Férfi U20-as Döntő: A DEAC és a Szedeák mérkőznek az aranyért
27
Apr
2019
Férfi U20-as Döntő: A DEAC és a Szedeák mérkőznek az aranyért
2019. április 27.  |  19:10
A keresztjátékhoz érkezett a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság, nézzük az eredményeket!

 

Ellentétes félidők mérkőzésén pécsi diadal

A Honvéd és a PVSK összecsapásával indult a Morgen Ferdinánd Emléktorna harmadik napja, vagyis a keresztjáték. Jobban kezdte a mérkőzést a baranyai együttes, 6-1-re, majd 11-3-ra is vezettek Benkéék. Lassan lendült játékba a fővárosi csapat, Carev triplájával hamar kialakult a tízpontos különbség, sőt Fülöp távoli találatával 15-tel is megléptek a pécsiek (7-22). Több szabaddobást követően Kármán közelijével alakult ki az első játékrész végeredménye, a pazarul nyitó PVSK 29-13-ra nyerte meg azt. Mándity trojkájával már a húszas határt súrolta a differencia, ám Valerio két zsákolással jelentkezett. Ez sem zökkentette ki a mecsekaljaiakat, Mezei duplájával meglett a 20 közte, sőt egészen 24-ig nőtt a játékukat csak kereső budapestiek hátránya (17-41). Ez a fór ki is tartott a nagyszünetig, Benke hármasa zárta az első húsz percet (28-52).

A fordulás után már egy harapósabb Honvéd futott ki a parkettre, Mucza hárompontosával két és fél perc játékot követően húszon belülre kerültek a piros-fehérek (39-56). Valerio és Kopácsi is eredményesek voltak, egyre fogyott a pécsiek masszív előnye – ezúttal ők tűntek kissé tompának. Hargitai pontjaival 10 alá is benézett a Honvéd, végül kilenc pont maradt a 24 pontos félidei különbségből – sebességet váltottak Puskás Artúr fiai, nyílttá téve az összecsapást (57-66). Erdei büntetői, majd Carev tempója némileg nyugtatóan hathattak a baranyaiakra, percekig állandósulni látszott tíz pont körüli előnyük. 5 perc volt már csak hátra, Mucza és Tichov vezérletével kezdett hajrába a Puskás-legénység – bő két perc alatt egy 11-0-s etappal 77-79-re zárkóztak a fővárosiak. Fülöp büntetőjével három lett a pécsi előny, de Kopácsi egy trojkával a következő támadásban eltüntette azt – 80-80, fél perc maradt mindössze. Időt kértek a pécsiek, és Fülöp passzából Riskó be is dobta a győztes kosarat – Tichov dobása lejött a végén, így egy könnyűnek induló, de kis híján hosszabbításba torkolló mérkőzést nyert meg a PVSK – a mecsekaljaiak az ötödik helyért folytathatják vasárnap, a Honvéd pedig a hetedik pozícióért szállhat harcba.

Budapesti Honvéd – Pécsi VSK-VEOLIA  80-82 (13-29, 15-23, 29-14, 23-16)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_13

 

 

A második félidőben vitték dűlőre a Kaszások

Nyíregyháza – Óbudai Kaszások derbivel folytatódott a torna, óvatos játékkal kezdtek a felek. Alig-alig esett kosár az első játékrészben, sok volt a hiba – Bencsik duplája jelentette a különbséget, 12-10-re nyerte a játékrészt a fővárosi együttes. A második etapban úgy tűnt, a Blue Sharks találja meg előbb játékát – 14-14 után 22-16-ra léptek el Vaskóék. Reiter és Ondima gyorsan visszahozták a budapestieket, de Mokánszki Fazekas kosaraival újfent ellétek a nyírségiek, ezúttal nyolc egységgel – ez a különbség a nagyszünetig ki is tartott (36-28).

Demeter triplája nyitotta a harmadik felvonást, így egy pillanatra tíz fölé kúszott a differencia. Ondima, Bencsik és Reiter azonban tettek róla, hogy ne tartson sokáig az öröm, 39-30-ról 42-41-ig jöttek fel. Lendületük itt nem fogyott el, Molnár és Farkas pontjaival meg tudták fordítani az állást, és előnyből várhatták a záró etapot – 24-12-re nyerték a harmadik negyedet a budapestiek (48-52). Nyolc Kaszások-ponttal indult a negyedik játékrész, továbbra is lendületben volt tehát a fővárosi gárda. Tíz fölött járt már a különbség, Demeter triplájára Schiller felelt öt ponttal. A hátralévő időben már nem is tudott faragni kétszámjegyű hátrányán a nyírségi együttes, a második félidőben összesen 25 pont érkezett a Cápáktól – a Kaszások gárdája játszik az ötödik helyért vasárnap a pécsiekkel.

Nyíregyháza Blue Sharks – Óbudai Kaszások  61-76 (10-12, 26-16, 12-24, 13-24)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_14

 

 

A DEAC az első döntős

A „négybetűsek”, a DEAC és a MAFC találkozójával folytatódott a napi menü a Tiszaligeti Sportcsarnokban. A debreceniek három győzelemmel, pazar formában érkeztek a derbire, de a Katona – Bordács duó vezette fővárosiakat sem szabad leírni. Jól is kezdtek Garai Péter tanítványai, Katona triplájával 11-6-os, majd 17-11-es előnyben is voltak az első percekben. Tóth, Kozák és Sólyom révén egyenlített a hajdúsági együttes, de Katona remeklésével így is a MAFC húzta be a kosarakban gazdag negyedet (21-24). Herló hárompontosával indult a második felvonás, egy gyors 7-0-s etappal azonban megint csak a DEAC állt jobban. Fordulatos mérkőzés volt, jól tartotta magát a Garai-legénység az esélyesebbnek vélt debreceniekkel szemben. A negyed második felét így is inkább Omenakáék irányították, amelynek köszönhetően négypontos előnnyel vonulhattak félidőre (41-37).

A fordulást után már nem volt pardon, a kitűnően játszó Tóth sokadik trojkájával hamar kilenc pontra hízott a hajdúsági fór, majd meglett a kétszámjegyű differencia is. Sebességet váltott a DEAC, egyedül Katona tudta tartani a lépést a cívisvárosiakkal – egymás után a második negyedben állt meg 13 dobott pontnál a MAFC, ezt pedig nem hagyta büntetlenül a Kovács-legénység (63-50). Omenaka ziccerével már a húszat közelítette a különbség a záró felvonás első perceiben, úgy tűnt, innen már nem engedi ki kezéből a győzelmet a debreceni csapat. Bár Vantal hármasa még felcsillantott némi reményt a piros-feketék számára, Opréék nem hagyták leolvadni magabiztos vezetésüket – a DEAC meggyőző teljesítménnyel jutott be a vasárnapi fináléba, a budapestiek pedig a bronzzal vigasztalódhatnak.

DEAC – MAFC  95-70 (21-24, 20-13, 22-13, 32-20)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_15

 

 

Pontszegény meccsen jutott fináléba a Szedeák

A pénteki, PVSK elleni vereségével együtt is csoportelsőként záró Szolnoki Olaj a címvédő Szedeákkal mérkőzött a játéknap utolsó összecsapásán, a tét itt is a döntőbe jutás volt a két Tisza-parti gárda között. Frikker duplájára Varga válaszolt kintről, majd ugyanő szórt még egy trojkát (4-8). Polányi is kedvet kapott a hárompontoshoz, kosarával már nyolccal is ellépett a lassan kezdő piros-feketéktől a Szeged (10-18). Frikker és Taiwo találataival zárkózott az Olaj, de így is behúzták a játékrészt a vendégek (15-18). Kókai és Frikker pontjaival rövid úton magához ragadta a vezetést Szarvas Gábor alakulata, a szegediek sok hibával kosárlabdáztak – Csák trojkája már nyolcpontos hazai fórt jelentett (28-20). Nagyszünetig meg is tudták őrizni ezt az előnyt Rudnerék, mivel a vendégek megálltak 9 pontnál az etap során – nem volt túl látványos a derbi, inkább a küzdelem dominált, percekig nem esett kosár (31-27).

A térfélcsere sem hozta meg a pontzuhatagot, sok volt a szabálytalanság is – alig-alig akadt mezőnykosár, minden pontért meg kellett harcolni. Bonifert triplájával újra Kiss Zsolt tanítványainál volt az előny, innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok. Taiwo megkapta negyedik személyi hibáját, mind a négy támadó volt. A játékrészt Rudner kettese zárta, egyetlen egységnyivel állt jobban a Szedeák a záró felvonás előtt (43-44). Mayer és Goldring vezérletével ezen a mérkőzésen már tekintélyesnek mondható 7 pontos fórt szerzett a vendégcsapat. Frank büntetőkkel, valamint egy kinti találattal tüntette el övéi hátrányát, 50-50-ről indulhatott a hajrá. Bonifert és Mayer újfent hatpontos vezetéshez juttatták a címvédőt, a végjáték pedig nem a hazaiak szájíze szerint alakult – oldalról jöhetett a Szeged, de még nem volt játékban a labda, sportszerűtlen hibát vétettek a szolnokiak. Kerpel-Fronius Gáspár higgadtan büntetőzött, a Szedeák pedig a tavalyi évhez hasonlóan ismét döntőbe jutott – a házigazdák a MAFC ellen próbálhatják meg begyűjteni a bronzérmet.

Szolnoki Olaj KK – Naturtex-SZTE-Szedeák  53-59 (15-18, 16-9, 12-17, 10-15)

Statisztika: https://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hunu20_ply/hunu20_ply_16  

 

A torna vasárnapi programja:

 

9:00 Budapesti Honvéd - Nyíregyháza Blue Sharks

11:00 Pécsi VSK-VEOLIA - Óbudai Kaszások 

13:00 MAFC - Szolnoki Olaj KK

15:00 DEAC - Natutrex-SZTE-Szedeák 

Vármegyei szövetségek