Tippmix Férfi NB I: Újra a Szolnok áll a tabella élén
03
Mar
2021
Tippmix Férfi NB I: Újra a Szolnok áll a tabella élén
2021. március 3.  |  20:17
Nagy rangadóval indult a szerdai játéknap, ahol az Alba Fehérvárhoz látogatott a négy meccs óta veretlek Szolnoki Olajbányász. A hazaiaknál a csapat centere, Ahmad hiányzott, míg a vendégeknél egyelőre Gibson bemutatkozása váratott magára, mivel egy kellemetlen hátizom-húzódás miatt nem tudta vállalni a játékot.
 
Egy elhibázott Davis triplával indult a mérkőzés, majd Curry lopta el a labdát Rudnertől a félpályánál, amiből Gillon dobhatott két büntetőt. Az első vendég kosarat Subotic szerezte, majd a magasember egy nagy blokkot is kiosztott, Cakarun pedig köszönte szépen a lehetőséget a túloldalon (2-4). Ami a ponttermelést illeti, nem indultak be rögtön az elején a felek, négy perc játék után 7-7 állt az eredményjelzőn. A negyed derekán mindkét együttesben beszálltak a cserék a meccsbe, ami a vendégeknél sült el jobban, Taiwo és Badzim összjátéka után előbbi maradt üresen és zsákolhatott, ezzel pedig ellépett néggyel a Szolnok, ez pedig a találkozó addigi legnagyobb különbségét jelentette (9-13). A már megszokott módon remekül védekezett az Olajbányász, amivel kisebb előnybe is került a negyed végére, de a sok ki nem kényszerített eladott labda miatt továbbra is meccsben volt az Alba. 14-20.
 
Hearst saroktriplájával hamar feljött háromra is a Fehérvár, de a piros-feketék rendre jól léptek be a festékbe, ahonnan könnyűszerrel fejezték be az akciókat (19-26). Omenaka és Davis lendületes és néhol látványos játékával feljött egyre az Alba, de Taiwo zsákolása után időt kellett kérnie Forray Gábornak (27-30). Ehhez képest az Olajbányásznak sikerült jobban visszajönni a kisebb szünetről, Pongó triplája után újra időt kért a hazaiak vezetőedzője (29-35). Ez sem hatotta meg a vendégeket, akik kétszámjegyű különbségre tettek szert a nagyszünet előtt, amin Vojvoda kozmetikázott a végén. 33-41.
 
Két elhibázott támadás után Cakarun belépésének köszönhetően tizenegy lett közte, ami Badzim szép dobása után tovább nőtt (33-46). Forray Gábor időkérése sem hozott változást, kezdett az Alba fölé nőni a Szolnok, amely magabiztosan őrizte a tíz pont körüli előnyét (38-50). Az Olajbányász továbbra is remekül bizonyította, hogy miért tartják az egyik legjobban védekező csapatnak, miközben az ekkorra 5-15-ös gólpasszarány arról is árulkodott, hogy a támadóoldalon is feltalálja magát az együttes, sőt. A záró játékrészre úgy fordultak rá a felek, hogy hatalmas változtatásra lett volna szüksége az Albának a fordításhoz. 47-59.
 
Juhos, Markovics, majd Subotic kosaraival indult az utolsó negyed, végig a vendégek akarata érvényesült (49-63). Juhos megint teljesen üresen kaphatta a labdát a festékben, Forray Gábor mínusz tizenhatnál kért ki egy újabb időt. Egy 8-2-es futással feljött tízre a Fehérvár, ezúttal Gasper Potocnik hívta magához az övéit (57-67). Cakarun labdája becsorgott, míg Hearst visszalépős triplája csont nélkül hullott be, hosszú idő után újra bejött tíz alá az Alba (60-69). Badzim a sarokból hűtötte le a kedélyeket, majd Cakarun harcolt ki egy sportszerűtlent, ami gyakorlatilag el is döntötte a találkozó végkimenetelét négy perccel a vége előtt (60-74). Hiába próbálkozott a Fehérvár, innen már nem volt visszaút, szinte végig vezetve húzta be a rangadót a Szolnok. 70-85.
 
Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 70-85 (14-20, 19-21, 14-18, 23-26)
 
Bajnokság, 1. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi T., Praksch P., Győrfy R.
 
Alba: Gillon 13/3, Curry 2, Vojvoda 6, Davis 13/3, Omenaka 9. Cserék: Hearst 16/12, Lukács 3/3, Markovics 4, Csorvási 4.
 
Szolnok: Warner 13, Rudner 3/3, Kovács -, Subotic 22/3, Cakarun 16. Cserék: Pongó 5/3, Badzim 14/6, Frank -, Zsíros -, Juhos 8, Taiwo 4.
 
 
 
Váradi duplájával kezdődött a mérkőzés, de Jackson könnyű triplával válaszolt rá. Megadták a mérkőzés alaphangulatát a csapatok. Újabb paksi triplával, majd Barac rontott büntetőjével folytatódott a mérkőzés. Lórán kosara után pedig már 2-8 volt a táblán. Doktor triplája szottyant a paksi gyűrűben, az ASE azonban ragaszkodott a megszerzett előnyéhez. Két perccel a negyed vége lőtt még mindig Lóránték vezettek négy ponttal. A Falco Perl kosaraival jött fel kettőre, majd Kovács Ákos és Lake is betalált. 22-24.
 
Potyogtak a pontok a negyed első percében. Kovács Ákos és Kovács Benedek is triplát dobott, de Eilingsfeld is betalált távolról, amire a Falco csak duplával tudott válaszolni, folyamatosan a sárga-feketéknek kellett kapaszkodni. A vendégeknél Lóránt Péter és Kovács Ákos is jó napot fogott ki, de összességében is a paksiak játszottak jobban ebben a periódusban, a hazaiak védekezése nem akart összeállni. Paige kosara már sok volt Gasper Okornnak, 31-38-as állásnál kért időt. Lóránt triplájával tízre nőtt a paksi előny, később 36-48 és 37-50 is volt az eredményjelzőn. Barac kosarával jött vissza tízre a Falco. A negyed utolsó kosarát is ő szerezte. 42-50.
 
Capers büntetőivel indult a második félidő, amikre Perl válaszolt. A válogatott alapembere saját palánkja alatt védőlepattanót is tépett, az ellentámadásból pedig Anderson talált be. Folytatta a felzárkózást a Falco, Barac dobott be két büntetőt. 48-52. Az ASE azonban nem tört össze a rossz kezdés után, a szenzációsan dobó Kovács Ákos triplájával ismét megléptek. Barac, aki a hazaiak egyik legjobbja volt szépített, Braniszlav Dzunics időt kért. Barac újabb kosarával tovább zárkózott a Falco, de Lóránt kétszer is megrázta magát. Barac büntetői ültek, de a következő támadásnál Capers könnyedén jutott át a szombathelyiek védekezésén. Keller büntetőt hibázott, az ellentámadásnál Benke védőlepattanót szedett. A szombathelyi pont elmaradt, Capers viszont betalált. Capers dobta a negyed utolsó kosarát is. 63-68.
 
Paige büntetőivel nőtt tovább az ASE előnye, a vasiakba Barac tartotta a lelket. Benke triplája sem tudta közelebb vinni a Falcót, hiszen Paige az ellentámadásból azonnal válaszolt. Barac büntetőit Lóránt triplája “ütötte ki”, állandósult a hat pont körüli paksi előny. Lóránt büntetőből sem hibázott, már kilenccel mentek a vendégek. A tízet Eilingsfeld tette közé, Gasper Okorn időt kért. A Paks a folytatásban is nagyon tudatos kosárlabdát játszott, a szombathelyieknek semmi nem sikerült. Az ASE az utóbbi időszak gyengébb teljesítménye után hatalmas bravúrt vitt véghez Szombathelyen, nem érdemtelenül.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Atomerőmű SE 80-93 (22-24, 20-26, 21-18, 17-25)
 
Bajnokság, 15. forduló
Szombathely, Arena Savaria
Benczur T., Kapitány G., Söjtöry T.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Váradi 7, Perl 18/3, Doktor 3/3, Barac 27, Keller 1. Cserék: Benke 7/3, Anderson 10, Váradi, Lake 4, Kovács B. 3/3.
 
ASE: Kovács 12/6, Capers 11/3, Valerio-Bodon 9/3, Lóránt 32/9, Jackson 7/3. Cserék: Paige 11/3, Eilingsfeld 11/3, Kis -, Velkey, Verrasztó -.
 
 
 
A feldobást követően a vendégek támadhattak először, Thompson faultolt, de utána nem született kosár. Másfél percnyi játékidő után megszületett az első kosár a mérkőzésen, melyet Padgett szerzett meg. A vendégek még mindig nem találtak be egyszer sem, míg a másik oldalról Fazekas egy triplát szerzett, valamint Padgett zsákolt egyet, ekkor egyből érkezett az időkérés Sebastjan Krasovec részéről. (7-0) Kucsora triplájával megszületett az első kosara az OSE-nak, kis idő múlva Abell is betalált tőlük. (7-5) Padgett egy 2+1-es szituációját követően és Elmore ziccere után megint kisebb előnyre tettek szert a hazaiak (14-5) Morgan törte meg a vendégek újabb kosárcsendjét, majd Jogéla állhatott a másik oldalon a büntetőhöz és dobta be mindkettőt. Morgan újra betalált, majd csapattársa Washington is, úgy tűnt sikerült magukra találni. (18-11) Abell két ziccert is szerzett, de a másodikat faulttal együtt, azonban mielőtt a bűntetőhöz álhatott volna, a hazaiak időt kértek, hiszen három pontra zárkóztak fel az oroszlányiak. (18-15) Elmore triplájával megint öt pontra emelkedett a különbség, de Washington büntetőivel egy pontra redukálódott a pontkülönbség. 21-20
 
A második felvonás Halász kosarával folytatódott, majd Anderson álhatott a vonalhoz és talált be mind a kétszer. Ez a negyed sem indult pontgazdagon, így Werner faultja után időt kért Kostas Flevarakisz. (23-22) Borisov trojkáját követte Abell kosara, így a mérkőzés során először egál volt az állás. (26-26) A csapatok fej-fej mellett haladtak tovább, majd Fazekas hármasa után időt kértek a vendégek. (35-34) Elmore kosarával a negyed vége előtt még két pontra zárkóztak a hazaiak. 38-40
 
A szünet után Jogéla kosarával folytatódott a mérkőzés, majd Bailey kosara következett. Abell triplája után úgy tűnt el tud lépni az OSE, de Jogéla és Thompson ezt nem engedte, így továbbra is fej-fej mellett folytatódott a mérkőzés. Borisov kosarai után négy ponttal vezetett a hazai csapat. (52-48) Abell hárompontosa után újra egy pont volt a különbség a két együttes között. (54-53) Anderson triplájával átvette a vezetést a vendégcsapat, de Elmore büntetőivel megint egálra hozta a mérkőzést. (58-58) Thompson egy fault után a büntetőhöz állhatott és érvényesítette mindkét dobását, ezután időkérés következett, ami után már nem született kosár a harmadik etapban, így két ponttal vezettek a hazaiak. 62-60
 
Az utolsó tíz perc első kosarát Borisov szerezte meg, majd egy ideig nem született kosár. A kosárcsendet Anderson törte meg büntetőjével, majd a következő támadás során a másik oldalon Halász állhatott a vonalhoz, ahol csak az egyik büntetőjét tudta érvényesíteni. Majd kis idő múlva Elmore szerzett kosarat, ezután időt kért Krasovec mester. (67-61) A szünet után Abell talált be a hármasról, majd Washington is, míg a másik oldalról Padgett. (69-67) Bíró triplájával egy pontra zárkóztak a vendégek négy perccel a mérkőzés vége előtt, majd Anderson közelijével át is vették a vezetést, és ekkor érkezett is az időkérés. (71-72) Jogéla harcolt ki egy faltot és be is dobta mindkét büntetőjét, majd fej-fej mellett haladtak megint a csapatok. Bailey büntetőjével kiegyenlített az OSE, így következhetett a hosszabbítás. 77-77
 
A hosszabbítás első kosarát Bailey szerzete meg, majd csapattársa Washington szerzett egy hármast. (77-82) Elmore szerezte meg a hazaiak első kosarát, de Bailey a vonalhoz állhatott, ahol egy büntetőt tudott csak érvényesíteni. (79-83) Thompson egy ziccert, majd egy büntetőt szerzett, így egy pontra zárkóztak fel majd egy támadással később Borisov trojkája talált be, és jött is egyből az időkérés. (85-83) A vendégek még egy hárompontossal próbálkoztak, de az kimaradt, így nyert a Sopron. 85-83
 
Sopron KC - OSE Lions 85-83 h.u. (21-20, 17-20, 24-20, 15-17, 8-6)
 
Bajnokság, 14. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Cziffra Cs., Török R., Nyilas I. (Forrai S.)
 
Sopron: Elmore 18/3, Thompson 7, Borisov 16/6, Fazekas 6, Padgett 21. Csere: Supola -, Jogéla 14, Bagó -, Werner -, Halász 3, Takács -.
 
OSE: Washington 26/12, Kucsora 5/3, Abell 18/9, Bíró 3/3, Bailey 17. Csere: Morgan 6, Garamvölgyi -, Mucza -, Anderson 8/3, Illés -.

Vármegyei szövetségek