U20 fiúk: Hihetetlen fordítással jutottunk a legjobb nyolc közé
12
Jul
2015
U20 fiúk: Hihetetlen fordítással jutottunk a legjobb nyolc közé
2015. július 12.  |  22:24
Forrás: kezdő5.hu

U20-as Európa-bajnokság, B-divízió, csopotkör, 4. mérkőzés

Szlovákia - Magyarország 85-101 (14-19, 22-23, 25-18, 19-20, 5-21)
Magyarország: Váradi 21/6, Keller 6/3, Perl 42/6, Révész 4, Kővágó-Laska 4
cserék: Filipovity 12/3, Peringer 4, Bán 3/3, Nagy B. -, Kósa 5/3

Kipontozódott: Belavy, Bachan ill. Keller

Magabiztosan állt neki a vasárnapi mérkőzésnek a csapat és publikum is. Magyarország találkozott Szlovákiával, az eddigi eredmények pedig a hazaiak mellett szóltak, esélyesebbek voltunk szomszédainknál. Sok érdeklődő jött ki, szlovákok, magyarok egyaránt, az eddigi legnagyobb nézőszámú meccs volt.
Izgulósan kezdte mindkét csapat a meccset, nem ültek a dobások egyik oldalon sem. A negyed végére beindultak végül, nálunk Perl és Váradi vállalt magára nagyobb szerepet, míg a szlovákoknál a Rozanek-Nemcok duót keresték a társak. A negyed végére minimális magyar előny alakult ki.
Magas posztokon Filipovity-Meress párharc volt kialakulóban, ha nem is egymást őrizték, ők váltottak pontokat. Az egész meccsre jellemző volt az, hogy Perlt nem tudták tartani, látszott, hogy ma is jól érezte magát a pályán.
A második félidőben aztán fordult a meccs képe, számunkra rémálomszerűen. Rozanek három triplát dobott a negyedben, de ezen kívül több lerohanás gólt is kaptunk a harmadik játékrészben, köztük egyet az utolsó másodpercben.
A negyedik negyedben végig egál körül alakult az eredmény, amikor egy magyar rövid zárlat után megindult az ellenfél. Előbb Nagy követ el sportszerűtlen hibát, majd Nemcok Hlivakot találja meg üresen, aki lelombozva a magyar közönséget, berámol egy triplát. Elúszni látszott a meccs, másfél perccel a vége előtt kilenccel mentek a szlovákok. De akkor fordultunk…
Keller indította meg a rohamot egy triplával, de arra még volt válasz, 8 pontos hátrányban voltunk egészen addig, amíg 40 másodpercet nem mutatott az óra. Perl előbb egy triplát, majd egy nagyon nehéz 2+1-et dobott. Az utolsó 35 percben 13 Perl pontra csak 5 szlovák pont jött válaszként. 1,7 másodperccel a vége előtt ismét ő állhatott a vonalra, de hihetetlen magabiztosságról tanúbizonyságot téve, nem remegett meg a keze. Hihetetlen végjátékban harcoltuk ki a hosszabbítást.
A ráadásban gyorsan eldőlt a találkozó, Perl ismét ziccerrel kezdett. Ugyan a faultért járó büntetőt kihagyta, a végjátékban már végig pályán lévő Bán triplát dobott belőle, talpra állítva ezzel a Vodafone Sportcentrumot. Ekkor már érezte mindenki, hogy a kezünkben a továbbjutás, az összetört Szlovákiának erre már nem jött válasza.
A magyar válogatott legközelebb szerdán lép pályára a Vodafone Sportcentrumban 15:45-kor, várhatóan a macedón válogatott ellen. A mérkőzések megtekintése ingyenes.
Meccsidőpontok és eredmények: ecu20b.com

A nap többi mérkőzésén:
A nap első meccsén nem kisebb volt a tét, mint hogy ki jut tovább a B-csoportból második helyen –(Montenegró mögött). Már a meccs elején látszott, hogy mind a két csapat tisztában van a meccs fontosságával. A második negyedben Luxemburg zóna-védekezése kissé pontatlanná tette a portugál támadásokat. Nem tartott sokáig az előny, a portugál válogatott Gameiro vezényletével zárkózott. Innentől a csapatok az utolsó három percig fej-fej mellett haladtak, hol itt, hol ott volt az előny, de csak pár másodpercig. Három perc volt csak vissza, amikor Luxemburgnak sikerült pár ponttal meglógnia, és tartani az előnyt. A portugálok sorsát végül az pecsételte meg, mikor egy perccel a vége előtt Gameiro kipontozódott, innentől kezdve a portugálok nem dobtak több pontot. A meccs legeredményesebb játékosa Diogo Gameiro lett, 29 ponttal zárta a találkozót.
Luxemburg – Portugália  82-67

Nyeretlen csapatok csatáját hozta az Albánia – Moldova mérkőzés. Talán pont ezért is, olyan küzdőszellemmel vonultak ki a válogatottak a pályára, mintha legalább a továbbjutás lett volna a cél. Az eddig csúnya zakókat beszedő Moldovának bejött a zónavédekezés, nem tudták átdobni őket az albán játékosok. Ez azonban csak a harmadik negyedig működött, Albánia is feljavult támadásban, valamint a moldávok több mint 30 eladott labdát vétettek a meccsen.
Albánia – Moldova 77 - 53

Grúzia és Koszovó se tudott győzedelmeskedni korábban, mindkét csapat a továbbjutás matematikai esélyének fenntartásáért küzdött. Grúzia nem engedte meglógni ellenfelét, ám a jól tüzelő Zekiqi újra és újra betalált, amire egy idő után nem jött válasz a végén már görcsösen játszó grúzoktól.
Grúzia – Koszovó 65 - 77

Vármegyei szövetségek