Tippmix Férfi NB I: A Falco hozta a papírformát, a Szedeák Fehérváron is győzött
03
Jan
2021
Tippmix Férfi NB I: A Falco hozta a papírformát, a Szedeák Fehérváron is győzött
2021. január 3.  |  20:46
Az új év első férfi élvonalbeli mérkőzésén az Alba Fehérvár látta vendégül a Naturtex-SZTE-Szedeák csapatát. A vendégek rendelkeztek a leghosszabb győzelmi sorozattal a találkozó előtt, az elmúlt hat mérkőzésen nem talált legyőzőre Szrecsko Szekulovics együttese, míg az Alba bár kikapott Körmenden az elmúlt körben, abban azért bízhatott, hogy hazai pályán nem találtak még legyőzőre ki Forray Gáborék.
 
A 2021-es év első pontjait Govens szerezte, rögtön egy triplából. Az irányító hármasát leszámítva is a Szeged kezdte jobban a meccset, bár ehhez hozzájárult az Alba szellős védekezése, rendre lemaradtak a festékben a hazaiak (7-12). Kintről hiába próbálkoztak, nem találtak be a fehérváriak, míg a túloldalon 5/5-nél tartott már a Szeged ebben a szegmensben, a különbség hamar tíz fölé nőtt, Forray Gábor pedig időt kért (13-25). Nem mondhatni, hogy nagyot változott a játék képe, de Szrecsko Szekulovics azonnal a magához hívta a fiait, ahogy négy pontot szerzett zsinórban a Fehérvár – először a negyed során. A hátralevő másfél percben mindkét csapattól jött egy-egy kosár, őrizte tízpontos előnyét a Szedeák. 21-31.
 
A második felvonás elején elkezdett betalálni a Fehérvár, de a nagyobb probléma továbbra is a védekezés volt, szinte akkor és úgy dobott kosarat a Szeged, ahogy és amikor akart (31-43). Az ex-fehérvári Govens lubickolt, tizennégy perc alatt megdobta a pontátlagát, miközben az előkészítésben is jeleskedett (18 pont, 4 gólpassz a 15. percben). Egyszerűen ellenállhatatlanul játszott a Szedeák, mondjuk ehhez nagyban hozzájárult az Alba enervált védekezése is, a nagyszünet előtt már hússzal is mentek a vendégek, ami végül huszonháromra nőtt. Tizenkettőből nyolc hármasnál jártak a félidőben Govensék és ez mindkét fél teljesítményéről sokat elárul. 34-57.
 
A fordulás után Ahmad játékára épített az Alba; a magasember szerezte csapata első hat pontját, amivel be is jött húsz alá a hazai együttes (42-61). Bár esett a vendégek hatékonysága és pár eladott labda is becsúszott a támadásokba, jelentősen nem tudott faragni a hátrányából a Fehérvár. 51-68.
 
Ahogy a második félidő egészére, úgy a záró negyedre is igaz volt, hogy jelentősen visszaesett a szegediek támadójátéka, miközben feljavult az Alba védekezése is. A hazaiak ennek ellenére nem tudtak gyors kosarakat szerezni, minden egyes pontért meg kellett küzdeniük, ami egy ekkora mértékű felzárkózáshoz nem volt elég (57-72). Curry hármasával – ami az első találata volt a meccsen – feljöttek tizenháromra a vendégek, majd Vojvoda is a helyére küldött egy középtávolit, de egy-egy fontos kosár mindig beesett a vendégeknél, az idő pedig egyre csak fogyott (67-81). Innen már nem tudott csodát tenni a Fehérvár, a Szedeák valósággal átgázolt az első félidőben az ellenfelén és az ott kialakított nagy előny elbírta a második két negyedben mutatott gyengébb játékot is. Ez volt a szegediek hetedik győzelme zsinórban, míg az Alba Fehérvár elszenvedte első hazai vereségét a szezonban. 78-87.
 
Alba Fehérvár - Naturtex-SZTE-Szedeák 78-87 (21-31, 13-26, 17-11, 27-19)
 
Bajnokság, 8. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi T., Cziffra Cs., Minár L.
 
Alba: Vojvoda 18/9, Curry 12/6, Lukács 6/6, Davis 5/3, Ahmad 22. Cserék: Takács Ma. -, Turner 11, Awogbemi -, Omenaka 4.
 
Szeged: Kerpel-Fronius G. 2, Govens 28/9, Brown 14/12, Dzeletovics 23/6, Dickey 16. Cserék: Keller -, Kerpel-Fronius B. 4.
 
 
 
Az elmúlt két mérkőzését elveszítő Szombathely látta vendégül a legutóbbi fordulóban a nyeretlenségi szériáját megszakító Kaposvárt. Mindkét együttesnél voltak hiányzók, a sárga-feketéknél Anderson, míg a somogyiaknál Hendlein nem tudott pályára lépni. A vasiaknál ezen felül még a frissen igazolt légiós, Boris Barac bemutatkozása is váratott magára.
 
Két gyors befejezéssel a Kaposvár kezdte jobban a mérkőzést, sokáig nem találta a gyűrűt a Falco (1-6). Távoli dobásokkal és büntetőkkel próbált zárkózni a Szombathely, amely a negyed derekán fordítani is tudott, Nikola Lazics pedig időt kért (14-8). Meg is volt rá minden oka, 13-2-őt futottak a sárga-feketék pár perc alatt. Bruinsmát nem tudták tartani a somogyiak, a légiós már az első negyedben elérte a tíz pontot. 20-13.
 
Váradi nem volt a pályán, így a Perl-Benke duó irányított ideiglenesen a hazaiaknál, ami nem is okozott nekik nagy gondot, 10-2-vel kezdték a második játékrészt. Fokozatosan lépett el a Falco, miközben nagyon egysíkúvá vált a kaposváriak játéka (34-18). Szinte a semmiből feljöttek tízre a kék-fehérek, magához is hívta a játékosait Gasper Okorn, aki amiatt is aggódhatott, hogy Milosevics fájdalmas arccal cserét kért. Mindettől függetlenül megmaradt a hazaiak tartása, akik a nagyszünetre visszaállították a magabiztos előnyüket. 46-30.
 
A fordulás után próbálta rövidre zárni a lényegi kérdéseket a Falco, amelyből Bruinsma, Perl és Benke is átlépte már eddigre a tíz pontot (55-35). Beállt a közte nagyjából húsz, nem erőltette meg magát a Szombathely, a Kaposvárban pedig nem volt, aki a hátára vette volna a csapatot. A harmadik felvonás krónikájához hozzátartozik még, hogy Searcy két gyors faultot is beütött, ezzel pedig kipontozódott. Egy fokkal jobban játszott a vendég csapat a negyed végén, de ez is csak arra volt elég, hogy egálra hozzák ezt a tíz percet Nikola Lazics fiai. 67-51.
 
Az utolsó negyed sokáig nem tartogatott izgalmakat, végig tartotta magabiztos előnyét a Falco, de két perccel a vége előtt szinte a semmiből feljött tízre a KKK (80-70). Bár a sárga-feketék győzelme nem forgott veszélyben, a végére sikerült kozmetikázniuk az eredményen a vendégeknek. Végül tizenkét ponttal hozta a kötelezőt a Szombathely. 84-72.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Kaposvári KK 84-72 (20-13, 26-17, 21-21, 17-21)
 
Bajnokság, 7. forduló
Szombathely, Arena Savaria
V.: Benczur T., Praksch P., Török R.
 
Falco: Váradi 15/9, Doktor -, Benke 12/6, Bruinsma 19/9, Searcy 6. Cserék: Perl 20/3, Milosevics -, Dancsecs -, Lake 12, Kovács -.
 
Kaposvár: Curry 20/6, Krnjajski 3/3, Miliszavljevics 15/6, Rivers 12, Jukic 10. Cserék: Baki 3/3, Révész 4, Bogdán 5/3.

Vármegyei szövetségek