Európai körkép: Hanga Ádám hatalmas put-back zsákolása
08
Mar
2021
Európai körkép: Hanga Ádám hatalmas put-back zsákolása
2021. március 8.  |  17:16
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelona nem játszott bajnokit, így 19-3-mal továbbra is második a tabellán az ACB Ligában. Az Euroligában viszont két mérkőzésen is pályára lépett a katalán sztárcsapat, és mindkettőt megnyerte: a Panathinaikosz otthonában (77-85) és a Baskonia ellen (71-57) is viszonylag könnyedén nyertek a gránátvörös-kékek, akik 20-8-cal vezetik Európa első számú sorozatát. Hanga Ádám a görögök ellen sokoldalúan játszott, a Baskonia ellen 9 pontot szórt, a baszkok elleni összecsapáson pedig egy sokáig emlékezetes, rendkívül látványos put-back zsákolása is volt, amely természetesen a 28. forduló legszebb jelenete lett az Euroligában.
 
 
A Carpegna Prosciutto Basket Pesaro ezúttal esélytelen volt a Vanoli Basket Cremona elleni találkozón, 100-78-as vereséget szenvedtek a vendég pesaróiak. Filipovity Márkó 15 ponttal és 8 lepattanóval, összesen 16 VAL-lal zárt, amivel megint a Pesaro egyik legjobbja volt - ezúttal hiába. A magyar játékos csapata 9-10-es mérlegével jelenleg hetedik a Serie A-ban.
 
A Nürnberg Falcons BC a listavezető Science City Jena vendége volt a német másodosztályban, és a papírformának megfelelően nagy arányú vereséget szenvedett (96-67). Most Pongó Marcellnek sem ment a játék, pont nélkül maradt 2 gólpassz mellett a magyar irányító, a Nürnberg pedig 3-15-tel továbbra is utolsó.
 
A Niigata Albirex három találkozót vívott meg az elmúlt héten. Az elsőn, hét közben az Akita Northern Happinets volt az Albirex ellenfele, és nagyon simán diadalmaskodott Allen Rosco csapata (73-53), leginkább a magyar magasembernek köszönhetően, aki 18 ponttal, 15 pattanóval és 4 gólpasszal messze a meccs legjobbja volt (29 VAL). A hétvégén aztán a Niigata a keleti csoportban harmadik Kawasaki Brave Thundersszel mérte össze tudását. Az Albirex előbb 4 ponttal, aztán tükörsimán (112-75) kapott ki, így 12-30-cal jelenleg utolsó a japán élvonal keleti régiójában. Rosco előbb 21 ponttal, 9 pattanóval és 4 gólpasszal (30 VAL) kiválóan szerepelt, és a második Brave Thunder elleni ütközet során is lehozott 12 pontot és 7 pattanót.
 
A Spirou Basket Charleroi előbb a Liege Basketet verte idegenben 15 ponttal (65-80), amihez Golomán György 8-8 ponttal és pattanóval járult hozzá. Utána viszont 28 ponttal zakózott a Spirou az Oostende vendégeként (88-60), és itt a magyar játékosnak sem ment annyira a játék, mindössze 7 percet töltött a parkettán. A Charleroi 4-7-tel harmadik a belga első osztály A csoportjában.
 
A Cedevita Olimpija hosszabbítás után 108-98-ra kikapott hazai pályán a Virtus Bolognától a EuroCup középdöntőjének ötödik fordulójában - Jarrod Jones 11 ponttal és 3 szerzett labdával zárt. A Cedevita nincs egyszerű helyzetben, hiszen 3-2-vel csoportmásodik, de a harmadik Buducsnoszt 2-3-mal áll, az utolsó fordulóban pedig a két gárda egymás ellen játszik majd Podgoricában - a szlovének mindössze 3 ponttal nyerték az első egymás ellenit. Az ABA Ligában 95-82-re győzött a Cedevita a Borac otthonában, így 14-3-mal továbbra is második - Jones ezen a találkozón 8 pontot és 4 lepattanót szerzett.

Vármegyei szövetségek