Tippmix Férfi NB I: A Kecskemét és a Kaposvár simán, a Jászberény nagy csatában győzött
25
Apr
2021
Tippmix Férfi NB I: A Kecskemét és a Kaposvár simán, a Jászberény nagy csatában győzött
2021. április 25.  |  08:25
Immár komolyabb tét nélkül fogadta az alsóházat vezető Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a Zalakerámia ZTE KK-t a play-out ötödik fordulójában.
 
Jobban kezdett a sorozatban négy győzelemmel álló KTE a szintén négy siker után érkező ellenfél ellen: 8-2-es hazai vezetésnél Simon triplája kellett, hogy ne szakadjon le túl hamar az együttese. Szabó is betalált, egy pontra jött vissza a Zete, a következő négy és fél perc viszont nem sikerült jól a vendégeknek: a negyed végén ugyan tudott még kettő pontot jegyezni, a KTE viszont hetet is dobott, így hatpontos hazai vezetéssel zárult az első tíz perc. 15-9.
 
Simon büntetőire Wittmann dobott egy triplát, Thomas zsákolása után pedig már a tízhez közelített a különbség (20-11). Wittmann kettesével meg is lett a közte tíz (25-15), de Simon és Antóni is eszmélt – mindketten egy-egy triplát süllyesztettek el. Tartotta a négypontos hátrányát a ZTE, azonban Jaramaz és Thomas is betaláltak kintről gyors egymásutánban, Karahodzsics közelije pedig már tíz fölé vitte a különbséget. Innen viszont már csak a ZTE talált a gyűrűbe, így nem maradt meg a kétszámjegyű differencia a nagyszünetre. 37-29.
 
Ott folytatta a ZTE, ahol abbahagyta: Polster triplája landolt a gyűrűben, majd Thomas és Bonifert váltott kosarat. Wittmann kapcsolt magasabb fokozatra, s előbb gólpasszal szolgálta ki Karahodzsicsot, majd ő maga is vállalt egy kettest – visszaállt a közte tíz (44-34). Állandósult ez a különbség a következő percekre, majd Jaramaz tett rá még kettőt, Thomas pedig faulttal is bedobta, ráadásul a büntetője is talált (55-40). Úgy tűnt, egy pontot tud faragni tetemesebb hátrányából a ZTE a negyed végéig, de az etapot Jaramaz triplája zárta. 63-46.
 
Thomas ismét egy gól jó plusz büntető-akcióval jelentkezett, meglett a húszpontos előny a KTE-nek, majd Fazekas kettesével 22-re nőtt a hazai fór. Wittmann hármast tett helyre, aztán egy kettest, a ZTE viszont teljesen lefagyott: az iménti tíz pontra egyetlen vendég válasz sem érkezett egészen a negyed közepéig, amikor Simon dobott be két büntetőt. Innen rákapcsolt a ZTE is, de már a harmadik negyed végi különbség is meccsdöntőnek tűnt, a negyedik negyed első felében pedig minden kérdés eldőlt: magabiztosan nyert a KTE, így újabb lépést tett a play-out megnyeréséért. 83-63.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Zalakerámia ZTE KK 83-63 (15-9, 22-20, 26-17, 20-17)
 
Play-out, 5. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Praksch P., Nagy V., Lengyel Á. (Faidt M.)
 
KTE: Wittmann 12/6, Thomas 18/3, Jaramaz 16/9, Kucsera 2, Karahodzsics 7. Csere: Fazekas 14, Dramicsanin 6, Lukács D. 4, Tóth B. 2, Ivkovic 2, Körmendi -.
 
ZTE: Simon K. 12/6, Polster 6/6, Bonifert 6, Vuko 5, Szabó Zs. 13/3. Csere: Simó 9/6, Völgyi 6, Antóni 4/3, Makkos 2, Csuti -.
 
 
 
Hatodik mérkőzését játszotta a Kaposvári KK együttese az élvonalbeli férfikosárlabda bajnokság alsóházi rájátszásban. Eddig nem ment a tartalékos felállásban szereplő kaposváriaknak, hiszen egy győzelem után zsinórban négy vereség következett. A pécsiek elleni szombat esti találkozón három korábban a kezdőcsapatban szereplő kosárlabdázóra sem számíthatott Nikola Lazics vezetőedző. Révész Ádám, Jeff Allen és Morris Curry sem volt ott a pályán a feldobásnál. Az amúgy is szűkös rotációs lehetőség ezzel tovább csökkent a teljes csapattal érkező pécsiek ellen. A somogyiak mindössze hat 2000 előtt született játékossal szerepeltek.
 
Miliszavljevics triplája és Krnjajszki találata vezette be a meccset, de hamar fordítottak a vendégek. Ahogy várható volt Brkic védése jelentette az egyik legnehezebb feladatot a hazaiaknak, akik gyakorlatilag center nélkül játszottak. A hatodik percben Rivers hagyta el a átmenetileg a pályát, mert rövid ápolásra szorult. A baranyaiak folyamatos cserékkel tartották frissen csapatukat. Krnjajszki egy 2+1-es akcióval lopta közelebb a kaposváriakat volt együttese ellen. Hiába vették át a vezetést a somogyiak Brkic korlátlan úr volt a palánk alatt, így a negyed 23–23-al végződött.
 
A folytatásban Rivers újabb nagy pofont kapott a lepattanóért vívott harc során, így megint le kellett cserélni az amerikait. Az ő kiválása érzékeny veszteség volt az amúgy is ezer sebből vérző Kaposvárnak. A helyére érkező Plézer gyorsan egy ziccerrel mutatkozott be, de a túloldalon Budimir sem maradt adós. A 17. percben Bogdán már a harmadik faultját könyvelhette el, igaz nem volt könnyű helyzetben a magasabb baranyaiakkal szemben. Miliszavljevics erőszakossága kamatozott többször is a somogyi oldalon, így 45–43-al vonultak pihenőre a csapatok.
 
A nagyszünet után sérülése miatt Rivers a kispadon maradt, a pályán lévők pedig nélküle is remekül tartották magukat. Funderburk 20. pontjával zárkóztatta a Pécset, de a jó védekezés, valamint Baki triplája miatt Dragan Alekszicsnek kellett időt kérni 58–46-nál. A bátran játszó Plézer gyors öt pontja után 65–52 állt a táblán, a záró szakasz pedig tizenöt pontos kaposvári előnnyel kezdődött. Plézer nagyon elkapta a fonalat, Hendlein ziccere után pedig újabb pécsi időkérés következett. Húsz pont volt a különbség, de ekkor még sok idő volt hátra. Próbált hosszan támadni a hazai alakulat a lehető legjobb helyzeteket kivárva. A reklamáló Brkic kapott technikait, az utolsó három percben pedig Miliszavljevics tripláival még biztosabbá vált a hazaiak teljesen megérdemelt győzelme.
 
Kaposvári KK – PVSK-VEOLIA 91-68 (23-23, 22-20, 22-9, 24-16)
 
Play-out, 5. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Ádám J., dr. Mészáros B., Sörlei A. (Schäffer B.)
 
KKK: Miliszavljevics 30/9, Krnjajski 13, Rivers 2, Hendlein 13, Bogdán 4. Csere: Plézer 16/6, Baki 13/3, Puska B. -.
 
PVSK: Ruják A. 2, Funderburk 23/12, Dragasevic 6/6, Demeter 2, Brkics 20. Csere: Krivacevic 6, Lewis 6, Budimir 3/3.
 
 
 
Az A-csoporttól búcsúzó Jászberényi KSE-t fogadta az OSE Lions a play-out ötödik fordulójában.
 
Az OSE az első kettő, a JKSE az első három kísérletéből nem tudott betalálni, de a második perc vége meghozta az első pontokat mindkét oldalon. Hattal lépett meg az OSE, de igyekezett kapaszkodni a JKSE – Abell két triplája azonban a hazaiaknak kedvezett. Hosszabb hazai pontcsend következett, de ezt nem tudta kihasználni a Jászberény – Illés és Anda viszont egy-egy duplával növelte a különbséget, ami már az első negyed végére tíz fölé kúszott. 22-7.
 
Tizennyolc is volt már közte Illés duplája után (32-14), majd ugyanő nem sokkal később kintről is betalált (39-23). Öt jászberényi pont következett, a tízen belülre kerülésért harcoltak a vendégek, Kucsora hármasa viszont visszavett a lendületükből. A félidő előtti utolsó percet hazai időkérés nyitotta, de a hajrá a Jászberényé lett: Coleman és Brbaklics is kettest jegyzett, tízre csökkent a hazai előny. 44-34.
 
Négy ponttal növelte előnyét az OSE, Garrett faragott ebből egy triplával, majd kis idő múlva már tízen belül volt a JKSE. Elkapta a fonalat a vendég együttes, Coleman és Primorac négyre hozták vissza a vendégeket, újra teljesen nyílt lett a találkozó. Primorac jelentkezett újabb hármassal, 65-63-nál már csak egyetlen kosárnyi előnye maradt az OSE-nak. Coleman egyik büntetője volt csak jó, egyelőre elmaradt az egyenlítés. Anderson kettese zárta a negyedet. 67-64.
 
Washington zsákolt, Brbaklics válaszolt, nem változott a különbség az utolsó negyed első percét követően. Utóbbi játékos Czirbusnak adott gólpasszt, aztán a vezetést is átvette a lelkesen játszó Jászberény. Sőt, öttel is meglógott a JKSE, de Kucsora két triplát süllyesztett el egymás után, amivel visszavette a vezetést a hazai gárda. Primorac is megmutatta, képes hasonló bravúrra, mint az iménti rivális: két triplájával 77-82-re módosult az állás – az ötödik és hatodik hármasát dobta be a jászberényi légiós. Ebből az előnyből már csak egy egységet engedett a vendég együttes a folytatásban, amely biztos kiesőként egy idegenbeli sikerrel jelezte, kell vele számolni a folytatásban is! 92-96.
 
OSE Lions – Jászberényi KSE 92-96 (22-7, 22-27, 23-30, 25-32)
 
Play-out, 5. forduló
Oroszlány, Krajnyik „Akác” András Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Minár L., Jakab L. (Hartyáni Zs.)
 
OSE: Washington 23/3, Abell 16/6, Anderson 11, Morgan 2, Garamvölgyi 4. Csere: Illés M. 18/9, Kucsora 12/12, Anda 6.
 
JKSE: Garrett 13/3, Coleman 23/3, Brbaklics 14, Czirbus 13/3, Primorac 31/18. Csere: Füzi 2, Filipovic -.

Vármegyei szövetségek