Pénteken kezdődik a 3x3-as Európa-bajnokság!
13
Sep
2018
Pénteken kezdődik a 3x3-as Európa-bajnokság!
2018. szeptember 13.  |  15:00
Pénteken rajtol a 3x3 Europe Cup, vagyis a 3x3-as Európa-bajnokság idei kiírása Bukarestben. A tornára férfi és női válogatottunk is kvalifikálta magát, szerdán meg is érkeztek a román fővárosba az együttesek.

Mindkét nemben 12-12 csapat méreti meg magát, hármas csoportokban – a triókból az első kettő jut tovább a legjobb nyolc közé. A mieink mindjárt a nyitónapon pályára is lépnek az egyébként háromnapos tornán, és nem lesz könnyű dolguk – a hölgyek Belgium mellett a nyári vb-n aranyérmes olaszokat, míg a fiúk az Eb-címvédő Lettországot, valamint a házigazda Romániát kapták csoportellenfélül.

 

A válogatottak kapitányainál, Károlyi Andreánál és Csirke Ferencnél érdeklődtünk, hogy sikerült a felkészülésük, valamint mit várnak a két csoportmeccstől.

 

Két helyen változott a csapat a nyári világbajnokság óta, Bozóki Bettina és Theodoreán Alexandra helyén ezúttal Szabó Petra és Süle Krisztina szerepel. Nem ismeretlenek egymásnak a lányok, de volt azért némi időtök összecsiszolódni?

 

Károlyi Andrea: A felkészülésünk igazából egyetlen torna volt augusztus 29-én Debrecenben, ott játszott ez a négyes ebben a felállásban először együtt. Több mint a semmi, de most már megy az 5-5 bajnokságra való felkészülés, úgyhogy nem nagyon lehet kikérni a játékosokat a klubjaiktól – így is köszönet illeti a klubokat, hogy szerdától hétfőig elengedték a lányokat. Tegnap két edzőmeccset játszottunk a románok ellen, ma egy kis átmozgató edzés volt délelőtt, délután pedig megyünk ki dobni. Ismerik azért egymást a játékosok, együtt vannak már három éve.

 

Bukarest szép emlék lehet, hiszen itt lettetek Európa-bajnokok 2016-ban. Idén mire lehet képes az együttes?

 

Tavaly az amsterdami Eb-re címvédőként utaztunk, friss vb-ezüstérmesként, óriási teher volt a lányokon – mindenki elvárta, hogy érmet hozunk. Természetesen ide is úgy jöttünk, hogy a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni, de azért ebben a felállásban nem várható el tőlünk az aranyérem. A sorsolás kedvezett nekünk, hiszen miután mi lejátsszuk a belgák elleni meccset, után jön a belga-olasz, és csak azt követően csapunk össze mi Olaszországgal – így minden forgatókönyvet ismerni fogunk.

 

Mit sikerült kideríteni az ellenfelekről?

 

Először teljes mértékben a belgákra kell koncentrálnunk. Az a döntő meccs,, ott mindenképp nyernünk kell – azt gondolom, hogy verhető csapat a belga, de csak abban az esetben, ha mi 100%-ban azt a játékot játsszuk, amit tudunk és akarunk. Itt nem valami extra dologra kell gondolni, egyszerűen annyi, hogy a meccs elejétől kezdve úgy kell védekeznünk, hogy ne engedjük, hogy ellenfelünk uralja a mérkőzést. Van egy 190 centis, nagydarab centerük, ő eléggé masszív a palánk alatt. Megnéztük az Eb-selejtezős meccseiket, egy küzdős, harcos csapat, vannak külső dobóik, de semmiben sem extrák.

 

Továbbjutás esetén hogyan alakulna a további forgatókönyv?

 

A francia-cseh-fehérorosz ágra kerülnénk, és papírforma szerint ez is lesz annak a csoportnak az eredménye, vagyis csoportgyőztesként a csehekkel, második helyen továbbjutva pedig a franciákkal kerülnénk össze. Az egész Eb-n nincs könnyű ellenfél, de ez az egyenes kieséses szakaszra fokozottan igaz. Addig azonban el is kell jutni, ez a holnapi feladat.

 

 

A folytatásban a férfi válogatott kapitányát, Csirke Ferencet kérdeztük a csapatról, az ellenfelekről, illetve a kilátásokról.

 

A lányokhoz hasonlóan a fiúknál is két helyen történt változás a keretben, az Eb-n való szereplést kiharcoló gárdából Bíró Olivér, illetve Kerpel-Fronius Balázs nem utazott a csapattal Romániába. Helyettük Horváth Ákos és Demeter Attila húz címeres mezt, hogy sikerült a felkészülésetek, mennyi időtök volt gyakorolni?

 

Csirke Ferenc: Az elmúlt három szezonban mindig 7-8 emberrel számoltam, és azt tudom mondani, hogy senki nem a formája miatt került ki a keretből. Az eredeti terv az volt, hogy az andorrai négyessel (Bíró és Kerpel-Fronius mellett Mohácsi Máté és Ivosev Tamás voltak tagjai az együttesnek) indulunk az Európa-bajnokságon, de közben olyan események történtek Olivér és Balázs életében, hogy jobbnak látták, ha a klubjuknál maradnak – Olivér a Falco-ba igazolt, Balázs pedig minél nagyobb szerepet szeretne kiharcolni magának Jászberényben. Ezt meg is értem, én is voltam sportoló, szeretnének stabil játékosok lenni egy új környezetben, ami mindig nehéz. Ezt meg is beszéltük velük, elfogadtam az érveiket, így került be a keretbe Demeter Attila és Horváth Ákos. Attila idén kezdte el a 3x3-at, végigdolgozta az egész nyarat az U23-as válogatottal, tornákra járt, Ákos viszont a tavalyi nyarat csinálta velünk végig, ő is volt Európa-bajnokságon, tudja, hogy milyen ez, tehát nem újoncokkal jöttünk ide, bár Attilának ez lesz az első nagy felnőtt tornája.  

Összesen négy edzésünk volt az utazás előtt, itt kint tudunk edzeni hármat, ez arra elég, hogy minimálisan visszaszokjanak a fiúk az 5-5-ös kosárlabda után a 3x3-hoz, gondolok itt például a labdára is. Ivosevnek nem lesz várhatóan ilyen gondja, ő rendszeresen játszik a Novi Sad-ban, de összességében ez a felkészülés nem hasonlítható azon csapatokéhoz, akik egész nyáron ezt játsszák.

 

Csoportellenfeleikről, Lettországról és Romániáról mit lehet tudni?

 

A lettek szerintem jelenleg benne vannak a világ három legjobb csapatában, ők ugye Riga néven indulnak Challenger tornákon, valamint World Tour-okon. Úgy érzem, a két szerb csapat, a Novi Sad és a Liman mögött jelenleg a Riga az a harmadik csapat, aki képes nagy eredményekre, és nem mellékesen ők az Európa-bajnoki címvédők – ez egy top kategóriás csapat. A románokról annyit, hogy érzésem szerint a középső kalapból, ahonnan őket kaptuk, a másik három csapat erősebb náluk, de náluk közbejön az a faktor, hogy rendezőként egészen biztosan mellettük lesz a hazai közönség.

 

Milyenek a kilátások?

 

A román meccset mindenképp meg kell nyernünk ahhoz, hogy elérjük előzetes célunkat, és nyolcba jussunk. Ha a letteket nem sikerül megvernünk, és csak csoportmásodikként jutunk tovább, akkor viszont a nyolc között nagy valószínűséggel a szerbek jönnek. De nem gondolkodunk ennyire előre, nekünk az, hogy nyolcba jutunk, már egy óriási eredmény lenne, hiszen 32 csapat indult a selejtezőkben. Tegnap levideóztuk a lettek és a románok meccsét, szerencsére augusztus elején volt itt Bukarestben egy Challenger torna, ahol egymással játszottak. Azon a tornán a Novi Sad játszott mindkét csapat ellen, azokat a mérkőzéseket is megnéztük, mondtam is a fiúknak, hogy egyszerű a képlet, azt kell játszanunk, amit a Novi Sad.

A románok nem extra egy-egyezők, nem is erősebbek nálunk fizikailag – jó védekezéssel megfoghatjuk őket, nincs annyira bennük az extra kosár. A lettek nagyon gyorsan dobják a dupákat, és még a Novi Sad ellen is nagy százalékban szedték vissza a támadópattanókat, emellett nagyon hatékony a hátsó befutásos játékuk, ezekre mind oda kell figyelni. Délután játszunk egy edzőmérkőzést a franciákkal, az egy jó erőfelmérő lesz, hogy hol tartunk.

 

 

A magyar válogatottak csoportmérkőzéseinek időpontjai:

 

Nők: 

Magyarország - Belgium 15:25

Magyarország - Olaszország 19:25

 

Férfiak:

Magyarország - Lettország 16:25

Magyarország - Románia 18:25 

 

A mérkőzésekről természetesen lesz élő közvetítés, a linket a holnapi nap folyamán közzétesszük! 

Vármegyei szövetségek