Forray Gábor: Garantálhatom, hogy a hozzáállásra nem lesz panasz
26
Jul
2018
Forray Gábor: Garantálhatom, hogy a hozzáállásra nem lesz panasz
2018. július 26.  |  17:45
Gőzerővel készült az U18-as férfi válogatott a B-divíziós, Szkopjei Európa-bajnokságra. Forray Gábor fiai 4-2-es mérleggel zártak az edzőmérkőzéseken, két Szlovénia elleni vereség után két-két alkalommal győzték le Lengyelországot és Szlovákiát. A BB1.hu megkereste a nemzeti csapat szövetségi edzőjét.

- Abszolút elégedett vagyok a srácok munkamoráljával, mindenki kiváló hozzáállást tanúsított a felkészülés során - mondta Forray Gábor. - Amit elterveztünk, azt maradéktalanul megvalósítottuk. Le a kalappal minden egyes játékos előtt, köszönet jár azoknak is, akik a keretszűkítés után itthon maradnak. Pozitív benyomásokat szereztem, tiszteletet érdemelnek a fiúk. Azt azért látnunk kell, hogy a nemzetközi szinttől fizikumban hatalmas a lemaradásunk, amit négy-öt-hat hét alatt esélytelen pótolni. Az embernek olyan érzése volt, mintha eggyel idősebb korosztály ellen játszanánk. Állóképességben felvesszük a versenyt, hiszen mind a hat mérkőzésen jobban bírtuk a második félidőt és a végjátékot. Súlyban és izomtömegben azonban óriási a különbség, ezt próbáljuk ellensúlyozni különböző taktikai elemekkel, de nem mindig sikerül.

- Vannak álmaink, és vannak a realitások. Ne felejtsük el, hogy Magyarországon elindult egy pozitív folyamat. A felnőtt válogatott előbb kijutott az Eb-re, most pedig továbbjutott a vb-selejtezők első köréből. Klubszinten rendszeres résztvevői vagyunk a nemzetközi kupáknak. A következő projekt az, hogy az utánpótlást is versenyeztessük. Vannak törekvések, van például az EYBL. A játékosaink zöme csak nyáron találkozik külföldi csapatokkal, amelyeknél teljesen más a sebesség. Az MKOSZ elkezdett egy olyan folyamatot, mely szerint a felnőtt válogatott mintájára fog betagozódni az U20 és az U18. Az U18-as együttesben vannak olyan játékosok, akik meggyőződésem, hogy a későbbiekben akár a felnőtt válogatottba is be fognak kerülni. Mindez persze rengeteg munkával jár, mind a klubok, mind a játékosok és mind pedig a szövetségi edzők részéről. Csak így, ebben a hármas egységben lehet előrelépni. Bizonyos, hogy rajtunk, mint szövetségi edzőkön, a játékosokon és a klubokon semmi nem fog múlni, ezért nagyon pozitívan tekintek a jövőre.

A magyar U18-as válogatott az Eb-n a B-csoportba került, Belgiummal, Grúziával, Észtországgal, Ausztriával és Azerbajdzsánnal kell majd megmérkőznie.

- Van a játékosokban egy egészséges drukk, igyekeztünk arra feltenni a hangsúlyt, hogy ez ne menjen át görcsösségbe. Mindenki várja már, hogy kezdődjön az Eb, és megmutassa, hogy mit tud. Ausztriával kezdünk, nem lehet rájuk félkézzel legyinteni. Azt nem állítom, hogy erősebbek, mint mi, de komolyan kell venni őket. Szereztünk róluk információkat, négy-öt délszláv játékosuk van, akiknek ismerjük a mentalitásukat. Nagy tapasztalatokkal rendelkező az edzőjük, Ante Perica, aki a honi kosárlabdabarátoknak sem ismeretlen. A grúz kosárlabda is letette már a névjegyét, Zaza Pachulia személyében még NBA játékosuk is van. Talán Azerbajdzsán az egyetlen csapat, amely első ránézésre kicsit kilóg a csoportból, de őket sem vehetjük félvállról. A belgáknak komoly programjuk volt az elmúlt években, szépen feljöttek nemzetközi szinten. Erős csoportba kerültünk, majd meglátjuk, hogy mire leszünk képesek. Annyi biztos, hogy mi minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a sikeres szereplés érdekében. Minden meccshez úgy fogunk hozzáállni, hogy mi akarjuk győztesen elhagyni a pályát, bízom benne, hogy ez minél többször így is lesz. Garantálhatom, hogy a hozzáállásra nem lesz panasz, mindenki harcolni fog.


Fotó - kesport.hu 

Vármegyei szövetségek