Férfi U20-as Döntő: Remek fináléban védte meg címét a Szedeák
28
Apr
2019
Férfi U20-as Döntő: Remek fináléban védte meg címét a Szedeák
2019. április 28.  |  17:50
Elérkeztünk az utolsó játéknapohoz a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokságon, a helyosztókkal zárult a torna.

 
Ismét nagy hátrányból jött vissza, de nem tudott fordítani a Honvéd

Az első mérkőzés a hetedik helyért zajlott, A Honvéd a Nyíregyháza Blue Sharks csapatával nézett farkasszemet. Vaskó és Mokánszki találataival nyitott a nyírségi gárda, Demeter triplájával pedig kettő perc sem kellett, hogy 10-2-re elhúzzanak Sitku Ernő tanítványai. Egészen 16-2-ig nyílt az olló, lassan lendült játékba a fővárosi együttes – Fazekas hárompontosa már 23-6-os eredményt jelentett. Demeter és Fazekas a negyed végén is beszórtak még egy-egy távolit, 31-13-ra vezetett az ellenfelét valósággal állva hagyó Sitku-legénység. A folytatásban sem lettek sokkal élesebbek a budapestiek, hamar kialakult a húszpontos különbség is – bár a második etapban nem támadott olyan precízen a Blue Sharks, így is növelni tudták előnyüket (15-40). Az elsőhöz hasonlóan második nekifutásra is 13 pontnál álltak meg a piros-fehérek, a félidőben 26-49-et mutatott az eredményjelző.

A torna során azonban többször is visszakapaszkodtak már komolyabb hátrányból Puskás Artúr tanítványai, most sem volt ez másképp – Szentirmai kosarával előbb 20 pontra, majd percekkel később Bea találatával 15 egységre közelítették meg ellenfelüket. Demeter és Vaskó vezérletével igyekezett tartani a különbséget a nyírségi gárda, de az első félidő 26 pontjához 34-et tudott hozzátenni a harmadik etap során a Honvéd, így mindössze tíz pont maradt Sitkuék fórja (60-70). A záró játékrészben többször is benéztek tíz alá a budapestiek, de minden zárkózási kísérletre kosár volt a válasz – Mokánszki betörésből, Fazekas zsákolásból, Sitku pedig távolról volt eredményes. A végére hat pontig tudták faragni hátrányukat Valerióék, de ennél közelebb férkőzniük már nem sikerült – tetemes félidei előnye javát ugyan leadta a Nyíregyháza, de annyit éppen megőrzött belőle, hogy a mérkőzést megnyerje, így a Blue Sharks végzett a hetedik, a Honvéd pedig a nyolcadik helyen.

 

Budapesti Honvéd – Nyíregyháza Blue Sharks 88-96 (13-31, 13-18, 34-21, 28-26)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_17

 

 

 

Hosszabbításban szerezte meg az ötödik helyet a PVSK

Az ötödik helyért a PVSK és az Óbudai Kaszások csapata mérkőzött, a pécsiek kapták el az elején a fonalat - alig kettő perc alatt máris 9-2-re léptek el Fülöpék, érkezett is a gyors fővárosi időkérés. Carev triplájával már 14-4-et mutatott az eredményjelző, de még ezt is megtoldották egy 6-1-es etappal a mecsekaljaiak (20-5). Dénes ugyan berámolt egy trojkát a túloldalon, de a negyed így is 25-10-es pécsi vezetéssel ért véget. A második etap teljesen más képet mutatott, mint az első – lelassult, pontatlanná vált a baranyaiak támadójátéka, Farkas hárompontosával be is jött tíz alá az óbudai gárda (27-18). A játékrész második felében kosárra kosár volt a válasz, de sok hiba tarkította a játékot – nyolc pont maradt a pécsi előnyből a nagyszünethez érve (34-26).

Pintér trojkájával kezdődött a harmadik etap, úgy tűnt, kitart a Kaszások előző játékrészben megszerzett lendülete. Farkas is beszórt egyet távolról amivel gyakorlatilag utolérte ellenfelét az óbudai együttes – bár egyenlíteniük csak percekkel később, Bencsik kosarával sikerült (38-38). Molnár és Farkas újabb hármasokat hintettek, fordult a kocka, hátrányba került a meccset remekül kezdő Pécs. Popadic igyekezett övéit a hátára venni, de ezzel együtt is fővárosi vezetéssel zárult a harmadik negyed (47-52). Egészen 59-51-ig tudta növelni előnyét a Kaszások gárdája, Carev és Popadic tartotta lőtávolon belül a baranyaiakat. Egy 5-0-s etappal aztán máris újra egált mutatott az eredményjelző, és mivel több pont már nem is esett a rendes játékidőben, következhetett a hosszabbítás (63-63). Itt Carev és Fülöp is beszórtak egy-egy hármast pécsi oldalon, rövid úton hattal léptek el a mecsekaljaiak (71-65). Olasz büntetőire már csak Farkas triplája, valamint Bencsik szabaddobásai jöttek válaszul, így a PVSK ha nehezen is, de megszerezte a torna ötödik helyét – a két középső negyedben az Óbuda dominált, de a ráadásban ismét a baranyaiak kerekedtek felül.

 

Pécsi VSK-VEOLIA – Óbudai Kaszások 73-70 h.u. (25-10, 9-16, 13-26, 16-11, 10-7)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_18

 

 

 

A házigazdához került a bronz

Vígh és Katona kosaraival vette kezdetét a bronzmérkőzés, a Szolnoki Olaj ellenfele a MAFC gárdája volt. Jobban kezdtek tehát a fővárosiak, az sem törte meg lendületüket, hogy egyik legjobbjukat, Bordácsot az ötödik percben sérülés miatt le kellett cserélni. 12-3 után Rudner köszönt be távolról, de Herló is elkapta a fonalat – a sok hibával tarkított negyed 17-12-es MAFC-előnnyel ért véget. A második játékrész is sok kihagyott dobást hozott, de Rudner, Taiwo és Frikker pontjaival már a Tisza-partiak álltak jobban (17-20). Három percet kellett várni az első fővárosi kosárra, innen fej-fej mellett haladtak a felek az egész etap során. Kevés pont született, de Pfandler óriási csattanót szolgáltatott a félidei dudaszó pillanatában – félpályáról, lehetetlen helyzetből szórt kosarat úgy, hogy mindössze 0.6 másodperc állt rendelkezésére erre (31-30).

A térfélcserét követően is maradt az adok-kapok, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A negyed végén hat ponttal lógott meg ellenfelétől az Olaj, de ez csak pillanatnyi állapot volt – újabb kosárszegény negyedet láthattunk, percekig nem esett be egyetlen dobás sem (42-45). A záró felvonás már némileg pontosabb akciókat hozott magával, főként Rudner eredményességére alapozva fokozatosan lépett el ellenfelétől Szarvas Gábor legénysége. 45-47 után egy 7-0-s etappal próbálta leszakítani magáról Garai Péter együttesét a házigazda, de Herló távolijával újfent csak 4 volt közte. Kókai azonban két trojkával válaszolt erre, három percen belül voltunk már ekkor – 62-54-re vezetett a Szolnok, fogyott az ideje a budapestieknek. Rudner egy büntetőből megszerezte 33-ik pontját, ami éppen csapata összpontszámának a fele volt – ihletet napot fogott ki a bedobó. Előnyét végül a lefújásig megőrizte az Olaj, így a döntőről lecsúszó szolnokiak végül bronzéremmel vígasztalódhattak – a MAFC Bordács nélkül jól küzdött ugyan, de kulcsszituációkban nem tudott betalálni, így a negyedik helyen végzett.

 

MAFC – Szolnoki Olaj KK 63-69 (17-12, 14-18, 11-15, 21-24)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_19

 

 

 

Döntőhöz méltó izgalmak után védte meg címét a Szedeák

Elérkezett a várva várt finálé, a tornán eddig veretlenül álló DEAC a tavalyi bajnok Szedeákkal csapott össze az aranyéremért. Omenaka és Bonifert különcsatájával indult a derbi, már az első támadásoknál látható volt, hogy a debreceniek igyekeznek minél többet játékba hozni fizikailag kimagasló adottságú centerüket. Omenaka egy zsákolást is hozzátett produkciójához, Goldring viszont a hárompontos vonalon túlról villant (11-8). Kozák is elkapta a fonalat a hajdúságiaknál, de a szívósan küzdő Tisza-partiak nem hagyták magukat, ők zárták előnnyel az eelső játékrészt (18-20). Varga és Kerpel-Fronius dupláival hatra növelte előnyét a Szedeák a második etap kezdetén, az Omenaka-Kozák duó mellett azonban Opre is betalált debreceni oldalon (30-31). Bár jó volt az iram a játékrészben, túlzottan sok kosár nem esett, védőoldalon is kitettek magukért a csapatok. Kozák duplája zárta a félidőt, az elsőhöz hasonlóan ezt a tíz percet is a szegediek húzták be két ponttal (32-26).

A térfélcserét követően Asszú trojkájával nyitottak a hajdúságiak, majd az ő ziccerével kisvártatva meglett az egyenlítés is (41-41). A Kozák-Omenaka duó vezérletével innen egy 8-0-s sorozattal ellépett ellenfelétől a Kovács-legénység, úgy tűnt, átveszi a játék irányítását a DEAC. Máshogy gondolta azonban Kiss Zsolt alakulata, néhol szép akciókat vezetve visszajöttek három pontra, majd Kerpel-Fronius ziccerével a vezetést is visszavették. Fordulatos, jó iramú mérkőzést láthattak a kilátogatók, tetszetős játékkal, nagy küzdelemmel – döntőhöz méltó volt a színvonal. Omenaka ziccere zárta a negyedet, egyetlen ponttal állt jobban a záró felvonás előtt a DEAC (57-56).

A torna utolsó negyede bőven tartogatott izgalmakat. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a debreceniek a palánk alól, a szegediek inkább kintről vagy betörések útján ostromoltak. Opre triplája törte meg a "sormintát", amellyel ötpontos előnyhöz juttatta csapatát, alig négy perc volt már csak hátra (71-66). Varga is beszórt egy kintit, Mayer egyenlített, majd Kerpel-Fronius bünetőjével már a Tisza-partiak álltak jobban. A debreceniek többször is megpróbálták Omenakát játékba hozni, de egymás után háromszor is hibázott a center. Az utolsó három és fél percben a hajdúságiak képtelenek voltak a gyűrűbe találni, alig húsz másodpeccel a vége előtt pedig egy kritikus labdaeladást is vétettek alapvonali bedobásból – a higgadtan büntetőző szegediek a végjátékot a kezükben tartva megvédték címüket a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokságon, a DEAC pedig bár mindössze egyetlen vereséggel zárt a tornán, azt épp a fináléban szenvedték el Kozákék.

 

DEAC – Naturtex-SZTE-Szedeák 71-75 (18-20, 14-16, 25-20, 14-19)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_20

 

 

A torna végeredménye:

 

1. Naturtex-SZTE-Szedeák

2. DEAC

3. Szolnoki Olaj KK

4. MAFC

5. Pécsi VSK-VEOLIA

6. Óbudai Kaszások

7. Nyíregyháza Blue Sharks

8. Budapesti Honvéd SE 

         

A torna összes eredménye az alábbi linken tekinthető meg:

https://hunbasket.hu/utanpotlas/x1819/hunu20_ply/

 

Vármegyei szövetségek