FIBA EC: Történelmi pécsi siker a Leiden ellen
06
Nov
2019
FIBA EC: Történelmi pécsi siker a Leiden ellen
2019. november 6.  |  09:00
Történelmi pécsi siker a Leiden ellen
 
Továbbra is története első nemzetközi sikerére készült a Pécs, ezúttal a találkozó előtt 1-1-gyel álló ZZ Leiden volt az ellenfél. A hazaiaknál visszatért az egyik kulcsjátékos, Quincy Diggs is.
 
Huggins távoli hármasával indult a találkozó, majd Diggs válaszolt szintén egy triplával a következő támadásnál. Két gyors kosarat dobott a Leiden, de Budimir trojkája megtörte a lendületet. Egy szép pécsi gyorsindítást követően átvették a vezetést a hazaiak, időt is kellett kérnie Rolf Franke vezetőedzőnek (4. perc: 10-9). A szünet után Budimir ismét bevert egy távolit, majd Ruják tört be szépen. Egy 5-7 pontos előny látszott kialakulni a pécsiek javára, ha az egyik csapat pontot szerzett, akkor a másik is. Mindenesetre kicsit lejjebb ült a mérkőzés, több hiba csúszott be mindkét oldalon, mint az első percekben (8. perc: 21-16). Az utolsó percekben Ruják csent labdát és vitte végig, a túloldalon pedig Persons volt elemében, végül 6 maradt a pécsi előny (27-21).
 
A második negyedet Horti gyönyörű centerezése indította, amire Huggins válaszolt egy extra dobással. Pasalic szerzett 5 pontot zsinórban, amivel 3-ra jött fel a Leiden, de Pongó szépen találta meg az utat a gyűrűig. Smith duplája után ismét időt kértek a vendégek (15. perc: 35-28). Smith egy hármast is bedobott a pihenő után, ezzel már 10 volt közte, de Pasalic azonnal reagált. Ezekben a percekben kiválóan dobott kintről a PVSK, például Smith csinált egy 3+1-es akciót (19. perc: 48-35). A végét azonban a Leiden bírta jobban, 8 maradt végül közte (50-42).
 
Gyors kosárváltással indult a második félidő, majd Budimir duplájával lett újra közte tíz, ráadásul Ruják újra eredményes volt, jött is az időkérés a hollandoktól. A negyed derekán megtáltosodott a vendég alakulat, míg a Pécs nem igazán találta azt a ritmust, ami az első félidőben megvolt. Csirics hármasa a legjobbkor jött a hazaiaknak, sokperces gólcsendet tört meg ezzel, de Pasalic is betalált (28. perc: 59-53). De Jong triplája után feljött 3-ra a Leiden, Csirke Ferenc kért időt. Több hibát követően a legjobbkor jött Bidimir trojkája pécsi szempontból, amire már nem érkezett válasz (62-56).
 
Smith távolija indította a záró játékrészt, amire Perons válaszolt, majd De Jong küldött helyére egy hármast faulttal együtt, de a büntetőt kihagyta (65-61). Igazi dobópárbaj volt kialakulóban, Pongó is eredményes volt kintről, majd Horti tett vissza egy támadólepattanót, majd Smith szerzett két pontot (72-61), jött is a holland időkérés.  Ezután felváltva estek a kosarak, ami a Pécsnek volt jó, hiszen tartotta a 10 pont körüli előnyét (37. perc: 78-68). Ruják betörés-kiosztása után Diggs küldte a helyére a labdát a sarokból, ismét időt kellett kérnie Rolf Franke vezetőedzőnek (81-70). Itt már érdemben nem tudott mit kezdeni a Leiden, sőt, Budimir egymaga lezárta a találkozót. Megérdemelten győzött a Pécs, amely 48%-kal dobta a hármasokat és megszerezte történetének első nemzetközi győzelmét - írta a BB1.hu.
 
Pécsi VSK-VEOLIA - ZZ Leiden 87-77 (27-21, 23-21, 12-14, 25-21)
 
FIBA Europe Cup, A-csoport, 3. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 2800 néző
V.: Baki (török), Prpa (szerb), Mavisu (török)
 
Pécs: Pongó 9/3, Smith 21/12, Diggs 8/6, Budimir 21/12, Aiken 9/3. Csere: Ruják 10, Antóni -, Csirics 3/3, Horti 6.
 
ZZ Leiden: Persons 20, Huggins 7/3, De Jong 15/6, Williams 8, Pasalic 20/9. Csere: Ververs 6/6, De Randamie -, Cunningham 1.
 
 
 
Nagyot küzdve nyert a Körmend
 
Csoportelsőként várta az eddig még nyeretlen Kataja Basket elleni mérkőzést az Egis Körmend. A vasiak kicsit megilletődötten kezdték a mérkőzést, és csak a második félidőre kapták el igazán a fonalat. Ezen a kedd estén azonban ennyi is elég volt a sima hazai győzelemhez, így a magyar csapat megerősítette első helyét a H-csoportban.
 
A körmendiek nem dobták jól a büntetőket, és talán az eddigi meccseikhez képest fásultabban is játszottak, de küzdeni tudással kompenzálták a fáradtságot, és amikor a finnek elhitték volna, hogy lehet keresnivalójuk, mindig volt valaki, aki a hátára vette a csapatot. Varnado és Ferencz jól célzott távolról, mindketten három triplát dobtak, a büntetőkkel viszont az egész csapat hadilábon állt.
 
A vasiaknál több jó teljesítmény is akadt, Taylor és Varnado is nagyot játszott, de biztatóan szállt be a padról Durázi és Németh Ákos is. A siker még akkor is teljesen megérdemelt, ha egy végig kiélezett meccsen sikerült csak megszerezni a harmadik győzelmet a nemzetközi porondon - írta a BB1.hu.
 
Egis Körmend - Kataja Basket 81-75 (17-22, 23-21, 21-14, 20-18)
 
FIBA Europe Cup, H-csoport, 3. forduló
Körmend Városi Sportcsarnok
 
Egis Körmend: Turner 18/3, Edwards 9/3, Ferencz 9/9, Varnado 13/9, Taylor 19. Cserék: Kastrati 6, Durázi 3, Németh Á. 4.
 
Kataja Basket: Ogungbemi-Jackson 10/3 ,Bradley 13/9, Calhoun 16/9, Ojala 6/6, Walters 23/3. Cserék: Aidoo 2, Leppänen -, Vanttaja -, Herrala.
 
 
 
Fotó, Slide - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek