Férfi NB II: A csoportgyőztesek négyesdöntője Pécsett
17
Jun
2021
Férfi NB II: A csoportgyőztesek négyesdöntője Pécsett
2021. június 17.  |  13:19
Kialakult a négyesdöntő mezőnye az NB II-ben, a négy csoport győztese dönti el a végső helyezések, s az NB I B zöld csoportjába való feljutás sorsát.
 
Mivel a keleti és a nyugati csoportban kevesebb csapat nevezett, mint a két középcsoportban, keleten (9) és nyugaton (8) az alapszakaszt követően "rátettek" még egy rájátszáskört a csapatok, sőt a nyugati csoportban még helyosztó playoff-párharcokat is rendeztek. Keleten, ahogy az alapszakasz, a rájátszás után is a Sunshine-NYIKSE csapata végzett az élen a Békéscsaba előtt - bár a rájátszásban az alapszakaszban nagyobb hátrányt összeszedő Békés szerepelt a legjobban -, így a nyíregyháziak és a csabaiak várhatták a keresztjátékot.
 
Nyugaton nagy volt a "tülekedés" az élbolyban. Az alapszakaszt 3 vereséggel záró pécsi gárda mögött az Oroszlány második csapata, a Szombathelyi Egyetem és a Soproni Tigrisek is 4-4 vereséggel zárt. A rájátszás a pécsiek mellett a szombathelyieknek sikerült a legjobban, ők vívták a döntő párharcot, amely két magabiztos pécsi sikert hozott.
 
A 16 csapatos Közép A-csoportban találjuk az egész mezőny eddigi egyetlen veretlen együttesét a Budafok személyében, amely mögött biztosan futott be másodiknak, s jutott a keresztjátékba a TFSE együttese. A 15 csapatos közép B-csoport élén egyetlen vereséggel a Dunaharaszti együttese végzett, a második helyen a 4 vereséget számláló Honvéd-Ludovika csapata zárt. A két középcsoportban - tekintettel a népes mezőnyre - nem volt szükség folytatásra, az oda-vissza kör után alakult ki a végeredmény.
 
Következett a keresztjáték, azaz a csoportok 1-2. helyezettjeinek egymás elleni, kupa jellegű párharca a négyesdöntőbe jutásért.
 
Az alábbi párosítások alakultak ki a sorsolás után:
 
Budafok - Szombathelyi Egyetemi SE
Dunaharaszti MTK - Békéscsabai KK
Sunshine-NYIKSE - TFSE
PTE-PEAC - Honvéd-Ludovika
 
A Budafok a Szombathelyen aratott 26, a Dunaharaszti pedig az ország ellenkező sarkában, Békéscsabán aratott 16 pontos győzelmével gyakorlatilag az első mérkőzésen eldöntötte a párharcot - mindkét gárda kettős győzelemmel jutott a négyesdöntőbe. A másik két párharc viszont igen érdekesen, izgalmasan alakult.
 
A nyíregyházi gárda 7 pontos győzelmet aratott a TFSE otthonában, ám a visszavágón az első negyedet követően összesítésben már csupán egyetlen ponttal állt jobban. A szabolcsi legénység a harmadik negyedben biztosította be továbbjutását - a visszavágó 70-70-es végeredménnyel zárult. Kuparendszerű párharcoknál nincs hosszabbítás, így a Sunshine-NYIKSE jutott a négy közé.
 
A Honvéd-Ludovika és a PTE-PEAC az első, a fővárosi összecsapáson végzett döntetlenre (65-65). A visszavágón egy negyed után még a fővárosi alakulat vezetett, majd a második etap remek támadójátékával szünetre 10 pontos előnyt szerzett a pécsi gárda. A Honvéd-Ludovika együttese azonban nem tört meg, fokozatosan csökkentette hátrányát, roppant kiélezetté, izgalmassá tette a végjátékot, amelyben végül minimális különbségű, 83-82-es pécsi siker született. 
 
Ezek után tehát kialakult a hétvégi négyesdöntő mezőnye.
 
 
A résztvevők:
 
Budafok
Dunaharaszti MTK
Sunshine-NYIKSE
PTE-PEAC 
 
 
A pécsi négyesdöntő programja:
 
Június 18., péntek
 
17:30   PTE-PEAC - Dunaharaszti MTK
20:00   Sunshine-NYIKSE - Budafok
 
Június 19., szombat
 
17:00   Budafok - PTE-PEAC
19:30   Sunshine-NYIKSE - Dunaharaszti MTK
 
Június 20., vasárnap
 
15:30   PTE-PEAC - Sunshine-NYIKSE
18:00   Dunaharaszti MTK - Budafok
 
 
 
Fotó - Dunaharaszti Online

Vármegyei szövetségek