FIBA EC: Négyből négy, továbbment az Alba
06
Nov
2018
FIBA EC: Négyből négy, továbbment az Alba
2018. november 6.  |  22:40
Négyből négy, továbbment az Alba

A százszázalékos mérleggel a csoport élén álló Alba Fehérvár fogadta kedd este az egy győzelemmel és két vereséggel rendelkező Portót a FIBA Europe Cup F-csoportjában.

Az első percben mindkét oldalon kimaradtak a próbálkozások, végül hatvanhárom másodperc elteltével Borovnjak zsákolása törte meg a gólcsendet, válaszként Cartwright triplája érkezett. 9-9-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd ezt követően az Alba egy jó periódussal kicsit meglépett, elsősorban Filipovity öt pontjának köszönhetően 17-11 állt az eredményjelzőn a hetedik percben. Ezután viszont ötlettelenné vált a hazai együttes és még az első negyedben fordított a Porto, 10-1-es vendég rohammal zárult az etap (18-21).

A második felvonás is ugyanígy folytatódott, két és fél perc után Dzunics kikérte a második idejét is, ekkor már 21-30 volt az állás. A rövid megbeszélés viszont nem igazán lendített a hazaiak játékán, Lóránt labdaeladás és újabb négy vendég pont következett. Ebben az időszakban Freeman két triplával igyekezett felhozni a csapatot, ám támadásban továbbra is sok volt a pontatlanság, Boykins teljesen rossz ütemben tette fel a labdát társának alley-oopra, így nem sokkal később már azon kaphattuk magunkat, hogy mínusz tizenhat az Alba hátrányra (32-48). A félidőig Keller és Filipovity duplájával ez tizenkettőre csökkent. A hazaiak szokatlanul sok pontot kaptak, húsz perc alatt pedig mindössze csak öt faultot hoztak össze hátul.

A második félidőben is nehezen indult be a fehérváriak támadójátéka, a harmadik perc elején talált be először Heath, majd ő folytatta a pontgyártást további öt ponttal (43-53). Kapaszkodott az Alba, Boykins büntetőivel pedig benézett tízen belülre (48-56), sőt egy perccel a negyed vége előtt már három is volt közte, ki más, mint Heath triplája után (53-56). A harmadik etapban csupán tíz pontot kapott Dzunic gárdája, ennek köszönhetően pedig hét pontot ledolgozott a hátrányából, így az utolsó felvonásra csak öt volt közte (53-58).

Itt alig egy perc elteltével már három csapatfaultja volt a vendégeknek, a második minutum végén pedig már a vezetésért támadhatott az Alba, ha az nem is, de az egyenlítés összejött Heath révén (58-58) – mivel azonban nehezményezte a sporinál, hogy elmaradt a plusz egy, technikait kapott. Ekkor még nem, néhány másodperccel később viszont Keller zsákolásával hosszú idő után az Albánál volt az előny, innen pedig már ki sem engedte azt a kezéből. A védekezés nagyon összeállt, a portugálok öt perc alatt egyetlen pontot hoztak össze, Freeman triplája után 65-59-nél jött is a vendég tréner időkérése. Ennek meglett az eredménye, Pedro Pinto triplája és Borovnjak kettese után 65-64-re feljött a Porto, ám egy 6-0-s Alba-roham után ismét magához hívta játékosait a vendégek szakvezetője (71-64). Az izgalmak pedig nem maradtak el a hátra lévő bő két és fél percben, negyven másodperccel a vége előtt 71-70-re zárkózott a Porto, majd miután Freeman csak az egyik büntetőt dobta be, a győzelemért is támadhattak a vendégek. Sheehey triplája viszont kimaradt, így az Alba megnyerte a meccset és bebiztosította a továbbjutást – írta a BB1.hu.

Alba Fehérvár - FC Porto 72-70 (18-21, 18-27, 17-10, 19-12)

FIBA Europe Cup, F-csoport, 4. forduló
Alba Regia Sportcsarnok.

Alba: Cartwright 3/3, Filipovity 12, Freeman 16/9, Lóránt 12/3, Heath 15/6. Csere: Bullock 2, Keller 7, Boykins 5, Tóth P. -.

Porto: Prostran 8/6, Sheehey 16/3, Soares 11/3, Barac 10/6, Borovnjak 8. Csere: Araujo -, Monteiro 2, Pinto 13/3, Ventura -, Queiroz 2, Voytso -.


A továbbjutás kapujába ért a Szolnok

A szombathelyi sérültek közül Norfleet és Bruinsma is kezdett, Curry és Balmazovics viszont nem. A Szolnok továbbjutásra készült, ehhez egy győzelemre, és holnap egy Sassari-sikerre volt szüksége. A Falco csak abban az esetben bizakodhatott, ha legalább négy ponttal nyer.

Tíz másodperc után Reddic büntetőivel az ezüstérmes szerzett vezetést, Vojvoda két emberrel a nyakán is egyenlített. Reddic szerezte a Falco első nyolc pontját (8-4). 11-12-nél Vojvoda fordított. Milosevics két büntetője után időt kért Okorn. Hiába, sokat hibáztak a vasiak támadásban, az első negyed után 15-23 volt az állás.

A folytatásban tovább nőtt a különbség, a 12. percben, 15-29-nél ismét a Falco kért időt. Murphy is bevágott egy triplát. Egyénieskedtek a hazaiak, már tizenhattal is vezetett a bajnok és kupagyőztes. A hajrát megnyomta a Falco, fel be is nézett tízen belülre (30-38), de aztán Benkétől jött egy tripla, majd Curry középtávolija után Airington is bevágta kintről, így 32-44 állt a táblán a félidőben.

Villámgyorsan 7-2-vel nyitottak a vasiak, de aztán legalább ilyen hamar visszaállt a közte tíz. A sérvműtét előtt álló Bruinsma rákapcsolt, 46-51-re hozta fel övéit. Airington megint hozott egy hármast, nem sokkal később vissza is állt a közte tíz. 48-60-nál időt kértek a sárga-feketék, 48-65-ről indult a záró felvonás. A lényegi kérdések eldőltek.

Andric kosara után már a húszat súrolta különbség, amikor Balmazovics szerzett egy hármast. A piros mezesek voltak annyira rutinosak, hogy lehozzák az utolsó etapot. Ráadásul elég könnyedén, ezzel nagy lépést tettek a továbbjutás felé – írta a BB1.hu.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Szolnoki Olaj KK 66–83 (15–23, 17–21, 16–21, 18–18)

Szombathely, Aréna Savaria, 1910 néző
V.: Yilmaz (török), Fuska (szlovák), Simany (izraeli)

Falco: Norfleet -, Váradi 10/6, Bíró 2, Bruinsma 10/3, Reddic 16. Csere: Balmazovics 15/3, Curry 6, Tóth N. 7.

Szolnok: Airington 10/6, Vojvoda 15/3, Benke 10/6, Milosevics 18/3, Andric 5. Csere: Tóth Á. 5, Murphy 9/6, Rowsey 9/3, Kovács 2, Csák -.

Kipontozódott: Reddic (37. perc).


Fotó - Simon Erika, fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek