Egyetemi bajnokság, férfiak: Évnyitó egyéni extrákkal
29
Jan
2020
Egyetemi bajnokság, férfiak: Évnyitó egyéni extrákkal
2020. január 29.  |  20:45
Volt, ahol csapatszinten érződtek még a vizsgaidőszak fáradalmai a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság "évnyitó" fordulójában, ugyanakkor extra egyéni teljesítményekben sem volt hiány. A nyíregyházi Vaskó György 8, a debreceni Pollák Balázs és a soproni Horváth Máté 6 triplát "vágott", a szombathelyi Vicze Kristóf pedig tripla-duplát ért el. Keleten a tavaly év végi, nehezen kivívott, Eger elleni sikere után a Miskolc a DMSE ellen hozta a kötelezőt. A Debrecen is biztosan verte az ELTE csapatát, ugyanakkor az AKE eléggé megnehezítette a nyíregyháziak dolgát. Ugyanezt tette a nyugati csoportban a Veszprém a Közgázzal. A SMAFC felőrölte az 5 játékossal felálló NKE ellenállását, a tartalékos Mosonmagyaróvár pedig szinte "lepattant" a BME együtteséről.
 
 
 
NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK
 
Keleti csoport
 
8. forduló
 
Miskolci Egyetem – EKE Eger 70-67 (7-29, 14-8, 23-17, 26-13)
Miskolc, Körcsarnok, 40 néző. V.: Vaszi, Takács.
 
MEAFC: TAKÁCS 6/6, KOZÁK M. 20/12, KOZÁK B. 11, Asszú 4, Lippai 6. Csere: SÁNDOR 21/21, Szőke Gá. 2, Ragályi, Szőke, Orliczki. Edző: Drahos Gábor.
 
Eger: SZABÓ 15/3, STEIGER 9/3, Papp 11/3, ILLÉS 12, SZICSÁK 16. Csere: Szatmári 4, Bürgés. Edző: Váczi Péter.
 
A még tavaly, december közepén lejátszott találkozón több, mint álmos kezdést produkált a házigazda, amit könnyedén és határozottan ki is használtak a nagyon pontosan és jól kezdő vendégek. Az akarással nem lett volna gond, ám a miskolci játékosok fejében komoly fáradtságot hagyhatott a megelőző napi NB I B-s bajnoki siker, így a frissen, lendületesen kosarazó egri legénység egységes, jó csapatjátékkal 20 pont fölötti előnyre tett szert az első szakaszban. A második negyedben rendezte védekezését a Miskolc, ám támadásban továbbra is akadozott a gépezet hazai oldalon. Sándor Bence 4 triplája mellett csupán egyetlen kosarat tudtak a hazaiak dobni, igaz a vendégek is leragadtak 8 egységnél. A folytatásban tovább pörgött a Miskolc, ám a fáradó egrieknek mindig volt válaszuk. A záró szakaszban érkező offenzívára és újabb 5 hazai triplára viszont már nem tudott felelni az Eger, így izgalmas végjátékban több mint 20 pontos hátrányt ledolgozva győztek a hazaiak.
 
Drahos Gábor: - Nagyon komoly bajnoki győzelem másnapján nagyon komolyan megszenvedtünk ezért a győzelemért. A lényeg, hogy sikerült a hatalmas hátrány megfordítása, ami igen értékes tanulság, de ugyanolyan értékes pozitív tapasztalat is egyben.
 
Váczi Péter: - Gratulálok a Miskolcnak!
 
 
 
10. forduló
 
Debreceni Egyetem – ELTE BEAC 94-50 (23-15, 25-11, 24-12. 22-12)
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 20 néző. V.: Kisházi, Bács. 
 
Debreceni Egyetem: POLLÁK 28/18, Zsuga 13/9, Várbíró 9/3, Opre 4, Fábián 14. Csere: Nemes 6, Jurák 8/6, Orosz, SZEKERES 12/6, Szúcs. Edző: Kádár Tamás.
 
ELTE BEAC: Gyurcsányi 11/9, Timár 6, Jónás 2, Debreceni 4, BARTOS 20/9. Csere: Somosi 5, Szabó 2. Edző: Tima Gergely.
 
Nagy intenzitással kezdtek a csapatok, a hazaiak letámadással labdákat, könnyű kosarakat, s ennek köszönhetően 8 pontos előnyt szereztek a vendégek pontatlan átadásainak köszönhetően. A második negyedben még egyértelműbbé vált a debreceniek fölénye, mellyel növelték előnyüket. A remek dobóformát kifogó Pollák Balázs (6/9 tripla) hárompontosaival és Várbíró Gergő betöréseivel 20 pontosra nőtt a különbség a félidőre. A második játékrész a végül dupla-dupláig jutó Szekeres Ferenc (12 pont, 10 lepattanó) látványos szerelésével kezdődött. A budapestiek próbáltak a hazai védelmet megbontani, tőlük igazán hatékonyan csak a szintén dupla-duplát - méghozzá igen "izmosat" - elérő Bartos Bálint (20 pont, 16 lepattanó) játszott, így a csapatként sokkal "több lábon álló" hazai csapat simán nyert.
 
Kádár Tamás: - Egy fontos célunk volt a meccs előtt, hogy érezzük jól magunkat. Ez teljes mértékben teljesült, gratulálok a csapatomnak!
 
Tima Gergely: - Gratulálok a győzelemhez, és további sok sikert kívánunk!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület - AKE-BGE 97-80 (28-20, 27-24, 22-13, 20-23)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 20 néző. V.: Salai, Zalai.
 
Nyíregyháza: Demeter 12/9, TISZA 11/3, VASKÓ 31/24, SITKU 19/3, MOKÁNSZKI 24/6. Csere: Jánkfalvi, Horányi. Edző: Hegedűs Ferenc.
 
AKE-BGE: Major 12, SZAKÁCS 22/6, Szőke 3, TÓTH 22/9, KÖRÖMI 18. Csere: Horváth 3. Edző: Zsirai Gyula.
 
Nagy iramú, kosarakban gazdag, látványos játékot hozott a találkozó, amelyen két stílus csapott össze: a palánkok alatt erősebb vendégeké a triplákra alapozó nyíregyházi alakulatéval. Helyenként kifejezetten szép és néhol parázs, jó iramú játékot láthattak a nézők. A palánk alatt a hatékonyabb vendégek lepattanókban jócskán (54-37) felülmúlták a hazaiakat, két játékosuk, Tóth Márk (22 pont, 13 lepattanó) és Körömi László (18 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplát ért el, hazai részről ezt Mokánszki Máté (24 pont, 12 lepattanó) mondhatja el magáról. A tudatosabb csapatjátékot játszó, összeszokottabb Nyíregyháza azonban összesen 15 hárompontos kosarat szerezve, gólpasszok tekintetében pedig 20-7-re felülmúlva a vendégeket, végig vezetve nyerte meg a színvonalas találkozót a remekül küzdő AKE-BGE ellen.
 
Hegedűs Ferenc: - Idény eleji játék volt szimpatikus ellenféllel. Ennyit tudott mind a két csapat, úgyhogy nem akartunk többet, elég volt, hogy győzzünk. Gratulálok az ellenfélnek, és sok sikert a továbbiakban!
 
Zsirai Gyula: - Szeretnék gratulálni a hazai csapatnak, és további sok sikert kívánok nekik! Bízom benne, hogy nyerni fognak, nekem a legjobb csapatnak tűnik még mindig a Nyíregyháza. Ezért vagyok kifejezetten büszke a csapatomra, mert kifejezetten kulturáltan kosárlabdáztunk, és komolyan kellett minket venni 40 percen keresztül. Úgy gondolom, hogy 6 emberrel ilyen játékot mutatva, jó játékkal, ennél nagyobb dicséretet nem tudok adni a saját csapatomnak. Gratulálok tehát magunknak is, és további sok sikert kívánok Nyíregyházának!
 
 
 
EKE Eger – TFSE 63-106 (19-20, 13-29, 10-32, 21-25)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 10 néző. V.: Lónáth, Vaszi.
 
EKE Eger: PAPP B. 10/6, Szicsák 8, Ungi 8, Illés 4, SZATMÁRI 9/3. Csere: Pomázi 6/6, Kátai, Sárosi 3/3, Bürgés, Steier 7/3, Szabó 8/6, Kenéz. Edző: Váczi Péter.
 
TFSE: Nagy Be. 6/6, NAGY BO. 24/12, KIRÁLY 13/3, KELENFÖLDI 18, Félix 8. Csere: SZABÓ 10/6, Schubert 4, Váczi 2, KATONA 21/12. Edző: Boros Zoltán.
 
Az ötödik helyezett egri csapat fogadta az első TF-et. Ígéretesen indult az első negyed a hazaiak számára, sültek a kinti dobások, voltak gyors kosarak. A második negyedtől a fővárosiak több játékosa is "elkapta a fonalat", s a két középső szakaszban kihasználva a hazaiak hibáit fokozatosan növelték előnyüket, köszönhetően Katona Bence és Nagy Botond tripláinak, valamint a gyorsindításoknak. A második félidő hazai szempontból nem úgy folytatódott, ahogy tervezték. Az egriek rengeteg hibával játszottak, és a dobószázalékuk is leromlott. A TF - amelynél Kelenföldi Domonkos 18 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el - gyakorlatilag a harmadik etap végére eldöntötte a meccset. Az utolsó negyedben Váczi Péter és Boros Zoltán is pályára küldte azon játékosait, akik máskor kevesebb szerephez jutnak.
 
Váczi Péter: - Jól kezdtük a mérkőzést, de a második negyedtől a TF kihasználva a hibáinkat folyamatosan növelte előnyét. Erre sajnos nem volt ellenszerünk, és ennyi eladott labdával nem lehet senki ellen nyerni. Gratulálok a TF csapatának!
 
Boros Zoltán: - Annak ellenére, hogy nagyon keveset tudunk együtt edzeni, viszonylag jól összeállt a támadásunk és védekezésünk is egy-egy hibától eltekintve. A második negyedtől kezdve tudtunk annyi előnyt kiharcolni, hogy nyugodtan tudjunk játszani és mindenki pályára léphessen. Sok sikert kívánok a továbbiakban az Egernek!
 
 
 
Miskolci Egyetem – Debreceni Medikus SE 99-55 (24-13, 20-19, 26-10, 29-13)
Miskolc, Körcsarnok, 10 néző. V.: Takács, Lónáth.
 
Miskolc: PAP 7/3, TAKÁCS 19/9, KOZÁK B. 19/3, Szőke, LIPPAI 13. Csere: ASSZÚ 20, Sándor 12/12, RAGÁLYI 7. Edző: Drahos Gábor.
 
Debrecen: Velkey 8/6, Csirpák 6, Kovács 11/6, Veszprémy 5/3, Mlcoch 6. Csere: NYÍRI 10/6, Cseh 6, Hegyi 3. Edző: Kovács István.
 
Némi meglepetésre két gyors hármassal indított a vendég alakulat, ám a hazaiak hamar érvényre juttatták nagyobb tudásukat, s 10 pont fölötti előnnyel zárták az első szakaszt. A második negyedben a szépen, iskolázottan kosarazó debreceniek felnőve a feladathoz kiegyenlítetté tették a játékot. A fordulást követően ritmust váltott a házigazda, amely fiatalabb játékosait is bőven forgatva a meccs végéig érvényre juttatta a két csapat közti különbséget. Asszú Áron igen figyelemre méltó, 20 pontos, 19 lepattanós dupla-duplával zárta az összecsapást.
 
Drahos Gábor: - Nyitánynak nem volt rossz, de több pontatlanság is becsúszott az elején. Örömteli a tizenhat éves Ragályi tizenhat megszerzett lepattanója és Pap tíz gólpassza is a nekik szánt huszonhat perc alatt. Tudtunk több mindent gyakorolni, ezért mindenképp hasznos meccs volt. Köszönjük a vendégeknek a játékot!
 
Kovács István: - Elégedett vagyok a játékunkkal, legalább annyi a különbség a két csapat között, amennyit az eredmény mutat. Gratulálok a miskolciaknak, és sok sikert nekik a továbbiakban!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
10. forduló
 
Közgáz SC és DSK - Veszprémi ESC 72-65 (21-24, 17-13, 19-11, 15-17)
Budapest, Kinizsi u., 40 néző. V.: Jankovics, Káré.
 
Közgáz: LACZÓ 12/3, Fóti 2, Bernacchini 3, KISS 18, MÁRIÁS 15/3. Csere: De Santis 9/3, Horváth 4, Gőczi 1, Vörös, JENEI 8/6. Edző: Vladár Csaba.
 
Veszprém: VEINGARTNER 13/6, BIRKÁS 16/3, Piukovits 4, Novák 13/3, BRUDER 19. Csere: Kovács, Rehák. Edző: Mónus Péter. 
 
Kobe Bryant emlékére 24 másodperces néma tiszteletadással kezdődött a találkozó. Nehezen találta a ritmust a Közgáz a veszprémiek zónavédekezése ellen, az első félidő nagy részében, ha szűken is, de Veingartner András, Birkás András és Novák Patrik jóvoltából a sokkal nyugodtabban, tudatosabban játszó vendégek vezettek. Hazai részről az első 20 percben igazán csak Máriás Gergely játszott jól, s a második negyedben a padról érkező Jenei Koppány tudott neki érdemi segítséget nyújtani. A félidő végén egy Kiss Barnabás vezette 6-0-lal fordítottak a hazaiak. A második félidő elején lendületben maradt, s újfent Kiss vezérletével a szakasz első felét 11-4-re nyerve megugrott a Közgáz. Az ekkor sokat hibázó vendég együttes azonban nem tört meg, és Bruder Flórián centerkosaraival az újfent kapkodni kezdő vendéglátó nyomába eredt. A záró etap közepén Veingartner triplájával 3 pontra zsugorodott a hazai előny, felforrósodott a légkör. A találkozó másfél perccel a befejezés előtt Laczó Levente hármasával dőlt el a hazai csapat javára. A Közgáztól Kiss (18 pont, 11 lepattanó) és Máriás (15 pont, 10 lepattanó), a vendégek részéről pedig Bruder (19 pont, 13 lepattanó) és Novák (13 pont, 11 lepattanó) zárt dupla-duplával, igaz ez utóbbinál kicsit ront az összképen, hogy pontjait 22 mezőnykísérletből szerezte.
 
Vladár Csaba: - Egy jól játszó Veszprémmel kerültünk szembe. Nagyon tompán játszottunk, a srácokon még érződött a vizsgaidőszak, sok labdát adtunk el és büntetőt hagytunk ki. A második félidő elején volt egy rövid időszak, amikor jól védekezve sikerült labdákat és könnyű kosarakat szerezni, ennek köszönhettük a győzelmet. Gratulálok, és sok sikert kívánok a Veszprémnek!
 
Mónus Péter: - Gratulálok a Közgáznak! A csoport egyik élcsapatának otthonában sikerült egy nagyon kemény, szinte a végsőkig kiélezett mérkőzést játszanunk. Erre a teljesítményre építhetünk a folytatásban.
 
 
 
SMAFC – NKE SE 97-73 (22-18, 20-16, 23-23, 32-16)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: HORVÁTH M. 36/18, HEISZENBERGER 14/12, TUKOVITS 12/6, SZEGEDI 22/3, Barcza 7. Csere: Gáspár, Janzsó 6, Szilágyi, Nichter. Edző: Farkas Dávid.
 
NKE SE: Pálvölgyi 25/9, Dévényi 11/3, Obermann 8, BOLYI 8, PÓCZOS 21. Edző: Paulik Tamás.
 
A hazai csapat rögtön próbálta kihasználni, hogy az NKE öt játékossal érkezett, és egy agresszív letámadással 16-2-es előnyt szerzett. A nagy különbség megnyugtatta a SMAFC-ot, és a magukra találó vendégek pillanatok alatt felzárkóztak. A második negyedben folytatódott a SMAFC görcsös játéka, és gyermeteg hibáiknak köszönhetően az ügyesen kombináló NKE még közelebb tudott kapaszkodni, de a vezetést nem tudta átvenni. A harmadik negyed is színvonalas, kiegyenlített játékot hozott, de a záró szakaszra elfáradtak a vendégek, "kinyílt az olló", és végül simának látszó, 24 pontos hazai győzelem született, melyhez Horváth Máté (36 pont, 10 lepattanó, 8 szerzett labda, 7 gólpassz) extra egyéni teljesítménye nagyban hozzájárult. Tukovits Balázs (12 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) egyetlen assziszttal maradt el a tripla duplától és Szegedi Márton (22 pont, 11 lepattanó) is dupla-duplát ért el. A vendégektől Póczos Mátyás (21 pont, 16 lepattanó) és Dévényi Benedek (11-11 pont és lepattanó) zárt dupla-duplával. A két csapat, egy őszről elhalasztott mérkőzésen két hét múlva újra találkozik Sopronban, felcserélt pályaválasztói joggal.
 
Farkas Dávid: - Fontos győzelmet arattunk, hiszen az NKE csapatával az ősz folyamán nem tudtunk játszani, így ők még ismeretlenek voltak számunkra. Sajnos sok hibával játszottunk, de november vége óta nem játszottunk értékelhető mérkőzést, így ez kicsit várható is volt. Gratulálok és büszke vagyok Horváth Mátéra, akivel a hétvégén Debrecenben szerepeltünk a Berzsenyi Líceum színeiben a Diákolimpia Országos Döntőben, és öt mérkőzéssel a lábában élete meccsét játszotta! Sok Sikert kívánok az NKE csapatának, akikkel nemsokára újra találkozunk!
 
Paulik Tamás: - Gratulálunk az ellenfélnek! Sajnálom, hogy kevesen voltunk, ugye öt emberel érkeztünk. Ennek ellenére a negyedik negyed elejéig partiban tudtunk lenni. A végére elfogyott az erő és a koncentráció, de bő két múlva újra jövünk, remélhetőleg egy kicsit többen, és megpróbáljuk jobban megnehezíteni a Sopron dolgát.
 
 
 
SZOESE – PTE-Petőfi SE 100-54 (22-20, 23-12, 29-10, 26-12)
Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Bognár, Kiss. 
 
SZOESE: NÉMETH 20/12, VICZE 18/6, Körmendi 13/3, NOVÁK 12, Oroszi 11. Csere: Bojkovszky 7/3, Monek 8, Gombkötő 2, SCHVEIGHOFFER 9. Edző: Kéri Péter.
 
PTE-Petőfi SE: AHMED 19/3, Muszka 7/3, Szavai 8/6, Varga 3/3, PONTYOS 17/3. Csere: Scherk. Edző: Petőfi Áron.
 
24 másodperces néma tiszteletadással kezdődött a mérkőzés a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kobe Bryant emlékére. Az első negyedet álmosan kezdte a hazai csapat és a tartalékosan, de annál lelkesebben érkező pécsiek partiban voltak vendéglátóikkal. A második játékrészben még néhány percig ébredezett a SZOESE, de aztán elkezdett nyílni az olló a csapatok között. A fordulás után mutatkozott meg igazából a játékerőben kifejezhető különbség. Agresszív védekezésre váltottak a szombathelyiek, és egymás után szerezték a labdákat, amiből könnyű kosarakat tudtak dobni. Ebben a szakaszban Németh Márk rázta meg magát, és gyors egymásutánban dobott három triplájával behozhatatlan távolságba „lökte” a vendégeket. Az utolsó játékrészre már nem maradt sok kérdés, a játékosok sportszerűen hozták az utolsó negyedet. Hazai oldalon Vicze Kristóf nyújtott nagyszerű teljesítményt, 18 pontos, 11 lepattanós és 10 gólpasszos tripla-duplát 34 (VAL), míg a vendégeknél Amer Ahmed 19 pontja emelhető ki.
 
Kéri Péter: - Rossz felfogásban kezdtük a meccset, és ezért nem tudtunk jelentős előnyt kialakítani a szünetig. A fordulást követően azonban ritmust váltottunk, és nagyon gyorsan sikerült eldönteni a meccset.
 
Petőfi Áron: - Gratulálok a listavezető SZOESE csapatának, megérdemelten nyertek! A vizsgaidőszak miatt sajnos kevesen tudtunk eljönni, de akik itt voltak, azokkal elégedett vagyok, a lehetőségekhez képest jól helyt álltunk.
 
 
 
BME-MAFC – Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 104-85 (21-15, 26-14, 22-26, 35-30)
Budapest, Tüskecsarnok, 30 néző. V.: Józsa, Rózsavölgyi.
 
BME-MAFC: TÁLOS 30/15, Szűcs 2, BARANYI 12, Láng-Miticzky 2, FEKETE 20. Csere: Horváth 2, Hegedűs, KOMMA 27, Csepregi 9/3. Edző: Tiba Klára, Bagi Melinda.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 32/15, GEIGER 30/12, Iváncsics, Tóth 6, Hágen 4. Csere: Varga 3/3, Kovács 5/3, Nagy-Bíró 5/3, Jakab, Mándity, Czirkos, Sütöri. Edző: Laky Tibor.
 
A hazai gárda első sorban centerjátékára alapozva tudta legyőzni a tartalékos összetételben, alacsony szerkezettel érkezve, gyors iramot diktáló mosoniakat. A Baranyi Péter (12 pont, 20 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 32 VAL)-Fekete József (20 pont, 10 lepattanó, 33 VAL)-Komma László (27 pont, 12 lepattanó, 37 VAL) alkotta BME-s centertrió minden tagja dupla-duplával zárta a találkozót. Mellettük Tálos András (30 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 29 VAL) volt húzóembere a BME csapatának. Mosonmagyaróvári részről a két irányító bizonyult tarthatatlannak a mérkőzésen. Geiger Bálint (30 pont, 28 VAL) és Kámán Bálint (32 pont, 35 VAL) vezérletével a vendégcsapat ott loholt a "műszaki alakulat" nyomában, azonban a második negyedben a hazai csapat jelentős előnyt tudott kiharcolni. Hazai oldalon Csepregi Ádám védekezése és Horváth Marcell szervezőmunkája is dicséretes volt. A második félidőben a vendégek agresszív letámadása és gyors játékosa megzavarta ugyan a BME-t, de a kialakult különbséget elsősorban a 67-18-ra megnyert lepattanózással tudták tartani a hazaiak, és nem engedték ki kezükből a győzelmet.
 
Tiba Klára: - Ellenfelünk két extra dobójával meggyűlt a bajunk, de a második negyedben sikerült egy jó szerkezetváltással stabilizálnunk védekezésünket. Sokkal tudatosabban játszottunk, mint az eddigi fordulókban, így a hullámvölgyeket is jobban vészeltük át. Nagyon szerettünk volna visszavágni az őszi utolsó másodperces vereségért - sikerült. Büszke vagyok a csapatra.
 
Laky Tibor: - Először is gratulálok ellenfelünknek, azt gondolom, hogy remek mérkőzést játszottak a csapatok! Sajnos nem először fordul elő, hogy nem tudunk teljes kerettel utazni, és félő, hogy ennek esetleg a későbbiekben nagyon megérezzük a negatív hatását. A második negyedben nem tudtuk tartani a BME csapatát, a végkimenetel szempontjából ez a negyed nagyon meghatározó volt.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek