Nyíregyházi SC KA - Kosárlabda Akadémia Pécs 62:61
28
Apr
2017
Nyíregyházi SC KA - Kosárlabda Akadémia Pécs 62:61
2017. április 28.  |  16:06
NYÍRSULI KOSÁRLABDAKADÉMIA / A - KOSÁRLABDA AKADÉMIA PÉCS

VÉGEREDMÉNY: 62-61 (19-17;24-8; 9-18; 10-18)

NYÍRSULI KOSÁRLABDAKADÉMIA / A : POLLÁK B. - , FAZEKAS CS. 31/18, DEMETER Á. 3/3, VASKÓ GY. 9/3, BOLDEN I. 4, FARKAS S. 3 , SITKU M. -, MOKÁNSZKY M. 12/3,

KOSÁRLABDA AKADÉMIA PÉCS: Carev A. 8/3, Bálint E. 2, Fülöp Zs. 1, Karanfilovski 18/18, Kovacsics Á. 14/12, Omenaka G. 18, Vukas V. -, Mezei M. -, Benke K. -, Erdei Á. -,

Összefoglaló

A Junior Nemzeti Bajnokság első elődöntőjében a Nyíregyháza a Pécs csapatával mérkőzött meg. Mindkét gárda magabiztosan jutott be az elődöntőbe, amely remek mérkőzést ígért.

A várakozásoknak megfelelően magas színvonalú kosárlabdával kezdődött az első elődöntő. A Pécs szerezte az első pontokat, azonban ezt követően Fazekas Csaba vezetésével (6/6) tizenkét pontot dobott zsinórban a Nyíregy. Ezt követően ismét a pécsiek kerekedtek felül, hat pontos hátrányukat remek dobásokkal egyenlítették ki és Kovacsics Ádám triplájával újra ők vezettek (12-13). Hat perc alatt hét triplát láthattak a nézők, remekül dobott mindkét csapat. Omenaka az utolsó percben egy zsákolással egalizált, de ezt rögtön követte Mokánszki Máté sikeres közelije. A torna eddigi legjobb első negyedét láthatták a nézők. Sem a játékra, sem pedig a hangulatra lehetett panasz. Fantasztikus első negyedet produkáltak a csapatok (19-17).

A második negyed első három percében nem született pont. A meglepően hosszú csendet Fazekas sikeres közelije törte meg. Küzdelmes, jó iramú első öt percet produkáltak a csapatok, viszont csak négy pont esett, mind a négy Nyíregyi oldalon. A Pécs a hatodik percben dobott először pontot Omenaka révén, azt is büntetőből (23-18). A negyed második felére újra sebességi fokozatot váltottak a csapatok. A Nyíregyháza fantasztikus kosárlabdázással tizenegy pontos előnyre tett szert. A Pécsnek csak momentumai voltak a remek dobóátlaggal operáló szabolcsiak ellen (32-21). Farkas Csaba (23/15) tarthatatlan volt a Pécs támadásban nem tudta azt nyújtani amit az első két napon. Pethő Ákos csapata a második negyedet 22-8-ra nyerte meg, így magabiztos tizennyolc pontos előnnyel vonulhattak pihenőre (43-25).

A Pécs mindent megtett a harmadik negyed elején, hogy faragjon tetemes hátrányából, azonban a palánk alatt hiába „birkózott" Omenaka nem tudtak pontokat szerezni. Tovább nőtt nyíregyiek előnye a Pécs három percen keresztül pontképtelen volt. Fazekas játékára nehéz jelzőket találni, talán leginkább a „mágikus" a legjobb szó arra, milyen teljesítményt is nyújtott a nyíregyi hatos. Karanfilovski révén hosszú idő után tudott újra pontot szerezni a Pécs a negyed derekán (48-30). Kisebb hullámvölgybe került a mérkőzés kevés pont hullott a negyed negyedik és hetedik perce között. Bár, ez érthető is volt, hiszen az első két és fél negyed iramát nem volt könnyű tartania a csapatoknak. A Pécs jött ki jobban a hullámvölgyből. Omenaka révén csökkent a hátrányuk és már tíz pontot belül volt a Pécs (51-42). A harmadik negyed végére a Nyíregy leeresztett a Pécs 18-9-re megnyerte a harmadik negyedet.

A végjáték óriási izgalmakat ígért, főleg úgy, hogy a Pécs feltámadt poraiból és a tizennyolc pontos hátrányukból már csupán csak egy pont maradt a negyedik negyed második percében. Légiósainak a vezetésével zsinórban szerezte a pontokat a Rátgéber Akadémia (52-51). A Nyíregyházának semmi nem jött össze támadásban a Pécs pedig Karanfilovski triplájával megfordította a találkozót. Amikor a legjobban kellett Vaskó passzából Fazekas triplát dobott így újra a Nyíregyházánál volt az előny (57-56). Két perccel a meccs vége előtt Omenaka büntetődobásával eggyel ment a Pécs. Demeter Ádám majd Carev Aleksej is triplázott, így az utolsó percre fordulva továbbra is egy ponttal a Pécs vezetett (60-61). Tizenhét másodperccel a meccs vége előtt Pethő Ákos időt kért. Taktikája nyerőnek bizonyult, ugyanis a Nyíregyháza Fazekas passzát Bolden Immanuel váltotta pontra, ezzel pedig 62-61-re újra a ők vezetettek. Két másodperce maradt a Pécsnek, de a hárompontos kísérletük a nem érte el a gyűrűt a lepattanót pedig leszedte a Nyíregy. Nehéz szavakat találni erre a mérkőzésre, ugyanis amiről szól ez a sport azt láthatták a nézők. Izgalmak, remek hangulat, szép megmozdulások! Egy fantasztikusan magasz színvonalú mérkőzésen a Nyíregyháza 62-61-re legyőzte a Pécs együttesét a Junior Nemzeti Bajnokság elődöntőjében így ők készülhetnek a szombati döntőre. A Pécsnek, amely képes volt felállni a tizennyolc pontos hátrányból végül marad a bronzmérkőzés de így is minden elismerést megérdemel Ivica Mavreski csapata!

Edzői értékelések:

Ivica Mavrenski (Pécs): Gratulálok a Nyíregyháza csapatának. Egy nagyon kemény mérkőzést játszottunk. A végjátékban kis szerencsével nyerhettünk is volna. Készülünk a holnapi mérkőzésünkre.

Pethő Ákos (Nyíregyháza): Fantasztikus mérkőzés volt. Gratulálok a csapatomnak. Örülök, hogy egy ilyen erős és jól felkészített Pécset sikerült megvernünk. Hasonlóan mint a tavalyi kadett döntőben egy ponttal. Gratulálok mindkét csapatnak!

Vármegyei szövetségek