Európai körkép: Hanga Ádám újra spanyol kupagyőztes!
14
Feb
2021
Európai körkép: Hanga Ádám újra spanyol kupagyőztes!
2021. február 14.  |  20:58
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelona egy hatalmas mentés után viszonylag könnyedén nyerte meg az idei Copa del Rey-t, így rövid időn belül harmadjára is a csúcsra jutottak a kupában Hanga Ádámék (2018, 2019, 2021). A gránátvörös-kékek a negyeddöntőben még 20 pontos hátrányból fordítva verték hosszabbítás után az Unicaja Malagát (103-93). Az elődöntőben aztán magabiztos játékkal ejtették ki a Baskoniát (77-68), a fináléban pedig kifejezetten simán intézték el ősi riválisukat, a Real Madridot (73-88). A katalánok magyar klasszisa mindhárom mérkőzésen hasznosan kosárlabdázott, kivette részét a Barca újabb kupasikeréből.
 
A Carpegna Prosciutto Basket Pesaro Olaszországban vívta a kupaküzdelmeket, méghozzá várakozáson felül. A Pesaro is ráadás után nyerte meg negyeddöntőjét a Sassari ellen, igaz, az végig kiegyensúlyozott, szoros csata volt (105-115). Az elődöntőben a Brindisi nagy feltámadásokat mutatott be a második félidőben, egyszer 17, egyszer pedig 11 pontról jöttek vissza gyakorlatilag egálra, de ezt az összecsapást is megnyerte a Pesaro (69-74). A fináléban az euroligás Olimpia Milano volt Filipovity Márkóék ellenfele, és az elődöntőben a Veneziát is 31 ponttal verő milanóiak már nagy falatnak bizonyultak a Pesaro számára (87-59), amely ettől függetlenül pazar "hosszú hétvégét" tudhat magáénak a kupaezüsttel. Filipovity 12 pontos, 13 pattanós dupla-duplával kezdett a negyeddöntőben, az elődöntőben 5 pattanót szedett, a döntőben pedig a Pesaro egyik legjobbja volt 12 pontjával és 5 pattanójával.
 
A Spirou Basket Charleroi a belga bajnokság 10. fordulójában lépett pályára, de a második negyedet leszámítva nem tudott felnőni az egész szezon során sokkal jobb játékot mutató ellenfeléhez, a Telenet Giants Antwerphez. A Spirou a félidőben csupán egyetlen ponttal volt az antwerpeni együttes mögött, a fordulást követően azonban összesen 24 pontra volt képes, így vereséget szenvedett (65-78). Golomán Györgynek nem ment támadásban (4 pont, 2/12 mezőny), de volt 7 lepattanója és 3 gólpassza. A Spirou 3-6-tal a belga élvonal A csoportjának harmadik helyén áll - az egész, 10 csapatos mezőnyben az ötödik pozíciót foglalja el.
 
Az Nürnberg Falcons BC két találkozót játszott le a héten. Az elsőt az Artland Dragons ellen vívta a nürnbergi együttes, de a meccs legelejét leszámítva végig ellenfele után futott. A harmadik negyed végén 5 pontra visszajött a Falcons, utána azonban megint meglépett az Artland, amely összességében magabiztosan győzött (84-73). Pongó Marcell 9 pontig, 2 gólpasszig és 3 pattanóig jutott ezen a mérkőzésen. A Tigers Tübingen elleni, idegenbeli ütközet során a magyar irányító már nem volt ott csapatával, de a Nürnberg újabb vereséget szenvedett - szűk három perccel a vége előtt még 7 pont volt a különbség, innen lett a vége -18 a vendégek szempontjából (91-73). A Falcons 2-14-gyel a német másodosztály utolsó, 15. helyén áll.
 
Japánban is folytatódott bajnokság, a Niigata Albirex pedig három meccset játszott ezen a héten. Az első mérkőzésen a Kawasaki Brave Thunders várt Rosco Allen csapatára, és a magyar magasember pazar teljesítménye (18 pont, 9 pattanó, 30 VAL) ellenére nyertek az esélyesebb vendégek (74-80). A nyugati csoport utolsó helyezettje, a Hiroshima Dragonflies ellen aztán két győzelmet is jegyzett az Albirex, amely így 11-26-tal őrzi utolsó előtti, 9. helyét a japán első osztály keleti csoportjában. Rosco másodjára megduplázta az első, Hiroshima elleni teljesítményét: 8 pont, 4 pattanó és 2 gólpassz után 16 pontot, 8 pattanót és 4 gólpasszt jegyzett a Niigata eheti utolsó összecsapása során.
 
Jarrod Jones és a Cedevita Olimpija nem lépett pályára a héten.

Vármegyei szövetségek