FIBA EC: A Pécs hosszabbítás után kapott ki, a Körmend csoportmásodik lett
28
Nov
2019
FIBA EC: A Pécs hosszabbítás után kapott ki, a Körmend csoportmásodik lett
2019. november 28.  |  10:30
ZZ Leiden - Pécsi VSK-VEOLIA, h.u. 105-100 (23-22, 20-26, 21-16, 22-22, 19-14)
 
FIBA Europe Cup, A-csoport, 6. forduló
Hollandia, Leiden, Vijf Meihal
 
ZZ Leiden: Persons 28, Huggins 17/9, De Jong 16, Williams 13, Pasalic 10/3. Csere: De Randamie 12/6, Ververs 5/3, Cunningham 2, Koehler 2.
 
Pécs: Pongó 5/3, Diggs 16/6, Smith 27/12, Budimir 8/6, Horti 17/3. Csere: Ruják 13/9, Csirics 14/6, Antóni -.
 
A már biztos továbbjutó ZZ Leiden csapatához látogatott a Pécsi VSK-VEOLIA együttese, amely viszont már csak a szép lezárásban reménykedhetett. Az azonban mindenképp bizakodásra adhatott okot a mérkőzés előtt a baranyaiaknak, hogy az első nemzetközi sikerüket épp a hollandok ellen szerezték.
 
Két jó triplával magához ragadta a vezetést a Pécs, de nem adta könnyen a bőrét a Leiden, a negyed derekára megfordította az állást. Smith hármasával egy pont volt közte a 6. percben, ami állandósulni is látszott egy darabig, majd Ruják is beköszönt kintről (17-19). De Jong egalizált, majd Persons dobott egy középtávolit, aztán Csirics eladott labdájából zsákolt Williams. Horti viszont tartotta az övéit, maradt a minimális különbség a két csapat között. 23-22.
 
Williams duplája indította a második negyedet, majd Csirics egyenlített egy 2+1-es akcióval. Fej-fej mellett haladtak a felek, amikor Smith már a hatodik pécsi hármast süllyesztette el, aztán Diggsnek ütöttek oda dobás közben ami után Smith fordult be szépen (15. perc: 29-36). Ezen a meccsen jelentősnek számító, 6-8 pontos fórt alakítottak ki Csirke Ferenc fiai, akik jó védekezéssel tartották a megszerzett előnyüket. Egészen az utolsó másfél percig, ekkor a Leiden feljött három pontra, de Ruják trojkája a legjobbkor érkezett pécsi szempontól, ráadásul Diggs is a helyére küldött egy büntetőt, az utolsó támadásból azonban Williams még betalált, így 43-48-cal vonultak nagyszünetre a felek.
 
Csirics tempója nyitotta a második félidőt, aztán öt hazai pont érkezett zsinórban, Csirke Ferenc pedig időt kért. ez sem törte meg a Leiden lendületét, Pasalic révén fordítottak a hazaiak, majd De Jong talált be, Williams egy büntetőt is értékesített (25. perc: 55-51). Smith zsákolása jelentette a holland roham végét, Horti pedig egyenlített, Smith pedig fordított, a következő támadásból megint elléptek a pécsiek. Ruják triplája és Budimir duplája után újra hét volt közte, Persons vezetésével azonban újra kiegyenlített a Leiden a negyed végén. 64-64.
 
Szépen játszott össze Pongó és Horti, de volt válasza a hazaiaknak. Egymás mellett haladtak a felek, de egy kicsivel a PVSK járt előrébb a záró negyed első perceiben. Diggs szerzett öt pontot egymás után, amivel hat volt közte, de Csirics vétett egy sportszerűtlen hibát. Ebből viszont csak egy pontot faragott a Leiden, egészen az ellentámadásig, amikor Smith fejezte be szépen az akciót, majd Csirics volt hibátlan a büntetővonalról (36. perc: 71-80). Ververs hármasával zárkózott a Leiden, aztán Pasalic is bevágott egyet (77-81). Smith vert be egy lélektanilag fontos trojkát, majd Pasalic követett el támadóhibát. Persons tartotta a lelket az övéiben, 3-ra hozta fel a Leident, kevesebb mint másfél perccel a vége előtt. A hazaiak eladták a labdát, Csirke Ferenc pedig időt kért, ekkor 38 másodperc volt vissza és 81-84-re vezetett a Pécs. Smith zsákolása kimaradt, De Jong bedobta a ziccerét, 1-re jöttek fel a hollandok. Ruják állhatott a vonal mögé, nem remegett meg a keze. Huggins triplája kimaradt, de még volt ideje próbálkozni De Randamie-nek is, aki a dudaszó pillanatában értékesítette a hármast, jöhetett a hosszabbítás. 86-86.
 
Ruják gyorsindítása indította az extra játékidőt, de Huggins távolról válaszolt, aztán Williams forgatta be az emberét (91-88). Diggs eladott labdájából De Randamie ugyanonnan szerzett kosarat, mint a negyedik negyed végén, mínusz hatnál kért időt Csirke Ferenc. Horti büntetőjével zárkóztak a vendégek. De Ramadie viszont kettőből kettőt dobott be, így tovább nőtt a különbség. Ruják triplája lecsorgott, míg Persons is hibátlan volt a vonalról, eldőlt a találkozó. Bár nagyon küzdött a Pécs, végül nem sikerült győzelemmel befejeznie első nemzetközi szereplését.
 
 
 
Kataja Basket - Egis Körmend 95-91 (25-26, 24-14, 21-34, 25-17)
 
FIBA Europe Cup, H-csoport, 6. forduló
Joensuu, Joensuu Aréna
 
Kataja Basket: Ogungbemi-Jackson 17/3,Bradley 8, Leppänen 14/12, Calhoun 25/9, Walters 4. Cserék: Vanttaja 11, Mervola 5/3, Morris 11/3.
 
Egis Körmend: Turner 14, Edwards 14/3, Kastrati 12/9, Varnado 18/6, Taylor 9. Cserék: Ferencz 3/3, Kiss -, Takács -, Durázi 15/3, Németh 6/3.
 
A Körmend kezdte jobban a mérkőzést. Kastrati és Varnado is dobott egy triplát, a másik oldalon a 4. percben ébredtek. Ogungbemi-Jackson triplája után 7-7 volt az eredményjelzőn. A folytatásban sem tudott egyik csapat sem meglepni. Sok volt a pontatlanság, de a triplákat mindkét csapat jól dobta. Minimális előnnyel zárta az első negyedet a vasi csapat. 25-26.
 
A második negyed azonban nem piros-feketékről szólt. Egy rövidzárlat után – a negyed derekára – tizenkét ponttal meglépett a hazai csapat. Ogungbemi-Jackson és Coulhan nagyon megszórta magát, míg a magyaroknál csak Varnado tartotta a lépést velük. A Körmend időkéréssel is próbálkozott, Durázi is jól szállt be, de a különbség nem akart csökkenni, sőt a hazaiak még egy lapáttal rápakoltak. Varnado és Turner azonban jól játszott az első félidő hajrájában, így nem ment el a hajó a magyar ezüstérmesnek. 49-40.
 
A második félidőre egy “másik” Körmend futott ki. Mathias Zollner együttese valósággal harapott, utolérték a Kataját, és pillanatokon belül a vezetést is átvették. Elévülhetetlen érdemei voltak Edwardsank és Durázinak, mindketten nagyon jól kosaraztak. A negyed végén kapaszkodtak ugyan a finnek, de vasiak így is előnnyel vághattak neki az utolsó etapnak. 70-74.
 
Izgalmas perceket hozott a folytatás. A finnek rendezték soraikat, de a Körmend is megérezte, hogy lehet keresnivalója. A vasiak folyamatosan vezettek, de hazaiak lőtávon belül maradtak. A szoros állás ellenére a körmendiek vezetőedzője két fiatalt is a pályán tartott, Kiss és Takács éles bevetésen volt. Nem is vallottak szégyent. Négy perccel a vége előtt 81-81 volt az eredményjelzőn. Leppänen triplájával, és Vattaja büntetőjével négy ponttal megléptek a hazaiak, kettő perc volt hátra. Ez volt a fordulópont, a vasiak már nem tudták megfordítani az eredményt.
 
A vereség azt jelenti, hogy csoportja második helyén végzett a Körmend.

Vármegyei szövetségek