Európai körkép: Golomán a Spirou egyik vezére
01
Feb
2021
Európai körkép: Golomán a Spirou egyik vezére
2021. február 1.  |  08:00
Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a magyar férfi kosárlabda-válogatott külföldön játszó tagjainak teljesítményét vizsgáljuk.
 
Az FC Barcelona hét közben egy szoros csatát nyert meg az Olympiakosz otthonában (74-76), a CSZKA vereségével pedig átvette a vezetést a tabellán 17-6-os mérlegével. Hanga Ádám 3 ponttal, 4 pattanóval és jó védekezéssel járult hozzá a sikerhez. A gránátvörös-kékek ma a UCAM Murciát intézték el különösebb probléma nélkül (92-63) a spanyol élvonalban, ahol 17-3-mal tartják második helyüket. A magyar klasszis 8 ponttal és sokoldalú játékkal jelentkezett.
 
A Carpegna Prosciutto Basket Pesaro három negyedig teljesen kiegyenlített csatát vívott az olasz élvonal ötödik helyén álló Umana Reyer Venezia ellen, sőt, két ponttal vezettek is a hazaiak. Az utolsó 10 percben aztán a vendégek hengereltek (65-78), így a Pesaro 8-9-es mutatóval a hetedik helyen áll a Serie A-ban. Filipovity Márkó neve mellé ezúttal 8 pont és 8 pattanó került.
 
A Nürnberg Falcons a Karlsruhét fogadta a német másodosztályban, és a középső két negyed alárendelt játéka miatt újabb vereséget szenvedett - a hazaiak 2-8-cal az utolsó előtti, 14. helyen állnak. Ezúttal sem Pongó Marcellen múlott a siker: a magyar válogatott irányítója 10 pontot, 4 pattanót és 9 gólpasszt tett a közösbe, 17 VAL-lal pedig holtversenyben csapata legjobbja volt, ez azonban ezen a héten sem ért győzelmet.
 
A Spirou Basket Charleroi a belga kupa után újfent az Euromillions League-ben szerepelt, és győzelemmel folytatta a bajnokságot. A Spirou a Voo Liege Basketet fogadta, és 10 pontos győzelmet aratott (82-72), amivel 3-5-re javította mutatóját. Nem kis szerepe volt a győzelem kivívásában Golomán Györgynek, aki 15 pontot, 9 pattanót és 2 blokkot tett hozzá klubja eredményességéhez - a Charleroi-i együttes egyik legjobbja volt.
 
A Niigata Albirex három összecsapást is lejátszott a héten, de előbb a Toyama Giantstől (93-81), majd kétszer a Nagoya Diamond Dolphinstól (79-62, 78-73) is kikapott, így 9-23-mal az utolsó előtti, kilencedik helyet foglalja el a japán élvonal keleti csoportjában. Allen Rosco először 14 pontos, 5 pattanós, másodjára 17 pontos, 7 pattanós, harmadik alkalommal pedig 13 pontos, 5 pattanós produkciót nyújtott.
 
A Cedevita Olimpija az ABA Liga legutóbbi fordulójában 78-65-re verte a Partizant, 12-3-as mutatójával pedig már a második a tabellán. Az amerikai-magyar magasember, Jarrod Jones 21 perc alatt kipontozódott, addig viszont 6 pontot és 2 pattanót ért el. Hét közben a francia JL Bourg volt a szlovén gárda "áldozata" a EuroCupban (94-91), így a középdöntő kör felénél a Cedevita 2-1-gyel a második, továbbjutó helyen áll a G csoportban. Jones 16 pontot hozott össze ezen a találkozón.

Vármegyei szövetségek