Férfi NB I: A Sopron elkapta a bajnokot
08
Mar
2020
Férfi NB I: A Sopron elkapta a bajnokot
2020. március 8.  |  14:10
Nem hibázott a DEAC
 
Hazai pályán kötelező győzelemre készült a felsőházba igyekvő DEAC az utolsó előtti helyen álló Naturtex-SZTE-Szedeák ellen. A vendégeket azonban hiba lett volna leírni, hiszen jelentősen megerősödtek Durand Scott érkezésével.
 
6-2-vel kezdett a debreceni csapat, ám a Szeged gyorsan megfordította az állást. Asbury duplájára Harrison triplája érkezett, majd Tóth és Bognár is betalált. Némi levegőhöz jutott a DEAC, de ekkor Curry és Krapic is a helyére küldött egy-egy távolit. A negyed utolsó perceiben a hazaiaknak jött ki jobban a lépés, tízpontos előnyt harcoltak ki Moody-ék (27-17).
 
A második negyed során magára talált a Szeged, sikerült faragnia a hátrányából. Scott hármasa után már csak négy pont volt a különbség. De csakúgy, mint az első tíz perc végén, ismét a debreceniek koncentráltak jobban, és Milosevics triplájával, valamint Moody közelijével visszaállították a korábbi különbséget (46-36).
 
Nagy triplaváltással indult a második félidő: sorrendben Manigat, Vágvölgyi, majd Milosevics talált be. Drenovac zsákolása után már tizenöt pont körül állandósult a Debrecen előnye. Curry révén visszajött tíz ponton belülre a Szedeák, de mielőtt igazán izgalmas lehetett volna a helyzet, a DEAC részéről rögtön jött a válasz. A negyedet hárommal nyerték a hazaiak, így tizenhárom pontos előnyről várhatták a záró játékrészt (71-58).
 
Az utolsó játékrész már nem tartogatott izgalmakat. A DEAC magabiztosan játszott a negyed során, melynek köszönhetően húsz pont fölé kúszott a különbség. A végén már mindkét oldalon lehetőséget kaptak a csere játékosok is, a hazaiak győzelmét semmi sem veszélyeztette (94-78) - írta a BB1.hu.
 
DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák 94-78 (27-17, 19-19, 25-22, 23-20)
 
Bajnokság, 20. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Győrffy P., Ádám J., Balog Gy. (Balogh L.)
 
DEAC: Moody 19/12, Harrison 12/12, Milosevics 10/6, Drenovac 15, Tóth Á. 16. Csere: Polyák 6/6, Omenaka -, Somogyi 3/3, Gáspár -, Manigat 5/3, Bognár 8/3.
 
Szedeák: Curry 11/6, Kerpel-Fronius B. 5/3, Scott 24/6, Krapic 13/9, Asbury 18. Csere: Kerpel-Fronius G. -, Vágvölgyi 3/3, Mayer 1, Balogh S. -, Polányi 3/3, Olasz -.
 
 
 
Három vereség után állt talpra a Paks
 
A Paksi FC – Honvéd focimeccs miatt a megszokottnál egy órával később, hét órakor dobták fel a labdát a Gesztenyés utcában.
 
Mindkét csapat, az ASE és a Kaposvár is három vereséggel a háta mögött várta a mai találkozót, nagy kérdés volt tehát, hol szakad meg előbb a rossz széria.
 
A tolnaiaknál az Orlando Coleman helyére érkező Omar Calhoun ma este debütált a magyar bajnokságban (29 perc alatt 15/6-os pontmutatóig, 6 lepattanóig, 1 gólpasszig és 1 kiharcolt faultig jutott). Ráadásul biztató hír volt a hazaiak számára, hogy Shannon Evans felépült sérüléséből és Horváth Kristóf is edzésbe állt, igaz utóbbi még nem kapott lehetőséget.
 
Putney zsákolásával indult a mérkőzés, a főként a légiósaira építő hazaiak kezdtek jobban, de egyik oldalon sem a védekezés dominált. Az első negyedet még hárommal a vendégek nyerték.
 
Krnjajski még rátett egy triplát a különbségre, de a folytatásban elkezdett egyre többet hibázni a KKK. Lóránték pedig éltek a lehetőséggel, és hiába kért időt Ivkovics, fordítottak. A félidőben 43–32 állt az eredményjelzőn.
 
A fordulás után felvillanásaik voltak a somogyiaknak, de hamar levert minden felzárkózási kísérletet az ASE. Elkezdett egyre nagyobbra nyílni az olló, megnyugtató előnnyel várhatta az utolsó negyedet a Paks.
 
A végjátékban húsz pont fölé ment a különbség, a hazaiak ekkor már a látványra is adtak, kiszolgálták a közönséget. Nem született meglepetés, érvényesült a papírforma, az ASE állt előbb talpra, ilyen arányban is megérdemelten nyert - írta a BB1.hu.
 
Atomerőmű SE - Kaposvári KK 91-65 (18-21, 25-11, 24-19, 24-14)
 
Bajnokság, 20. forduló
Paks, ASE Sportcsarnok, 800 néző
V.: Földházi T., dr. Mészáros B., Boros T. (Forrai S.)
 
ASE: Evans 19/12, Calhoun 15/6, Faust 6, Lóránt 14, Putney 11/3. Csere: Kis 4, Kovács Á. 15/9, Velkey 3/3, Jackson 4, Szalai -, Valerio Bodon -.
 
KKK: Davis 8/6, Norfleet 13/6, Csakarevics 5, Hendlein 7, Dramicsanin 11/3. Csere: Baki 2, Lalic 9, Krnjajski 8/3, Bogdán 2.
 
 
 
Idegenben is legyőzte az Oroszlány a Szolnokot
 
A negyedik helyezett Szolnoki Olajbányász fogadta a kilencedik OSE Lions csapatát a bajnokság 20. fordulójában. A találkozó esélyese a hazai együttes volt, ám hiba lett volna leírni a vendégeket, akik a szezon során már többször is okoztak meglepetést. A szolnoki légiósok közül ezúttal Krisztics maradt ki a keretből.
 
5-0-val kezdett az Oroszlány, majd Kovács pontjaival kiegyenlített a Szolnok. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a vezetést a negyed közepén, Price távolija után tudta csak átvenni a hazai csapat. Tucker is betalált, de mégsem tudott meglépni az Olajbányász, mert Abell válaszolt. Az első negyed négypontos vendég vezetéssel zárult (17-21).
 
Két és fél perc után újra a hazai csapat vezetett, amikor Cakarun kétszer is betalált egymás után. Kiegyenlített volt a játék, mindkét oldalon sokat hibáztak a játékosok. A 16. percben Rizvic duplája után 26-27 volt az állás, majd a ponterős Washington büntetőzött hibátlanul. Az amerikai irányítót a hátralévő percekben sem lehetett megfékezni, így akárcsak, mint az első negyedet, a másodikat is megnyerte négy ponttal az OSE, és nyolccal tartott előrébb a félidőben (34-42).
 
A folytatásban sem potyogtak a kosarak, ami az oroszlányiaknak kedvezett. Tucker és Cakarun révén elkezdett egyre közelebb kerülni az Olajbányász, majd 47-47-nél egyenlítenie is sikerült. Ezután megint kimaradt támadások következtek, végül Davis büntetőivel a hazaiak mozdultak el a holtpontról. A negyedet végül hat ponttal nyerték a szolnokiak, de így is maradt még két pont a vendégek előnyéből (51-53).
 
Washington hárompontosa nyitotta az utolsó etapot, de két perc elteltével már 57-56 volt az állás, amikor Cakarun talált be. Nem esett kétségbe az OSE, Zsíros triplájával visszavette a vezetést, majd Rizvicnek köszönhetően növelte is az előnyét. Hiába próbálkozott a Szolnok, az oroszlányiak lendülete nem tört meg. Sőt, 64-66 után Washington, majd Rizvic egy-egy triplája végleg eldöntötte a mérkőzés sorsát. Az újonc ezzel újabb bravúros győzelmet aratott, valamint hazai pálya után a Tiszaligeti Sportcsarnokban is legyőzte az Olajbányászt (66-73) - írta a BB1.hu.
 
Szolnoki Olajbányász - OSE Lions 66-73 (17-21, 17-21, 17-11, 15-20)
 
Bajnokság, 20. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Tőzsér D., Söjtöry T., Nagy V. (Gorka Sz.)
 
Szolnok: Davis 6, Kovács P. 11/3, Price 8/3, Juhos 3, Cakarun 21. Csere: Jones 6, Tucker 9/3, Taiwo 1, Rudner 1.
 
OSE Lions: Washington 27/9, Abell 13/3, Zsíros 5/3, Rizvic 13/3, Bozovic 6. Csere: Hayes 4, Demeter -, Illés -, Mohácsi 4.
 
 
 
A Sopron elkapta a bajnokot
 
Reddic büntetőivel indult a Sopron-Falco meccs, majd Carter egyenlített, aztán Filipovity jegyzett egy-egy ziccert és triplát (2-7). Nagyobb elánnal kezdett a bajnok, a negyedik percben 4-12 állt a táblán. A hajrára aztán éledezett a Sopron, rákapcsolt Rivers, 16-17-nél már csak egy volt közte, az első negyed utolsó percére pedig fordítottak is a hazaiak. Perl kosarával zárult az első felvonás (20-21).
 
Perl könnyű ziccerrel nyitotta a második negyedet is, majd Fazekas egy hármassal egyenlített. A tizennegyedik percben Supola faulttal együtt szerzett kosarat, a büntetője előtt, 31-25-nél időt kért Okorn. Már héttel is ment a Sopron, ám a félidőre 43-43-as döntetlen állással mentek öltözőbe a csapatok.
 
Filipovity hármasával azonnal visszavette a vezetést a Falcónak, majd Váradi is hozzátett egy duplát. Közel két percet kellett várni az első hazai kosárra. Újra elmentek pár ponttal a szombathelyiek, majd túlpörgött a bajnok, és elkezdett kapkodni. Ezt az SKC könyörtelenül kihasználta, 56-56-nál ismét egál volt, Supola büntetőivel pedig újra a kék-fehérek vezettek. Washington zsákolása még belefért, 58-58-ról indult a záró felvonás.
 
Lake kosarával folytatódott a játék. Potyogtak a pontok, Jogéla egy büntetőjével újra a Sopron járt előbbre (65-64). A hajrára hazai vezetéssel vágtak neki a csapatok. Kapaszkodtak ugyan Perlék, volt is esélyük a győzelemre, de a kulcspillanatokban rendre hibáztak, így a nagyot küzdő (és kevesebb rossz döntést hozó) Sopron végül megérdemelten nyerte meg a nyugati rangadót - írta a BB1.hu.
 
Sopron KC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 79-74 (20-21, 23-22, 15-15, 21-16)
 
Bajnokság, 20. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Praksch P., Farkas G., Török R. (dr. Páli K.)
 
Sopron: Kinney 12/6, Thompson 10, Takács -, Rivers 12/3, Carter 14. Csere: Jogéla 16/3, Supola 12/3, Werner -, Fazekas 3/3.
 
Falco: Váradi 11/3, Curry 13/9, Benke 6, Filipovity 13/9, Reddic 4. Csere: Hooker 4, Perl 10, Bíró -, Washington 9/3, Lake 4.
 
 
 
Magabiztosan hozta a kötelezőt az Alba
 
A 20. forduló egyik papírforma meccsének tűnt a Jászberényi KSE és az Alba Fehérvár összecsapása. A két győzelemmel utolsó helyen tanyázó jászságiak fogadták a forduló előtt hetedik, de merészebb célokkal rendelkező Albát. Azt azonban nem lehetett tudni, hogy a játékos cseréken áteső hazaiak mennyivel fognak jobb játékot mutatni, mint korábban.
 
Meggyőzően kezdett a JKSE, Penn két kosarát követően három perc elteltével már 10-2-t mutatott az eredményjelző. Az időkérést követően némileg magához tért az Alba, Guyton két triplájával lépett közelebb. Továbbra is a hazaiak domináltak, de 20-10 után elkezdett változni a játék képe. Csupkovics kosarainak köszönhetően, majd Guyton negyed záró triplájával az utolsó pillanatában átvették a vendégek a vezetést (22-23).
 
Csupkovics ott folytatta, ahol abbahagyta, nyitásként bevágott egy újabb hárompontost, majd Csorvási dobott egy duplát. Tartotta a lépést a Jászberény, Baker hármasával 27-29-re módosult az állás. Ennél jobban viszont már nem sikerült felzárkóznia a hazaiaknak. Megállt a játékuk támadásban, míg a fehérváriak egyre jobban belelendültek. Govens és Markovics játékára ebben a szakaszban nem volt ellenszere a jászságiaknak, így a félidőre húszpontos különbség alakult ki (34-54).
 
Nem sikerült összeszednie magát a félidőben a Jászberénynek. Már öt perc eltelt a harmadik játékrészből, de egy pontot sem sikerült faragnia hátrányából. A fehérváriak továbbra is meggyőzően játszottak. Hazai részről Penn és Baker próbálta tartani a lépést, de ketten kevesek voltak a csapatként jól teljesítő Alba ellen (57-75).
 
Valószínűleg kevesen gondolták, hogy innen még lehet némi izgalom a mérkőzés során. A hazai csapatban Pantelics és Alekszandrov is javuló játékot mutatott, 74-86-ra felzárkóztak a jászságiak. Ekkor azonban jött Guyton triplája, ami végleg lehűtötte a kedélyeket. A negyedet ugyan öt ponttal megnyerte a Jászberény, de a mérkőzést magabiztosan hozta az Alba (82-95) - írta a BB1.hu.
 
Jászberényi KSE - Alba Fehérvár 82-95 (22-23, 12-31, 23-21, 25-20)
 
Bajnokság, 20. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Kapitány G., Pozsonyi L., Fodor A. (Bogárdi J.)
 
Jászberény: Baker 20/6, Mészáros M. 4, Penn 23/6, Alekszandrov 16/9, Pantelics 13. Csere: Nelson -, Buzás -, Peringer -.
 
Alba: Govens 15/9, Guyton 19/15, Markovics 15/3, McDuffie 2, Csupkovics 12/6. Csere: Molnár M. 16, Takács M. -, Keller I. -, Lukács -, Ljubicsics 10/6, Csorvási 6.
 
 
 
A végére szakította le magáról a Körmend a Kecskemétet
 
Németh kosarára Karahodzsics válaszolt az elején, majd Edwardstól jött egy hármas. 7-2-vel nyitott a Körmend, amelyben a két új szerzemény, Tóth és Person az ötödik percben debütált. Djuraszovics vezérletével 13-13-nál kiegyenlített a KTE, a pontszegény első negyed után 15-15 volt az állás.
 
Nem egészen két perc alatt 2-8-as szériát ment, és átvette a vezetést a KTE (17-23). 21-28-nál már héttel mentek a vendégek. Természetesen nem adta fel, és visszajött 36-37-re az MTE, időt kért Forray. Varnado büntetői után (háromból kettő lett jó) 38-37-es állással fordultak az együttesek. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a vendégek sérülés miatt nagyon korán elveszítették egyik légiósukat, Thomast.
 
A szünet után is fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik fél sem szakadt le a másikról, mindenre volt válasza a Kecskemétnek. Olyannyira, hogy Djeraszimovicsnak köszönhetően az utolsó felvonás előtt újra előnybe is kerültek a lila-fehérek (55-57).
 
Öt percig még bírta a tempót a KTE, de a végére aztán már érvényesült a papírforma. Beindult a körmendi gépezet, bedarálták a vasiak a nagyot küzdő Kecskemétet - írta a BB1.hu.
 
Egis Körmend - KTE-Duna Aszfalt 83-68 (15-15, 23-22, 17-20, 28-11)
 
Bajnokság, 20. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Papp P., Goda L., Kulcsár T. (Bognár T.)
 
Körmend: Turner 14/3, Németh 4, Edwards 16/9, Varnado 15/3, Taylor 17. Csere: Durázi 4, Ferencz 8/6, Person 3/3, Tóth N. 2, Oroszi -, Takács -.
 
KTE: Miliszavljevics 6/6, Wittmann 8/6, Thomas -, Djuraszovics 16/12, Karahodzsics 11/3. Csere: Djeraszimovics 16/6, Kucsera 5/3, Révész 4, Lewis 2, Molnár -.

Vármegyei szövetségek