Streetball: Egy furcsa szezon tökéletes lezárása
20
Sep
2020
Streetball: Egy furcsa szezon tökéletes lezárása
2020. szeptember 20.  |  09:00
Az időjárás abszolút a kegyeibe fogadta a Kosárlabdázás Napja rendezvény résztvevőit. A kissé hűvös reggelt követően szikrázó napsütés mellett kellemes, 22 fok körüli hőmérséklet mellett zajlott a roppant sikeres rendezvény.
 
A szervezők az egészségügyi helyzetnek megfelelően elég "szellősen" építették a pályákat, hogy a versengő csapatok játékosainak barátai, hozzátartozói, szurkolói kellő távolságot tudjanak tartani egymástól.
 
A délelőtti NKM Budapest Open, azaz a helyi selejtezők csapataival, valamint az országos döntők mezőnyével együtt összesen nagyjából 150 együttes versengett a különböző kategóriákban.
 
A centerpálya programja roppant változatos volt. A Speciális Olimpikonok bemutatóját a kerekesszékes együttesek fellépése követte.
 
Az ezután műsorra kerülő Ladies Game érdekessége az volt, hogy a programban résztvevő női együttesek többsége amúgyis versenyzett a hivatalos programban, tehát a versenypályákon egymással játszott tétmérkőzések után "gáláztak" egyet a centerpályán - persze ott is minden idegszálukkal győzelemre törtek. A hölgyek többnyire szép, élvonalbeli játékos múlttal büszkélkedhetnek, s a sportágtól azóta sem szakadtak el. Rendszeresen játszanak a Budapest-bajnokságban, most pedig a Hősök terén a publikumnak bemutatták, hogy a többé-kevésbé folyamatos sportolásnak köszönhetően nem csupán sportszakmailag őrzik remek formájukat.
 
A látványosságot a Kosárlabdázás Napja rendezvények "törzsvendége", a Face Team lenyűgöző akrobatikus show-műsora fokozta - addigra gyakorlatilag megteltek a centerpálya lelátói.
 
A szervezők dramaturgiai érzékét dicséri, hogy a szezonzáró gálák másik szintén állandó programját, a hagyományőrzést, a régi kiválóságok sikereire való emlékezést a Face Team show-t követően tartották. Ennek köszönhetően sok-sok fiatal lehetett szemtanúja az 50, illetve a 45 esztendővel ezelőtti MAFC bajnokcsapatai köszöntésének. Sajnos a fél évszázados siker minden részese nem tudott részt venni a dicső piros-fekete múlt felidézésében - sajnos jó néhányan már nincsenek köztünk, s akadtak, akiket egészségügyi okokból gyermekük képviselt. Ugyanakkor a nagyérdemű hallhatta: a régi MAFC-osok, ahogy annak idején a parkettán, pályafutásuk befejezése után, többnyire mérnöki vonalon is kimagasló eredményeket értek el. Természetesen a jelenlegi MAFC-vezetőség részt vett a dicső elődök sikereire való emlékezésen, az annak idején a pályán is rendkívül kreatív Kangyal Tibor, vagy ahogy (el)ismerték annak idején, Öcsi pedig az egészségügyi helyzetre is tekintettel volt: MAFC-címerrel ellátott maszkokat osztogatott régi játékostársainak és sokaknak másoknak. Nyugodtan mondhatjuk: a centerpálya környékén a MAFC-maszk dominált.
 
Az elegáns, jórészt öltönyös urakat, ha lehet, még elegánsabb, csinosabb kosztümös hölgyek váltották a pódiumon: a bő 4 évtizede IBV-t nyerő női válogatottat köszöntötték. Az IBV - Ifjúsági Barátság Verseny - az akkori szocialista országok ifjúsági seregszemléje volt - nemcsak kosárlabdában, szinte minden sportágban. Abban az időszakban a szovjetek női kosárlabdában egyeduralkodóknak számítottak minden szinten, minden korosztályban. Éppen ezért óriási eredmény volt annak idején a bulgáriai Jambolban többek között előttük megnyerni a viadalt.
 
Az ünnepségeket követően az ügyességi versenyek színvonalas fináléi következtek, majd a Face Team tartott még egy látványos "ráadás" bemutatót. Mindeközben a különböző versenypályákon zajlottak a finálék, késő délutánra értek véget a versenyek.
 
Összességében a "gyorsított eljárással" lebonyolított streetball-szezon egy látványos, színvonalas rendezvénnyel búcsúzott a 2020-as évtől, a résztvevők pedig a szabadtéri évad befejezése után reménykedve várják a hagyományos szakág 2020-2021-es szezonjának kezdetét...
 
 
 
Fotó - Streetball Challenge Hungary facebook

Vármegyei szövetségek