Minden percért megérte - interjú Kováts Gabriellával
24
Oct
2019
Minden percért megérte - interjú Kováts Gabriellával
2019. október 24.  |  13:00

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött Kováts Gabriella, a TFSE-MTK bedobója. Az Amatőr női bajnokság megnyerése után az élvonalban folytatja a csapattal, de sokak számára a nyári 3x3-as versenyekről is ismerős lehet – vele beszélgettünk az elmúlt hónapok eseményeiről, a családi hagyományokról és a remekül rajtoló TFSE kémiájáról.

 

 

A TFSE-vel feljutottatok az élvonalba, 3x3-ban pedig több fronton – Nemzetek Ligája, World Urban Games, U23-as világbajnokság – is képviselted Magyarországot, az Universiade-ről nem is beszélve. Mesélnél kicsit az elmúlt hónapokról?

Valóban elég mozgalmas időszak volt, de minden percért megérte! A szezon vége is igencsak sűrű volt, ugyanis nem titok, hogy elsődleges célunk az volt, hogy megnyerjük az Amatőr női bajnokságot. Ezért egész évben keményen dolgoztunk és sikerült is, így most van lehetőségünk bizonyítani az első osztályban, mint feljutó csapat. Mellette a Hepp Kupát és a MEFOB bajnokságot is sikerült megnyernünk - utóbbit immáron 5. éve -, ami hab volt a tortán! Innentől pedig nem volt megállás, óriási motivációval vágtunk neki a többhetes Universiade-válogatott összetartásoknak, aminek több állomása is volt. Végül sikerült bekerülnöm az utazó keretbe, és fantasztikus élményekkel gazdagodhattam Nápolyban! A legmozgalmasabb részt mégis a 3x3 töltötte ki, hisz több Nemzetek Ligája fordulón is részt vettünk remek eredményekkel, mind külföldön, mind hazai rendezéseken. A World Urban Games keretein belül remek hangulatú magyar közönség előtt játszhattunk a Nemzetek Ligája szuperdöntőjében, ami örök élmény marad számomra! Ezt már csak a világbajnokság tudta felülmúlni, ami Kínában került megrendezésre nemrégiben - sajnos nem túl jó eredménnyel zártunk, ugyanakkor úgy gondolom, rengeteget fejlődtünk egyénileg és csapatként is. Életünk végéig emlékezni fogunk erre az időszakra!

 

Hogyan kerültél a TF-re? Mindig kiemelt helyen szerepelt nálad a sport? Miért éppen kosárlabda?

Mindkét szülőm TF-et végzett testnevelőedző, így nem volt kérdés számomra, hogy érettségi után én is hasonló pályát válasszak. Szerencsémre az egyetem kiváló kosárlabdacsapattal rendelkezett, így egyszerű volt a döntés. A családom minden tagja a sport és legfőképp a kosárlabda szerelmese, testvérem és szüleim is ezen a területen helyezkedtek el egész életükben. Játékos-tanár-edző, mikor milyen szerepben, így volt honnan magammal hozzam ennek a szeretetét. Ezzel szerintem mindent el is mondtam!

 

TF-es színekben is több 3x3 tornán vettél részt, a következő lépcsőfokot a válogatott jelentette. Hogyan ismerkedtél meg ezzel a szakággal? Mi kell ahhoz, hogy valaki eredményes 3x3 játékos legyen?

A 3x3 szakágba a TF egyetemi csapatával nyerhettem betekintést Boros Zoltán kezei alatt, először a MEFOB bajnokságon. Azt megnyerve később egyetemi Európa-bajnokságokon illetve az egyetemi válogatottal világbajnokságon vehettünk részt, ezt követte idén az U23-as válogatott. A 3x3 egy elég összetett sportág. Rengeteg dologban kell 10 percig a topon lenned, egy percre sem ereszthetsz le. Elengedhetetlen a gyorsaság, az egyéni felelősség védekezésben és támadásban, a gyors reagáló képesség, koncentráció és nem utolsósorban a csapatkohézió.

 

 

Remekül, 3-2-es mérleggel kezdtétek a bajnokságot a TFSE-vel, ez feljutóként nem kis eredmény – Pécsett és Cegléden is győztetek. Mi az, ami működik a csapatban?

Nagyon boldogok vagyunk! Ezek rendkívül értékes győzelmek számunkra, fontos, hogy idegen pályán győzni tudjunk. Eddig megléptük azokat a lépcsőfokokat, amiket kitűztünk kisebb célul. Nem szabad ennyivel megelégednünk, mindig van hova fejlődni - főként feljutóként -, és azon leszünk, hogy ezt meg is mutassuk az elkövetkezendő mérkőzéseken. Szeretnénk meglepetéseket okozni még! Úgy gondolom, hihetetlen erő van még a csapatunkban, nagyon jó egy ilyen erős csapategység tagjának lenni, igyekszem én is megtalálni a szerepem. Edzésről edzésre egymásért dolgozunk, mind a játékosok mind a stáb, alázatos munka és fegyelem jellemzi a csapatot, emellett egy igazi kis családdá váltunk az elmúlt hónapok alatt - valószínűleg ez a kulcsa.

 

A 3x3-mal tervezel még? Ha jól tudom, az U23-as korosztályt már „kinövöd”.

Igen sajnos én sem leszek fiatalabb, ez az év volt az utolsó számomra U23ban, így valószínűleg a 3x3ban is válogatott szinten.

 

A saját bajnokságaidon kívül milyen követed a kosárlabdát? NBA, WNBA, férfi ligák esetleg? Van kedvenc játékosod / csapatod?

Hellyel-közzel követem mindegyiket, de annyira mégsem, hogy hajnalban felkeljek megnézni. Mindenesetre az eredményekkel szeretek tisztában lenni!

 

Civilben mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

Ha akad egy kis szabadidőm a kosárlabdán kívül, azt mindenképp a családommal-barátaimmal töltöm: egy közös ebéd, séta a Balaton-parton, esetleg pár nap snowboard a hegyekben. Élményeket gyűjtök.

 

Ha 20 év múlva visszagondolsz az idei nyárra, mi fog először eszedbe jutni?

Képtelenség egy dolgot kiemelni... Kavarognak az érzések bennem, és biztos vagyok benne, hogy 20 év múlva is örömmel fogok visszagondolni az idei nyárra. Való igaz, hogy kevés szabadidő jutott a rengeteg edzés mellett, de egyáltalán nem bántam, remek fejlődési lehetőségek ezek a tornák. Rengeteg tapasztalatot gyűjthettem, emlékeket, barátokat köszönhetek ennek a sportágnak, úgyhogy hálás vagyok az edzőimnek is, hogy lehetőséget kaptam erre.

Vármegyei szövetségek