Vasas Akadémia - Szombathelyi SI KA 72:61
27
Apr
2017
Vasas Akadémia - Szombathelyi SI KA 72:61
2017. április 27.  |  15:06
VASAS AKADÉMIA / A - SZOMBATHELYI SI KA

Végeredmény:72-61 (10-13;19-18;25;13;18-17)

Vasas Akadémia: Sólyom B. 10 , Katona B. 28 /3, Kovács B. 5 , Csík R. 8 , Schafarek 6 , Bulyáki S. 4, Garamvölgyi D. 8, Pálinkás A. -, Kelenföldi 4,

Szombathely: Dancsecs A. 29/12, Kovács B. 12/3, Kiss M. 2, Lukács D. 8/6, Józsa Sz. 5/3, Körmendi B. 3, Bakon Cs. 3, Laman R. -, Gaál K. 1,

Összefoglaló

A „csalódottak" csatáján a Vasas a Szombathellyel találkozott. Mindkét együttes vereséget szenvedett a Junior Nemzeti Bajnokság szerdai játéknapján, ez pedig azt jelentette, hogy már biztosan nem juthatnak be a pénteki elődöntőbe.

Svajda Gábor legénysége kezdte jobban a találkozót. Egy triplával és két duplával nyitottak, míg a Vasas támadásban nem találta a fonalat. A negyed elején beállt 7-2-es Szombathely vezetés sokáig kitartott, ugyanis egyik csapat sem sziporkázott a palánk alatt. Az utolsó percekre a Vasas feltornázta magát és Katona vezérletével fordítani tudtak. Ami az egész negyedben nem sikerült egyik oldalon sem, az az utolsó percben igen. Mindkét oldalon távoli kísérletek akadtak be. A Vasasnál „csak" egy dupla, míg a Szombathelynél két tripla ért kosarat. A pontszegény első negyedet követően 13-10-re vezetett a Szombathely a Vasas ellen.

Bulyáki sikeres hárompontosával indult a második negyed. A Vasas másfél percet követően időt is kért a gyorsan bekapott két tripla után, amellyel hat pontra megúszott a Szombathely. Mindkét oldalon jöttek a kosarak, de a Vasas nem tudott faragni a hat pontos hátrányán (17-23). Kicsivel több pont esett a második negyedben mint az elsőben, de még így sem láthattak a nézők látványos kosárlabdát. Küzdelmes, harcos párharcokat hozott a meccs, ahol mindkét csapat kereste saját játékát (25-31). Az utolsó másodpercekben Csék Richárdot faultolták, akik értékesítette mindkét büntetőjét, majd dudaszó pillanatában még egy dupla is behullott Katonától, így két pontra csökkent a Vasas hátránya a második félidőre (29-31)

A második félidőre egy teljesen más Vasas futott ki az öltözőfolyosóról. Faragó Péter edző motivációs filmbe illő beszédet tartott, (amelynek szem és fül tanúi lehetett a közönség is) ami megtette a hatását. Katona vezetésével megfordította a mérkőzést a Vasas. A Szombathely a harmadik negyedben hat percig pont képtelen volt. Minden lepattanóra az angyalföldiek értek oda hamarabb a palánk alatt. Pálinkás egy látványos blokkal növelte tovább a Szombathely pont csendet, amely végül egy büntetődobást követően tört meg (46-34). Lukács és Dancsecs pontjainak köszönhetően némileg vissza szállt a mérkőzésbe a Szombathely, de így is tíz pont volt a különbség a két együttes között. A negyed végére lassan kezdett beállni a tíz pontos fór a Vasasnál. Az utolsó negyedre 54-44-el fordultak.

Az első percekben potyogtak a pontok és ha a Szombathely minimálisan is, de faragott a hátrányából. Amikor viszont meg lett volna a lehetőségük, hogy felérjenek a Vasas nyakára rendre rossz döntéseket hoztak, amit kihasználtak a fehér mezesek. A Vasas védekezése jól működött és öt perc elteltével már 64-52-re vezettek. Nyugodt mederben csordogált az utolsó negyed. A Vasas dominált a Szombathelynek csak momentumai akadtak. A végjátékban ismét elsültek a kezek. A Vasasnál Katona és Sólyom dobott duplát, míg a meccs záró jelenete Dancsecs szépségdíjas triplája volt. A Vasas második félidei remek játékának köszönhetően megérdemelten győzött a Szombathely ellen 72-61-re, ezzel pedig megszerezték a csoport harmadik helyét.

Edzői értékelések:

Faragó Péter (Vasas): „Örülök, hogy az elmúlt két szoros vereségünket követően meg tudtuk nyerni ezt a mérkőzést. A második félidei mutatott játékunk volt a siker kulcsa. Remélem, innentől kezdve felszabadultan fogunk játszani."

Svajda Gábor (Szombathely): „ Jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, félidőben még tudtunk is vezetni. A harmadik negyedben bent maradtunk az öltözőben ami megpecsételte a mérkőzést. Nagyon nagy előnyt adtunk a Vasasnak, amiből már nem tudtunk felállni. Gratulálok a Vasas csapatának a győzelemhez!"

Vármegyei szövetségek