Helytállt Litvániában a magyar válogatott
23
Feb
2018
Helytállt Litvániában a magyar válogatott
2018. február 23.  |  21:00

Hóviharban érkezett meg a magyar csapat a mérkõzés helyszínére. Ezúttal sem maradtak magukra a mieink, Zalaegerszegrõl és Körmendrõl is jöttek szurkolók a litván-magyar világbajnoki-selejtezõre. Nem volt teljesen telt ház, körülbelül ötezer nézõ fogadta a csapatokat. 

Ahogy arról már korábban is írtunk, Váradi bordasérülése miatt nem öltözött át, Ruják kezdett irányító poszton. Éppen õ volt az elsõ kosárszerzõ, ráadásul dobása hármat ért. Allen távolija után már 2-6-ra is vezettünk. A negyedik percben újoncot avattunk, pályára lépett Horti, aki egy sportszerûtlen faulttal mutatkozott be. Fordítottak a hazaiak, beállt Govens is. Nagyon szívósan, agresszíven védekeztek a litvánok, õk megtehették, mi nem. Perl azért így is kiosztott két hatalmas „sapkát” a litván mínuszokban. Végig tapadtunk a zöld mezesekre, Eilingsfeld harcolt meg az utolsó kosárért a palánk alatt, ezzel az elsõ negyed döntetlennel zárult (19-19).

Janavicius trojkájával ismét az ellenfél vezetett. A 14. percben, 28-22-nél Ivkovics kérte ki a meccs elsõ idejét. Egy pillanatra sem adtuk fel, nagyot harcoltunk, Eilingsfeld triplájával visszajöttünk kettõre, 31-29-nél Adomaitis hívta magához övéit. Ennél közelebb nem jutottunk, mert extrán tüzeltek a hazaiak. Az elsõ félidõ Ruják triplájával zárult (41-37). Abszolút korrekt volt az elsõ húsz perc.

Kairys zsákolásával folytatódott a játék, Grigonis hármasával már majdnem tíz közte. Benke villant párat, és szerezte meg elsõ kosarait. Megint a tízpontos határt súrolta a differencia, ekkor Eilingsfeld lépett elõ támadásban vezérré, és triplájával 50-47-re zárkóztunk. Mindenki hatalmasat brusztolt, ezzel a küzdéssel ellensúlyozni tudtuk a litvánok magasságbeli és erõbeli fölényét. Ivkovics remekül rotált, 57-54-ról indult a záró felvonás.

Allen szerzett kosarat faulttal együtt, sajnos a büntetõ kimaradt, nem úgy a túloldalon Giedraitis hármasa és két szabaddobása. A 32. percben, 64-55-nél idõt kért a magyar kispad. Innen is volt visszaút, Allen, Govens és Eilingsfeld büntetõivel lett 64-61. A kritikus pillanatokban megint érkeztek a litván triplavetõk. Három perc volt hátra, amikor 74-69-nél idõt kértek a hazaiak. Bár szinte mindent kihagytak, rendre visszaszedték a támadó lepattanókat. Vojvoda vágott be egy középtávolit, az utolsó perc elõtt, 74-71-nél Keller rontott el egy tiszta hármast, Bendzius viszont Eilingsfelddel a nyakán is beszórta. Ötvenhárom másodperc volt hátra, 77-71-nél idõt kért Ivkovics. Vojvoda értékesítette mindkét büntetõjét. Seibutis viszont csak az elsõt, de miután eladtuk a labdát, ziccerével végleg eldöntötte a meccset.

A litvánok ezzel továbbra is veretlenek, a mieinkre pedig a vereség ellenére is büszkék lehetünk, ma is nagyot harcoltak – írta a BB1.hu.

Litvánia – Magyarország 80–75 (19–19, 22–18, 16–16, 23–22)

Vb-selejtezõ, C-csoport
Klaipeda, Svyturio Arena, 5000 nézõ
V: Zascsuk (ukrán), Fuska (szlovák), Rutesic (montenegrói)

Litvánia: Seibutis 11/3, Girdziunas 6/6, Bendzius 10/6, Grigonis 13/6, Kairys 9. Csere: Juskevicius 2, Janavicius 5/3, Cepukaitis -, Giedraitis 12/9, Echodas 5, Lavrinovic 7/3, Zelionis -.

Magyarország: Ruják 6/6, Vojvoda 12/3, Benke 5/3, Allen 17/9, Keller 3. Csere: Kovács P. 2, Horti -, Govens 6, Perl 9, Eilingsfeld 15/6.  

Kipontozódott: Grigonis (40. perc).
 

Vármegyei szövetségek