Férfi NB I: Lesimázta a Paksot a ZTE
09
Feb
2020
Férfi NB I: Lesimázta a Paksot a ZTE
2020. február 9.  |  19:05
Lesimázta a Paksot a ZTE
 
Kicsit felforgatta a megszokott kezdőötöst a ZTE mestere: az előző fordulóban remeklő Simon Kristóffal kezdett a horvát tréner, s ezúttal Szabó is a kispadról érkezett. A meccs legelején a Paks vezetett 5-0-ra, ám Djurics hármasával gyorsan egyenlített a ZTE, s innentől kezdve kiegyenlített játék folyt a pályán. Faust vétett sportszerűtlen hibát, amikor a ziccerre törő Williamst letaglózta. Később a sértett egy hármassal büntetett. Időkérést követően beindult a hazai triplazuhatag: előbb Szabó, majd Faust, ezt követően Williams két alkalommal, majd Bibbins is a 6,75-ös vonalon túlról talált be. 28-20-nál időt kért a Paks, ám a különbség továbbra is nőtt Johnson ziccerével, majd Williams zsákolásával 34-20-szal ért véget az első negyed.
 
Továbbra is a ZTE maradt lendületben, Bibbins buzzer triplájával már 21-re rúgott a hazai fór. A hatperces atomvárosi kosárcsendet Lóránt törte meg, ám nem sokáig szomorkodtak a hazai nézők, hiszen tovább sziporkázott a ZTE: előbb Szabó, majd Williams dobott hármast, így már 25 ponttal járt előrébb a hazai csapat. Williams brutális dobóformával rukkolt elő, egy percen belül még kétszer betalált távolról, így már 5-ből 5-nél tartott. 9/13 volt ekkor a zalai távoli dobásmutató, nem volt véletlen a közel hatvan pont, amit 67%-os találati aránnyal abszolvált a Zalaegerszeg.
 
59-37-es állásról folytatódott a mérkőzés, Williams zsákolt egyet, majd a két csapatkapitány, Szabó és Lóránt dobtak kosarakat. Kiegyenlítetté vált a találkozó, ám a ZTE magabiztosan tartotta előnyét. Kis Raul talált be távolról, Williams pedig bevágta hatodik trojkáját is. 82-61-gyel zárult a harmadik negyed.
 
A telt házas publikum legnagyobb örömére Bagó Martin egy szép 2+1-es akcióval növelte pontjai számát, Ante Nazor pedig megtehette, hogy amerikai légiósait és Agafonovot pihentetve négy magyar fiatallal és Djuriccsal játszassa csapatát több percig. A különbség nem csökkent, bár az ASE ekkor már szerzett könnyű kosarakat, mert védekezésben kicsit lankadt a zalaiak figyelme. Coleman és Faust is összeszorgoskodta az átlagát a meccs végére, ám az utolsó percekben megint beindult a ZTE-henger. Johnson és Szabó hármasaival a meccs végére 26 pontra nőtt a differencia. Szinte kiütéses győzelmet szerzett a Zalaegerszeg, mely felszabadult, ám nagyon is tudatos játékkal diadalmaskodott, 16 hármast bepörkölve - írta a BB1.hu.
 
Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 111-85 (34-20, 25-17, 23-24, 29-24)
 
Bajnokság, 19. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Papp P., Tőzsér D., Goda L. (Forrai S.)
 
ZTE: Simon 2, Johnson 19/9, Williams 30/18, Djurics 9/3, Agafonov 6. Csere: Bibbins 21/9, Doktor -, Gulyás -, Bagó 7, Szabó 17/9.
 
Paks: Kovács 4/3, Faust 18/6, Coleman 18, Lóránt 22/6, Putney 7/3. Csere: Szalai 3, Velkey -, Kis 6/3, Valerio-Bodon -, Jackson 7.
 
 
 
Győzelemmel pihen a bajnok
 
A bemutatásnál nagy tapsot kapott a korábbi helyi kedvenc, Darrin Govens, aki először lépett pályára az Aréna Savariában azóta, hogy távozott a Falcótól.
 
Markovics hármasára Curry felelt, 8-0-val próbált rögtön az elején erőt demonstrálni a bajnok. Nagy hangsúlyt fektettek a védekezésre a vasiak, az első negyedet 21-13-ra nyerte a Falco.
 
A folytatásban állandósult a tíz pont körüli különbség. Nem találta a fogást a hazaiakon az Alba, még úgy is 42-27-re vezetett a félidőben a Szombathely, hogy gyengén dobott távolról, nem mintha a fehérváriak jobban céloztak volna (3/12, illetve 3/15).
 
Csorvási nyitott egy duplával a szünet után, amire Curry, csakúgy, mint a meccs elején, távolról felelt. Washington triplájával a huszonharmadik percben a húszat is átlépte a különbség (50-29). Markovics próbálta tartani a lelket a vendégekben, inkább kevesebb, mint több sikerrel, persze ez legkevésbé rajta múlt. Perl utolsó másodperces hárompontosával alakult ki a harmadik negyed végeredménye (66-47).
 
Markovics tizenötödik pontját szerezte, de rajta kívül nem akadt senki, aki elérte volna a tízet az Albából. Ljubicsics faultolta sportszerűtlenül Reddicet, az amerikai center csak egy büntetőt dobott be, utána viszont hozzátett egy duplát (69-49). Nyilván ekkor már mindenki tudta, hogy a mérkőzés eldőlt. A végén a hazaiak igyekeztek a látványra is adni, a közönségnek pedig tetszett a show. A bajnok győzelemmel mehet tehát szünetre - írta a BB1.hu.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár 89-63 (21-13, 21-14, 24-20, 23-16)
 
Bajnokság, 19. forduló
Szombathely, Aréna Savaria, 2890 néző
V.: Benczur T., Ádám J., Söjtöry T. (Páli dr. K.)
 
Falco: Váradi 7/3, Curry 12/6, Benke 5/3, Washington 11/3, Reddic 9. Csere: Perl 9/3, Filipovity 13/3, Hooker 10/3, Lake 12, Krivacsevics 1.
 
Alba: Ljubicsics 13/6, Guyton 3, Markovics 15/3, McDuffie 9, Csorvási 6. Csere: Govens 2, Csupkovics 9/3, Molnár 6, Keller –, Lukács -.
 
 
 
A negyedik negyedben robbantott az OSE
 
Az előző fordulóban a Szombathely gárdáját legyőző OSE csapott össze a kétszeres hosszabbításban a Kaposvárt maga alá gyűrő Sopronnal.
 
Carter, majd Bozsovics közelijével indult a találkozó, aztán Thompson dobott egy egykezest. Abell triplájával fordított az OSE. Rivers és Rizvic is feliratkozott a pontdobók közé, miután Bozsovics állt a vonal mögé, de nem talált be. Több perc gólcsend után Washington dobhatott három büntetőt, hibátlanul (10-6). Rizvic adott még hozzá hármat, Kinney két triplájával feljött egyre a Sopron, Hayes volt eredményes a túloldalon. Abell szabaddobásai után Jogela és Kinney is közelről talált be, megint egy volt közte. Mohácsi próbálkozhatott ezúttal két egypontossal, be is ment mindkettő. Jogela triplával egyenlített, Garamvölgyitől jött a válasz (22-19). Takács is feliratkozott a pontszerzők közé, Illés is így tett, az utolsó támadásból pedig nem tudott kosarat dobni az SKC. 24-22.
 
Thompson egyenlített a második negyed elején, majd Bozsovics dobta be közelről. Supola büntetőzhetett, ami után egyenlített is. Illés betörésével megint a hazaiak voltak előnyben, ám érkezett Thompson hármasa (28-29). Jogela forgatta be szépen az emberét, aztán Werner is kosarat szerzett, öttel mentek a vendégek, időt kért Sebastjan Krasovec a játékrész derekán. Hayes szinte azonnal lopta a távolságot a két fél között, de Jogela ismét betalált, majd Kinney tört be nagyon simán. Washington duplájára Thompson triplája érkezett, aztán Rizvicnek ütöttek oda, aki mindkettőt bedobta (34-40). Kis közjáték után (pár soproni szurkolót ki kellett vezetni) Kinney szerzett labdát és robogott végig, a túloldalon Rizvic távolija érkezett. Jogela már a tizenegyedik pontját szerezte, amikor Washington lépett elő az oroszlányiaktól. Egy jó védekezést követően Bozsovics csinált egy 2+1-es akciót, ezzel feljött kettőre az OSE, kilenc másodperce maradt a soproniaknak. Carternek odaütöttek, az ő egy pontja után mehettek nagyszünetre a felek. 42-45.
 
Két elrontott támadást követően Bozsovics tette vissza Washington kimaradt hármasát, Carter szinte azonnal válaszolt. Washington szerezte meg a játékszert, amivel simán ziccerezhetett, de Carter nem hagyta fordítani a hazaiakat (46-50). Bozsovizs hagyott ki két büntetőt, Washington javította ki a hibáját kisvártatva. Rivers és Rizvic dobott két-két pontot, majd Thompson középtávolija hullott be (50-54). Egy szép összjátékot követően Carter maradt üresen, Washington ezúttal egy hármassal tartotta életben az övéit. Kinney a negyedik fautját ütötte be Bozsovicson, de ez sem zavarta a piros-feketék játékosát, szabálytalansággal együtt dobta be, de a büntető kimaradt. Cartert újfent megtalálták a társak, Hayes forgatta be az emberét ezt követően. Abell állt bele egy hármasba, amivel visszavették  a vezetést a hazaiak (60-58). Vérszemet kapott a légiós, az ő betörése után Flevarakisz volt kénytelen időt kérni másfél perccel a felvonás vége előtt. Közel egy percig nem esett kosár, amikor Hayes ellen ítéltek sportszerűtlent, amiből négy pontot is szerzett a Sopron, egálról várhatták az utolsó felvonást a felek. 62-62.
 
Jogela büntetője nyitotta az záró etapot, majd Illés követett el egy támadóhibát. Egy jó OSE védekezést követően Abell tört be eredményesen, majd Washington szerzett labdát, végigrobogott, majd egy sportszerűtlent kiharcolva juttatta a gyűrűbe a labdát. A szabaddobás bement, aztán az irányító körülbelül tíz méterről állt bele egy hármasba, sikeresen (70-63). Kinney dobott kosarat, de Bozsovics is csinált egy 2+1-es akciót, Flevarakisz újra magához hívta az övéit (73-65). Ez sem állította meg Washingtont, aki egy trojkával már kétszámjegyűre növelte az előnyt. Teljesen extázisban játszott ekkor a hazaiak egyese, a következő támadásban is beleállt tíz méterről, felrobbant a csarnok (79-65). Jogela kozmetikázhatott, de csak az egyik büntetője volt sikeres. Rizvic is hozzátett hármat, elkezdett nyílni az olló, a Sopron kikérte a harmadik idejét is. Abell volt szemfüles, könnyedén ziccerezhetett kevesebb, mint négy perccel a vége előtt. Thompson hármasa csak a hetedik soproni pont volt ebben a negyedben, majd Jogela harcolt ki egy sportszerűtlent. Az első büntető bement, a második nem, aztán Rizvic szerzett egy távoli kettest (86-70). Innen már nem engedte ki a kezéből a meccset az Oroszlány, a negyedik negyedben óriásit robbantva győzte le a Sopront - írta a BB1.hu.
 
OSE Lions - Sopron KC 91-75 (24-22, 18-23, 20-17, 29-13)
 
Bajnokság, 19. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Földházi T., Tóth C., Balog Gy. (Fekete L.)
 
OSE: Washington 26/12, Abell 14/6, Zsíros -, Rizvic 17/9, Bozsovics 16. Csere: Illés 7/3, Kucsora -, Mohácsi 2, Demeter -, Garamvölgyi 3/3, Hayes 6, Anda -.
 
Sopron: Kinney 17/9. Thompson 15/9, Takács 5/3, Rivers 6, Carter 14. Csere: Supola 2, Molnár -, Fazekas -, Werner 2, Jogela 14/3.

Vármegyei szövetségek