Nyíregyházi SC KA - Soproni SI 57:51
29
Apr
2017
Nyíregyházi SC KA - Soproni SI 57:51
2017. április 29.  |  17:20
NYÍRSULI KOSÁRLABDA AKADÉMIA / A - SOPRONI SPORTISKOLA / A

VÉGEREDMÉNY: 57:51 (11-15;12-8;15-13;)

NYÍRSULI KOSÁRLABDAAKADÉMIA / A :POLLÁK B. -, FAZEKAS CS. 12/3, DEMETER Á. 9/6, VASKÓ GY. 9/9, BOLDEN I. 6, FARKAS S. 2, SITKU M. 2, MOKÁNSZKY M. 17/6,

SOPRONI SPORTISKOLA / A: Rátvay B. 12, Papp B. 8, Polgárdy Á. 7/3, Werner V. 12/6, Németh M. 3/3, Füzi R. 7, Soós B. 2,

Összefoglaló

A Nemzeti Junior Fiú Bajnokság döntőjében álomfinálét rendeztek, ugyanis a mezőny két legerősebb csapata a Sopron és a Nyíregyháza csapott össze a bajnoki címért. A finálé a torna legjobb mérkőzését hozta, amely végén a Pethő Ákos Nyíregyházája hódította el a bajnoki elsőségért járó trófeát.

Remek iramban és még fantasztikusabb hangulatban kezdődött a Nemzeti Junior Fiú Bajnokság 2017-es döntője Debrecenben a Sopron és a Nyíregyháza csapatai között. A Nyíregyháza duplájával indult a meccs, amire a Sopron Werner révén válaszolt. Minden egyes labdáért meg kellett harcolniuk a játékosoknak nem volt könnyű pontot/ pontokat szereznie a csapatoknak. A hatodik percben 7-6-ra a Nyíregyháza vezetett. Jól dobtak távolról az együttesek. Mokánszky triplából, Papp duplából volt eredményes. Az eredmény folyamatosan változott. Egyszer egyik, egyszer másik csapat vezetett egy ponttal. Az utolsó perc hozta a legnagyobb küzdelmet a negyedben. Óriási rohanásba kezdtek a csapatok, amiből egy fokkal a Sopron jött ki jobban Werner hárompontosának köszönhetően (11-15).

A második negyed ott folytatódott, ahol az első véget ért. A Sopron nagyon jól védekezett a palánk alatt és a Nyíregyiek húzóembereit semlegesíteni tudták. Mokánszky Máténak kulcsszerepe volt abban, hogy tapadni tudtak a jól dobó soproniakra (18-21). Pethő Ákos időt kért, miután öt pontos hátrányba kerültek. Az időkérés hatásosnak bizonyult két akcióból el is olvadt a Sopron előnye (23-23). A nyíregyi egyenlítés után nem potyogtak a pontok. Jól védekeztek a csapatok a palánk alatt, férfias küzdelem folyt a pályán. Az első félidő 23-23-al ért véget. Magas színvonalú döntőt láthattak eddig a nézők, akik csordultig megtöltötték a debreceni Oláh Gábor utcai sportcsarnokot.

A harmadik negyed kísértetiesen hasonlóan kezdődött, mint a legelső. A nyíregy szerzett vezetést Bolden Immanuel révén. Ezt követően folytatódott az adok-kapok. Mindkét oldalon beestek a dobások és folytatódott a fej-fej melletti küzdelem (30-30). A nyíregynek nem jöttek a hárompontosai, minden kísérlet kifelé pattant a gyűrűről. Ami az egyik oldalon nem jött össze az a másikon igen. Polgárdy Ádám hárompontosával ragadta magához ismét az előnyt a Sopron. Az Ádámok pillanatai zajlottak, ugyanis a Nyíregy hetese Demeter Ádám egalizált szintén egy triplával. A debreceni gyűrű továbbra sem kedvezett a Szabolcs megyeieknek, ugyanis több alkalommal is kifelé táncolt róla a labda. A harmadik negyed kilencedik percében eggyel ment a Sopron (35-36). Vaskó György megtörte az átkot és a negyed utolsó másodperceiben egy triplával megfordította a találkozót a Nyíregyháza javára. A mindent eldöntő negyed előtt két ponttal vezetett a Nyíregyháza a Sopron ellen a döntőben (38-36).

A döntő utolsó negyede fantasztikus kezdést hozott. Mindkét oldalon egy-egy tripla indította a döntő véghajráját. A hangulat egészen remek volt a csarnokban, az izgalmak pedig egyre csak nőttek! A nyíregyiek védekeztek jobban, nem hagytak területet a Sopron gyors megindulásainak. Két perc elteltével három pont volt az előnye Pethő Ákos csapatának (44-41). Az iram nem lanyhult, viszont a csapatok pontossága már romlott. Percekig nem esett egyik oldalon sem pont, amikor Werner, majd Vaskó is hintett egy hárompontosat (47-44). Három és fél perccel a meccs vége előtt Farkas két sikeres büntetőjével öt pontra megúszott a Nyíregyháza. A Sopron nem tudott reagálni, hibáztak támadásban. Ez pedig megbosszulta magát, ugyanis a döntőben az eddig önmagához képest kevés pontot dobó Fazekas Csaba triplát dobott. A Sopron sikeres közelivel reagált majd egy újabb triplával reagált. A Nyíregyháza nyolc pontos fórja másodpercek alatt elolvadt háromra (52-49). Az utolsó percre három pontos Nyíregyháza előnnyel fordult a találkozó. Hiába dobott egy sikeres közelit a Sopron a Fazekas értékesített négy büntetőt is tizenegy másodperccel a meccs vége előtt ezzel pedig elhódították a bajnoki címet. A lelátó állva ünnepelte a két csapatot a mérkőzés lefújását követően. Az országos döntő végeredménye: Nyíregyháza 57 Sopron 51!

Nem véletlenül tartja a mondás, hogy a döntő mindig egy torna legjobb mérkőzése. Ez most hatványozottan igaz volt a Nyíregyháza és a Sopron igazi kosárlabda ünnepet varázsolt Debrecenbe. Pethő Ákos legénysége megérdemelten győzött a döntőben, ahol egy nagyon erős Sopront tudtak legyőzni. Az elmúlt négy napban rengeteg fantasztikus mérkőzést és nagy tehetségeket láthattak Debrecenben a kosárlabda szerelmesei. A magyar kosárlabda él, és fényes jövő előtt áll!

Edzői értékelések:

Pethő Ákos (Nyíregyháza): Szeretném megköszönni a csapatomnak az egész sok éves munkát. Szeretnék gratulálni a Sopronnak. Nagyon jó ellenfél voltak. Szeretném megköszönni Debrecennek a junior döntőhöz méltó rendezést. Szeretném még megköszönni Gombkötő Norbertnek, aki lerakta ennek a csapatnak az alapjait és elindított edzői pályámon. Nagyon szépen köszönöm a családtagjaimnak és minden Nyíregyháza szurkolónak aki segített minket és szurkolt a csapatunknak!

Meszlényi Róbert (Sopron): Először is gratulálok a Nyíregyháza csapatának megérdemelten nyertek a döntőben. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, jó eredménynek tartom az ezüstérem megszerzését is. Az ötödik meccsre nagyon elfáradtunk és a Nyíregyháza mellett a fáradtság is legyőzött minket.

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hunu18/x1617/hunu18_60
 


Vármegyei szövetségek