Férfi egyetemi bajnokság: A Szombathely másodszor is legyőzte a Közgázt
20
Mar
2021
Férfi egyetemi bajnokság: A Szombathely másodszor is legyőzte a Közgázt
2021. március 20.  |  21:51
A keleti csoportban az Eger a Nyíregyháza, a nyugatiban pedig a Szombathely a Közgáz ellen nyert rangadót a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A vasiak őszi idegenbeli sikerük után otthonukban is felülmúlták fővárosi riválisukat. A pécsiek egy valóságos kosáresőt hozó mérkőzésen verték a Veszprémet, a BME-MAFC pedig a jól küzdő SMAFC otthonában győzött.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, a 4. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
EKE Eger - Nyíregyházi ESE 97-76 (25-14, 25-28, 20-14, 27-20)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Lónáth, Vaszi.
 
EKE Eger: Pomázi 14/12, Szabó 17/12, Ungi 11, Illés 11/3, Szicsák 6. Csere: Papp 14/12, Sárosi 3/3, Steier 16/12. Edző: Váczi Péter.
 
NYESE: Tisza 18/3, Demeter 17/15, Szilasi 15/9, Kovács 9/3, Gerőcs 10. Csere: Bíró, Vida, Horányi, Jánkfalvi. Edző: Bus Iván.
 
A csapatok a rájátszásért, a jobb pozícióért küzdve kezdték a mérkőzést. Az egriek az első negyedben 11 pontos előnyre tettek szert a tartalékos Nyíregyháza ellen. A második negyedben viszont már nem tudtak hasonló hatékonysággal védekezni a hazaiak, így nagy dobópárbaj közepette valamit faragtak a nyíregyháziak a hátrányukból. A harmadik negyedben már nem igazán voltak hullámvölgyek a hazaiaknál, akik újra megnyugtató előnyre tettek szert. A negyedik negyedet azonban két perc alatt 9-0-as rohammal kezdtek a vendégek, s 5 pontra felzárkóztak. Ezzel azonban "ellőtte puskaporát" a Nyíregyháza: az egriek újítottak, pár gyors kosárral és több játékosuk jó dobóformája révén pontos távoli dobásokkal biztosították a győzelmüket, és a végül 17 hárompontos kosarat szerezve simának látszó, 21 pontos győzelmet arattak.
 
Váczi Péter: - A végelszámolás szempontjából fontos mérkőzés volt, hiszen így meg tudtuk szerezni a harmadik helyet. Kíváncsian várjuk, nyugaton kivégez a második helyen, mert szeretnénk bejutni a döntőbe, és ezért mindent meg fogunk tenni. A mai párharcról azt tudom mondani, hogy nagyon lelkes volt a Nyíregyháza. Egyik fél sem volt itt teljes csapattal, de ma mi egy picit jobban voltunk. Gratulálok a csapatomnak, és további sok sikert az ellenfélnek!
 
Bus Iván: - Gratulálok az Eger csapatának! Nagyon enerváltan játszottunk, ők pedig kiváló százalékkal dobtak kívülről. Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban!
 
 
 
Nyugati csoport, az 5. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
PTE-PEAC - Veszprémi Egyetem SC 128–88 (29-9, 29-24, 37-30, 33-25)
Pécs, Ifjúság út 6., zárt kapuk mögött. V.: Fleischmann, Téczely.
 
PTE-PEAC: VARGA 22/18, SCHUJ 22/12, NAGY K. 21/9, LAJOS 18, KIS M. 12. Csere: Gergely 8, Major 8/6, GRISZHÁBER 12/6, Sziráki 5. Edző: Földi Sándor.
 
Veszprémi Egyetem SC: BIRKÁS 24/3, Kovács, SIMON 43/3, Veingartner 16, Majkó. Csere: Lukenics 5/3. Edző: Mónus Péter.
 
A lényegi dolgok már az első negyedben eldőltek: a PTE-PEAC simán átrohant ellenfelén, s 20 pontos vezetést szerzett. Ezt követően értelemszerűen már nem a védekezésre helyezték a hangsúlyt a csapatok, hanem a támadásra - óriási dobópárbaj alakult ki, a harmadik negyed különösen pontgazdagra sikeredett. A PTE-PEAC magabiztosan nyerte az összecsapást. A hazaiak két játékosa - Nagy Kevin (21 pont, 10 gólpassz) és Kis Milán (12 pont, 16 lepattanó) - dupla-duplával járult hozzá a fölényes győzelemhez. A hazaiak sokkal jobban (17/38, 44,7%) dobták a triplákat, mint a veszprémiek (3/26, 11,5%).
 
Földi Sándor: - Komplett csapattal álltunk fel. Sikerült előnyt teremteni és megtartani végig. Annak ellenére, hogy nagy volt a különbség, sok hiba is volt. Komolyabban kell hozzáállni, gyenge volt az egy-egy védekezésünk, ezen majd javítani kell.
 
Mónus Péter: - Gratulálok az ellenfélnek! Szerintem egy jó iramú mérkőzést játszottunk. Nem tudtunk mit kezdeni a pécsi triplaesővel. Nekünk kintről semmi sem esett be, ez meg is mutatkozott az eredményen. Sok sikert kívánunk az ellenfelünknek!
 
 
 
A 9. fordulóból elhalasztott mérkőzések:
 
SZOESE - Közgáz SC és DSK 78-56 (26-13, 14-20, 20-16, 18-10)
Szombathely, zárt kapuk mögött. V.: Dr. Lipics, Antoni.
 
SZOESE: Horváth 12/9, KISS 14/3, VICZE 14/6, SCHVEIGHOFFER 14/12, Oroszi 9/3. Csere: Bojkovszky 2, Novák 5/3, Habel 2, Werner 2, Balogh. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
Közgáz: Németh 7, Laczó 1, Gőczi 2, BEA 15/3, ÚR 13. Csere: Fóti 3/3, Kiss, Komma 12, Forgács 3/3. Edző: Vladár Csaba.
 
Mindkét csapat számára nagy tétje volt a mérkőzésnek az alapszakasz végeredménye szempontjából. Az első 3-4 percben felváltva estek a kosarak, majd a vendégek néhány ponttal elhúztak. A negyed közepén a hazai csapat átvette a vezetést, s lendületes, pontos játékkal jelentős, 13 pontos előnyt szerzett. A második negyedet a Közgáz dominálta, és a szünetig faragott is a hátrányából - 7 pontos különbséggel vonultak pihenőre a csapatok. A fordulás után a vendégek 7 percig nem tudtak pontot szerezni, ezzel eldőlni is látszott meccs. Ekkor már 20 pont volt a hazaiak előnye, és magabiztosan uralták az összecsapást. Bár a negyedet két vendég tripla zárta, nem forgott veszélyben a hazaiak vezetése. Az utolsó játékrészben már mindkét edző minden játékosnak adott lehetőséget, akik többnyire éltek is ezzel. A SZOESE-nél Vicze Kristófot kell megemlíteni, aki 14 pontja mellé leszedett öt lepattanót, kiharcolt 3 személyi hibát és szerzett 5 labdát (19 VAL). A vendégeknél Bea Gergely nyújtott hasonló teljesítményt 11 ponttal, 7 lepattanóval és 6 kiharcolt személyi hibával (18 VAL).
 
Kéri Péter: - Kemény meccsre számítottunk, és azt is kaptuk. Ezt a győzelmet is elsősorban a stabil védekezésünknek köszönhetjük.
 
Vladár Csaba: - Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a SZOESE csapatának a győzelemhez, megérdemelten nyertek! Sajnos az utazás rányomta a bélyegét az első negyedbeli játékunkra. Későn ébredtünk és az ott összeszedett hátrányunkat az utána feljavuló játékunkkal sem tudtuk ledolgozni. A jobb támadójáték döntött a hazaiak javára.
 
 
 
SMAFC - BME-MAFC 80-86 (23-33, 22-16, 18-22, 17-15)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Rokob, Tóth.
 
SMAFC: Hipságh 16/12, HEISZENBERGER 26/6, SZEGEDI 11, RÉTI 19, Barcza 4. Csere: Janzsó, Gáspár, Fekete 4. Edző: Farkas Dávid.
 
BME-MAFC: KOFLÁNOVICS 14/12, MOHAMED 18/6, Svéda 12/3, CSEPREGI 11, BÓR 24/3. Csere: Horváth M. 2, Harsányi 5, Kulik. Edző: Tiba Klára.
 
Az első pár percben óriási rohanás jellemezte mindkét csapatot, öt perc után 14-21 állt az eredményjelzőn, pontosabban játszott a BME. A hazaiak egy időkéréssel próbálták megtörni a fővárosi gárda lendületét, ám védekezni továbbra sem akart egyik csapat sem, így 56 pontot hozott ez a szakasz. A második negyed közepétől éledezni kezdtek a hazaiak, és két pontra is megközelítették a rutinosabb vendég csapatot - "tapadtak rá", így a félidőre 45-49-es állásnál vonultak szünetre a csapatok. A harmadik negyedben is szoros maradt a mérkőzés: több alkalommal is úgy tűnt, hogy meglépnek a vendégek, de a lelkes hazaiak látványos támadásokkal rendre felzárkóztak. A negyedik negyed elején véglegesen kinyílt az olló a két csapat között: fáradni látszódott az addig lelkesen küzdő SMAFC, és a BME 16 pontosra növelte előnyét. Ekkor az utolsó hazai időkérés annyit tudott még lendíteni a hazai csapaton, hogy bár győzelmi esélyeik nem voltak a végjátékban, tisztességes végeredménnyel zártak a rájátszásért küzdő BME csapata ellen. A találkozó egyetlen dupla-dupláját a vesztes hazai csapat játékosa, Réti Boldizsár ért el 19 ponttal és 10 lepattanóval.
 
Farkas Dávid: - Sikerült ismét egy jó mérkőzést játszanunk egy olyan csapat ellen, amelyik a rájátszásért küzd, és évek óta meghatározó csapata a bajnokságnak. Sajnos több olyan egyéni hibát követtünk el, amelyek miatt nem sikerült győztesen elhagynunk a pályát. Nem lehet azonban egy rossz szavam sem a fiúkra, hiszen ebben a nehéz helyzetben továbbra is örülök annak, hogy itt vannak, élvezik a játékot és mérkőzésről-mérkőzésre fejlődnek. Nagyon a szívemhez nőtt ez a csapat, sajnálom, hogy lelkes szurkolótáborunk nem lehet ennek az idei évnek a részese.
 
Tiba Klára: - Megint nem jó szerkezetben és kis létszámban tudtunk eljönni, de amiért jöttünk, az sikerült, megszereztük ezt a győzelmet. Megpróbálunk tovább harcolni a négybe jutásért.
 
 
 
 
Fotó: SzoESE

Vármegyei szövetségek