NB II, kelet, nyugat: Debreceni és soproni elsőség
15
May
2020
NB II, kelet, nyugat: Debreceni és soproni elsőség
2020. május 15.  |  10:50
Ahogy minden szinten és (kor)osztályban, úgy március közepén az NB II-ben is - ilyen osztályú bajnokság csak a férfiaknál van - befejeződtek a küzdelmek. Most ezen osztály csoportjait vesszük górcső alá két részben, elsőként a keletit és a nyugatit.
 
 
A keleti csoportban három gárda, a DEAC Campusfesztivál 2020, a Békéscsaba, valamint a Sunshine-NYIKSE alakulata kiemelkedett a mezőnyből. A korábban az élvonalban is megforduló játékosokat - Kovács Imre, Pék Dávid -, valamint jó néhány volt NB I B-s kosarast felvonultató debreceni együttes úgy zárta az élen a csonka szezont, hogy játékosai átlagban 100 pont fölött, egészen pontosan 104 pontot szereztek meccsenként.
 
A második helyen végző Békéscsaba csapatából leginkább Béres Nándor, Gruda Gergely és Nagy Balázs neve lehet ismerős, e trió vezérletével "futott be" másodiknak a viharsarki legénység.
 
A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a nyíregyházi alakulat, a Sunshine-NYIKSE csapata végzett. Az osztályhoz képest aránylag fiatal szabolcsi legénység legnevesebb kosarasa, Kósa Tamás még debreceni színekben szerepelt az élvonalban. A nyíregyháziak fölött az addig szinte napfényes égbolt a csonka szezon végén kissé beborult, hiszen két valóságos kosáresőt hozó debreceni mérkőzésen két vereséggel zártak: előbb a DEAC II győzte le őket 106-104-re, majd az éllovas DEAC Campuszfesztivál múlta fölül a nyírségieket 111-106-ra.
 
Ha már említettük a DEAC II együttesét: ez a "brigád" zárt a három élcsapat mögött. A két debreceni gárda sem "védekezte szét" egymás elleni összecsapásait, az egyiket 116-101-re, a másikat pedig 90-86-ra nyerte a "Campus".
 
Ami az egyéni statisztikákat illeti, két olyan játékos végzett a dobólista élén, akik nem az élcsapatokban szerepelnek. A békési U23-as csapatban - és emellett az NB I B-s együttesben is - szereplő Vass Dominik 26 pont fölötti átlaggal, meccsenként több, mint 5 triplát szerezve átlagban másfél pontot vert a Príma Akadémia kosarasára, Marosi Ottóra.
 
 
Nyugaton az évek óta a csoport meghatározó együttese, az előző évadban a négyesdöntőbe is bejutó Soproni Tigrisek lett a "befutó", azaz végzett az élen a csonka szezonban. Pedig nem úgy indult a szezon, hogy a soproniak zárnak az első helyen, hiszen az első 7 fordulóban kétszer is botlottak: előbb parázs hangulatú megyei rangadón a végül a sereghajtó pozíciójában záró Mosonmagyaróvár, majd legnagyobb riválisuk, a PTE-PEAC otthonában maradtak alul - Baranyában elég tisztes, nagy verésbe, egy 116-83-as vereségbe futottak bele. Ezt követően azonban egy 9-es győzelmi sorozatot mutatott be a Tigrisek alakulata, amely gond nélkül vágott vissza legyőzőinek, ám a középcsapatnak számító SzoESE gárdáját mindkétszer igen nehezen, idegenben 2, hazai pályán 3 ponttal győzte csak le. A mezőny idősebb csapatai közé tartozó Tigriseknél jónéhány volt NB I-es kosaras pattogtat, talán Kutasi Gergely és Sallay Gábor a két legnevesebb közülük.
 
A második helyen végző PTE-PEAC együttesében Popgyákunik Balázs, Nagy Bence és Kis Milán számít nevesebb kosarasnak. A baranyaiak sem rajtoltak túl jól, 4 forduló után 2-2-vel álltak, kikaptak az oroszlányi fiataloktól, majd a harmadik helyre befutó Celldömölk együttesétől. Utána azonban magukra találtak a pécsiek, akik - mint már említettük, csak a másik fél aspektusából - simán verték a Soproni Tigrisek alakulatát, s a folytatásban csak annak a párharcnak a visszavágóján, Sopronban kaptak ki.
 
A harmadik helyen a CVSE Vulkán Fürdő együttese, azaz a celldömölki gárda zárta a csonka szezont. Ebben a csapatban szerepelt az egész NB II egyik legnevesebb, legfényesebb múlttal rendelkező kosarasa, a korábbi bajnok és válogatott Gerbenár Péter. Ellentétben az első két helyen záró riválisaival, a celli csapat parádésan rajtolt, 11 forduló után 10-1-gyel álltak a vasiak. Ezt követően azonban szoros, nagy csatában 6 ponttal kikapott a CVSE Pécsett, s ettől megtört a lendület: az utolsó 5 meccséből négyszer is  - kétszer a soproniak ellen - vesztesen hagyta el a pályát a gárda.
 
Ami a pontlistát illeti, óriási fölénnyel lett a csoport legeredményesebb játékosa a mosonmagyaróvári Baruta Richárd (26,29 pontos átlag), csaknem 6 pontot "verve" a rajta kívül még egyedüliként 20 pont fölé jutó szombathelyi Mészáros Mátéra, s több, mint 8-at a PTE-PEAC kosarasára, Popgyákunikra.
 
 
 
Fotó - Soproni Tigrisek SE facebook

Vármegyei szövetségek