U20 fiúk: Újra a legjobbak között
20
Jul
2015
U20 fiúk: Újra a legjobbak között
2015. július 20.  |  00:14
12 nap után július 19-én, vasárnap zárónaphoz érkezett a székesfehérvári U20-as férfi B divíziós Európa-bajnokság. Még a döntőnél is nagyobb súllyal rendelkezett a bronzmérkőzés, hiszen a harmadik hely is A divíziós indulási jogot eredményezett.

Montenegró kiemelkedően kezdte az Európa-bajnokságot, az esélyesek között tartották őket számon, az elődöntőben viszont meglepően simán maradtak alul Svédországgal szemben. A magyar csapat ugyan jól játszott Finnország ellen, de komolyan megszorongatni nem tudta. Váradi Benedek sajnos egy kisebb sérülést is összeszedett a meccsen, nem léphetett vasárnap pályára.

Az ő hiányában Nagy kezdett irányító poszton, Raicevic szinte egész pályán védekezett rajta, de Benedek jól bírta a nyomást. Perl, Keller és Filipovtiy is betalált az elején. A palánk alatt nagy párharc zajlott, Kővágó-Laska és Nikolic is fault határon játszik, előbbire fújtak is egy támadóhibát. Perl labdavezetésből felemelt tempóira az EB végéig nem talált senki ellenszert, csak az első negyedben háromszor volt belőle eredményes.

A második negyedben azonban megléptek a montenegróiak. Védekezésünk is hagyott maga után kívánnivalót, de erre rátett egy lapáttal, hogy ebben a játékrészben minden beesett az ellenfélnek. Nikolic a palánk alatt takarított, míg Bacovic sorra szerezte a kosarakat. A félidőben 15 pontos előnyt építettek ki a déliek.

Ugyan a harmadik negyedben már javult a támadójátékunk, csak két pontot tudtunk ledolgozni a záró játékrész kezdetére. Akkor azonban ismételten hatalmas küzdeni akarásról tanúskodott a magyar válogatott. Többek között Kósa és Andrássy labdaszerzéseiből Perl zsinórban 11 pontot szerzett, majd az ő passzából volt eredményes Révész, amely az egyenlítést eredményezte. Itt már nem volt megállás Révész labdaszerzéséből, ezúttal Perl volt eredményes, így 2-0 után ismét vezetett a magyar válogatott. Ugyan két pontos vezetésnél, három másodperccel a vége előtt, Andrássy büntetőinél még izgulhattunk, Montenegró a lepattanó után eladta a labdát, így a magyar válogatott ismételten kiélezett végjáték után győzedelmeskedett, a bronzéremmel együtt kiérdemelve az A divíziós indulási jogot.

A döntőt végül a fiainkat is legyőző Finnország nyerte Svédországgal szemben.

Szép volt fiúk! Büszkék vagyunk rátok!
Magyarország - Montenegró 68-66 (15-23, 14-21, 18-16, 21-6)
Magyarország: Nagy B. -, Perl 32/3, Keller 5/3, Filipovity 5/3, Kővágó-Laska 2
Csere: Bán 8/6, Révész 4, Peringer -, Kósa 9/3, Andrássy 3/3
Szövetségi edző: Pór Péter

Vármegyei szövetségek