Az elődöntőkkel folytatódik a Magyar Kupa
25
Feb
2021
Az elődöntőkkel folytatódik a Magyar Kupa
2021. február 25.  |  19:00

A tegnapi, roppant izgalmas játéknap után pénteken az elődöntőkhöz érkezik a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupa.

Három negyeddöntő is rendkívül kiegyenlített csatát hozott: a PEAC-Pécs 53-52-re verte a VBW CEKK Ceglédet, az Aluinvent DVTK 74-71 arányban bizonyult jobbnak az UNI Győr MÉLY-ÚT gárdájánál, az Atomerőmű KSC Szekszárd pedig csak hosszabbításban tudta legyőzni a TFSE-MTK együttesét. A Sopron Basket magabiztos játékkal, 88-53-ra húzta be a derekasan küzdő Ludovika-FCSM Csata elleni mérkőzést. Ezzel kialakult az elődöntők párosítása: a felső ágon a PEAC csap össze a DVTK-val, az alsón pedig összejön a korábbi évek „sláger” kupameccse, a Szekszárd – Sopron rangadó. Nézzük a találkozók beharangozóit!

 

 

PEAC-Pécs – Aluinvent DVTK                      2021. február 26. péntek 15:00

 

Mint fentebb is olvasható, mindkét együttes nagy küzdelmet követően jutott be a legjobb négybe. Ennek megfelelően a gárdák kulcsemberei sok időt töltöttek a pályán, ezért az idei, rendhagyó lebonyolításból adódó pihenőnap jól jöhetett a feleknek. Csirke Ferenc hét játékosnak adott több mint öt perc játékidőt a Cegléd ellen, a találkozó második negyedétől faultgondokkal küzdő Kiss Virág azonban mindössze 22 percet töltött pályán. Sarok Nikolett 36, Szücs Réka 35 perccel zárt, de Paula Strautmane és Wentzel Nóra is eljutott 32-ig. Nikola Dudasova hiányában Szücsre és Wenzelre maradt a védelembontás feladata, ezt időnként meg is oldotta a két hátvéd – nem ez volt a fő fegyvere a Pécsnek, de időnként eljutottak a gyűrűig. Kiss korlátolt játékideje miatt fontos volt, hogy miként pótolja őt Tijana Andusic – a szerb center 7 pontja mellé 12 lepattanót tett a közösbe, ennél is fontosabb volt azonban 4 blokkja. A mecsekaljaiak védelme jól működött, 25%-os mezőnymutatón tartották ellenfelüket – igaz, nem is a pálya azon részén szoktak gondjaik adódni.

Miskolci oldalon is hetes rotációt alkalmazott Földi Attila vezetőedző: Medgyessy Dóra 39, Keyona Hayes 37 percet töltött pályán a Győr ellen, ami teljesítményüket látva nem is csoda: Medgyessy 16 ponttal, 10 gólpasszal és 8 kiharcolt faulttal zárt, Hayes pedig masszív, 21 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát tett a közösbe. Csapatszinten 104 VAL-t ért el a DVTK, ebből 67-et ez a páros szállított – a PEAC ellen is nyilvánvalóan kulcsszereplők lesznek.

A bajnokságban a felek mindkét összecsapását a diósgyőriek nyerték: november végén hosszabbítást követően tudtak diadalmaskodni 75-69 arányban, január elején pedig 71-66-os sikert arattak. Az első meccsen még nem volt a DVTK kötelékének tagja Keyona Hayes, ott a 22 pontos Medgyessy, valamint a 12 egységig jutó Kányási Veronika vezérletével győztek a piros-fehérek. A visszavágón azonban már bevethető volt az amerikai magasember, 24 pontjával rögtön csapata legjobbja is lett – a meccsvégi sajtótájékoztatón el is ismerte Csirke Ferenc, hogy nem igazán bírtak Hayesszel. Pécsi oldalon Tijana Andusic nyújtotta a legjobb teljesítményt a két mérkőzésen – az elsőn 20, a másodikon 16 pontig jutott.

Irányítóposzton a rutin – illletve a negyeddöntőben mutatott forma – Medgyessy Dóra mellett szól, de Szücs Réka is csapata egyik, ha nem a legjobbja volt tegnap. Érdekesség, hogy Szücs megfordult korábban a piros-fehéreknél, és nem is játszott rosszul náluk. Mezőnyben Wentzel őrzését jó eséllyel Aho Ninára bízza Földi mester, de Kányási vagy Pusztai Petra is megbízható a feladattal, illetve Montai-Vukov Szonja is a jobb védők közé tartozik csapaton belül. A palánk alatt a Kiss – Andusic duó a Hayes – Mokango párossal néz farkasszemet. Aki itt csatát nyer – akár csak kevesebbbeütött faulttal is -, az a „háborút” is megnyerheti, azaz döntőzhet a kupában.

Ha csak a bajnokságban lejátszott mérkőzéseket nézzük, a miskolciak tűnnek esélyesnek, de az összeképhez hozzátartozik, hogy a novemberi találkozón Wentzel Nóra nem tudott pályára lépni, a visszavágón pedig Kiss Virág mindössze 2 pontig jutott – ennél azért tud jobbat a center, nem is kevéssel. Remek csatára van kilátás az első elődöntőben.

 

 

 

Atomerőmű KSC Szekszárd – Sopron Basket                       2021. február 26. péntek 17:30

 

A Szekszárd megerősített kerettel, mély cserepaddal felvértezve vágott neki az idei évadnak, ráadásul visszakapta Gereben Líviát is, ami további morális löketet adhatott a gárdának. Érkezett Szabó Fanni, Zele Dorina, Maja Skoric, Cyesha Goree és Zala Friskovec, ám a Sopronon kívül a Győr is oda-vissza verte a Tolna megyei alakulatot az alapszakasz küzdelmeiben, így jelenleg a harmadik helyen állnak a tabellán Studer Ágnesék. Márciusban jön az erősítés: a legutóbb WNBA szezonban 19.7 pontot átlagoló DeWanna Bonner komoly név a szakmában, de a kupában még nem áll rendelkezésre az amerikai.

A Sopron – Szekszárd rangadóvá nőtte ki magát az elmúlt években – nincs a Sopron szintjén a tolnai alakulat, de mindent megtesz, hogy közelebb férkőzzön riválisához. A kupában utoljára Zseljko Djokicsék tudták legyőzni a zöld-sárgákat, még 2018-ban – igaz, az még egy teljesen más Sopron volt Yvonne Turnerrel, Aleksandra Crvendakiccsal, illletve Roberto Iniguezzel. Szekszárdon évek óta egyben van a mag – Studer, McCall, Theodoreán, Bálint és Gereben is régóta a gárdában pattogtatnak. Légiósok terén is sikerült nagy neveket igazolni, elég csak Abby Bishop-ra gondolni – meglátjuk, Bonner érkezése mekkorát tol a csapat szekerén.

Az alapszakaszban tehát, ahogy említettük, mindkét mérkőzést a Sopron nyerte: január elején 79-56-ra, alig egy hete pedig 74-49-re. Az első derbin a második, a másodikon a harmadik negyed okozta a szekszárdiak számára kedvezőtlen végkimenetelt: 20-3-ra, illetve 23-7-re veszítették el ezeket az etapokat. Nagy pontzuhatagra nem lehet számítani, ahhoz túlságosan össze van rakva mindkét együttes védelme – minden kosárnak nagy jelentősége lesz. Kellő számú játékost tudtak forgatni a szakmai stábok aktuális negyeddöntőikben, így – pláne a pihenőnapot is figyelembe véve – a fáradtság valószínűleg nem lesz döntő faktor. 35, illetve 32%-kal célzott mezőnyből a Szekszárd a két derbin, míg a Sopron mindkétszer dobásai 45%-át küldte a gyűrűbe – kevés minőségi dobóhelyzetet lehet Gáspár Dávid csapata ellen kialakítani, de amikor sikerül ez, azt be kell dobni, hogy legyen esély a győzelemre. A TFSE ellen sok bepasszal próbálkoztak Studerék, palánk alatti fölényüket próbálván érvényesíteni; ezúttal nem igen beszélhetünk fölényről, hiszen Határ Bernadett magassága, Jelena Brooks keménysége extrának számít – és nem csak a magyar mezőnyben.

Újra nekifut tehát a Szekszárd, hogy 2018 után ismét legyőzze a soproniakat – a papírforma nem mellettük szól, de egy mérkőzésen kijöhet a lépés.  

 

Vármegyei szövetségek