Tippmix Férfi NB I: Az Alba elvette a DEAC pályaelőnyét
17
Apr
2021
Tippmix Férfi NB I: Az Alba elvette a DEAC pályaelőnyét
2021. április 17.  |  20:16
Keller Ákos "küzdötte be" a találkozó első kosarát, Taylor és Ireland is betalált a másik oldalon. Sok hibával, kapkodva kezdték a találkozót a csapatok. Az első négy percben csak Keller Ákos szerzett kosarat a hazaiknál, 10-6-ra vezettek. Durázi és Benke is betalált, utóbbi kosara volt a találkozó első triplája. Mócsán is villant távolról, négy pontra zárkózott a vendégcsapat. Simons duplájával egyre jöttek fel, Ireland kosaraival pedig három ponttal már meg is léptek a piros-feketék.  Bruinsma pontjaival vette vissza a vezetést a Falco. A negyedet végül Anderson triplájával nyerte meg a Gasper Okorn csapata. 24-23.
 
Ferencz triplájával folytatódott a mérkőzés. Jól kosarazott a Körmend, újabb tripla akadt be. Időt kértek a szombathelyiek, amikor 24-29 volt a táblán. Héttel is megléptek a piros-feketék, Barac triplája úgy kellett a hazaiknak, mint egy falat kenyér. Thames duplájával és Keller triplájával folytatódott a mérkőzés. Perl egyenlített távolról, Antonisz Konsztantinidesz kért időt. Perl büntetőivel vette vissza a vezetést a szombathelyi csapat, Ireland egyenlített. Perl kezdte el termelni a pontokat, a másik oldalon Tóth Norbert talált be. Váradi, Ferencz és Keller is triplát dobott. Perl távolija után pedig ismét időt kért a Körmend. Változtatni azonban nem tudtak, 9 ponttal nyerte az első félidőt a Falco. 52-43.
 
Váradi triplájával robbant be a második félidő. Thames és Taylor büntetőivel zárkózott az Egis Körmend. A Falco kontrollálta a játékot, a körmendiek minden felzárkózási kísérletét visszaverték, állandósult a tíz pont fölötti előnyük. Perl triplája a sarokból érkezett, Ferencz viszont hibázott távolról. A szombathelyiek is rontottak a másik palánk alatt, Taylor zsákolt. Keller jól büntetőzött, Taylor ismét zsákolt. Bruinsma volt nagyon magabiztos a vonalról, de Mócsán azonnal válaszolt rá. A fantasztikusan kosarazó Keller triplájával nőtt a hazai előny. Kritikus pillanatok voltak ezek a Körmend szempontjából, Váradi kosarát követően időt is kértek. Taylor dobott kosarat, aztán egy támadót fújtak a légiósra. Thames büntetőivel alakult ki a harmadik negyed végén a 73-62-es állás.
 
Benke kosarával indult az utolsó negyed, majd Taylor pöccintett be egy labdát. Váradi is beköszönt, a Falco őrizte előnyét. Barac triplája után gyakorlatilag eldőlt a találkozó, tizenhat pontra nőtt a sárga-feketék előnye. Ferencz Csabát faultolták tripladobás közben, de csak egyet dobott be a vonalról. Perl büntetőivel 19 ponttal lépett meg a Falco, Ireland tempójával zárkózott a Körmend, de találkozó ekkora már eldőlt. A szombathelyiek megérdemelten nyerték meg a párharc első felvonását. 97-83.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Egis Körmend 97-83 (24-23, 28-20, 21-19, 24-21)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
V.: Praksch P. Á., Goda L., Farkas G.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Váradi 16/6,Benke 5/3, Doktor -, Bruinsma 6, Keller 29/9. Cserék: Anderson 3, Barac 14/6, Perl 22/9, Kovács B. 2, Dancsecs -.
 
Egis Körmend: Ireland 16/3, Thames 18/3, Mócsán 8/6, Durázi 2,Taylor 23. Cserék: Ferencz 10/9, Balogh M. -, Tóth N. 2, Takács 2, Simons 2.
 
 
 
A Naturtex-SZTE-Szedeák és az Atomerőmű SE lejátszotta negyeddöntős párharcának első mérkőzését szombat este – az alapszakaszból harmadikként érkező szegediek fogadták a hatodik Paksot.
 
Capers majd Jackson is dobott egy-egy hármast az első percben, de a hat paksi pontra gyorsan érkezett négy hazai egység is. Capers elkapta a fonalat, kettesét egy újabb hármas követte, 11-4-re vezettek a vendégek. A szegedieket ez azonban nem zavarta meg, és zsinórban kilenc pontot szerezve meg is fordították az állást (13-11). Kovács faulttal együtt talált be, a büntetője is jó volt, ezzel vette vissza a fórt a Paks – Govens egy triplával tett róla, hogy ez csak pillanatokra legyen így. Dzeletovics kettesével lépett egy kosáron túlra a Szeged, Govens növelte a különbséget még kettővel. Dzeletovics második tripláját is helyre tette, majd egy büntetőt is dobhatott, ezzel már csapata lépett el nyolccal (26-18). A tíz is meglett közte: 31-19-nél ért véget az első negyed.
 
Dzeletovics a második negyed elején 4/4-re alakította triplamutatóját, s ezzel megdobta 21. pontját, amire Lóránt egy büntetővel tudott felelni. A szegedi légiós ötödik hármasa bő két perccel később ért célba, 41-26-ra módosítva ezzel az állást – Dzeletovics nem rontott dobást eddig a pontig (3/3 dupla, 5/5 tripla, 3/3 büntető). Capers próbálta ellensúlyozni a hazai találatokat, de igyekezete csak arra volt elég, hogy ne közelítse a húszat a különbség. Azonban nem sokkal később már az említett különbséget ostromolta a Szeged: Kerpel-Fronius Balázs távolija a gyűrűben kötött ki (54-37) – időt is kértek a vendégek. A hazai együttes tartotta előnyét, minden vendég pontot kosárral büntetett. A különbséget Brown triplája növelte a félidő utolsó percében, Shepard büntetőkből szépített, de az eredmény hazai szempontból nézett ki jól: 62-45-tel zárult az első félidő.
 
Egy kosárváltást követően Govens triplájával lett meg a közte húsz, amin ismét Capers faragott, ráadásul egy triplával be is érte a pályára közben visszatérő Dzeletovicsot. Utóbbi viszont ott folytatta, ahol első félidei lecserélésekor abbahagyta: egymás után dobott két duplát (71-54). Dzeletovics 30. pontjával a húszat is átlépte a különbség, és még egy büntetőt is dobhatott, ami viszont kimaradt – ez volt az első rontott dobása. Aztán a következő akcióból már javított is egy kettessel (77-54). A húszat átlépve sem állt meg a Szeged: 26-tal is vezetett már Eilingsfeld büntetői előtt. Dzeletovics immár néhány hibát is megengedett magának, de így is újabb pontokat szállított – 85-60-ról indult a negyedik negyed.
 
A játék képe alapján túl sok izgalomra nem számíthattunk az utolsó játékrészben: Dzeletovics újabb két ponttal folytatta, majd Keller kettesével már csak egy pontra volt a harminctól a Szeged. Hátrányából végül tudott faragni az ASE, de ezen az estén esélye sem volt a Szeged ellen: a házigazda nagyon magabiztos, 105-83-as győzelmet aratott a párharc első találkozóján.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 105-83 (31-19, 31-26, 23-15, 20-23)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., dr. Mészáros B., Söjtöry T. (Faidt M.)
 
Szedeák: Kerpel-Fronius G. 7, Govens 14/6, Brown 15/3, Dzeletovics 40/15, Dickey 4. Csere: Keller I. 9/3, Bognár K. 7/3, Kerpel-Fronius B. 7/3, Balogh 2, Olasz -, Mayer -, Polányi -.
 
ASE: Kovács Á. 5, Capers 26/9, Valerio-Bodon 3, Lóránt P. 5, Jackson 14/6. Csere: Eilingsfeld 10, Shepard 6, Paige 6, Velkey 5/3, Gulyás 2, Kis R. 1.
 
 
 
Megkezdődött az alapszakaszt megnyerő Szolnoki Olajbányász és a nyolcadikként rájátszásba jutó Sopron KC párharca a bajnokság negyeddöntőjében, Szolnokon.
 
Kovács kapott faultot, miközben közelije célt talált, majd a vonalról is jól célzott, így rögtön három ponttal indította a meccset a Szolnok. Egyenlített a Sopron, Warner öt pontja viszont ismét a hazaiaknak jelentett előnyt, majd Borisov duplájára Badzim „tett rá” két triplát (14-5). Juhos hármasával érte el a különbség először a tízet, Badzim távolijával pedig át is lépte azt (20-9). Próbálta csökkenteni hátrányát a Sopron, de amikor tízen belülre tudott jönni, mindig érkezett egy-egy találat a hazaiaktól is. Rudner jegyezte a hatodik szolnoki triplát – a nyolcadik csapatkísérletből –, 30-20-ra vezettek ezzel a hazaiak. Borisov büntetőivel kapaszkodott a Sopron, rövid időn belül ötöt is dobhatott, mind célba talált. A negyed hajrája egyértelműen a Soproné volt: mínusz háromra jött fel, 32-29-nél jöhetett a kisszünet.
 
Supola hármasa egyenlítést ért, de Badzim gyorsan dobott egy kettest, elsőként átlépve ezzel a tízpontos (egyéni) határt – és a büntetője is talált. Borisov sem hibázott a vonalról, a kilencedik büntetőjét is bedobta, és mivel Jogéla is talált egyszer a két dobásából, kiegyenlített a Sopron (35-35). A pontgazdag első negyed után visszafogottabb támadó-teljesítményekkel jelentkeztek a csapatok, feljavultak a védelmek, de Jogéla ismét betalált, így már a vendégek vezettek, hogy aztán négy gyors Cakarun-pont fordítson az álláson (39-37). Egyenlített a Sopron, majd az immár 14 pontos Borisov jelentkezett második akciókosarával, ami ráadásul egy tripla volt – 39-42-nél a hazaiak érezték úgy, hogy itt az idő egy rövid taktika-átbeszélésre. Elmore gól jó plusz büntető-akciója után néggyel ment már a Sopron. Egyre jöttek fel a hazaiak, de gyors négy ponttal válaszoltak a vendégek. Újabb hazai időkérés következett, amit követően három jó akcióval átvette a vezetést a Szolnok, de Gibson triplájára Takács is kintről felelt (50-52). Juhos egyenlített, 52-52-vel zárult az első húsz perc.
 
Két és fél perc után Badzim jegyezte a harmadik etap első pontjait, Jogéla rögtön egyenlített. Cakarun vette vissza a vezetést, Elmore hármasával viszont már a Sopronnál volt a minimális előny. Amit tartottak is a vendégek, végig az Olaj előtt jártak legalább egykosárnyi különbséggel. A negyed második felébe érve Borisov triplája ült, ami után már időt is kért a hazai pad – 66-70-nél, alig három perccel a negyed vége előtt még mindig a vendégeknél volt az előny. A négypontos fórra ráállt a Sopron, hazai duplára vendég közeli volt a válasz, de kettő egységet végül tudott még faragni az Olaj: 70-72-ről indult az utolsó tízperces etap.
 
Padgett büntetői után Gibson érkezett egy triplával. Thompson keze megremegett, egy büntetőt dobott csak be, de egy jó védekezés után ismét kiharcolt egy faultot – két és fél perc után már négy beütött hibánál járt a Szolnok. Amely viszont átvette a vezetést: ismét Gibson célzott kiválóan a triplavonalon túlról (76-75), ezzel csapata legeredményesebb játékosává lépett elő. Gibson ütötte be az ötödik Olaj-faultot, Jogéla mindkét büntetőt bedobta – ismét a Sopron vezetett, de Zsíros a fordulásból dobott egy triplát, majd Cakarun is betalált (81-77). Fordulópontnak tűnt ez a pillanat: a Szolnok 11 pontnál járt a negyedben, míg a Sopron beragadt, öt egységet tudott csak bevinni, majd újabb támadásokat rontott, amire már időkérés volt a vendég kispad reakciója. Subotic növelte a különbséget egy kettessel, a remekül játszó Borisov pedig hibázott a másik oldalon, amit Gibson büntetett (85-77). Elmore törte meg a soproni pontcsendet, de már későn: tízzel is meglépett a Szolnok, így Elmore újabb találata már mit sem ért a legvégén – 89-81-re nyerte az első meccset a Szolnok.
 
Szolnoki Olajbányász – Sopron KC 89-81 (32-29, 20-23, 18-20, 19-9)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
V.: Frányó P., Csabai-Kaskötő B., Balogh Gy. (Farkas Z.)
 
Szolnok: Warner 11, Badzim 14/9, Kovács P. 3, Subotic 7, Cakarun 14. Csere: Gibson 19/12, Juhos 7/3, Zsíros 6/6, Pongó 5/3, Rudner 3/3, Taiwo -.
 
Sopron: Elmore 11/3, Thompson 9, Takács N. 12/12, Borisov 21/6, Jogéla 15. Csere: Padgett 8, Supola 5/3, Fazekas -, Halász -.
 
 
 
Megkezdődött a rájátszás a Debrecen és az Alba Fehérvár számára is. A két együttes egymás elleni mérlege az alapszakasz során 1-1 lett úgy, hogy mindig az idegenben játszó csapat nyert.
 
Idegesen kezdtek a csapatok, eladott labdák, elhibázott dobások jellemezték az első percet, majd Tóth Ádám egy szép félhoroggal, míg Davis egy palánkos közelivel megkezdte a pontgyártást (2-2). Légiósa vezérletével ritmust váltott az Alba, pár gyors kosár után el is léptek öttel a vendégek. Rendezte sorait a DEAC, Hines és Tóth is betalált, ám érkezett a túloldalon Vojvoda hármasa (6-10). Kiélezett volt az összecsapás, 10-10 volt az állás a negyed derekán. Felváltva estek a kosarak, de összességében a hazaiak játszottak előnyben ebben a periódusban (20-19). Markovics belépése után végül átvette a vezetést a negyed végén a Fehérvár, amire nem érkezett debreceni kosár. 20-21.
 
Ahogy az első játékrész befejeződött, úgy folytatódott a második, egymás után érkeztek a pontok mindkét oldalon, izgalmas volt az összecsapás. Folyamatosan lépéselőnybe került a DEAC, de mindig egyenlített a Fehérvár, sőt, Markovics büntetői után a vezetést is megkaparintották a vendégek (28-30). Vojvoda és Hearst is szállította a pontokat a vendégeknek, hat ponttal lépett el az Alba, ami ezen a mérkőzésen már "soknak" számított. Moody visszatett egy támadólepattanót, majd Davisnek ütött oda Molnár, aki nem is hibázott a vonalról. Moody villant meg újra, 2+1 lett a jutalma, ráadásul az irányító egy dudaszós triplát is elsüllyesztett, ezzel visszahozva kettőre az övéit a nagyszünet előtt. 41-43.
 
Sokkal jobban jött ki az öltözőből a Fehérvár, Ahmad nyolc pontot szerzett zsinórban, meglett a közte tíz (41-51). Sikerült megállítani a nagy futást a debrecenieknek, időt kért Forray Gábor (45-51). Egy gyorsindítás után Hines harcolt ki két büntetőt, ráadásul reklamálásért technikait is kapott a Fehérvár, újra nyílttá vált a találkozó (48-51). Kezdett újra ellépni az Alba és ezúttal most a hazaiak kaptak technikait, időt kért Kovács Adrián (48-59). Nem tudott közelebb jönni a DEAC, mert ha volt is egy jól kivédekezett támadása, akkor visszaszedte a támadólepattanót a vendég együttes. Moore triplájával bejött újra tíz alá a Debrecen, miközben Tóth és Hearst szólalkozott össze, a játékvezetők pedig videón nézték vissza az esetet. Végül mindketten kaptak egy technikait. Felpörgött a Debrecen, fel is jött hét pontra, de a negyedet Hearst három pontja zárta. 60-70.
 
A záró etapot is vendégek kezdték jobban, Ahmad nagyon magára talált a második félidőben (63-75). Továbbra is rengeteg támadólepattanót szedtek a vendégek, akik éltek is a második esélyekből. Teljesen szétesett a DEAC, miközben rendkívül energikusan játszott az Alba, Markovics saroktriplája után már a húsz is meglett közte (63-84). Próbálkoztak becsülettel a hazaiak, de innen már nem engedte ki a magabiztos győzelmet a kezéből az Alba Fehérvár, amely már a negyeddöntő első mérkőzésén elvette a Debrecen pályaelőnyét. 81-96.
 
DEAC - Alba Fehérvár 81-96 (20-21, 21-22, 19-27, 21-26)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
V.: Földházi T. P., Tóth C., Minár L. B
 
DEAC: Moody 20/3, Somogyi 2, Polyák 5/3, Hines 9, Tóth 15. Cserék: Moore 11/9, Guyton 2, Drenovac 17/3, Molnár -.
 
Alba: Vojvoda 14/9, Curry 10/6, Lukács -, Davis 23, Ahmad 18/9. Cserék: Gillon -, Takács Ma. -, Takács Mi. -, Hearst 14/3, Markovics 10/3, Omenaka -, Csorvási 7.

Vármegyei szövetségek