3x3: Női válogatottunk ott lesz az Eb-n, a férfiaknak nem sikerült kiharcolni a részvételt
27
Jun
2021
3x3: Női válogatottunk ott lesz az Eb-n, a férfiaknak nem sikerült kiharcolni a részvételt
2021. június 27.  |  19:00

Festői környezetben, a Fekete-tenger partján fekvő Konstancában játszotta Európa-bajnoki selejtezőit férfi és női 3x3-as válogatottunk.

A hölgyek kulcsemberük, Cyesha Goree nélkül érkeztek, helyére Török Ágnes került a megszokott Papp Dia – Theodoreán Alexandra – Medgyessy Dóra alkotta keretbe. Az urak a debreceni olimpiai selejtezőn jól muzsikáló Demeter Attila – Keller Iván – Tomislav Ivosev – Kerpel-Fronius Balázs négyessel indultak csatába.

A román helyszín mellett Izraelben bonyolítják a másik selejtezőt – mindkét tornáról 4-4 együttes jut ki a szeptember 10-12. között rendezendő párizsi kontinensviadalra. A csoportok első két helyezettje jut tovább a keresztjátékba, ahol győzelem esetén meg is van az Eb-részvétel – de ne szaladjunk ennyire előre.

 

A játéknap első két mérkőzése rögtön honfitársainké volt, elsőként a hölgyek csaptak össze Nagy-Britannia legjobbjaival. A britek javarészt ismeretlenek a 3x3 világában, de Konstancába egy jó szerkezetű, magas, atletikus négyessel érkeztek. Ha csupán a torna előtti kiemelésre hagyatkozunk, a mieink tűntek esélyesebbnek – a második kiemelt csapott össze a tizedikkel. Medgyessy kosarával rögtön az első támadásból előnyt szereztünk, az örömöt azonban árnyalta, hogy húsz másodperc leforgása alatt három személyi hibát ütöttünk be. 2-1-re fordítottak a britek, Medgyessy újabb találatával egyenlítettünk. Talán a szeles tengerparti időjárás, talán a korai kezdés volt az oka, de távolról nem igazán kísérleteztek a csapatok, mindkét gárda a betörésekre, befutásokra, palánk alatti játékára hagyatkozott inkább. Ez a játékstílus a két magas játékossal felálló briteknek kedvezett inkább, egy 4-0-s etappal 6-2-es előnybe kerültek. Újfent Medgyessy villant, Theodoreáán gólpasszát váltotta kosárra, de érkezett is a válasz. Török Ágnes és Papp Dia is beköszönt, féltávnál 5-8-at mutatott az eredményjelző. Különösen a britek legmagasabbika, Shequila Joseph volt elemében, továbbra is őrizték előnyüket a szigetországiak (6-9). Papp Dia tört be, visszajöttünk két pontra, erre azonban három brit kosár volt a válasz. Elsőként ellenfelünknek gyűlt ki a hét faultja, Papp dobhatott kettőt, de csak az egyik ment be (8-12). A gyűrű alatt továbbra is meggyűlt a bajunk Josephékkel, újabb pontot szereztek „centerből”. Elérkeztünk az utolsó két perchez, és sajnos beütöttük hetedik szabálytalanságunkat. 8-14 után Török volt eredményes közelről, de Nagy-Britannia is elkapta a fonalat. Hol a vonalról, hol mezőnyből találtak be, a mieink futottak az eredmény után. Medgyessy duplája után még felcsillant némi remény (12-16), de több pontot már nem szereztünk, egy büntető állította be végül a 12-17-es végeredményt – nem feküdt a britek játéka a magyar lányoknak.

 

A torna 4. helyére rangsorolt férfi válogatottunk következett, elsőként a 13. helyen kiemelt Koszovó volt az ellenfél. Eleinte itt is a betörések domináltak, Ivosev és Demeter is szépen talált utat a gyűrűhöz. Hamar 4-0-s előnybe kerültünk, majd Demeter „pöcijével” meglett az ötödik pontunk is. Szépített Koszovó, de mind erőben, mind sebességben jobbnak tűnt a magyar csapat. Keller is betalált, 9-2-re léptünk el, dea Szeged bedobója sajnos megsérült, nem tudta folytatni a játékot. Ivosev szép dobócselt követően értékesített egy újabb közeli dobást, majd a védőoldalon hatalmas sapkát osztott ki ellenfelének. 13-5-nél koszovói oldalon Rexha próbálkozott, időnként sikerrel, de a mieink továbbra is tetszés szerint érték el a kosarakat. 15-9-ről egy 5-1-es futással végleg eldőltek a vitás kérdések, a derbit végül Ivosev ziccere zárta (21-12).

 

Némi szünet után újfent Csirke Ferenc legénységén volt a sor, ezúttal a Nagy-Britanniát 16-12-re verő Ukrajnával mérkőztek Demeterék – az első mérkőzésen megsérülő Keller Iván nélkül. Az első perc kosár nélkül, de három magyar személyi hibával telt el, és csakhamar „beütöttük” a negyediket, majd az ötödiket is. A 0-0-s állás, valamint a gyűlő szabálytalanságok inkább focimeccshez tették hasonlatossá a derbit, de szerencsére csakhamar beindult a pontgyártás is. Demeter kosarára három ukrán pont volt a válasz, a kezdeti bizonytalankodás után alaposan belelendültek a csapatok. Chumakov duplájával 7-3-ra elléptek az ukránok, Kerpel-Fronius találatával is csak 8-4-re sikerült felzárkóznunk. Még féltáv előtt meglett a 7. csapatszemélyink, limitálva védekezésbeli agressziónkat. Chumakov újabb távoli dobásával már hat pontnál járt az ukrán, éppen annyinál, mint a teljes magyar együttes (6-11). Naskov is beszórt egy kettest, tetézve bajainkat, Demeter válaszolt gyorsan (7-13). Naskov egy zsákolással is megpróbálkozott, Demeter azonban útját állta – szabálytalanul, de mindkét szabaddobás célt tévesztett. Ismét Demeter villant, de több hiba csúszott a játékunkba, több támadásunk is eladott labdával végződött. 8-13-nál aztán huszáros hajrába kezdtek a mieink, előbb Kerpel-Fronius talált be kintről, majd Demeter megfejelte ezt két távolival – máris egált mutatott az eredményjelző (14-14). Naskov hűtötte le a kedélyeket egy ziccerrel, illetve hűtötte volna, hiszen Kerpel-Fronius újabb magyar duplát bombázott be, immáron a vezetésért (16-15). Izgalmas véghajrának néztünk elébe, elérkezett az utolsó perc. Naskov két büntetőből egyet a helyére küldött, Ivosev viszont mindkettőt elrontotta. Balaban ziccert hibázott, de Ivosev sarokhármasa a gyűrűt sem találta el. 10 másodperc volt már csak az órán, Kozhemiakin cselezgetett. El tudott jutni a büntető magasságáig, ahonnan egy roppant nehéz dobást emelt fel, és juttatott a gyűrűbe – alig több, mint egy másodperc maradt mindössze, ez idő alatt már kivinni sem maradt ideje játékosainknak a labdát. Bár egy remek hajrával visszajött, sőt fordított is csere nélkül kiálló csapatunk Ukrajna ellen, végül egy bravúrkosárral a kék-sárgák módosították 2-0-ra a mérlegüket.

 

A hölgyeken volt a sor, hogy Szlovákia legyőzésével bebiztosítsák a helyüket a keresztjátékban – vereség esetén azonban búcsút inthetett Károlyi Andrea együttese a kontinensviadalnak, nagy volt a tét tehát. Török kosarával kezdtük a találkozót, ezt azonban egy kis intermezzo követte, sokadszor lazult ki ugyanis a pálya szerkezete, a helyi szervezőknek kellett „összedrótozniuk” azt. Lassan lendültek játékba a felek, három percet követően 2-2 pont mellett 3-3 személyi hiba állt a táblán. Több kihagyott magyar ziccer után Papp betörése végre eredményes volt, majd Theodoreán dobott fontos távolit (5-3). A szlovákok – hasonlóan a britekhez – a palánk alól voltak többnyire eredményesek, öt perc játékot követően 6-5-re vezettünk. Papp esett nagyot, de szerencsére nem lett komolyabb baja, sőt nem sokkal később a helyére küldött egy duplát is (8-6). Ezt a hátrányt szép centermunkával eltüntették északi szomszédaink, három perccel a vége előtt 9-8-at mutatott a javunkra az eredményjelző. Gyűltek a szlovák faultok, bónuszba kerültünk, Török és Papp is egy büntetőt értékesített két kísérletből (11-8). Medgyessy dobott nehéz távoli tempót, a végig agilisan játszó Török pedig elsüllyesztett egy duplát, komolynak mondható előnyhöz juttatva a magyar csapatot (15-9). A végjáték izgalommentesen alakult, gyakorlatilag a hajrára elfogyott Szlovákia – 9-8-ról az utolsó három percben egy 10-2-es futással zártak lányaink, ezzel a csoport második helyén végezve bejutottak a keresztjátékba.

 

A párórás szünetet követően folytatódtak a küzdelmek, nevesül férfi válogatottunk harmadik csoportmérkőzésével, amelyen Nagy-Britannia volt a mieink ellenfele. Zsinórban második derbijére volt kénytelen három fővel, csere nélkül kiállni Csirke Ferenc legénysége, ennek ellenére Demeter és Kerpel-Fronius pontjaival 3-1-es előnnyel kezdtek honfitársaink. Hibbert egy zsákolással szépített, de sok hiba csúszott a gépezetbe mindkét oldalon, nem volt folyamatos a játék. 5-4 volt az állás mind pontok, mint szabálytalanságok tekintetében – az egyik adatnak örülhettünk, a másiknak kevésbé. Demeter találatával 6-4-gyel értünk el a „félidőhöz”. Hamilton és Demeter különcsatája bontakozott ki, mindketten eredményesek voltak zsákolás útján és „mezei” kosarakkal is. 8-6-os magyar vezetésnél Jackmannek ütöttünk oda, amivel sajnos kigyűlt a hét személyi hibánk, így fordítottak a britek (8-9). Ivosev egyenlített, ám két támadásból két duplát kaptunk, ami kissé megroppantotta a csere nélkül egyre inkább fáradó válogatottunkat. Kettő perc volt már csak hátra, Hesson két büntetőjével 15-9-re hízott a szigetországiak előnye. Ivosev ellen ítéltek technikai hibát a játékvezetők, az utolsó másfél perc így sajnos a szabaddobásokról szólt elsősorban – ezt gyatra százalékkal értékesítették Hamiltonék, de ez is belefért nekik. 9-9-ről egy 9-0-s etappal lezárta a mérkőzést Nagy-Britannia, így eldőlt, hogy Ukrajna mellett ők a csoport másik továbbjutója – a magyar válogatott lemaradt a keresztjátékról, és ezáltal sajnos a szeptemberi Európa-bajnokságról is.

 

Női válogatottunk azonban még megválthatta párizsi repülőjegyét, ehhez az utóbbi időben több alkalommal is legyőzött Észtországot kellett Medgyessyéknek felülmúlniuk. Török duplájával indult a derbi, majd Theodoreán volt eredményes kétszer (4-3). 5-5-nél egalizáltak az északiak, sőt Anderson távoli dobásával a vezetést is átvették (5-7). Felváltva potyogtak a kosarak, Török tavalyi győri csapattársa, Lass szépen forgatta be a magyar lányt (7-9). Medgyessy és Török pontjaival tapadtunk az észtekre, a várva várt vezetést végül Theodoreán saroktriplája hozta meg (13-12). Ez láthatóan idegessé tette ellenfelünket, sorra puskázták el a dobásokat a fehér-kékek. Medgyessy, majd Papp is betalált (15-12), az idő pedig fogyott, olyannyira, hogy az utolsó két percben már csak Papp kosarát jegyezhettük fel – magyar hölgyek remek hajrával biztosították be részvételüket a szeptemberi Európa-bajnokságon.

 

 

 

  

 

 

Vármegyei szövetségek