Az elődöntők napja következik a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupában
09
Apr
2021
Az elődöntők napja következik a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupában
2021. április 9.  |  09:44
Ma délután lejátsszák az idei Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa két elődöntőjét - 15:00-tól az alapszakasz első két helyezettje, a Szolnoki Olajbányász és a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapnak össze egymással, míg 17:45-től a DEAC az Egis Körmenddel méri össze tudását.
 
 
 
Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely     15:00 (M4)
 
Mint arról volt már szó, a két együttes végzett a bajnoki tabella első két helyén az alapszakaszban - a Szolnok 20-6-tal, a Falco pedig 19-7-tel zárt. A két gárda idei két egymás elleni mérkőzését az Olajbányász nyerte - december legvégén 80-75-re győzött Gasper Potocnik csapata az Arena Savariában, az alapszakasz utolsó előtti hétvégéjén pedig 79-77 lett a végeredmény a Tiszaligetben. Ebből a két meccsből és az alapszakasz többi mérkőzéséből is jól látszódott, hogy nincs sok a két együttes között. Ezekből az összevetésekből egyelőre a szolnokiak jöttek ki jobban, de ez nem sokat jelent egy ilyen kupameccsen.
 
Abból sem szabad túl nagy következtetéseket levonni, hogy a Szolnok eléggé szenvedett az Alba Fehérvár elleni negyeddöntő során, míg a szombathelyi alakulat tükörsimán verte a Pécset két és fél órával később - az persze egyértelmű, hogy a Szolnoknak jobban kell játszania, mint tette azt két napja, ha tovább akar jutni a döntőbe. Az állománya alapján a Falco egy fokkal mélyebb, legalábbis a Top8 emberét, a négy magyar válogatottat és a négy légióst vizsgálva. Potocnik azonban eddig szépen megoldotta (a bajnokságban és az Alba elleni negyeddöntőben egyaránt), hogy a meccsek második felére és a végjátékra frissek maradjanak a játékosai, márpedig az Olaj kezdője eddig többnyire sikerrel vívta meg a szoros hajrákat, bárki állt a túloldalon.
 
Ha mindkét keret tudása legjavát hozza, vagy ennek a közelében teljesít, akkor megint egy hasonlóan izgalmas meccs lehet ebből, mint amilyen a március 20-ai, Szolnokon lejátszott egymás elleni csata volt. Egy ilyen ütközetben pedig bárki nyerhet a két együttes közül.
 
 
DEAC - Egis Körmend     17:45 (M4)
 
Az alapszakasz-negyedik DEAC (17-9) és a hetedik helyen záró Egis Körmend (14-12) találkoznak majd a második elődöntőben, és ez is hasonlóan nyílt csata lehet, mint az első elődöntő. A bajnokságban a vasi piros-feketék mind a két alkalommal legyőzték mostani riválisukat: a körmendiek az alapszakasz elején még többször bukdácsoló debreceni gárda otthonában december 2-án tudtak nyerni 87-83-ra, hazai pályán pedig emlékezetes, három hosszabbítással tarkított összecsapást húztak be végül 112-109-re. Azt is hozzá kell tenni, hogy még utóbbi találkozót is Ziga Mravljak irányítása alatt játszották január 9-én, azóta pedig sok mindent történt Körmenden.
 
A két csapat szinte ugyanazt az eredményt érte el a negyeddöntők során, hiszen a DEAC 87-80-ra verte a Naturtex-SZTE-Szedeákot, míg a vasiak 86-80-ra múlták felül az Atomerőmű SE együttesét. Izgulnivalója a hajdúságiaknak volt kevesebb, hiszen a harmadik negyedben bemutatott 14-0-s sorozattal el is döntötték a saját meccsük sorsát - még akkor is, ha a Szedeák végig küzdött, nem is adta fel. A Körmend ezzel szemben pazarul nyitott, másfél negyedig uralta az ASE elleni meccset, de jelentős előnyét a végjátékra leadta. 72-71-re vezettek a paksiak, amikor Ferencz Csaba triplája elindított egy 10-0-s körmendi rohamot, ami eldöntötte végül annak a találkozónak sorsát - mindez ráadásul pont Travis Taylor kipontozódása után történt.
 
Tele lesz jó kis párharcokkal ez a meccs, hiszen Taylornak és az ASE ellen nagyon hasznos Tóth Norbertnek a Tóth Ádám-Molnár Márton kettőst kell megfognia, de ott lesz a kisembereknél is a Thames-Ireland páros összecsapása a Moody-Moore duóval. Az a negyeddöntők során is látszódott, hogy mindkét oldalon van több meccset eldönteni képes ember is, hiszen Thames mellett Benjamin Simons volt az Egis Körmend egyik legjobbja, míg a DEAC-nál Djordje Drenovac volt szinte megállíthatatlan - ők ketten egymás teljesítményét is befolyásolhatják majd. Mindkét csapatnak voltak domináns periódusai két nappal ezelőtt, és az eddigi egymás elleni meccseken is láthattuk, hogy nem nagyon van különbség a két csapat között - ebből is könnyedén lehet egy szoros csata.
 
 
 
Mindkét találkozót élőben közvetíti az M4 Sport.
 
 
A kupa hivatalos honlapját ezen a linken találjátok a mérkőzésekhez tartozó élő statisztika linkjével, illetve a két meccset követő sajtótájékoztatók elérhetőségével:
 

Vármegyei szövetségek