Szerbia-Franciaország döntőt rendeznek vasárnap
27
Jun
2015
Szerbia-Franciaország döntőt rendeznek vasárnap
2015. június 27.  |  09:49
Forrás: kezdő5.hu

Az oroszok a 2. negyed elején közel 20 ponttal elhúztak és hiába kapta magát össze Montenegró, csak szorossá tudta tenni a meccset.

A csütörtöki igen szoros, kiélezett negyeddöntő két vesztese közül Montenegró pörgött föl nehezebben a pénteki összecsapásra. Az oroszok a 2. negyed elején közel 20 ponttal elhúztak. Hiába kapta magát össze Montenegró csak szorossá tudta tenni a meccset, de megfordítani nem, így szombaton este orosz-török csata lesz az olimpiai kvalifikációs tornát jelentő 5. helyért.

Oroszország-Montenegró 73-65 (26-12, 17-18, 10-17, 20-18)
Legjobb dobók: Vagyejeva (16 pont, 10 lepattanó), Kirillova (11/3 pont), Beljakova (10/6 pont, 5 lepattanó), Prince (10 pont, 6 gólpassz) ill. Robinson (27 pont, 9 lepattanó), Perovanovics (12 pont), Skerovics (7/3 pont,  7-7 lepattanó és gólpassz).

Mindkét csapat hatalmas küzdelemben vesztette el negyeddöntőjét. Kezdetben úgy tűnt, ez az oroszokat viselte meg kevésbé lelkileg s fizikailag, a nyitó szakasz közepén egységes csapatmunkával 11-4-re vezettek. A felszabadultan, jól dobó orosz csapat az első negyed végére Irina Oszipova, valamint Jevgenyija Beljakova révén megnyugtató előnyt szerzett az első negyed végére.

A második szakasz elején Jelena Kirilova eredményessége révén egy 6-0-lal közel 20 pontosra nőtt az orosz előny. Montenegrói időkérés után az Ivana Perovanovics- Angelica Robinson center kettős jóvoltából szívós munkával 10 pontra küzdötték fel magukat a . A félidő végén Beglova triplájának köszönhetően 13 pontos előnnyel vonulhattak pihenőre az oroszok.

Szünet után felváltva estek a kosarak, tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét Oroszország. A szakasz közepén Oszipova, a 28. percben pedig Natalia Vieru kapta meg a 4. hibáját az orosz centerek közül. A szakasz hajrájában Robinson vezérletével egy 6-0-s "részhajrával" 6 pontra zárkózott fel Montenegró.

A záró szakasz elején a harmadik orosz center, Vagyejeva is megkapta a 4. személyijét. Bár Jovana Pasics kosarával a szakasz elején 4 pontra feljött Montenegró. Az oroszok azonban újítottak, és egy 9-2-vel - benne egy Kirillova triplával - újra 10 pont fölé nőtt az orosz előny.. Robinson triplával vétette magát észre, ezzel próbált hosszú hajrát nyitni Montenegró, a távoli találat egy 8-0-s roham kezdetét jelentette, bő 2 és fél perccel a vége előtt 3 pontra csökkent a különbség, orosz oldalon Prince mindent magára vállalt, de ezúttal messze nem fogott ki olyan jó napot, mint a negyeddöntőben. A 16 éves Maria Vagyejeva a végjátékban dörzsölt, rutinos profikhoz illő magabiztossággal értékesített 6-ból 5 büntetőt, miközben az addig szenzációsan játszó Robinson két ajtó-ablak ziccert is kihagyott.

Natasa Popovics : - Nem tudtunk felpörögni a tegnapi fájó vereség után. Nagyon gyengén kezdtünk, megérdemelten nyertek az oroszok.

Momir Milatovics: - Nagyon nehéz volt a tegnapi egy pontos vereség után ráhangolni a lányokat  a mai meccsre. Szünetben abban maradtunk, hogy a második félidőben mindent kiadunk magunkból. Feljöttünk, volt is esélyünk fordítani, de a végjátékban ziccereket hibáztunk, ezzel együtt elismerésem csapatomnak.

Maria Vagyejevea: - A jó első félidő után váratlanul nehéz lett a meccs, Montenegró az utolsó pillanatig küzdött, de a lényeg, hogy győztünk.

Anatolij Miskin: - Nagyon koncentráltan, jól kezdett a csapat, s ez a tegnapi sokk után nagyon kellemes meglepetés volt. Gratulálok csapatomnak a győzelemhez, de az Európa-bajnokság "asztronautáinak", azaz a montengrói csapatnak is ahhoz, hogy nagy hátrányban sem adta fel. Holnap mi is döntőt játszunk...

Remek, fordulatos meccsen a végjátékban pontosabb szerbek legyőzték Fehéroroszországot, így déli szomszédaink az első döntősök,

Szerbia-Fehéroroszország  74-72   (18-18, 18-20, 23-19, 15-15)
Legjobb dobók: A. Dabovics (21 pont, 3 gólpassz), Petrovics (14 pont, 9 éepattanó), Milovanovics (14/6 pont, 7 lepattanó), M. Dabovics (12 pont, 4 lepattanó) ill. Leucsanka (22 pont, 11 lepattanó), Sznyicina (11/6 pont, 4 gólpassz), Liktarovics (11/9 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz), Harding (10/3 pont, 6 gólpassz).

A lelátón meglévő jelentős szerb hangerő fölény csak fokozódott, amikor Jelena Milovanovics szépen tiszta helyzetig kijátszott akció végén triplával Szerbiának szerzett vezetést. Duplája után Tatjana Liktarovics révén egy triplával a fehéroroszok is az elődöntőbe. Jó iramú, színvonalas játékkal kezdődött az elődöntő, a tét nem bénította a feleket.

Szerbia tartotta a meccs elején szerzett előnyét, a fehéroroszoktól a rutinos Jelena Leucsanka kezdett nagyon idegesen, több az ő szintjén ziccernek számító közeli dobást rontott el. A szakasz közepén, 13-7-nél  két és fél eprcre az eredményjelző, majd a kis pihenőből viszatérő Leucsanka Fehéroroszországot lendítette át a holtponton, amelynek Volha Ziuskova triplája után egyetlen pontra csökkent a hátránya. Szerbia jó 3 és fél perces kosárcsendjének a negyed hajrájában betörésből Dajana Butulija vetett véget. A szakasz hajrája az ő és Leucsanka dobópárbaját hozta, a szakasz döntetlennel zárult.

Butulija betörés után a rá segítő Leucsanka mellett Danielle Page-t hozta kihagyhatatlan helyzetbe a második szakasz elején. Katarina Sznyicina a labda nélkül befutó Liktaroviccsal tette meg ugyanezt. Újra felpörgött a meccs, a két Dabovics nővér villogott a szerbeknél, a túloldalon a triplát dobó Liktarovics, valamint Leucsanka volt a vezér. A szakasz közepén Milica Dabovics labdát, majd könnyű kosarat szerzett, 5 ponttal elléptek a szerbek. Belorusz időkérés után Lindsey Harding, a fehérorosz csapat honosított játékosa szerezte meg első dupláját...s ha egy üzlet beindul, 46 másodperccel később a másodikat is. Marija Papova lépett elő fehérorosz részről egy triplával majd egy duplával, a fehéroroszok 2 perc 10 másodperc alatt egy 9-0-t, ekkor Marina Maljkovics szerb edzőnő gyűjtötte maga köré az övéit. Ana Dabovics több, mint 3 perces szerb kosárcsendet tört meg, ám a kezdeti bizonytalansága után extrát nyújtó Leucsanka nem lankadt, az első félidő végére dupla-dupláig (12 pont, 10 lepattanó) jutott, s vezérletével csapata 2 ponttal vezetett a szünetben.

Liktarovics triplájával indult a második félidő, majd Sznyicina is betalált távolról. Élvezetes, színvonalas, Eb-elődöntőhöz méltó volt  a találkozó. Ana Dabovics és Leucsanka dobópárbajába Harding egy triplával. Hármasra hármas volt a válasz Milovanovics távoli találata nagy lökést adott a szerbeknek, akik egy pazar 9-2-vel ledolgozták a hátrányukat az ekkor kapkodó fehéroroszokkal szemben. A negyed végén fehérorosz részről a kiegészítő emberek, Papova és Ziuskova villantak, de a szerbek Szonja Petrovics révén tartották velük a lépést. Sőt, az utolsó szó A, Dabovics révén az övék volt, fordítottak, s 2 pontos előnnyel várták a befejező 10 percet.

M. Dabovics kosara után Leucsanka alapvonal bedobásból Milovanovicshoz passzolt, aki köszönt, 6 pontosra növelte a szerb előnyt. Sznyicina triplával felezte a különbséget. Az óriási rohanásban mindkét csapat kapkodott, Leucsanka újabb kosarával  1 pontra csökkent a szerb előny. Szomszédaink azonban újítani tudtak, ismét elléptek 5-tel. Csakhogy Leucsankét nem tudták tartani, ő viszont a lelket igen a fehéroroszokban. 3 perccel a vége előtt Milovanovics megkapta a 4, hibáját. Sznyicina kosár plusz büntetős akcióval egyenlített. Ana Dabovics büntetői után a fehéroroszok kétszer is eladták a labdát, ám mndebből csupán 1.gyel tudta növelni előnyét Szerbia. A túloldalon viszont Leucsanka kihagyta a büntetőket, így az utolsó percre fordulva 3 ponttal vezettek a szerbek. Sznyicina triplája kimaradt, Petrovics büntetői bementek. Harding jkosár plusz büntetős akciójánál Milovanovics kipontozódott, 40 másodperccel a vége előtt 2 ponttal vezettek a szerbek, s 18 másodperccel a vége előtt a fehéroroszokhoz került a labda, de a legvégén legjobbjuk, Leucsanak nem tudott kosarat szerezni, így Szerbia az első döntős.

Katarina Sznyicina: - A lepattanók miatt vesztettünk, és azért mert túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy egy ilyen meccset megnyerjünk. Ezzel ehyütt büszke vagyok a csapatra, szeretnénk éremmel hazatérni.

Anatolij Bujalszkij: - Mehéz bármit is mondani olyan meccs után, amely egyetlen dobáson múlt, s amelyet így vesztettünk el. Nagy dolognak tartom, hogy egy ilyen jó játékosokból álló, agresszív csapattal fel tudtuk venni a versenyt, bár ez időnként nem kosárlabda volt, hanem háború.

Szonja Petrovics: - Nagyon nagy meccs volt, azt gondolom, a szurkolók számára élvezetes és színvonalas. Voltak ugyan hullámvölgyeink, de óriási akarattal sikerült nyerni, s bejutni a döntőbe.

Marina Maljkovics: - Akadtak gyengébb időszakaink, nem játszottunk olyan jól, mint a törökök ellen, de így is sikerült győzni, s döntőbe jutni. Gratulálok a fehéroroszoknak, alaposan megnehezítették a dolgukat, bizonyították, hogy nem véletlenül jutottak el ideáig. Kis országunk csapata óriási szívvel megint nagy tettet hajtott végre. Egy Európa-bajnoki döntőre nem hinném, hogy bárkit is külön kellene motiválni, mindegy, ki lesz az ellenfél, állunk elébe.

Franciaország-Spanyolország 63-58  (15-13, 14-18, 22-15, 12-12)
Ld: Gruda (16 pont, 12 lepattanó)  Dumerc (10/6 pont, 3 gólpassz)  ill. Torrens (13 pont,  4 lepattanó) Xargay (10 pont, 4 lepattanó).

Isabelle Yacoubou és Diandra Tchatchouang, valamint a triplát dobó Céline  Dumerc révén 1 perc alatt egy 7-0-s repülőrajtot vett a francia csapat. Bár Marta Xargay két duplájával feljött a spanyol csapat, görcsösen kezdett, kapkodott a címvédő. A higgadt, türelmes francia csapat a negyed közepén 11-4-re vezetett, a spanyol sztárok csak vergődtek. Palau ziccert hibázott, Torrenst pedig remekül őrizte Tchatchouang. Egy magyar bajnok, az ezúttal szokatlanul korán harcba dobott korábbi PINKK játékos, Lucila Pascua kosara, majd 1 jó büntetője adott lökést a spanyoloknak, akik a lecserélt Torrens nélkül zárkóztak föl egy 5-0-s részhajrával 2 pontra. Újra francia pillanatok következtek, Paoline Salagnac ügyes kosarával ismét 6-ra nőtt a címvédő hátránya. A negyed hajrájában azonban ismét Xargay és Pascua villant, működött a spanyoloknál az Eb-n eddig nem használt két centeres felállás, 2 pontra visszajöttek a negyed végén a spanyolok.

A második szakasz elején Anna Cruz "varázsolta" teniszessé a táblát két bünteőjével (15-15), de Endne Miyem úgy látszik, nem barátja e sportágnak, gyorsan visszaszerezte a vezetést a francia csapatnak. A spanyolok két kulcsjátékosa, Ndour, majd Torrnes is megszerezte első kosarát, első ízben vezetett a címvédő. A két 9-es, Dumerc és Laia Palau akaszkodott össze, végül amikor már nem volt ott a labda, Dumerc torkon ütötte Palaut, aki látványosan összeesesett - sportszerűtlen hiba a francia játékmester ellen. A negyed közepén Gaelle Skrela dobta át triplával a spanyol zónát, ám a játékba lendülő Torrens is beemelt egy hármast. Felpörgött a meccs, szédületes volt az iram, s ebbe szenzációs megoldások mellett hibák is becsúsztak mindkét oldalon. Mindkét csapat a védekezés magasiskoláját mutatta be, a félidő hajrájában Sandrine Gruda büntetőivel fordítottak a franciák. A félidő utolsó percébe Palau triplájával fordult ismét a kocka. Gruda újra büntetett, ám a félidő Silvia Dominguez triplájával, így 2 pontos spanyol vezetéssel zárult.

A második félidő Gruda első mezőnykosarával indult, majd Miyem találata után máris a Franciaországnál volt az előny. Torrens gyorsan egalizált, Nicholls férfias, hátraesés közben dobott duplájával pedig ismét a címvédő vezetett. 6-0-s francia roham következett, Mondello mester pedig időt kért. Nicholls és Torrens révén hamar beérte ellenfelét a spanyol csapat, hullámzott, lüktetett a játék. Tchatchouang triplával jelentkezett, Sarah Michel előbb blokkolta a nála fél fejjel magasabb Nicholls dobását, majd labdaszerzés után ziccert dobott. Hullámvölgybe, s Dumerc dobása után 7 pontos hátrányba került a címvédő. A szakasz végén azonban egy 7-1-gyel 1 pontra visszajött, de az utolsó 10 másodpercben előbb Gruda, majd gyors francia labdaszerzés után Epoupa talált be, így 5-tel a záró szakasz előtt a franciák.

Ez Torrens duplájával kezdődött, majd két percig ismét a káprázatos védekezésről szólt a meccs - pont nélkül. Gruda kosár plusz büntetős akciója váltott ki eufóriát a francia szurkolók körében.  Tartani tudta 5 pont körül előnyét a gall alakulat. A negyed közepén pazar Torrnes Ndour akcióval közelítettek a spanyolok, ráadásul Nicholls remek ütemben emelkedve blokkolta Gruda dobását. A címvédő további felzárkózása helyett eladott labda következett részéről,, majd egy Skrela dupla,így lett 2 helyett 6 pont a francia előny, ráadásul bő 3 perccel a vége előtt  Ndour - miután felhozta 4-re a csapatát, kipontozódott. Dumerc másfél perccel a vége előtt Palau arcába ezúttal nem ütött, hanem egy triplát dobott. Spanyol időkérés után Cruz faragott a hispán hátrányon, majd az utolsó percre fordulva Xargay 1 triplányira hozta fel a  címvédőt, amely 37 másodperccel a vége előtt labdát szerzett. Torrens triplája leperdült. 7 másodperccel a vége előtt Dumerc bedobta a büntetőket, s eldőlt. A francia csapat jutott a döntőbe, legyőzve a címvédőt.

Laia Palau: - Gratulálok régi nagy ellenfelünknek, a francia válogatottnak, amely jól kezdett, de később sikerült megfékezni őket. Szoros meccs volt, a hajrában tartani tudták néhány pontos előnyüket. Vasárnap a bronzmeccsen is úgy játszunk, mintha döntő lenne.

Lucas Mondello: - Jól védekeztünk, de a támadójátékunk gyengébb volt a szokottnál. Az eddigi meccsekkel ellentétben a kétpontosok tekintetében nem tudtunk ellenfelünk fölé nőni, eladtunk tizenhét labdát, és több létszámfölényes helyzetet elrontottunk. Most pár percig szomorkodunk, de a bronzmeccsnek vasárnap úgy megyünk neki, mintha döntő lenne.

Diandra Tchatchouang: - Sikerült megakadályozni, hogy sok könnyű kosarat dobjanak a spanyolok, jól védekeztünk, megnyertük a lepattanó harcot s ezzel a meccset is.

Valerie Garnier: - öntőnek beillő meccset sikerült megnyerni. A játékosok, a stáb és a szövetség sikere volt. Vasárnap Budapesten már a harmadik döntőt játsszuk, szerencsére az igazit!

Az Eb budapesti zárószakaszának programja:

2015.06.24. (szerda)
59. meccs, 1. negyeddöntő    18:00    Törökország – Szerbia  63-75
60. meccs, 2. negyeddöntő    20:30    Litvánia – Fehéroroszország  66-68

2015.06.25. (csütörtök)
63. meccs                    15:30    Törökország –  Litvánia  66-57
62. meccs, 3. negyeddöntő    18:00    Spanyolország – Montenegró  75-74
61. meccs, 4. negyeddöntő    20:30    Franciaország – Oroszország   77-74

2015.06.26. (péntek)
64. meccs    15:30   Oroszország – Montenegró  73-65
65. meccs, elődöntő    18:00      Szerbia  – Fehéroroszország  74-72
66. meccs , elődöntő   20:30   Franciaország – Spanyolország  63-58

2015.06.27. (szombat)
67. meccs    16:00   Litvánia – Montenegró
        18:00 FIBA Legends Game
68. meccs    20:00   Törökország –Oroszország

2015.06.28. (vasárnap)
69. meccs, bronzmeccs    16:30   Fehéroroszország – Spanyolország
70. meccs, döntő        19:00   Szerbia – Franciaország

Az Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire a http://www.jegyed.hu/ringier/hu/jegyek/eurobasket-women-2015-budapest-syma-rendezvenykozpont-388665/event.html linken keresztül lehet jegyet vásárolni.

Vármegyei szövetségek