Ez történt az elmúlt szezonban
10
May
2017
Ez történt az elmúlt szezonban
2017. május 10.  |  19:06
Vasas Akadémia - Nyíregyházi Sportcentrum KA 80-63 (25-13, 21-20, 16-24, 18-6)

Vasas: Garamvölgyi 2/2, Csík 13/4, Somogyi 29/7, Schiller 2, Bencsik 11, Bulyáki 13, Kelenföldi 8, Meződi 2

Nyíregyháza: Vaskó 19/8, Sitku 14/6, Mokánszki 16/2, Pollák 14/1

A debreceni fiú kadett négynapos tornát a Vasas-Nyírsuli döntője zárta. A Vasas a szombati játéknapon magabiztos játékkal jutott a döntőbe, míg a Nyírsuli egy végletekig szoros csatában tudott csak a Dávid Kornél Akadémia fölé kerekedni.

A döntő mérkőzés első pontjait a Vasas szerezte meg Bencsik triplája révén. Nagyon komoly védekezést mutattak be a fővárosiak, támadásaikat pedig az első percekben száz százalékban érvényesítették (8-2). A Nyíregyháza egyik legmeghatározóbb játékosa, Sitku értékesítette a büntetőt (8-6). Csík tripláját követően kikérte idejét Boczkó Ádám. Az időkérés sem segített csapatán, Somogyi talált be közeli dobással (19-6). Az negyed utolsó perceiben Vaskó kozmetikázott az eredményen. Nagyon hamar tetemes hátrányt halmoztak fel a nyíregyháziak, így az első tíz percet követően már 12 pontos lemaradásuk volt (25-13).

Rövid szünetet követően feljavult a vörös mezesek játéka. Sitku dobásaival felzárkóztak a fővárosiakhoz. Bosnyák Jácint időt kért: csapatának védekezésével volt elégedetlen, egy zártabb védekezést kért a srácaitól (25-18). A taktikai megbeszélés következtében ismét nőtt a különbség a két csapat között. Somogyi triplája után időt kért a Nyírsuli is (33-21). Kelenföldinek játszotta be a labdát Csík, aki közelről a palánkra fordult (37-23). A nyíregyházi alakulat teljesen leblokkolt, a büntetőik is kimaradtak. Majd Vaskó távoli dobása jött ki a gyűrűből, amelyet Csík levadászott, és vezette végig akadály nélkül (44-26). Az utolsó percekben a vörös trikósok sikeresen faragni tudtak hátrányukból(46-33).

Vaskó hárompontos találatával kezdődött a második félidő, amelyre azonnal jött a válasz Bulyáki révén (49-36). Pollák és Sitku összjátékával pedig ismét közel kerültek a fővárosiakhoz. Bosnyák Jácint kikérte második idejét is (49-42). Az időkérés sem állította meg a felgyorsult nyíregyházi gépezetet, Mokánszky közeli kísérletével már csak 3 pontos volt a lemaradás (49-46). Somogyi, a Vasas ásza vette hátára a csapatot, 2 perc leforgása alatt 10 pontot hozott csapatának (60-48). Ezt a sorozatot látva Boczkó Ádám időt kért. A csapatnak jót tett az időkérés, az utolsó percekben Mozánszki révén újra felzárkóztak a vörös mezesek (62-57).

Igazi döntőhöz méltó hangulatot és feszültséget tapasztalhattak az idelátogató szurkolók. Bencsik távoli találatával hat pontos különbségre tett szert a fehér mezes alakulat (66-60). Csík büntetői után kikérte utolsó idejét is a Nyíregyháza (68-66). Az utolsó percekben mind a két csapat az utolsó erőtartalékait használta fel, a nyíregyháziak távoli dobásokkal igyekeztek csökkenteni a hátrányukat, de több dobásuk is pontatlan volt, amelyből a Vasas rendre meg tudott indulni (73-61).

A Vasas szépen lassan ellépett ellenfelétől, és bebiztosította a végső győzelmét, amellyel megnyerték a debreceni tornát!

MESTERMÉRLEG:

Bosnyák Jácint: Nagyon boldogak vagyunk. Elmondhatatlanul büszke vagyok a fiúkra. Többször megmutattuk Európának és Magyarországnak is, hogy milyen jó kosárlabdát játszunk. Szeretnék gratulálni a Nyíregyházának, hogy eljutottak idáig és nagyon megnehezetítették a dolgunkat a döntőben. Köszönjük Debrecen városának a szervezést!

Boczkó Ádám: Gratulálok a Vasas csapatának. Emberfeletti, amit ezen a tornán véghezvitt a csapatom. Meg szeretném köszönni a Nyíregyházi Sportcentrumnak, az edzőkollegáimnak és a kosarasaimnak, akikkel egész évben együtt dolgozhattam. Nagyon színvonalas volt a rendezés, köszönöm Debrecen városának!

FIÚ KADETT DÖNTŐ, VÉGEREDMÉNY:

1. Vasas Akadémia

2. Nyíregyházi Sportcentrum KA

3. Debreceni Kosárlabda Akadémia

4. Dávid Kornél KA

5. Szolnoki VSI

6. SZEDEÁK

7. Budapesti Honvéd

8. Szombathelyi Kosárlabda Akadémia

ALL STAR: Varga Ákos (Szeged) - Tóth Bence (Debrecen) - Somogyi Ádám (Vasas) - Sitku Márton (Nyíregyháza) - Mokánszky Máté (Nyíregyháza)

MVP:Somogyi Ádám (Vasas)

A Hajdú-Bihar megyei Kosárlabda Szövetség különdíja a legjobb debreceni játékosnak:

Gáspár Mátyás

Vármegyei szövetségek