Nem jutott a legjobb négybe női 3x3-as válogatottunk Svájcban
15
May
2021
Nem jutott a legjobb négybe női 3x3-as válogatottunk Svájcban
2021. május 15.  |  18:30

Több mint másfél év után újra tétmérkőzéseken szerepelt női 3x3-as válogatottunk. Károlyi Andrea együttese az olimpiai selejtezőkre való felkészülés jegyében utazott el a svájci Mies városába, ahol a FIBA 3x3 Women’s Series 2021-es kiírása rajtolt el.

Két négyes csoportba osztották a résztvevőket a szervezők – az A csoportban Mongólia, Oroszország, Lengyelország és Svájc vetélkedett, míg a mieink Romániával, Hollandiával és Spanyolországgal kerültek egy kvartettbe. A csoportgyőztesek automatikusan bekerülnek a legjobb négybe, míg a második-harmadik helyezettek keresztjátékot követően döntik el a továbbjutás sorsát.

 

Az orosz – svájci (10-19) derbit követően rögtön honfitársainkon volt a sor, Románia ellen kezdte a sorozatot a Papp Klaudia – Theodoreán Alexandra – Medgyessy Dóra – Cyesha Goree összetételű nemzeti csapat. Az első pont a románoké volt, ezt követően azonban Medgyessy büntetőjével, majd Theodoreán duplájával 3-1-re megléptünk. A szakág egyik ikonja, Sonia Ursu két kosarával egyenlített ellenfelünk, de Goree és Papp találatiaval ismét nálunk volt az előny (7-4). Sokat hibáztak a csapatok, amolyan „szezon eleji formában” pattogtattak az esőáztatta pályán – féltávnál 7-6-os magyar előnyt mutatott az eredményjelző. Theodoreán szórt újabb kettest, majd Goree közelijével 10-6-ig sikerült ellépnünk. Néhány támadólepattanót visszaszedett a sokszor két magasemberrel operáló Románia, ezzel lőtávolon belül tudtak maradni – 10-8-ra, majd 12-10-re is feljöttek. Theodoreán harmadik távolijával 14-10-es előnybe kerültünk, ám a mérkőzés középső szakaszában sokat hibázó Ursu szintén bevágott egy duplát. 16-14-gyel fordultunk az utolsó percre, ahol előbb magyar labdaszerzés, majd támadólepattanó is akadt, de pontra nem sikerült váltani egyik lehetőséget sem. Az utolsó másodpercekben jött a feketeleves: a gyakorlatilag végig hátrányban játszó románok Ursu kétpontosával egyenlítettek, hosszabbításra mentve a derbit. Ez a kosár olyannyira megzavarhatta a mieinket, hogy a két pontig tartó extra periódust pillanattokon belül, gyakorlatilag két támadás alatt elbukták, ezzel Románia 18-16-os sikert aratott.

Az ősi rivális spanyolok ellen folytatódott a sorozat, a mérkőzés képe éppen a fordítottja volt a Románia elleninek. A hispánok 4-0-lal kezdtek, főként palánk alatti dominanciájukra építve – Goree azért szépített büntetőből, majd Medgyessy kettese is beakadt (3-4). Egy-két ponttal ellenfelünk járt előrébb, nem sikerült egyenlítenünk – a DVTK rutinos irányítója újabb duplát süllyesztett el, de kitartott a spanyol előny (8-9). Papp szépen találta meg Goree-t, egy pontra zárkóztunk, de a következő három találat Ygueravide-éké volt (9-13). Medgyessy, majd Papp is betalált kintről, de mindig érkezett válasz, így Spanyolország végig vezetve húzta be 16-14-re a derbit – a magyar válogatott elszenvedte második kétpontos vereségét a tornán.

A „ráncfelvarráson átesett”, némileg átalakított Hollandia volt a harmadik ellenfél, velük szintén kemény csatákat szokott vívni nemzeti csapatunk. Ezúttal a mieink kezdtek jobban, 3 perc alatt pontot sem kapva vezettünk 4-0-ra. Papp duplája, majd Goree ziccere után már 7-1-et mutatott az eredményjelző, ami némi aggodalomra adhatott okot, az a hamar beütött hét fault volt – ezt követően ugyanis az ellenfél automatikusan két büntetőt dobhat minden szabálytalanság után, ami 3x3-ban sorsfordító lehet. El is kezdett zárkózni a holland válogatott, 8-4 után egészen 10-10-ig jöttek fel, megtorpantak a mieink. 12-13-nál már nem nálunk volt az előny, de Goree innen még egalizált. A végjáték azonban teljes egészében ellenfelünké volt, hiszen egy 6-0-s sorozattal átvették a meccs irányítását – távolról is betaláltak, de a büntetőik is ültek. Medgyessy még beszórt egy kintit, de ez már csak kozmetikázásra volt elegendő – 20-15-re győztek a hollandok, a magyar válogatott így búcsúzott a svájci tornától.

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek