Tippmix Férfi NB I: A DEAC legyőzte a Szolnokot
23
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: A DEAC legyőzte a Szolnokot
2020. december 23.  |  22:11
A 15. forduló egyik rangadóján az elmúlt négy találkozóját elveszítő DEAC látta vendégül a hat mérkőzés óta veretlen Szolnoki Olajbányász együttesét.
 
Jobban kapták el a rajtot a hazaiak, akik Somogyi triplájával ragadták magukhoz a vezetést, de nem sokkal később Cakarun gyors öt pontjával fordított a Szolnok (9-11). Somogyi újra betalált kintről, miközben Polyák is elkezdte szállítani a kosarakat, kezdett ellépni a DEAC (25-15). Gasper Potocnik időkérését követően kijött egészpályára az Olajbányász, vissza is jött a meccsbe a csapat. Frusztráltabbak is lettek a debreceniek, amit Kovács Adrián technikai hibája is jól jelez, a negyed végét jobban menedzselték a Tisza-partiak. 27-21.
 
Két hármast is elsüllyesztett a második felvonás elején a Szolnok, viszont mindig jött egy-egy kosár a túloldalon válaszként, így az egyenlítés nem jött össze (34-29). Olyannyira nem, hogy a fókuszáltan kosárlabdázó Debrecen újra elkezdte növelni a távolságot, megint meglett a közte tíz (43-33). A hátralevő két perc legfontosabb jelenete mindenképpen a hazaiak vezetőedzőjének, Kovács Adriánnak a kiállítása volt, ami után egy kicsit faragott a hátrányából az Olajbányász a nagyszünetre. 45-38.
 
Nem illetődtek meg trénerük kiválásától a debreceniek, jó játékkal őrizték a 6-8 pontos előnyüket a fordulás után. Tudott újítani azonban a Szolnok, amely a negyed derekára feljött egy pontra, időt kért a DEAC (53-52). Sikerült rendezni a sorokat, újra magukhoz ragadták a kezdeményezést a hajdúságiak, de az látszott, hogy innentől már egy teljesen másik meccs veszi kezdetét. Hamar egyenlített az Olajbányász, viszont még volt egy válasza a Debrecennek az etap végén. 60-58.
 
A záró negyed elején 3-2-es zónára váltottak a vendégek, de gyorsan át kellett állniuk emberre, miután Somogyi az első adandó alkalommal betalált a sarokból (63-62). Subotic egy fault után egy technikait is kapott, ezzel pedig kipontozódott, miközben a találkozó ezen szakaszában már jelentősnek mondható, ötpontos előnnyel ment a DEAC (67-62). Idegesen játszottak a felek, több ki nem kényszerített labda is becsúszott, majd Ronald Moore is kapott egy technikait – rácsapott a palánktartó szerkezetre -, amivel ő is kiszállt a meccsből, tekintve, hogy neki is ez volt a második. Drenovac egy lélektanilag is fontos hármassal jelentkezett, amit egy újabb szolnoki elszórt labda követett, de ezt a hibát nem tudta megbüntetni a Debrecen. A kiállítások ellenére az Olajbányász volt a szétszórtabb csapat, zsinórban másodszor is eladták a játékszert, ezzel a lehetőséggel pedig már élt a DEAC, amikor már csak 2 perc 48 másodperc volt vissza (74-66). Innen már nem tudott visszajönni a Szolnok, a Debrecen végül egy izgalmas, feszült meccsen szakította meg a nyeretlenségi szériáját, miközben az Olajbányász hat győzelem után kapott ki. 82-71.
 
DEAC – Szolnoki Olajbányász 82-71 (27-21, 18-17, 15-20, 22-13)
 
Bajnokság, 15. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
V.: Praksch P., Nagy V., Goda L.
 
DEAC: Moore 7/3, Polyák 19/3, Somogyi 11/9, Drenovac 16/6, Tóth 7. Cserék: Molnár D. -, Guyton 5/3, Hines 8, Molnár M. 9.
 
Szolnok: Warner 15, Kovács 1, Pallai 2, Subotic 5, Cakarun 18. Cserék: Pongó 10/6, Rudner -, Badzim 16/9, Zsíros -, Juhos 4/3, Taiwo -.
 
 
 
A feldobás után először a hazaiak támadhattak, de nem tudták ezt kihasználni. A vendég együttes viszont nagyszerűen kezdett, hiszen az első két és fél percben egy 0-8-as futást tudtak csinálni, aminek a felét Bagó kosarainak köszönhették. A mérkőzés harmadik percében Katona két sikeres büntetőjével megszerezte első pontjait a jászberényi gárda. (2-8) A negyed közepéig még Frank szerzett pontokat, míg a vendégektől Thompson már öt pontig jutott el az első öt perc után. (5-13) Jogélától láthattunk egy szép zsákolást, majd egy ideig nem született kosár. Egy fault után, melyet Katona harcolt ki; a hazaiak időt kértek. A vendégek egy újabb jó periódust fogtak ki, amikor is egy 2-10-es futást tudtak véghez vinni, két perccel a negyed vége előtt. (7-23) Az első tíz perc végén a vendégcsapat 16 pontos fölénnyel vezetett. 9-25
 
A második etap első kosarát a vendégektől Takács szerezte meg ziccerével. Majdnem a harmadik játékpercben szerezte csak meg a negyed első pontjait a jászberényi együttes, a soproniak továbbra is termelték a pontokat. (11-33) Sitku és Borisov kosarai után időt kértek a hazaiak. (13-39) A soproniak újabb jelentős előnyre tettek szert, miután egy újabb sikeres időszakot kaptak el, mely során egy 5-10-es futást tudtak kivitelezni. A vendégek végig szoros emberfogással védekeztek, emiatt volt lehetséges az, hogy a huszadik pontját a Jászberény csak a második szakasz vége előtt egy perccel tudta csak megszerezni. Az etap utolsó kosarát Borisov szerezte a tripláról, így több mint kétszer annyi pontot szerzett a vendégcsapat, mint a hazai együttes. 20-54
 
A szünet után hazaiaktól Frank szerzett kosarat a tripláról, majd Jogéla egy ziccerrel válaszolt erre. A soproniak könnyű, gyors kosarakat szereztek, melyekkel továbbra is növelték az előnyüket. (23-71) A negyed hatodik játékperce után szerzett több kosarat a hazai együttes, köszönhetően Frank ziccerének és Brbaklics triplájának. (28-74) Passzokból gazdag támadásokat láthattunk a vendégcsapattól, melyeket sikeresen tudtak befejezni. Három perccel a negyed vége előtt a jászberényi gárda időkéréshez folyamodott. (30-82) A harmadik felvonás végéig a hazaiaknak sikerült egy jobb időszakot kifogniuk, egy 10-4-es futást tudtak még csinálni. 40-86
 
Az utolsó negyed első pontjait Frank szerzete meg, miután Halász szabálytalankodott vele szemben. Előbb Katona szerzett kosarat, majd Frank talált be a hárompontosról, így az etap első két percében egy 7-0-as futást tudtak csinálni a jászberényiek. (47-86) Körülbelül egy perccel később Supola ziccerével a vendégek is megszerezték első kosarukat a negyedben. A hazaiak átálltak zóna védelemre öt perccel a mérkőzés vége előtt. Előbb Sitku, majd Füzi szerzett triplát, így 44 pontos fölénnyel vezetett a Sopron. (52-96) A negyed végéig jelentős változás nem történt, a mérkőzést a Sopron csapata nyerte. 56-103
 
Jászberényi KSE - Sopron KC 56-103 (9-25, 11-29, 20-32, 16-17)
 
Bajnokság, 15. forduló
Jászberény, Bercsényi tornacsarnok
V.: Benczur T., Fodor A., Drenyovszki D.
 
Jászberény: Katona 6, Frank 15/6, Kaszás 2, Brbaklics 20/9, Rékási 2, Csere: Füzi 9/6, Kovács A. 2, Szalkai -, Tóth , Kovács V. -.
 
Sopron: Jackson 4, Thompson 15/3, Fazekas 2, Jogéla 24/3, Bagó 13, Csere: Werner 8, Supola 4, Takács 4, Borisov 17/3, Popadics 5/3, Halász -, Sitku 7/3.
 
 
 
Két győzelemmel a háta mögött az Alba Fehérvár otthonába látogatott a Zalakerámia ZTE KK csapata a tizenötödik fordulóban. A hazaiak továbbra sem számíthattak Luka Markovics és Csorvási Milán játékára, míg a vendégeknél bemutatkozhatott a Jászberénytől igazolt légiós, Donovan Donaldson.
 
Jól bekezdtek a csapatok, két és fél percet kellett várni az első elhibázott dobásra. Delas hármasával megléptek a vendégek, viszonylag hamar egyenlített az Alba (9-9). Ezt követően is szinte végig a ZTE játszott előnyben, viszont végig tartották magukat a hazaiak, sőt, egy 7-0-ás futással a negyed végén a vezetést is átvették, de a csattanó a Zalaegerszegé volt. 23-26.
 
Ahmad közelije után Donaldson szerezte meg az első zalai pontjait. Ezúttal nem pörgött úgy hátul a fehérvári csapat, mint ahogy azt a Szolnok ellen tette; amit jól jelez Delas négy, teljesen üresen elengedett és bedobott triplája, Forray Gábor joggal kért időt (27-34). Turner beállásával és Ahmad lecserélésével alacsony szerkezetre váltott az Alba, amivel sikerült is egyenlítenie a csapatnak (41-41). Érdekes volt figyelni a hazaiak taktikai repertoárját, az alacsony szerkezet után két centerrel, Omenakával és Ahmaddal rohamoztak és stílszerűen egy támadólepattanó után ragadták magukhoz a vezetést, amit növelni is tudtak a nagyszünetig. 53-45.
 
Egy kis adok-kapok után tíz pont fölé nőtt a különbség, jött is az időkérés Heinirch Róberttől (63-50). Sikerült rendezni a sorokat, egyre közelebb lépkedett a ZTE, de arra azért odafigyelt az Alba, hogy túlságosan ne pörögjenek fel a vendégek, szépen lassan vissza is állt a kétszámjegyű különbség, megnyugtató fölényben kosárlabdáztak a fehérváriak. 79-69.
 
Hiába indította 6-2-vel a záró felvonást a vendég együttes, amikor gond volt, azonnal ritmust váltott a Fehérvár, nem forgott veszélyben a hazai győzelem (88-78). Az utolsó öt percben sem tudott csodát tenni a ZTE, a találkozó végére az Alba minden lényeges statisztikai mutatóban ellenfele fölé nőtt és megérdemelt sikert aratott. 101-93.
 
Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK 101-93 (23-26, 30-19, 26-24, 22-24)
 
Bajnokság, 15. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Ádám J., dr. Mészáros B.
 
Alba: Vojvoda 17/12, Curry 15/9, Lukács -, Davis 24/9, Ahmad 25/3. Cserék: Turner 8, Balsay 6/3, Omenaka 6.
 
ZTE: Duren 10/3, Delas 12/12, Bonifert 6, Vuko 22/6, Glenn 15. Cserék: Donaldson 9/3, Simon 8/6, Völgyi 2, Plézer -, Polster -, Szabó 9/9.

Vármegyei szövetségek