Férfi egyetemi bajnokság: Év végi miskolci menetelés
16
Dec
2020
Férfi egyetemi bajnokság: Év végi miskolci menetelés
2020. december 16.  |  15:49
Több érdekes mérkőzéssel zárult a 2020-as esztendő a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjában. A Debrecen remek mérkőzésen 1 ponttal legyőzte a Nyíregyházát, a veretlenek halasztott rangadóján pedig a Miskolc őrizte meg makulátlan mérlegét a TFSE csapatával szemben. Az év utolsó mérkőzésén a miskolciak Debrecenben is nyerni tudtak.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 9 forduló
 
Keleti csoport
 
TFSE - EKE Eger 65-50 (16-16, 19-23, 14-9, 17-2)
Budapest, Alkotás u., zárt kapuk mögött. V.: Molnár, Tatár.
 
TFSE: SZABÓ D. 15/9, HORVÁTH G. 15/9, Kovács 6/6, ARMAGHANI 14, Félix 4. Csere: Király 6/3, Schubert 6/3. Edző: Boros Zoltán.
 
Debreceni Egyetem: Pomázi 8, STEIER 10/6, Szabó 6 M., Illés 10, SZICSÁK 7. Csere: Ungi 5/3, Bíró 4, Sárosi. Edző: Váczi Zoltán.
 
Az első fordulóban a TF nagy különbséggel győzött az akkor erősen tartalékos egri együttes otthonában. Most az egriek jóval erősebb összeállításban léptek pályára, a TF-nél viszont jónéhény meghatározó játékos hiányzott. Az első negyed végéig fej-fej mellett haladt a két csapat, de az első félidő végére az Eger támadólepattanóinak köszönhetően, valamint Illés Balázs és Steier Krisztián kosaraival 4 pontos előnyre tett szert. A hazai csapat Szabó Domokos és Horváth Gergely tripláival tartani tudta a lépést. A harmadik negyedben a TFSE agresszív védekezésének és a sikeres gyorsindításoknak köszönhetően átvette a vezetést. A utolsó negyedben állva hagyta erejével elkészülő ellenfelét a TF, és a végül 14 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Armaghani Ármin vezérletével az Eger fölé kerekedett. 
 
Boros Zoltán: - A küzdelmes meccs végére megtaláltuk a dobóformánkat. Ettől függetlenül nagyon kemény mérkőzést játszottunk, nagy egy-egy elleni csaták voltak. További sok sikert kívánok az Egernek!
 
Váczi Zoltán: - Először is gratulálok a hazai csapatnak, jól küzdöttek! Azt gondolom, hogy a kinti dobásaink nem voltak túl jók, nagyon keveset állhattunk a büntetővonalnál, ami nem rajtunk múlott. Az előző napi NB I B-s meccs miatt a negyedik negyedre elfogyott az erőnk, ez meghatározta a mérkőzés végkimenetelét.
 
 
 
DEAC – Nyíregyházi ESE 84-83 (25-16, 18-21, 17-21, 24-25)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Kisházi, Fülöp.
 
DEAC: POLLÁK 21/9, Zsuga 8/6, Fülöp, MÁSZLÉ 25/3, FÁBIÁN 17/3. Csere: SIPOS 13/9. Edző: Varga Kata.
 
Nyíregyházi ESE: Demeter 6/6, Vaskó, TISZA 23/3, KOVÁCS Z. 10/6, MOKÁNSZKI 24/6. Csere: JÁNKFALVI 12/12, Gerőcs 4, Bíró 4, Horányi. Edző: Bus Iván.
 
A debreceni csapat a szezonbeli "szokásainak megfelelően" ezúttal is elég hiányos kerettel lépett pályára. A hazaiak csekély létszámuk ellenére nagy lendülettel kezdték a találkozót. A vendéglátók hatalmas nyomást gyakorolva a vendég csapatra alaposan meglepték a nyíregyháziakat. A második negyedtől kezdve látszódott a hazai csapaton a cserék hiánya, így fölényük jelentősen, előnyük pedig kis mértékben csökkent. A soraikat rendező vendégek szünet után felzárkóztak, sőt fordítani is tudtak. A záró szakasz óriási izgalmakat, kiélezett csatát hozott. A korábban több szoros mérkőzést is elveszítő Debrecen csapatként való győzni akarása révén hatalmas küzdelemben, s a végsőkig kiélezett végjátékban végül minimális különbségű győzelmet aratott, a Nyíregyháza pedig a szezon során a második debreceni mérkőzésén is alulmaradt. A színvonalas, izgalmas találkozón több játékos is remek egyéni teljesítménnyel rukkolt ki. Hazai oldalon Pollák Balázs 2 lepattanóval elmaradva a tripla-duplától 21 pontos és 11 gólpasszos, míg Mászlé Márk 25 pontos és 12 lepattanós dupla-duplával zárta az összecsapást, Fábián Szabolcs pedig egyetlen lepattanóval maradt el a dupla-duplától. Vendég oldalon is született két dupla-dupla Mokánszki Máté (24 pont, 11 lepattanó) és Tisza Bálint (23 pont, 15 lepattanó) révén, Kovács Zoltán pedig 2 lepattanóval maradt el ettől.
 
Varga Kata: - A csapat kis létszáma ellenére nagyon koncentráltan játszott, bravúros mérkőzést tudhat maga mögött. A védekezés hatékonysága, az egyéni bravúrok és a dobóteljesítmények eredményeképp kiérdemelten szereztük meg a győzelmet. Gratulálok a Nyíregyházi Egyetem csapatának is!
 
Bus Iván: - A debreceni csapat zónája megfelelően működött, illetve voltak jó dobó- és extra egyéni teljesítmények ellenfelünknél. Ettől a csapatunk összezavarodott, és nem tudta megfelelően kezelni a helyzetet. Szép teljesíményt nyújtott a hazai csapat, megérdemelt a győzelmük, és gratulálok nekik!
 
 
 
Az 5. fordulóból halasztott mérkőzés:
 
Miskolci Egyetem - TFSE 75-65 (21-9, 15-13, 10-22, 29-21)
Miskolc, Miskolci Egyetemi Körcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Marton, Vaszi.
 
Miskolci Egyetem: Orliczki 8, KOZÁK M. 26/6, Sándor 3/3, KOZÁK B. 16/3, LIPPAI 9. Csere: GADUS 8/6, Szekeres 5/3, Szőke. Edző: Szollár Gergő, Béres Dávid.
 
TFSE: SZABÓ D. 11/3, Kovács M. 9/9, Schubert 9/9, Körömi 1, Király. Csere: KOVÁCS B. 15/3, FÉLIX 14, Horváth G. 6, Váczi. Edző: Boros Zoltán.
 
Remekül kezdte a Miskolc a veretlenek csatáját, s megnyugtató, 10 pont fölötti előnyt szerzett az első 10 percben. A folytatásban rendezte sorait a tartalékos TF - a második negyed küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott. Térfélcsere után egyértelműen a két dupla-dupláig jutó játékosa, Szabó Domokos (11 pont, 10 lepattanó) és Félix Ákos (14 pont, 16 lepattanó) vezette TF akarata érvényesült: feljavult a vendég gárda dobóformája, a negyed hajrájában át is vette a vezetést. A záró etapnak 2 pontos hazai előnnyel vágtak neki a felek. Ennek elején kiegyenlített a TF, a hátrány ledolgozása azonban a jelek szerint nagyok sokat kivett a jó néhány meghatározó játékosát nélkülöző fővárosi együttes játékosaiból. A Miskolc egy 18-0-s rohammal "döntő csapást" mért ellenfelére, s végül 10 ponttal megnyerte a veretlenek érdekes "ütközetét".  
 
Béres Dávid: - Az első negyedben tetemes előnyre tettünk szert, amit sikerült megtartanunk a félidő végét jelző dudaszóig. A harmadik negyedben “bent ragadtunk az öltözőben”, ellenfelünk át is vette a vezetést. A végső etapban újra a mi akaratunk érvényesült, és végül győztesen hagytuk el a pályát. Az elején megbeszélt támadást, illetve védekezést csináltuk, a kommunikáció védekezésben jól működött. A holtpont a harmadik negyedben volt, amelyben védekezési hibákból sok pontot kaptunk. Támadásainkat gyorsítani kell, és a lehető legjobb helyzeteket kell kiválasztanunk! Gratulálok a fiúknak győzelemhez!
 
Boros Zoltán: - Mi ugye NB II-es csapat vagyunk, és egy félidő kellett ahhoz, hogy felvegyük az NBI/B-s ritmust, amit a Miskolc képvisel. Úgy gondolom, a második félidőben ez sikerült, és át is tudtuk venni a vezetést. Sajnos a végére elfáradtunk, és bizonyos szituációkban rosszul döntöttünk, illetve védekezésben sem értünk vissza. Gratulálok a miskolciaknak, nagyon jól játszottak!
 
 
 
A 8. fordulóból halasztott mérkőzés
 
DEAC - Miskolci Egyetem 67-106 (15-29, 15-21, 20-36, 17-20)
Debrecen, DE Klinikai campus Játékcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Kokas, Fülöp.
 
DEAC: POLLÁK 17/3, Sipos 15/12, Berzi, MÁSZLÉ 12, FÁBIÁN 18. Csere: Zsuga 2, Fülöp 3 /3. Mb. edző: Tankó István.
 
Miskolci Egyetem: ORLICZKI 12/12, KOZÁK M. 25/15, Gadus 3/3, KOZÁK B. 24/6, LIPPAI 13. Csere: SÁNDOR 9/9, SZEKERES 16/12, Szőke 4. Edző: Szollár Gergő.
 
Az előző napi, Nyíregyháza elleni győzelme után a veretlen miskolciak ellen is nagy lendülettel kezdtek a debreceniek, az azonban hamar kiderült, hogy a szabolcsiak legyőzése nagyon sokat kivett a hazai csapat játékosaiból. Bár hajtottak, küzdöttek, nagyon pontatlanul dobtak a debreceniek. A jóval frissebb miskolci csapat játékosai - köztük több debreceni nevelésű kosaras - viszont remek dobóformát fogtak ki, kerek 50%-kal (19/38) dobták a hárompontosokat - hazai oldalon ez a szám csupán 15% volt (6/40). Ez döntőnek bizonyult: a vendégek megérdemelten nyertek, s veretlenül várhatják a jövő évi folytatást. Hazai oldalon a Pollák (21 pont, 11 gólpassz)-Fábián (18 pont, 11 lepattanó)-Mászlé (12 pont, 13 lepattanó) trió tagjai dupla-duplát "szállítottak". Vendég oldalon a Kozák testvérek érték el ugyanezt, ráadásul Márton (25 pont, 10 lepattanó) csupán 2 gólpasszal maradt el a tripla-duplától, Bertalan pedig 24 pontig és 12 lepattanóig jutott. 
 
Tankó István: - Gratulálok a miskolci csapatnak! Az előző napi mérkőzés belőlünk sajnos sokat kivett, és nem bírtunk a Miskolc ex-debreceni sztárjaival. További sok sikert kívánunk a miskolciaknak! És kellemes ünnepeket mindenkinek!
 
Szollár Gergő: - Köszönjük szépen a játékot a Debrecennek! Szépen játszottak, de ezen az estén mi nem nagyon hibáztunk dobást. Nem is tudom, mi történt velünk, ránk nem jellemző, hogy ilyen jól dobunk. Készülünk tovább, aztán meglátjuk.
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
Miskolci Egyetem - ELTE-BEAC - a felek később egyeztetnek az időpontról
 
 
 
Nyugati csoport
 
PTE-PEAC - NKE SE 99-48 (23-11, 25-14, 26-8, 25-15)
Pécs, Ifjúság út 6., zárt kapuk mögött. V.: Dr. Szalóki, Téczely.
 
PTE-PEAC: SCHUJ 18/9, Sziráki 5/3, GERGELY 11/3, GRISZHÁBER 19/6, MEZEI 17. Csere: Varga 12, LAJOS 23. Edző: Földi Sándor.
 
NKE SE: PILINSZKI 15, Józsa 6, Mitiner, 8, Obermann 5/3, PÓCZOS 14. Edző: ifj. Paulik Tamás.
 
Mindkét oldalon több játékos hiányzott, a vendégek mindössze 5 játékossal érkeztek Pécsre. A hazaiak labdaszerzésekből, gyorsindításokból hamar jelentős előnyt szerzett, gyorsan eldőlt a találkozó. Ennek köszönhetően a csapatok már kevésbé koncentráltak a mérkőzés második felében, volt, hogy "belehaltak a szépségbe" - könnyelmű, ugyanakkor látványos megoldások is előfordultak. Nagyarányú hazai győzelem született egy olyan mérkőzésen, amelyen mindkét oldalon akadtak kiemelkedő egyéni teljesítmények: a pécsi csapatból Mezei Máté (17 pont, 14 lepattanó), Griszháber Oszkár (13 pont, 12 lepattanó) és Gergely Péter (11 pont, 10 lepattanó), a fővárosiaktól pedig Pilinszki Máté (15 pont, 12 lepattanó) és Póczos Mátyás (14 pont, 24 lepattanó) ért el dupla-duplát. 
 
Földi Sándor: - A mérkőzést sikerült lejátszani, ez volt a legfontosabb. Az ellenfél elég tartalékos volt, mi pedig hoztuk a kötelező győzelmet.
 
ifj. Paulik Tamás: - Jeleztük, hogy kevesen vagyunk, betegségek meg egyéb okokból, de így is kötelező volt játszanunk. Megjelentünk, ennyire futotta, gratulálunk az ellenfélnek!
 
 
 
Halasztott mérkőzések:
 
SZOESE — Közgáz SC és DSK, 2021.03.08.
Veszprémi ESC — Mosonmagyaróvári SzE MOGAAC, 2021.03.08.
SMAFC — BME-MAFC, 2021.03.16.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek