Szombaton elrajtol a rájátszás a női élvonalban
19
Mar
2021
Szombaton elrajtol a rájátszás a női élvonalban
2021. március 19.  |  13:40

Szombaton rajtol a Tippmix Női NB I. A csoportjának rájátszása. A negyeddöntők az egyik fél második sikeréig tartanak, lássuk a párosításokat!

 

Sopron Basket (1) – Vasas Akadémia (8)
Papíron egyértelműnek tűnik a veretlen alapszakaszt abszolváló Sopron Basket és a rájátszásba az utolsó pillanatban bejutó Vasas Akadémia párharca. A Sopron 87.8 pontot szerzett átlagban az alapszakasz során, emelllett mindössze 55.5-et kapott – mindkét mutatóban az élen végzett Gáspár Dávid együttese, utóbbiban toronymagasan. A pasarétiek 69.6 dobott pontjával szemben 76 kapott szerepel, ráadásul három vereséggel zárták az alapszakasz küzdelmeit – a Cegléd előtt adott is volt a lehetőség az utolsó fordulóban, hogy bejusson a legjobb nyolcba, de a kék-sárgák nem tudták legyőzni a BEAC-ot, így Milos Pavlovic gárdája csusszant be a playoff-ba. Afféle jutalomjáték lehet ez a fiatal fővárosi gárdának, ahol a legtöbben életük első rájátszására készülnek. Egymás elleni mérkőzéseiket tíz nap leforgása alatt „lerendezte” a két csapat még decemberben - az elsőn 100-71-es, a másodikon 89-69-es soproni siker született. Az Euroligában remeklő címvédő ebben a párharcban talán a szokásosnál jobban támaszkodhat fiatalabb játékosaira, az utóbbi időben többször is villanó korábbi Vasas-nevelés Varga Alízra érdemes figyelni. 


UNI Győr MÉLY-ÚT (2) – TFSE-MTK (7)
Iványi Dalma munkája rövid idő elteltével is látszik a győri lányok teljesítményén, pedig az egykori legendás irányító bevallása szerint is egy hosszabb távú projekt első lépései még csak ezek. A Kiesel – Mompremier légiósduó telitalálatnak bizonyult, Török Ágnes és Dombai Réka révén pedig produktív fiatalokból sincs hiány a keretben. 19-3-as mutatójával a második helyen zárta az alapszakaszt az együttes, támadásban a harmadik legtöbb pontot szerezve (82.7), védekezésben pedig a negyedik legkevesebb pontot kapva (69.6). Egy év késéssel mutatkozik be a rájátszásban a TFSE-MTK gárdája – a legutóbbi évadban is playoff-helyen állt Magyar Bianka hölgykoszorúja, de a járvány miatt félbeszakadt a bajnokság, így végül nem láthattuk a fővásoiakat az egyenes kieséses szakaszban. A kék-fehérek a tavalyi receptre építenek: Bernáth Réka, Alisia Jennings és Chanise Jennings pontjaira építve, lendületes támadójátékkal próbálják felülmúlni aktuáls ellenfelüket. Kereken 75 dobott pont mellé 76.2-t kaptak, amely a legtöbb a rájátszás résztvevői közül. A felek első egymás elleni mérkőzése még az első fordulóban került lejátszásra, a 91-82-es győri győzelemből azonban messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le. A visszavágót bő egy hónapja, február 13-án rendezték, ott 74-71-es sikert aratott az Iványi-gárda – a két derbin 28 pontot átlagoló Bernáth Réka lassítása lesz alighanem a párharc kulcskérdése. 


Atomerőmű KSC Szekszárd (3) – Ludovika-FCSM Csata (6)
A Szekszárd remek játékkal győzte le a török Elazig együttesét az Európa Kupa negyeddöntőjében, így jó előjelekkel várhatja az április 9-i, Reyer Venezia elleni elődöntőt. DeWanna Bonner debütálása pazarul sikerült a tolnai gárda színeiben - Erica McCall testvére 23.5 pontot átlagolt első két mérkőzésén, hamar húzóemberré avanzsált, ahogy azt egyébként várták is tőle. Támadásban 2., vdekezésben 3. helyen zárt a dobott-kapott pontokat tekintve Zseljko Djokics csapata, míg ellenfelük a Csata az 5. legtöbb pontot dobta, és a 7. legkevesebb pontot kapta. Az keret minősége és mélysége mindenképpen a Szekszárdnak kedvez, a felek egymás elleni mérkőzéseit meg is nyerték Studer Ágnesék. Éppen egy hónap különbséggel játszották a két derbit, december 2-án idegenben 99-78-ra, január 2-án pedig 87-83-ra diadalmaskodtak a tolnaiak. Ha a visszavágón látott 40% körüli triplázást tudja hozni a Csata, megnehezítheti esélyesebb ellenfele dolgát, de Bonner érkezésével egyértelműen a szekszárdiak számítanak a párharc esélyesének. 

 
Aluinvent DVTK (4) – PEAC-Pécs (5) 
Ha a két együttes legutóbbi találkozóját vesszük alapul, komoly pontzuhatagra nem számíthatunk a párharcban – néhány hete, a Magyar Kupa elődöntőjében 50-45-ös diósgyőri siker született. A PEAC nem szemkápráztató támadójátékáról híres, de a védekezést prímán összerakta Csirke Ferenc: csak a Sopron kapott kevesebb pontot az alapszakasz során a mecsekaljaiaknál (65.3), igaz, csak a PINKK és a ZTE dobott kevesebb pontot (67.5). A DVTK mindkét kategóriában alapszakasz-helyezésének megfelelően végzett, támadásban a negyedik (78.5), védekezésben az ötödik (72.3) legjobbak voltak Földi Attila tanítványai. A kupával együtt mindhárom idei összecsapást a piros-fehérek nyerték, egyszer hat, kétszer pedig öt ponttal – ez is mutatja, hogy szoros küzdelemre, nagy csatára van kilátás. Keyona Hayes szintű pontszerzője nincs a pécsieknek, ő lehet akár a mérleg nyelve is, mint ahogy a kupában az is volt – csapata 50 pontjából 22-t egymaga szerzett. A miskolciak rotációja egy árnyalatnyival mélyebbnek tűnik, de a fentebb említett stabil védekezéssel egy baranyai továbbjutás sem lenne bombameglepetés. 

 

1. mérkőzések

Március 20., szombat
17:00 Uni Győr MÉLY-ÚT – TFSE-MTK

Március 23., kedd
18:00 Aluinvent DVTK – PEAC-Pécs

Március 24., szerda
17:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – Ludovika-FCSM Csata

Március 25., csütörtök
18:00 Sopron Basket – Vasas Akadémia

 

2. mérkőzések

Március 24., szerda
19:00 TFSE-MTK – Uni Győr MÉLY-ÚT

Március 26., péntek
18:00 Ludovika-FCSM Csata – Atomerőmű KSC Szekszárd
18:00 PEAC-Pécs – Aluinvent DVTK

Március 27., szombat
18:00 Vasas Akadémia – Sopron Basket

 

3. mérkőzések (ha szükséges)

Március 27., szombat
17:00 Uni Győr MÉLY-ÚT – TFSE-MTK

Március 28., vasárnap
18:00 Sopron Basket – Vasas Akadémia
18:00 Aluinvent DVTK – PEAC-Pécs
18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – Ludovika-FCSM Csata

Vármegyei szövetségek