Debreceni KA-DEAC - Szombathelyi SI KA 87:85
28
Apr
2017
Debreceni KA-DEAC - Szombathelyi SI KA 87:85
2017. április 28.  |  14:12
DEBRECENI KA - DEAC - SZOMBATHELYI SPORTISKOLA KA

VÉGEREDMÉNY: 87-85 (28-21; 14-19;17-18,28-27)

DEAC: Tóth B. 16/3, Vezendi Sz. 4, Virágh P. -, Csomor P. 21/9, Balázsi S. 12, Asszú Á. 9/3, Kozák B. 11, Balázs D 14. , Csikai A. -, Németh B. -,

SZOMBATHELYI SPORTISKOLA KA: Dancsecs A. 13/3, Kovács B. 11/3, Kiss M. 13/3, Lukács D. 12/6, Józsa Sz. 2, Körmendi B. 23/15, Bakon Cs. 11/3,Gaál K. -,

Összefoglaló

A Junior Nemzeti Bajnokság harmadik napjának második keresztjátékában a hazai pályán játszó DEAC a Szombathely csapatát fogadta. Ráthonyi Tamás csapata csütörtökön a MAFC legyőzésével szerezte meg csoportja harmadik helyét. A Szombathely jól játszott, azonban mindhárom mérkőzésén alul maradt a „B" csoportban. A két csapat mérkőzése egy végletekig izgalmas és magas színvonalú összecsapást hozott.

Idegesen kezdte mindkét csapat a találkozót, így két percig még pont sem esett. A kezdeti pontcsendet követően beindult a nagyüzem. Mindkét oldalon érkeztek a pontok, Kovács (9/9) és Csomor (6/6) hárompontos csatája igazán látványos jeleneteket eredményezett. Öt perc elteltével a hazaiak minimális előnnyel vezettek (12-10). Mindkét oldalon keményen meg kellet küzdeni minden pontért, cserébe viszont nagyon sok és látványos akciót láthattak a nézők. Remekül dobott mindkét csapat. A DEAC csak annak köszönhette az előnyét, hogy a palánk alatt egy fokkal hatékonyabbak voltak ellenfelüknél (24-20). A negyed végére labdaszerzéseinek köszönhetően a DEAC hét pontos előnyre tett szert a Szombathellyel szemben (28-21).

A második negyedre a Szombathely futott ki jobban. Hamar ledolgozták a hátrányukat Körmendi és Lukács sikeres hárompontosainak köszönhetően. A DEAC négy perc alatt csupán két pontot szerzett. A palánk alatt sebezhetőek voltak, aminek köszönhetően már a Szombathely vezetett (30-31). Asszú triplájára Kovács kontrázott rá, szintén triplából. A negyed második felében ismét potyogtak a pontok. A nagy rohanásból ezúttal a DEAC jött ki jobban és ismét náluk volt az előny (39-36). Nagy erőket mozgósított a Szombathely az egyenlítés érdekében és jó védekezésükkel kontrollálni tudták a hazaiak további pontszerzési kísérleteit. Félidőben mindössze két pont volt a két csapat közti különbség (42-40).

A DEAC fordult jobban a szünet után. Pontosabbak voltak mind játékban, mind pedig dobásban. Tizenegy pontra ellépett Ráthonyi Tamás együttese, amikor sebességet váltott a Szombathely és gyors akciókkal hat pontot faragtak a hátrányukon (55-50). Nagy iramot diktált mind a két csapat a negyed második felében. A Szombathely két pontra zárkózott, védekezésükkel pedig sok nehézséget okoztak a Debrecennek. Kozák sikeres közelije is kevés volt, ugyanis Bakon Csanád triplájával már csak egy pont volt a különbség. A mérkőzésre kilátogató szurkolók remek hangulatot teremtettek. A szombathelyiek dobbal, a debreceniek tapsolókkal fokozták a hangulatot.

Az utolsó negyedet a Szombathely kezdte jobban. Körmendi negyedik triplájával nyitottak. Két dupla érkezett válaszként debreceni oldalról, azonban egy szép játékot követően ismét egyenlített Svajda Gábor alakulata (63-63). Nem tudott hibázni egyik csapat sem. Szombathelyi oldalról Dancsecs triplát dobott, amire debreceni dupla érkezett. Az eredményjelzőn pillanatok alatt változott az eredmény, hol egyik, hol másik csapat javára (69-72). Az utolsó öt percen belül továbbra is egy pont volt a differencia a két csapat között. A palánk alatt mindkét csapat jól védekezett, de a két pontosok rendre utat találtak a kosárba. Sok izgalmas mérkőzést hozott már az idei döntő, de ennyire szoros és kiélezett kevés volt. Az utolsó fél percbe lépve csupán egy ponttal vezetett a DEAC. Asszú Ádám betörése két pontot ért a DEAC-nak, huszonhat másodperccel és három pontos hátránynál a meccs vége előtt Svajda Gábor időt kért. Döntő szituációban két büntető is hibázott a Szombathely, ez pedig megpecsételte a Vas megyeiek sorsát. Az utolsó másodpercekben a személyhibák miatt büntető csatába torkollott a meccs. Az izgalmak a tetőfogára hágtak, miután Bakon Csanád három másodperccel a meccs vége előtt hárompontosat dobott. Két pontra lett volna szükségük az egyenlítéshez, és ugyan egy faultot kiharcoltak az érte járó büntetőt kihagyta a Szombathely az idő pedig lejárt. A DEAC a torna eddigi legizgalmasabb mérkőzésén végül 87-85-re legyőzte a Szombathely csapatát, így ők játszhatnak szombaton a Vasassal az ötödik helyért. A 7-8. helyért MAFC-Szombathely mérkőzést rendeznek a Junior Nemzeti Bajnokság döntőjében Debrecenben.

Edzői értékelés:

Ráthonyi Tamás (DEAC): Nehéz mérkőzésre számítottam, ráadásul egyre jobban fogynak a játékosaim. Ehhez képest jól játszottunk. Egy izgalmas, jó meccs volt.

Svajda Gábor (Szombathely): Gratulálok a csapatomnak. Negyven percen keresztül kiegyenlített volt a meccs. Apró pici pontok döntöttek a Debrecen javára. Ha a végjátékban picit rendezzük a védekezésünket meglehetett volna a meccs.

Vármegyei szövetségek