Női Európa Kupa: A Csata is kettős győzelemmel került a főtáblára
30
Sep
2021
Női Európa Kupa: A Csata is kettős győzelemmel került a főtáblára
2021. szeptember 30.  |  20:23
Az Európa Kupa selejtező visszavágóján a Ludovika-FCSM Csata 81-79-re legyőzte az A3 Basket Umea gárdáját, és ezzel történelmet írt! Előzőleg 16 éve - 2005 decemberében - szerepelt fővárosi klub az európai porondon, amikor a BSE az izraeli Ramat Hasaronnal szállt szembe az Európa Kupában. A mai nappal viszont, 2021-ben is csatlakozik egy budapesti együttes a főtáblához. A közeljövőben Tursics Krisztián tanítványainak a további megmérettetéseket a Nika Syktyvkar, az Ormanspor és a hazai DVTK csapata fogja jelenteni. De előbb lássuk miként is alakult a mérkőzés Svédországban.
 
A svédek nyerték a mérkőzés feldobását, amiből azonnal pontokat is szereztek (2-0). A vendégek hármasokkal tudtak felzárkózni ellenfelükhöz, melyeket előszőr Simon Zsófia, majd Zele Dorina jegyzett fel (6-6). Abigél Asoro triplájával 9-6-nál vette át a vezetést a hazai együttes. A hatodik percbe érkezve Tiffany Brown harmadik távolijával 12-9-re szakadt el az ellenfél, a hátrány pedig tovább növekedett, hiszen a svédek egymás után értékesítették kosaraikat. A negyed közepére 9 pontos előnyt alakítottak ki maguknak (22-13). Hegedűs Janka pontjaival azonban sikerült újra közelebb férkőzni, majd Böröndy Vivien jól időzített ziccerével megint csak három ponton volt a Csata együttese. A budapesti hajrának köszönhetően svéd időkérés következett. Visszatérve újabb pontokat pakoltak a hazaiak előnyükre, de Böröndy közelijének hála nem tudtak az eddigi három pontnál jobban elszakadni (24-21). A szó felváltva volt a csapatoké - hol a svédek szereztek kosarat, hol a magyarok - az első negyed végén 29-25 állt az eredményjelző táblán az Umea javára.
 
A második játékszakasz megkezdésének joga a hazai csapatot illette, amit kamatoztattak is (31-25). Jó védekezésüket követve a szerencse is nekik kedvezett, hiszen minden kétes dobásuk betalált. Az etap harmadik percébe érkezve kialakult a mérkőzés eddigi legnagyobb különbsége a felek között - 10 pont - ami időkérésre kényszerítette Tursics Krisztián vezetőedzőt (35-25). Az eligazításból visszajőve magabiztosabbnak látszódtak a kék-fehérek, és 35-29-nél újra hat pontra hozták a mérkőzést. Továbbá, Stasha Carey sikeres büntetői, és Simon Zsófia értékesített kosaraival egy pontra zárkóztak fel a vendégek. 37-36-os állásnál a svédek vezetőedzőjén volt a sor, hogy kikérje idejét. A rövid szünet után - két percre a félidőtől - egy alapjaiban agresszívabb védekezést láthattunk a Csata együttesétől, amin az ellenfél - viszonylag hosszabb periódusig -  nem is talált fogást. A védelmet Teniya Page tempója törte meg (39-36). A mérkőzés első felének hátralévő részében a büntetőké volt a főszerep, melyeknek köszönhetően a szünetet 44-38-ról kezdhették meg a találkozó résztvevői. Ezen a ponton a Csatának hat egységnyi hátránya kellett ledolgoznia.
 
A második félidőt Ama Degbeon 2+1-es akciója nyitotta (47-38). Stasha Carey próbált meg javítani a Csata helyzetén ziccerével, ám ekkor újabb hazai pontok következtek, megtartva a két csapat közötti különbséget. Horváth Bernadett és Simon Zsófia sikeres hárompontosai jelentették a "megváltás" - melyet Böröndy Vivien középtávolija is követett - újból egy pontra hozták a mérkőzést a vendégek (49-48). Egy-egy kosár következett mindkét oldalon, az egy pontos különbség megmaradt, és a svédek kértek időt. Jól védekezett a Csata együttese, Böröndy Vivien kiharcolt faultja után két büntetőn volt a sor. Mindkettőt értékesítette Tursics Krisztián bedobója, mellyel a budapestiek át is vették a vezetést (51-52). Azonban a reflektorfény ezután is Böröndyn maradt, hiszen sikeres hárompontosának köszönhetően tovább növekedett a vendégek előnye. A negyed Lelik Réka és Taniya Page ziccerével végződött, így 56-57-ről kezdődhetett a negyedik periódus.
 
Tiffany Brown újból megfordította a mérkőzést, három pont volt a svédek javára (60-57), így Tursics Krisztián ki is kérte a záró szakasz első idejét. A technikai eligazítást követően újabb büntetőkkel növelték előnyüket a hazaiak. A büntetős játékhoz csatlakozott Hegdűs Janka is, így újból három ponton lehetett a fővárosiak együttese (62-59). Teniya Page a mérkőzés ezen pontján 26 pontot jegyzett fel neve mellé. Egy ilyen teljesítmény akár mérkőzést is nyerhet, de itt csak csapata előnyét növelte 69-62-re. Főleg a Simon, Zele duónak volt köszönhető, hogy sikerült újból közelebb férkőznie a vendégeknek, és négy perccel a találkozó vége előtt újra volt egy egy pontos mérkőzésük. Ezt követően a svédek egy gyorsabb sebességre kapcsoltak, de a budapesti csapat tartotta a lépést, Lelik Réka triplájának köszönhetően 77-77-én egál lett a mérkőzés. Ezt a svédek törték meg Moa Dellbro ziccerével, így Tursics Krisztián vezetőedző kikérte újabb idejét. Visszaérkezve egy újabb távoli talált be a kék-fehéreknél, melyhez még Horváth büntetői is adódtak. Ebből már nem tudott a hazai csapat visszajönni, a Ludovika-FCSM Csata 79-81-nél megnyerte az Európa Kupa selejtező visszavágóját, és ezzel feljutott a nemzetközi verseny főtáblájára.
 
Gratulálunk!
 
A3 Basket Umea - Ludovika-FCSM Csata 79-81 (29-25, 15-13, 12-19, 23-24)
 
Európa Kupa, selejtező - 2. mérkőzés
Umea, Umea Energi Arena
Játékvezetők: N. Bejat, M. Uuehendrik, S. Sand (J. Brixen)
 
A3 Basket Umea: Louka 10/6, Asoro 5/3, Page 26/3, Brown 13, Degbean 13. Csere: Dellbro 5/3, Elias -, Hansson 4, Edholm 3/3, Bjarnadottir -.
 
Ludovika-FCSM Csata: Simon 14/12, Horváth 9/6, Lelik 11/3, Zele 9/3, Carey 19/3. Csere: Balogh -, Angyal -, Gyöngyösi -, Hegedűs 8, Böröndy 11/3.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek