Tippmix Férfi NB I: Győzött a Falco és a Szolnok is
14
Jan
2021
Tippmix Férfi NB I: Győzött a Falco és a Szolnok is
2021. január 14.  |  09:38
Lake két jó büntetőjével indult a mérkőzés, Bonifert bravúros triplája után még a játékosok is mosolyogtak. Ezt követően viszont nem volt jókedvében a hazai csapat mestere, amikor Delas kosarával már a vendégek vezettek. 5-4-re, majd 12-7-re. Sok hibával játszottak a szombathelyiek, a lehető legjobbkor jött nekik Bruinsma és Dancsecs triplája. Barac kosaraival “lépett meg” a Falco 18-14-re. Keller Ákos a 7. perc végén szerezte meg első kosarát új csapatában, 20-14. Duren triplájával, Keller zsákolásával folytatódott a találkozó. Duren dobott még egy hármast, 24-20 lett az első negyed vége.
 
A második perc közepéig kellett várni az első pontokra, Perl büntetőzött jól, aki egy perccel később ziccerből is betalált, a ZTE még mindig nem dobott pontot. A tízet Keller tette közé, 30-20 volt a táblán.  A Falco nagyon jól kosarazott, Bruinsma zsákolása után időt is kért Luca Bechi. Kovács triplája után már 17 volt közte, Bonifert a hatodik perc közepén szerezte az első vendégpontokat ebben a negyedben, egy büntetőt dobott be. A Falco nagyon jól védekezett, minden felzárkózási kísérletet visszavertek. 46-28.
 
Parádésan kezdte a második félidőt a Falco. Két perc alatt kilenc pontot dobtak Perlék, időt kért a ZTE. Glenn duplájával folytatódott a találkozó, Duren is betalált, húsz volt közte. A Falco azonnal ritmust váltott, Barac szerzett újabb kosarat, nagyon jó napot fogtak ki a szombathelyiek. Duren tartotta a lelket a kék-fehéreknél, jól dobott a légiós, de nagyarányú különbség állandósult, a Falco bajnokesélyes csapathoz méltóan kosarazott. A játék minden elemében jobbak voltak. 68-49.
 
Az utolsó negyed elején edzőmeccs hangulata volt a találkozónak. Mindkét edző igyekezett sok mindent kipróbálni. Simon Kristóf zsákolása azonban jelezte, hogy a nagy hátrány ellenére van motivációja a ZTE csapatának, míg a Falco Barac pontjainak örülhetett. A vasiak a biztos győzelem tudatában félgőzzel játszottak. Némi izgalmat először az hozott, hogy egy technikai hiba után a két a vezetőedző is összeszólalkozott egymással. Három perccel a vége előtt tíz pontra is felzárkóztak a vendégek, Perl pedig sportszerűtlen hibát kapott, nyolcra zárkóztak a vendégek. A végjátékot a Falco bírta jobban, megérdemelten szerezte meg újabb győzelmét. 81-70.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Zalakerámia ZTE KK 81-70 (24-20, 22-8, 22-21, 13-21)
 
Bajnokság, 19. forduló
Szombathely, Arena Savaria
Földházi T., Minár L., Boros T.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Váradi 4, Dancsecs 3/3, Benke 7, Bruinsma 14/6, Lake 7. Cserék: Perl 15/3, Keller 13, Kovács 6/6, Barac 12.
 
Zalakerámia ZTE KK: Duren 23/12, Bonifert 4/3, Delas 7/3, Vuko 10/6, Glenn 14. Cserék: Donaldson -, Simon 2, Szabó 8/3, Völgyi 2, Plézer -.
 
 
 
A feldobást a hazaiak hozták el és a támadásuk végén Lewis állhatott a büntetőhöz, ahol az egyiket értékesíteni tudta, majd a következő támadásban Bailey zsákolásával megszerezték első kosarukat a vendégek. Az oroszlányiak egy hat pontos fölényre tettek szert, de a negyed közepéig a pécsiek ezt ledolgozták. (10-13) Illés jókor szerzett kosarat a hármasról, mivel ezzel egy hat pontos előnyt kovácsolt csapatának. (12-18) A vendégcsapat egy-két kosárral vezetett egészen a negyed végéig, az utolsó pontokat Lewis szerezte, így két pont előnye maradt az Oroszlánynak. 23-25
 
A második tíz perc elejét az OSE nagyon jól kapta el, sikeresen befejezett ziccereiknek és triplájuknak köszönhetően, majd egy 8-15-ös futást csináltak a negyed első felében, így jelentős fölényt szereztek, melyet Dragan Alekszics is érzékelt és időt kért. (31-40) Funderburk három ziccert és egy büntetőt dobott az időkérés után, de Abell és Anderson válaszoltak rá és továbbra is tíz pont körül tartották a pontkülönbséget. A negyed végéig Anderson szerzett csak kosarat, így tizenhárom pontos vendég vezetéssel mentek a csapatok szünetre. 37-50
 
A félidő után a találkozó Brkics kosarával folytatódott, majd kis időn belül Abell és Illés is betalált a hármasról, a pontkülönbség továbbra is stagnált és ekkor Krasovec mester időt kért. (43-56) A következő támadást a vendégek Anderson kosarával zárták. Miután a pécsiek egy 13-8-as futást csináltak, Ruják és Dragasevics tripláinak és Brkics kosarainak köszönhetően a vendégek újra időt kértek. (56-64) A negyed végéig mindkét oldalon született pár kosár és Bailey még egy középtávolit is dobott két másodperccel az etap végén, így tizenhárom pontos különbséggel ért véget a harmadik negyed. 60-73
 
Morgan 2+1-es akciójával kezdődött az utolsó felvonás, de aztán a hazaiak egy 19-0-ás futást csináltak, így átvették a vezetést (79-76). Illés középtávolijával zárkózott az OSE, majd Funderburk és Kucsora büntetőzött hibátlanul (81-80). Előbbi még két szabaddobást a helyére küldött, aztán Illés hármasával kiegyenlítettek a vendégek, de Lewis büntetőivel megint megszerezte a pécsi csapat a vezetést és miután még Funderburk is betalált, a vendégek időt kértek. (87-83) Bíró szerzett kosarat előbb, majd egy eladott labda után; melyet a hazaiak szereztek meg, Lewis állhatott a büntetőhöz, akinek mindkét kísérlete sikeres volt. A találkozót a Pécs nyerte meg. 89-85
 
PVSK-VEOLIA - OSE Lions 89-85 (23-25, 14-25, 23-23, 29-12)
 
Bajnokság, 17. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Papp P., Nagy V., Nyilas I.
 
PVSK: Ruják 7/3, Lewis 11, Dragasevics 3/3, Budimir 16/12, Meleg 2. Csere: Brkics 21, Carev 5/3, Funderburk 24/3.
 
OSE: Anderson 8, Abell 13/6, Bíró 10, Bailey 15/3, Anda -. Csere: Kucsora 11/3, Morgan 11, Illés 14/12, Mucza 3/3.
 
 
 
Vojvoda és Davis pontjaival, imponáló magabiztossággal kezdte az összecsapást az Alba Fehérvár. Az első öt percben csak Brbkalics szerzett pontot a vendégektől, 12-4 volt az eredményjelzőn. Patai Benjámin időt is kért, hogy meccsben tartsa a Jászberényt. Davis egy triplával tette közéa  tízet, Williams egy hármassal hozta vissza az övéit. Nagyon jól dobtak a hazaiak, a vendégek folyamatosan szakadtak le, a mérkőzés ezen szakaszában más súlycsoportban volt a két csapat. 28-9.
 
Csorvási duplája nyitotta a második játékrészt, majd Kinney adott életjelet magáról. Lukács Norbert egy zsákolással tette közé a húszat, a JKSE teljesen leblokkolt, a játékosok egyáltalán nem tudtak mit kezdeni a fehérváriak rohamaival, így Patai Benjámin próbált segíteni a padról, 37-16-os állásnál időt kért. Sokat cserélt mindkét edző, leginkább edzőmeccs hangulat uralkodott az Alba csarnokban. 40-26 volt az eredményjelzőn, két perc volt a nagyszünetig, amikor Forray Gábor kért időt. Markovics adott el egy labdát, Filipovic pedig támadólepattanót szedett, visszatett labdájával pedig tizenkettőre zárkózott a JKSE. 43-28 a negyed vége.
 
Ahmad és Filipovic kosárváltásával indult a második félidő. Brbakalics duplája után Turner rontott egy távolit, Lukács javította a légiós hibáját, de Williams egy triplával meccsben tartotta a Jászberényt. A vendégek nehezen viselték, hogy nem tudnak tíz alá benézni, egy technikait is összeszedtek, Turner élt a könnyen jött lehetőséggel. Frank duplájára Vojvoda triplával válaszolt, állandósulni látszott a 15 pont körüli különbség. A 29. percben Primorac is megszerezte első kosarát, egy triplát, sok öröme azonban nem volt a vendégeknek, Filipovic technikait kapott. 63-46.
 
Kapkodva jöttek vissza a csapatok az utolsó negyedre, Brbkalics ugyan dobott egy duplát, de ezt követően mindkét együttes dobásokat hibázott. Williams zsákolt egyet, Brbkalics pedig két büntetőt is bedobott. Az Albában Turner hozott három pontot, de Williams azonnal válaszolt. Davis és Vojvoda kosaraival azonban gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A székesfehérváriak jobban játszottak, megérdemelten nyertek. 82-65.
 
Alba Fehérvár - Jászberényi KSE 82-65 (28-9, 15-19, 20-18, 19-19)
 
Bajnokság, 6. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Kapitány G., Szilágyi B., Horváth Cs. B.
 
Alba Fehérvár: Turner 18/6, Vojvoda 18/12, Lukács 5, Davis 21/12, Ahmad 7/3. Cserék: Takács Mi. -, Takács Ma. 5, Csorvási 4, Omenaka 4, Markovic -, Kass -, Seyi -.
 
Jászberényi KSE: Kinney 12, Füzi -, Brbaklics 17, Williams 16/6, Primorac 7/3. Cserék: Czirbus -, Frank 4, Filipovic 9.
 
 
 
A hazai pályán mindig kemény ellenfélnek bizonyuló Kecskemét látta vendégül a tabellán második Szolnoki Olajbányász csapatát a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzés pótlásán.
 
Bekezdett a Szolnok, 5-0-val indították a mérkőzést Gasper Potocnik fiai. Nagyon elkapták a fonalat a vendégek, kisvártatva már a tíz is meglett közte, főként Warner és Cakarun volt az elemében (7-18). Jaramaz beállásával kozmetikázott az eredményen a KTE, de a negyed utolsó perceit a szolnokiak bírták jobban. 13-23.
 
A második játékrészt is jobban kezdték a vendégek, de egy 8-2-es futásnak köszönhetően visszajött tízre a Kecskemét, jött is az időkérés az Olajbányásztól (23-33). Megmaradt a lendület, Djeraszimovics és Wittmann is elkezdte hozni a pontokat, feljavultak a hazaiak (33-39). Sikerült ritmust váltania a Tisza-partiaknak, Badzim és Rudner is betalált kintről, miközben Juhos közelről volt eredményes, visszaállította magabiztos előnyét a Szolnok a nagyszünetre, amely remekül triplázott az első két negyedben (9/14). 38-51.
 
A fordulás után sem adtak semmi esélyt sem a vendéglátóknak Kovácsék, mínusz tizennyolcnál hívta le az övéit Váradi Kornél egy taktikai értekezletre (40-58). Nemcsak a mutatott játékban, a statisztikai mutatókban is egyre jobban kezdett a Kecskemét fölé nőni a Szolnok, ekkorra már több, mint kétszer annyi lepattanót szedtek például ellenfelüknél a vendégek. Volt egy nagyobb fellángolása a hazaiaknak és feljöttek tíz pont körülre, de az Olajbányászt ezen az estén nem lehetett megfogni. 56-74.
 
Hiába javult fel 50%-ra a távoli dobásokban a KTE, továbbra sem tudta megnehezíteni a Szolnok dolgát, amely végig vezetve, magabiztosan győzött a Messzi István Sportcsarnokban. Nincs sok idő a búslakodásra a hazai oldalon, hiszen pénteken újra összecsapnak a felek, csak akkor a Tiszaligetben. 76-96.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Szolnoki Olajbányász 76-96 (13-23, 25-28, 18-23, 20-22)
 
Bajnokság, 6. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Benczur T., Török R., Lengyel Á. (Gorka Sz.)
 
KTE: Wittmann 13/6, Thomas 9, Djeraszimovics 13/6, Kucsera 3, Karahodzsics 6. Cserék: Lewis -, Cserkó K. -, Lukács -, Jaramaz 12/6, Dramicsanin 15/9, Horti 5.
 
Szolnok: Warner 17/6, Kovács 8/6, Rudner 10/6, Subotic 5, Cakarun 4. Cserék: Pongó 11/3, Gilszki -, Pallai 2, Badzim 17/15, Zsíros 5/3, Juhos 12, Taiwo 5.

Vármegyei szövetségek