Európai körkép: Hanga Ádámék megnyerték az Euroliga alapszakaszát
05
Apr
2021
Európai körkép: Hanga Ádámék megnyerték az Euroliga alapszakaszát
2021. április 5.  |  12:30
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelona az elmúlt két hétben megnyerte az Euroliga alapszakaszát, miután 2-1-es mérleget hozott, így 24-9-cel vezeti a tabellát: az Alba Berlint 80-67-re verték a katalánok, a Maccabi otthonában hosszabbítás után kaptak ki 99-94-re, míg a Fenerbahcét 82-73-re győzték le. Hanga Ádám mindhárom mérkőzésen hozta sokoldalú, hasznos játékát, a Fener ellen pedig volt egy hatalmas zsákolása is. A gránátvörös-kékek három mérkőzést játszottak az ACB Ligában, mindhármat megnyerték (az Estudiantes ellen 98-68-ra, a Fuenlabrada ellen 81-79-re, a Burgos ellen pedig 77-93-ra győztek), így 25-3-mal továbbra is ott vannak a Real Madrid mögött a második helyen.
 
A Carpegna Prosciutto Basket Pesaro két bajnokin van túl az elmúlt két héten, és mindkét mérkőzését elveszítette (91-79 az UNAHOTELS Reggio Emilia ellen, majd 89-97 a De'Longhi Treviso Baskettel szemben), így 9-14-gyel már csak a 10. az olasz első osztályban - igaz, a nyolcadik Fortitudo Lavoropiú Bolognának is ugyanilyen mérlege van. Filipovity Márkó az első meccsen 11 pontot szórt, a másodikon pedig 7 pontot és 5 pattanót jegyzett, de csapata zsinórban öt vereségnél jár az erőn felüli szezonkezdet és a nagyszerű kupadöntő óta.
 
A Nürnberg Falcons BC-nek és főleg Pongó Marcellnek eseménydús hete volt. Az akkor még a német másodosztály utolsó helyén álló nürnbergiek előbb kikaptak a Heidelbergtől 92-85-re, hiába osztott ki 14 gólpasszt és szedett le 5 lepattanót a magyar válogatott irányítója. Utána aztán a rivális Ehingennel csapott össze a Nürnberg, amelyet 83-68-ra legyőzött, így elmozdult az utolsó helyről, pont az Ehingent maga mögé utasítva. Pongó ezúttal 8 pontot, 4 lepattanót és 6 gólpasszt tett a közösbe, és mint kiderült, ez volt a fiatal játékos utolsó mérkőzése a Falconsnál. A szombat esti, 85-82-es, Römerstrom Gladiators Trier ellen siker alkalmával már nem lépett pályára a magyar kosaras, miután új klubja, a német élvonal ötödik helyén álló HAKRO Merlins Crailsheim bejelentette leigazolását. Pongó azonnali hatállyal áttette székhelyét új csapatához, de ebben az idényben már nem lép pályára új kenyéradójánál sem.
 
A Spirou Basket Charleroi három találkozót játszott le az elmúlt két hétben, és mindhármat megnyerte - a Limburgot négy (94-90), az Antwerpet három (74-77), az Okapi Aalstot pedig öt ponttal (75-70) múlta felül Golomán György csapata, amely ennek a három sikernek köszönhetően 7-9-re javította mérlegét. A Spirou még mindig negyedik a belga élvonal A csoportjában, de összesítésben már a hetedik, a magyar válogatott magasembere viszont egyik mérkőzésen sem szerepelt sérülése miatt.
 
A japán első osztályban szereplő Niigata Albirex mindössze egyetlen összecsapást vívott meg az elmúlt két hétben, amin újabb tükörsima zakót szedett be (104-65), így továbbra is az utolsó, 10. helyen áll a keleti csoportban 12-33-mal. Nem Allen Roscón múlt, hogy nem tudott jobban szerepelni csapata, hiszen a magyar válogatott erőcsatára 22 ponttal, 5 pattanóval és 24 VAL-lal csapata legjobbja volt.
 
A Cedevita és Jarrod Jones nem léptek pályára, mivel előbb náluk, aztán a hétvégi, Crvena zvezda elleni rangadó előtt az ellenfélnél találtak koronavírusos eseteket.

Vármegyei szövetségek