Férfi egyetemi bajnokság: Rangadót nyert a TF, a Szombathely és a Mosonmagyaróvár
24
Mar
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Rangadót nyert a TF, a Szombathely és a Mosonmagyaróvár
2021. március 24.  |  18:39
Több elhalasztott rangadót is pótoltak a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. Érdekesség, hogy a két, keleti csoportban lejátszott mérkőzésen szinte hajszálra ugyanaz a végeredmény született: a TF a Nyíregyháza elleni rangadót, a DMSE pedig a DEAC elleni debreceni derbit nyerte biztosan. A nyugati csoportban a Szombathely fölényes győzelem formájában vágott vissza a PTE-PEAC-nak a pár hete szoros csatában elszenvedett vereségért, a Mosonmagyaróvár pedig az alapszakasz egyik legjobb, legszínvonalasabb mérkőzését nyerte meg a BME-MAFC otthonában.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
TFSE - Nyíregyházi ESE 88-65 (21-19, 20-7, 27-22, 20-17)
Budapest, Alkotás utca 44., zárt kapuk mögött. V.: Gaál, Molnár.
 
TFSE: HORVÁTH G. 7/3, Laman 5/3, Kovács M. 3/3, KIRÁLY 20, PINTÉR 3/3. Csere: KOPÁCSI 18/12, KÁRMÁN 15, Schubert 7/3, Horváth B. 3/3, Lepsik 4, Váczi 3/3, Pataki. Edző: Bros Zoltán.
 
Nyíregyházi ESE: DEMETER 17/9, SZILASI 21/9, Bíró 11, Kovács 4, GERŐCS 12. Csere: Horányi. Edző: Bus Iván.
 
Mindkét csapatban voltak játékosok, akik sérülés miatt hiányoztak. A mérkőzést a Nyíregyháza kezdte jobban, a 3. perc elején 7-0-ra vezetett. Ezután magára talált a TFSE, feljött, majd az első negyedben szorosan, fej-fej mellett haladt a két csapat. A második negyedben a hazaiak Kopácsi Ákos tripláival és a hatékony védekezéssel 15 pontos előnyre tettek szert a szünetig. A nagy dobópárbajt hozó harmadik negyedben jól tartotta magát a Nyíregyháza Szilasi Bencének és Demeter Ádámnak köszönhetően. A különbség, ha lassan is, de folyamatosan nőtt, s végül a sokoldalúan kosarazó Király Zalán (20 pont, 8 lepattanó, 5-5 szerzett labda és gólpassz) vezérletével a TF biztosan győzött. A mezőny egyetlen dupla-duplát elérő játékosa a vendégeket erősítette: Gerőcs Roland 12 ponttal és 11 lepattanóval zárta a találkozót. 
 
Boros Zoltán: - Látszott a mérkőzésen, hogy kevésbé volt már tétje. Úgy gondolom, hogy gyakorlásnak nagyon jó volt, hogy külsős játékosaink közül páran tudtak játszani. Gratulálok a Nyíregyházának, és sok sikert kívánok nekik!
 
Bus Iván: - Sportszerű mérkőzésen, a remek erőkből álló hazai csapat érvényesíteni tudta a papírformát. Sok sikert kívánok a továbbiakban, és gratulálok a TFSE csapatának!
 
 
 
A 14. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
DMSE - DEAC 88-66 (24-17, 19-19, 22-10, 23-20)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Kisházi, Hegedűs.
 
DMSE: Velkey, HEGYI 14, KOVÁCS 21/9, NYÍRI 18/3, CSIRPÁK 18/3. Csere: Nádasi 8/6, CSEH 7, Győri 2. Edző: Kovács István.
 
DEAC: Zsuga 3/3, BERZI 10/6, SIPOS 18/6, Fülöp 6/6, Mászlé 10/6. Csere: Pala 8, Vas 6/6, Molnár 5. Edző: Varga Katalin.
 
A két debreceni csapat baráti légkörben kezdte meg a meccset, így a mérkőzés első negyedében a faultok száma is meglepően alacsony volt. A játék a baráti jelleg ellenére is kifejezetten nagy iramú volt, a csapatként "több lábon álló" Medikus állandósított egy stabil 5 és 10 pontos előnyt. Az erősen tartalékos DEAC próbálta felvenni a DMSE ritmusát és a jól felépített támadásokból szerzett pontokat gyors kontrákkal viszonozni. Szünet után a DMSE fölénye nagyobb lett. A DEAC csapata, amelyből Berzi András 10 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutott - már nem tudta megfelelően kontrollálni a játékot, így a sokkal pontosabban kosarazó Medikus együttes a harmadik negyedben el is döntötte a meccset, s megérdemelten győzött.
 
Kovács István: - Nagyon sportszerűen játszott mindkét fél, és egy igazi baráti hangulatú mérkőzést láthattunk, amit végül sikerült megnyernünk. Sajnálom, hogy az ellenféltől nem tudott mindenki eljönni, de remélem, jövő héten már az eredeti keretükkel tudunk majd ismét egy jó mérkőzést játszani. Gratulálok az ellenfélnek, és köszönjük a játékot!
 
Varga Katalin: - Sajnos nem sikerült megnyerni a házi rangadót. Gratulálok a játékosaimnak a tisztes helytállásért és az ellenfél csapatának is! Jövő héten ismét megmérkőzünk.
 
 
 
 
Nyugati csoport, a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzés: 
 
SzoESE - PTE-PEAC 91-45 (37-6, 19-21, 13-5, 22-13)
Szombathely, zárt kapuk mögött. V.: Dr. Lipics, Antoni.
 
SZOESE: HORVÁTH CS. 6/3, KISS M. 7/3, Vicze 16, WERNER 9, Oroszi 10/3. Csere: HÓDI 12/12, Balogh 8, Schveighoffer 8, Gundinger 3/3, Bojkovszky, Monek 4, Habel 8/3. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
PTE-PEAC: Nagy 14/6, Schuj 4, Varga 7, MEZEI 5/3, Kiss 9. Csere: Major 6, Gergely, Griszháber. Edző: Földi Sándor.
 
Mindkét csapat számára komoly téttel bírt a találkozó az alapszakasz végeredménye szempontjából. A hazai együttes ebben a szellemben kezdte meg a mérkőzést, és az 5. percben már 12 pont volt az előnyük. Földi Sándor időkéréssel próbálta felrázni csapatát, de a SZOESE támadásban ellenálhatatlanul játszott. Hódi Patrik kinti dobásaira alapozva a negyed végére 31 pont volt a hazaiak előnye. A második 10 percben kicsit megtört a hazaiak lendülete a nagy különbségű vezetés tudatában. Ekkor próbáltak felzárkózni a vendégek, de nem sikerült így sem 20 ponton belülre kerülniük. A nagyszünetben végül 29 pont volt a különbség a csapatok között. A fordulás után nehezen találtak be a játékosok mindkét oldalon, de ebből is jobban jött ki a SZOESE, és tovább növelte előnyét. Az utolsó játékrész már csak formalitásnak tűnt, mindkét edző igyekezett minden játékosának sok játéklehetőséget adni. Végül teljesen megérdemelt, 46 pontos győzelemmel biztosította be a szombathelyi csapat a csoportelsőségét. A mezőnyből kiemelkedett Kiss Mihály sokoldalú játéka: 7 pontja mellé szerzett 8 labdát, kiosztott 10 gólpasszt és kiharcolt 7 faultot is. (26 VAL)
 
Kéri Péter: - Tudtuk, hogy nagy tétje van a meccsnek, ezért készültünk rá, és szerettünk volna visszavágni a pécsi vereségért is. Elsősorban az első negyedben mutatott támadójátékunkkal és a stabil védekezésünkkel biztosítottuk a győzelmünket.
 
Földi Sándor: - Egy ilyen mérkőzés után nem tehet mást egy edző mit, hogy gratulál az ellenfélnek. A jövőben a feladatom, hogy a csapatot okosabb játékra és jobb védekezésre tanítsam.
 
 
 
A 8. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
Közgáz SC és DSK - SMAFC 135-43 (40-7, 23-16, 37-12, 35-8)
Budapest, Kinizsi u., zárt kapuk mögött. V.: Kruk, Simon.
 
Közgáz: Laczó 5/3, POLGÁRDY 22/6, SZATMÁRI 26, ÚR 8, BEA 28. Csere: Kiss B. 2, Kereszty 9/3, NÉMETH B. 8, BARTHA 22/15, Forgács 5/3. Edző: Vladár Csaba.
 
SMAFC: Heiszenberger 6, HIPSÁGH 11/9, Szegedi 9/3, Réti 5, Barcza 6. Csere: Janzsó 3, Fekete 2, Erdős 1. Edző: Farkas Dávid.
 
Gyorsan döntésre vitte a dolgot az ezúttal igen erős összetételben pályára lépő Közgáz, amely a nyitó etap közepére sok labdát és könnyű kosarat szerezve 19-0-ra elhúzott a roppant megilletődött soproniak ellen. A vendégeknek a második negyedben akadt néhány ügyes megmozdulásuk. Szünet után végig nagy fölényben játszott a Közgáz, amelyből Szatmári Zsombor tripla-duplával (26 pont, 10-10 lepattanó és gólpassz), Polgárdy Ádám pedig dupla-duplával (22 pont, 14 lepattanó) zárta a találkozót. 
 
Vladár Csaba: - Örülök annak, hogy ezúttal sikerült erős összetételben és jó szerkezetben pályára lépni, ez mind védekezésben, mind támadásban megmutatkozott. Köszönjük a játékot a soproniaknak, és szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a szinte emberfeletti munkát végző egészségügyi dolgozókkal!
 
Farkas Dávid: - Gratulálok a győzelemhez a hazai csapatnak! Ez a mérkőzés megmutatta, mi a különbség a félprofi és a teljesen amatőr sport között: amíg a mi játékosaink többsége a játék szeretetéből jár el játszani, addig ellenfelünknél vannak, akik napi egyet, sőt kettőt is edzenek.
 
 
 
A 13. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
BME-MAFC - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 84-98 (17-24, 24-29, 18-22, 25-23)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Németh, Jankovics.
 
BME-MAFC: KOFLANOVICS 21/15, BÓR 19/9, BEA 24/12, Csepregi, Baranyi 8. Csere: Grilli 8/6, Mohamed, Horváth M., Sebők 4, Svéda. Edző: Weisz-Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
MOGAAC: KÁMÁN 36/21, GEIGER 13/3, BAKON 13/12, HORVÁTH 12/6, DOMSITZ 16. Csere: Hágen 5, Varga T. 3/3, Varga Z., Friedl. Edző: Laky Tibor.
 
Igazi rangadót játszott a két csapat egymással, ahol a vendégek a második helyüket akarták stabilizálni a Nyugati csoportban, míg a BME a négy közé kerülésért harcolt óriásit. Az egész mérkőzés folyamán látszott, hogy mindkét csapat nagyon akarja a győzelmet. A két gárda rendkívüli iramot diktált főleg a támadójátékban. A sebességére, keménységére, valamint a harcosságra egyik oldalon sem lehet panasz. Mind a hazai, mind a vendég együttesben jó pár extra teljesítmény született. Érdekesség, hogy a vendég alakulat mindösszesen egy középtávoli kísérlettel játszotta végig a 40 percet, azonban 47%-kal értékesítette a hárompontosokat, ami döntőnek bizonyult a mérkőzésen. Jobban kezdtek a hazaiak, majd fordított és elhúzott a Mosonmagyaróvár. A folytatásban egyik csapat sem tudott egy pillanatra sem kiengedni, mert a másik fél azonnal megbosszulta azt. Amikor a vendégeknél jött egy kis hullámvölgy, azonnal közelített a BME, de amikor rendezték soraikat a mosonmagyaróváriak, újra el tudtak lépni, s megnyugtató előnyt tudtam szerezni. Összességében egy nagyon magas színvonalú, főleg a támadójátékra alapozó mérkőzést játszott egymással a két csapat. A vendégek centere, Domsitz Márton 16 pontos, 15 lepattanós dupla-duplával járult hozzá csapata sikeréhez.
 
Weisz-Tiba Klára: - Sajnálom a vereséget, de nagyon büszke vagyok a csapatomra. Az idei továbbjutást nem a mai mérkőzésen buktuk el, bár több ilyen meccset tudnánk játszani! Színvonalas védekezés, kreatív támadás, és mindkét oldalon extra teljesítmények emelték magas szintre ezt a mai találkozót. A Mosonmagyaróvárnak gratulálok, megérdemelten nyertek! Sok sikert kívánok nekik a folytatásban!
 
Laky Tibor: - A vártnak megfelelően nagyon jó mérkőzést játszottak a csapatok. Sajnálom, hogy mi álltunk a MAFC útjában a négy közé jutás tekintetében, de természetesen nem vagyok boldogtalan, hiszen nekünk ez a győzelem nagyon kellett ahhoz, hogy "kellemesebb" keresztjátékra számítsunk. Mindkét csapatnak gratulálok a teljesítményéhez!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek