Szigorú COVID-szabályok, indul a bajnokság
26
Sep
2020
Szigorú COVID-szabályok, indul a bajnokság
2020. szeptember 26.  |  19:15
Máris aktualitást ad az MKOSZ legutóbbi elnökségi ülésén hozott határozatnak a PVSK férfi kosárlabdacsapatának esete. A pécsiek bejelentették, hogy hét játékosuk koronavírussal fertőződött, így kérik az első hét fordulóbeli bajnokijuk elhalasztását.
 
- Az elnökség szerdai online ülésén egyértelműen kimondta: a bajnokság elkezdése és megrendezése az egész sportág érdeke – mondta a Hunbasketnek Bodnár Péter, a szövetség főtitkára. – Természetesen felkészültünk: világos protokoll került kidolgozásra a mérkőzések és az edzések megrendezése tárgyában. Egy átfogó irányelv-rendszert vezettünk be, színkódokkal jelöljük az éppen aktuálisan érvényben lévő készültségi szinteket, amit az MKOSZ honlapján közzéteszünk és minden reggel felülvizsgálunk. A készültségi szintekhez különböző higiéniás és korlátozó intézkedések társulnak, amit a színkódok alapján a csapatok könnyedén értelmezni tudnak. Szerettük volna tehermentesíteni a sportszervezeteket az alól, hogy folyamatosan figyelniük kelljen a kormányzati intézkedéseket, így elegendő, ha a honlapunkon ellenőrzik az aktuális készültségi szinteket. Természetesen tudatában vagyunk, számos nehézség vár még mindannyiunkra a következő hónapokban.
 
A klubok a napokban kapták meg a szövetségnek azt a levelét, melyben többek között arról is írnak, hogy az egyébként szigorú szabályzati keretek lazításával igyekeztek elősegíteni a bajnokságok lebonyolítását.
 
- A járvány terjedése és az egyik pillanatról a másikra bekövetkező karanténkötelezettség nehezen tervezhetővé teszi a versenyrendszereket. Mindenkinek számítania kell rá, hogy ez a szezon valószínűleg nem kizárólag a sportszakmailag megalapozott eredményekről szól majd... mindazonáltal aki tud, annak játszania kell, hogy a sportág életben maradjon... A jelenlegi szabályok szerint, amelyik csapatnak az előzőleg megjelölt 12 játékosából 8 rendelkezésére áll, annak játszania kell! Ha az igazolt karanténhelyzet vagy fertőzés okán ennél kevesebb sportolóval tudna csak kiállni, akkor kérhető a halasztás. 
 
A jövőhét végén kezdődő bajnokság előtt elött valamennyi klubnak be kell mutatnia a játékosok és edzők 72 óránál, tehát három naposnál nem régebbi negatív Covid-tesztjeit. Mint Bodnár Péter elmondta, itt is alkalmazkodott a szövetség a megváltozott helyzethez.
 
- Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a laborok leterheltsége a járvány terjedésével jelentősen megnőtt, s nem mindig sikerül három nap alatt teszteredményt kapni. Erre is felkészültünk, s kivételesen ilyen esetben az élvonalban is elfogadjuk a szerológiai gyorsteszt negatív eredményét. Persze ebben az esetben is igazolni kell, hogy a PCR-tesztet időben elvégezték a játékoson, és a késve érkező PCR-tesztek eredményeit haladéktalanul meg kell küldeni az MKOSZ Versenyirodának!
 
A bajnokság tehát elindul, s bár lehet, hogy lesznek halasztások, a szövetség az egészségügyi előírások maximális betartása mellett a játék pártján áll. Mert, ahogyan Bodnár Péter is fogalmazott, ez a sportág, a csapatok és a szurkolók érdeke is.

Vármegyei szövetségek