Szenzációs játékkal csoportgyőztes férfi 3x3-as válogatottunk!
05
Jun
2021
Szenzációs játékkal csoportgyőztes férfi 3x3-as válogatottunk!
2021. június 5.  |  21:10

Egyszerű volt a képlet a debreceni 3x3-as olimpiai selejtező második napján pályára lépő férfi válogatottunk (Demeter Attila, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs, Tomislav Ivosev) számára: ha mindkét meccsét megnyeri, csoportelső és automatikus elődöntős, ha a második helyen végez, a holnapi keresztjátékban Ukrajnával mérkőzik, ha pedig 0-2-vel zár Csirke Ferenc együttese, úgy Szlovénia lesz vasárnap az ellenfél.

Románia és Mongólia, két talán kevésbé ismert válogatott várt a mieinkre a csoportban - a látszat azonban csal, hiszen az ázsiaiak komoly energiát fektetnek a szakágba, női nemzeti csapatuk ott is lesz az olimpián, a románok pedig régóta részesei a 3x3 körforgásának, több Európa-bajnokságot is rendeztek már. 

Elsőként szomszédainkkal mérkőztünk. Román találattal indult a derbi, de Demeter Attila és Tomislav Ivosev révén fordítottunk, a lelátókat ismét megtöltő közönség megelégedésére. A szakág egyik legjobbja, Ivosev újabb kosarával 3-1-re módosult az állás, de ami ennél is fontosabbnak tűnt, hogy nem egészen kettő perc alatt hat szabálytalanságot ütöttek be a románok - onnantól minden fault után két büntetőt dobhattunk. Le is higgadtak a kék-sárgák, ami 4-4-es, majd 5-5-ös egyenlítést eredményezett számukra - egyelőre nem tudtunk élni a  szabaddobások lehetőségével. Ivosev neve mellé két pont, majd két támadóhiba is bekerült, de összességében sikerült egy 5-0-s rohamot vezényelnünk, némi előnyre szert téve ezáltal (9-4). Román dupla után Demeter talált be kintről, de ellenfelünk újabb kintit hintett, újfent szorossá téve a derbit (11-10). Ivosev és Keller kosarai jókor jöttek, egyenlítésig nem engedtük vissza Romániát - felváltva potyogtak a kosarak (15-13). Demeter újabb pontos duplája óriási lökést adott nem csak a játékosoknak, de a szurkolóknak is - a végjátékban már nem engedtük ki a kezünkből a mérkőzést, és végül a pazarul játszó Demeter betörésével 21 ponttal fejeztük be azt. A 21-16-os magyar győzelem azt jelentette, hogy Románia már biztosan csoportharmadik, a trió első helye volt tehát a tét a nagyjából fél órával később kezdődő Mongólia elleni derbin.

 

Az ázsiaiak ellen az első percekben a küzdelem dominált a játék helyett - 2-1-re vezettünk ugyan, de ezúttal mi ütöttünk hat faultot másfél perc leforgása alatt. Kerpel-Fronius Balázs duplája mozdította el a társaságot a holtpontról, majd Demeter zsákolt hatalmasat, talpra ugrasztva a nagyérdeműt (5-2). Valóságos magyar parádé következett: Keller és Kerpel-Fronius valóságos "duplazuhatagot" zúdított a mongolokra, Demeter és Ivosev is be-beköszönt pár kosár erejéig - gyakorlatilag le sem ülhetett a közönség, olyan sűrűn jöttek a hazai pontok. 4-2-ről egy 10-0-s etappal leszakítottuk ellenfelünket, örömjátékot láthattak a Kossuth térre kilátogatók. Keller és Kerpel-Fronius show-ja sokáig emlékezetes marad, mint ahogy a 21-8-as magyar győzelem, és csoportelsőség is - az első két napot négyből négy győzelemmel zárták honfitársaink, így bizakodva várhatják a holnapi helyosztókat.

Vármegyei szövetségek