, Marshall 19/9, Dudásova 9/3. Csere: Sarok 2, Szücs 11/9, Selcova -, Brajkovic 1.

Nesibe Aydin: Thomas 15/3, Snytsina 2, Nacickaite 16/9, Eldas 14/6, Coates 13. Csere: Duman 3/3, Yildizhan 3/3.

Az Európa Kupa 3. fordulójában az Orman Genclik otthonában 81-73-as vereséget szenvedett a DVTK.

Idegesen kezdtek a csapatok. Az első három percben mindössze két hazai mezőnykosarat jegyezhettünk fel. Ezzel 4-0-s előnybe került az Orman Genclik. Danielle Robinson büntetőkkel növelte a különbséget, de ezt követően Aho Nina triplájával a DVTK is megszerezte első találatát. 6-3 után a folytatásban 4-6 pontos különbség állandósult a felek között. A török gárdának 16-8-nál akadt egy kisebb megugrása, de Földi Attila időkérése után Bernáth Réka és Kányási Veronika hármasaival gyorsan szépített a DVTK. Sőt, Kányási ziccere és Bernáth újabb triplája után 19-16-nál már 11-0-s futást regisztrálhattunk. A magyar csapat összesen négyszer volt eredményes távolról. A negyedet azonban egy sikeres hazai távoli kísérlet zárta. Ennek megfelelően 10 perc játékot követően 19-19 állt az eredményjelzőn. A törökök sem akartak lemaradni a hármasokkal. A második negyed elején gyorsan kettőt is hozzátettek. Összességében pedig 9-2-es sorozattal indították a játékrészt, 28-21-re elszakadva ezzel.

A DVTK első találatát a második negyedben Medgyessy Dóra szerezte, majd Cheridene Green és Bernáth Réka állt a csapat élére. Green 12, Bernáth 8 pontot szerzett az eső 20 percben. Ismét 4-6 egység között állt be a mérkőzés. Rendre tudott válaszolni a török kísérletekre a DVTK. Kiss Angelika is betalált kétszer a félidő utolsó öt percében, így 33-31-nél és 35-33-nál visszajött két pontra magyar csapat. Volt labdájuk a mieinknek az egyenlítéshez. Ezzel nem sikerült élni. A félidőben végül 40-37-re ment az Ormanspor. A hazaiaknál a legeredményesebb a 13 pontos Goksen Fitik volt. A harmadik negyedet Cheridene Green büntetői vezették fel magyar részről. Minimális hátrányban követte riválisát a DVTK. Kifejezetten élvezetes, fordulatos csata kerekedett. Nagy erőfeszítések árán végül Kiss Angelika révén 46-46-nál sikerült utolérni a törököket.

A DVTK egyenlítése után 51-46-ra újra ellépett a házigazda, de innen Medgyessy Dóra 2+1-es megoldásával, illetve Green újabb két ziccerével előbb egyenlítettek a mieink, 53-51-él pedig a vezetést is átvették. A brit center egymaga 10 pontot szerzett ebben a 10 percben. Kányási Veronika növelte az előnyt 55-51-nél. Az ekkor kialakult differencia a negyed végére is megmaradt. Az 57-53-ról induló záró szakaszban Kiss Angelika négy pontjával 61-55-re ellépett a DVTK és volt labdája ennél is nagyobb differenciához. A lehetőségek kimaradtak és ezeket könyörtelenül megbüntette a török alakulat. Hat perccel a vége előtt 61-61-nél egyenlítettek. Innentől egészen az utolsó percig fej-fej mellett haladt a két gárda. Három alkalommal (66-64, 68-66, 70-68) is a magyar csapat vezetett. Ennél a két egységnél jobban nem sikerült elszakadni. Az utolsó két percben Danielle Robinson öt pontjával 75-70-re ellépett az Ormanspor. A megszerzett előnyüket pedig magabiztosan tartották. Több lehetőség is kimaradt a mieinknél és ezt kihasználva az utolsó percben 10 ponttal ellépett az Orman Genclik. Végül 81-71 után Kányási Veronika alakította ki egy szép betörést követően a végeredményt.

 

 

Orman Genclik - DVTK 81-73 (19-19, 21-18, 13-20, 28-16)

Európa Kupa, 3. forduló
Ankara, Sait Zarifoğlu Spor Salonu
Isachenko, Stefanov, Nagornyi (Kurshumlija)

Orman Genclik: Robinson 17/3, Fitiki 13/2, Uzun 12/3, McCowan 21, Lucet 9/3. Csere: Avci, Gezgin 9/9, Gokdemir.

DVTK: Green 24, Kányási 9/3, Aho 3/3, Medgyessy 11/3, Jovanovic 2. Csere: Tóth, Kiss 16, Bernáth 8/3.

 

 

Az Európa Kupa 3. fordulójában az UNI-Győr – MÉLY-ÚT 70-65-re alulmaradt a Sepsi-SIC otthonában.

Viszontagságos utazást követően érkezett meg a Győr a mérkőzés helyszínére. Dubei Debóra után Weninger Virágot is elveszítette sérülés miatt Iványi Dalma együttese, így nem voltak kedvezőek az előjelek a magyar csapat számára. A mérkőzés elején 6-1-es előnyre tett szert a Sepsi-SIC. Az első győri mezőnykosarat Dombai Réka szerezte, majd megvillant Beatrice Mompremier is. A hazaiak azonban minden győri találatra válaszoltak és 11-5-nél már időt is kértek a mieink. A folytatásban nyolc ponttal elszakadt a sepsiszentgyörgyi gárda, de a lélektani 10 pontot nem érte el a differencia. Köszönhetően annak, hogy az első szakasz hajrájában Dombai Réka és Nagy Dóra is távolról volt eredményes. 10 perc után végül 21-13 állt az eredményjelzőn. A második etap elején Varga Zsófia két duplájával 21-17-re felkapaszkodott a Győr. Teljesen nyílt lett az összecsapás. Bár egy hazai tripla még 24-17-re alakította az eredményt, de Dombai Réka és Sabina Oroszova hármasaival 27-24-re fordított a Győr.

A félidő utolsó öt percébe is erről a 27-24-es állásról érkeztek a felek. Több labdája is volt a Győrnek, hogy nagyobb előnyt kialakítson. A lehetőségek kimaradtak és így 30-29-re fordított a Sepsiszentgyörgy. Iványi Dalma időt kért, de a nagyszünetig hátralévő két percben már maradt a hazai előny. Végül 20 perc után 34-31-re ment a Sepsi, akiknél Brianna Fraser 12, Jovana Pasic 10 pontnál járt. A Győr legeredményesebbje a 8 pontos Dombai Réka volt. A harmadik negyedet Shaqwedia Wallace triplája indította, de Sabina Oroszova és Beatrice Mompremier révén tartotta a lépést a Győr. Hullámzó összecsapást láthattunk. 40-37 után után ismét elszakadt a román bajnoki címvédő: 47-37-nél először alakult ki 10 pontos differencia a felek között. Iványi Dalma időt kért, majd a Győr 47-44-re visszajött. Beatrice Mompremier, Török Ági és Shay Colley voltak ezen futás pontszerzői.

A harmadik negyed hajrájában úgy nézett ki, hogy ezen 2-3 pontos hátrány környékén megkapaszkodhat a Győr. 49-47 után azonban 5-0-val zárták a játékrészt a hazaiak és 54-47-re újra elszakadtak. Hiányos felállásban, minden nehézsége ellenére hatalmasat a küzdött és jól tartotta magát a győri együttes. 30 perc után egyedül a 14 eladott labda miatt lehetett hiányérzete a szakmai stábnak. A záró szakaszra sem változott a játék képe. A negyed elején 59-47-re módosította az állást a Sepsi. Ez összességében 10-0-s futás volt. Iványi Dalma időkérését követően igyekezett új lendületet venni a Győr. Ez sikerült is. Sabina Oroszova triplája, majd Beatrice Mompremier, Dombai Réka és Ruff-Nagy Dóra találatai 61-58-ra felhozták a magyar csapatot. Az utolsó három percbe érve Oroszova újabb hármast jegyzett és ezzel 65-63-nál teljesen nyílt volt a csata. Egyenlíteni viszont már nem sikerült. A Sepsi megbüntette az eladott labdákat, így megtartotta kisebb előnyét és végül 70-65-ös sikert aratott.

Sepsi-SIC - UNI Győr - MÉLY-ÚT 70-65 (21-13, 14-18, 19-16, 16-18)

Európa Kupa, 3. forduló
Sepsiszentgyörgy, Sepsi Aréna
Stasiev, Petrenko, Vujicic (Nikolov)

Sepsi-SIC: Pasic 15/3, Wallace 10/6, Ghizila 6/3, Orban 2, Fraser 26. Csere: Catinean 3/3, Neagu 3/3, Podar 5/3.

UNI Győr MÉLY-ÚT: Ruff-Nagy 7/3, Oroszova 13/9, Török 4, Dombai 12/6, Mompremier 19. Csere: Colley 6, Varga 4, Markovic, Révész.

Vármegyei szövetségek