Európai körkép: Allen Rosco bombaformában Japánban
02
May
2021
Európai körkép: Allen Rosco bombaformában Japánban
2021. május 2.  |  20:30
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelona két Euroliga-mérkőzést játszott a héten a Zenit Szentpétervár ellen. Először 78-70-re győztek a katalánok, így a párharc során először vezettek összesítésben - Hanga Ádám 6 pontot és 4 lepattanót jegyzett ezen a találkozón. Másodjára Hanga is visszafogottabb volt, legalábbis a statisztika terén (2 pont, 4 VAL), a gránátvörös-kékek pedig meg sem közelítették két nappal korábbi játékukat, így 74-61-re nyertek az oroszok. Az ötödik, mindent eldöntő összecsapásra május 4-én, kedden, magyar idő szerint 21:00-tól került sor. A bajnokságban szünnapos volt a Barca, amely így 28-4-gyel továbbra is második a tabellán.
 
A japán első osztályú Niigata Albirex a közvetlenül előtte álló Yokohama B-Corsairs vendége volt a hétvége során, és mindkét alkalommal vereséget szenvedett - előbb pénteken 87-85-re kapott ki az Albirex, majd szombaton 84-70-re. Allen Rosco az első összecsapáson 28 ponttal, 10 lepattanóval és 3 szerzett labdával (36 VAL) a mezőny legjobbja volt. Másodjára 23 pont, 8 pattanó és 7 gólpassz került a magyar válogatott magasemberének neve mellé, 30 VAL-ja pedig megint a legjobb volt saját csapatán belül. A Niigata 15-37-tel "őrzi" utolsó előtti, 9. helyét a japán élvonal keleti csoportjában.
 
A Cedevita Olimpija pocsék kezdés után végül nagy nehezen, de 85-79-re felülmúlta a Mega Soccerbet csapatát az ABA Liga alapszakaszának utolsó fordulójában - Jarrod Jones 9 pontot tett a közösbe a mérkőzés során. Ez a győzelem azonban végül nem ért rájátszást a szlovének számára, mivel a Mornar Bar idegenben is legyőzte az Igokeát 88-79-re, így a montenegróiak második számú együttese is befért a legjobb négy közé 19-7-es mutatójával, míg a Cedevita 18-8-cal nem. Az elődöntőben az alapszakaszban első helyen végző Crvena zvezda a negyedik Igokeával, a Buducsnoszt pedig hazai riválisával, a Mornar Barral találkozik majd.
 
A Spirou Basket Charleroi két vereséget is elszenvedett a héten: a Limburg United ellen esélye sem volt a Spirou-nak a győzelemre (85-55), az Antwerp ellen pedig a gyenge kezdés után nem tudott már fordítani a Charleroi-i együttes (78-83). Golomán György továbbra sem lépett pályára belga csapatában, a Spirou pedig egy jobb periódus után most megint gödörben van: 9-14-gyel a belga élvonal A csoportjában továbbra is harmadik, de összességében csak a hetedik, és a Mechelen is ott van a nyakán.
 
A Carpegna Prosciutto Basket Pesaro nem játszott a héten, így természetesen Filipovity Márkó sem - az olaszoknál május 10-én, hétfőn bonyolítják az alapszakasz utolsó fordulóját.

Vármegyei szövetségek